gallery/kianni kuva ja nimi -logo
Puutarhuri- ja rakennuspalvelut

Juttuja puutarhamaailmasta

gallery/kuunlilja valmistautumassa talveen

PERENNOJEN SYYSHUOLTO 10/2017

 

Perennoista suurimman osan voi jättää lakastumaan paikoilleen, jolloin talventörräjiksi jäävät kukkavanat ilostuttavat huurtuessaan talvellakin ja kuihtunut lehdistö suojaa juuristoa kasville parhaalla mahdollisella tavalla. Keväällä jäljelle jääneet maanpäälliset osat voi siirtää kompostiin tai peittää kevyellä multakerroksella paikoilleen, jolloin jätteet muuttuvatkin arvokkaiksi kasvualustan hoitajiksi. 

gallery/kastelupäivät
gallery/joulutähti
gallery/kukinta jatkuu joulutähdessä

SISÄKUKKIEN KASTELUSTA 11/2017

 

Kuutiedon mukaan sisäkukkien parhaimmat kastelupäivät ajoittuvat ns. lehti- eli vesipäiviin. Kuukalenterista päivät löytää parhaiten etsimällä päivistä kirjainyhdistelmää 'leh'.

 

Kun kastelee kukat näiden päivien aikana, kuuvoimat auttavat kasvia käyttämään kasteluvedet tehokkaasti hyödykseen. 

 

Tarkkasilmäiset viherpeukalot voivat havaita, kuinka mullat kukkaruukuissa kuivuvat vesipäivien edellä voimakkaammin ja ennakoivat siten kukkien kasteluhetken koittaneen. 

 

 

4 VINKKIÄ JOULUTÄHDEN HOITOON 12/2017

 

Joulutähti - Poinsettia, tyräkki-heimoon kuuluva suosittu joulunajan kukka tykkää tasaisesta elämästä.

 

PAIKKA

Pidä kukka tasaisessa 15-20 asteen lämmössa ja vedottomassa paikassa.

 

KASTELU

Kastele usein, mutta vähän kerrallaan ja aina kädenlämpöisellä vedellä. Jos aluslautaselle jää vettä, kaada se pois viimeistään puolen tunnun kuluttua kastelusta. 

 

HYVÄN YKSILÖN VALINTA

Kun valitset kaupasta sopivaa yksilöä tarkista, ettei kukkaa tai asetelmaa ole säilytetty kylmiössä tai ulko-oven vieressä. (Paleltumisriski).

Tarkista, että tanakka varsi on tyvestäkin ryhdikkäiden lehtien peitossa ja että multa on kosteaa.

  • Hyvävointisen kukan hyvä tuntomerkki on myös suojuslehtien keskellä sijaitsevat keltavihreät pallukat (=oikeasti joulutähden kukat). Ne pitäisi olla  napakasti kiinni paikoillaan.

 

KULJETUSsääntö 10-10-10

Joulutähtien sesonkiaikana ulkoilma jää yleensä kukan kylmänkestävyyden alapuolelle (ihanneolosuhteet +15-20 asteessa) ja kuljetusolosuhteet voivat siksi pilata sen kestävyyden oleellisesti.

 

SÄÄNTÖ 1:  Jo 10 lämpöasteessa ja ehdottomasti kylmillä pakkaskeleillä, kukka pitää  kääriä kuljetuksen ajaksi lämpöä pitävään pakettiin.

  • Kukkakaupoissa kukka osataan paketoidan yleensä sään mukaan, mutta jos ostat sen marketista, kääri kukan ympärille useampi kerron paperia tai käytä termopussia.

SÄÄNTÖ 2: Älä jätä kukkaa kylmään autoon yli 10 minuutiksi odottelemaan matkan jatkumista, äläkä ulkoiluta kukkaa pakkaskeleillä muutenkaan pitkään. 10 minuutin muistisääntö pätee tässäkin.

  • Vilustumisvaara kasvaa, kun kääreen sisälämpö laskee. 

SÄÄNTÖ 3: Pidä ulkoa sisälle siirretty kukkapaketti käärepaketissaan ennen avausta 10 minuuttia.

  • Lämpötila tasaantuu kukalle näin lempeämmin.

 

VOIVATKO JOULUTÄHTESI HYVIN VIELÄ TAMMIKUUSSA?1/2018

 

Jos vastaat kyllä, lue eteenpäin, sillä kukkaa voi kasvattaa myös viherkasvina ja parhaimmassa tapauksessa sen voi saada vielä myös uudelleen kukkimaan. Olen kerännyt tähän useammalta eri nettisivulta kukkienkasvattajien kertomista ohjeista 'omat ohjeeni'. Toivottavasti toimivat. 

 

Kun kukan ylälehdet alkavat pudota, laita kasvi viileään paikkaan ja kastele niukasti alkukevääseen saakka.

Keväällä, kastele kasvi märäksi, vaihda multa ja katko varret noin 10 cm:n pituisiksi. Tavallinen perusmulta, johon on lisätty hieman karkeampaa hiekkaa on sopiva kasvualusta. 

Aloita kasvin lannoitus kastelujen yhteydessä viikottain tai ainakin joka toinen viikko.

Kukka voi kesällä olla myös ulkona, mutta tuo se ennen kylmiä sisälle.

Latvo kasvi elokuussa ja jatka kastelua ja lannoitusta, kunnes ylälehdet ovat kehittyneet.

Kukkiakseen uudelleen, kasvi tarvitsee ns. lyhyen päivän käsittelyn eli  pidä kasvi syys-lokakuussa 1½-2 kuukauden ajan iltaisin klo 17:00 - aamun klo 8:00 välisen ajan pimennossa. Onnistuu esim. mustalla pussilla tai laatikolla.

Marraskuussa sitten pienet keltaisenvihreät kukat pitäisi alkaa muodostua ja suojuslehdet vähitellen värjääntyä punaisiksi.

 

Tsemppiä kasvatukseen !