gallery/kianni kuva ja nimi -logo
Puutarhuri- ja rakennuspalvelut

Juttuja puutarhamaailmasta

gallery/perhonen

NURMIKON SYYSHOITO (9/2017)

Nurmikon leikkausta kannattaa jatkaa pakkasiin saakka, mutta ruoho saa jäädä tässä vaiheessa jo kesäkorkeuttaan korkeammaksi eli noin 5 cm:iin. Nurmikon korkeuttaa kannattaa kerralla lyhentää tässä vaiheessa vain 1-2 cm, ettei juuriston keräämä vararavinto katoa silpun mukana pois. Ja mikä parasta .... jos nurmikko ei peity syksyllä lehtiin, vähän kerralla leikatun leikkuujätteen saa jättää nurmikolle lierojen ravinnoksi, eikä sitä tarvitse haravoida pois.

Mikäli nurmikko kuitenkin peittyy lehtien alle, virkoaminen keväällä tapahtuu paremmin, kun sen haravoi syksyllä puhtaaksi. Isot ja paksut vaahteran ja tammen lehdet kannattaa erityisesti siistiä nurmikolta pois tai ainakin silputa lehdet pienemmiksi. Pienet lehdet ja lehtimäärät voi tosin jättää haravoimatta - jäävät silloin nurmikon ravinnoksi.  

 

gallery/kuorma
gallery/yrtit

HYÖTYKASVIEN KERÄILYSTÄ 10/2017

 

Syyskelien viilentyessä, on aika kerätä kesän sato talteen. Keräämällä ja kuivattamalla yrtit, saa niistä iloa keittiöpuutarhaan myös talvella. Ja mikäs sen hienompaa, kun saa maustaa ruuat omilla mausteilla.

Itse en ole koskaan omistanut kuivuria, mutta olen kokeillut monia menetelmiä ja todennut parhaimman kuivatustyökalun olevan sanomalehti.

 

Kuivata katkaistut yrttien varret sisätiloissa. Asettele ne lehtineen ilmavasti sanomalehden päälle. Kääntele niitä paperilla päivittäin, niin kuivuminen nopeutuu. Persilja, tilli, oregano, basilika ja timjami kuivuvat muutamassa päivässä jo sen verran, että yrttilehdet irtoavat käsin varresta vetäen. Kuivata vielä irrotettuja yrttien lehtiä päivä-pari sanomalehden päällä tai ilmavassa astiassa, niin lehtien murskaus valmiiksi yrttimausteeksi onnistuu helposti käsivoimin, ilman työkaluja.   

gallery/yrttejä pussissa
gallery/kuunlilja valmistautumassa talveen

PERENNOJEN SYYSHUOLTO 10/2017

 

Perennoista suurimman osan voi jättää lakastumaan paikoilleen, jolloin talventörräjiksi jäävät kukkavanat ilostuttavat huurtuessaan talvellakin ja kuihtunut lehdistö suojaa juuristoa kasville parhaalla mahdollisella tavalla. Keväällä jäljelle jääneet maanpäälliset osat voi siirtää kompostiin tai peittää kevyellä multakerroksella paikoilleen, jääden hoitamaan kasvualustaa. 

SISÄKUKKIEN KASTELUSTA 11/2017

 

Kuutiedon mukaan sisäkukkien parhaimmat kastelupäivät ajoittuvat ns. lehti- eli vesipäiviin. Kuukalenterista päivät löytää parhaiten etsimällä päivistä kirjainyhdistelmää 'leh'.

 

Kun kastelee kukat näiden päivien aikana, kuuvoimat auttavat kasvia käyttämään kasteluvedet tehokkaasti hyödykseen. 

 

Tarkkasilmäiset viherpeukalot voivat havaita, kuinka mullat kukkaruukuissa kuivuvat vesipäivien edellä voimakkaammin ja ennakoivat siten kukkien kasteluhetken koittaneen. 

 

 

gallery/kastelupäivät
gallery/joulutähti

4 VINKKIÄ JOULUKUKAN HOITOON 12/2017

 

Joulutähti - Poinsettia, tyräkki-heimoon kuuluva suosittu joulunajan kukka tykkää tasaisesta elämästä.

 

PAIKKA

Pidä kukka tasaisessa 15-20 asteen lämmössa ja vedottomassa paikassa.

 

KASTELU

Kastele usein, mutta vähän kerrallaan ja aina kädenlämpöisellä vedellä. Jos aluslautaselle jää vettä, kaada se pois viimeistään puolen tunnun kuluttua kastelusta. 

 

HYVÄN YKSILÖN VALINTA

Kun valitset kaupasta sopivaa yksilöä tarkista, ettei kukkaa tai asetelmaa ole säilytetty kylmiössä tai ulko-oven vieressä. (Paleltumisriski).

Tarkista, että tanakka varsi on tyvestäkin ryhdikkäiden lehtien peitossa ja että multa on kosteaa.

  • Hyvävointisen kukan hyvä tuntomerkki on myös suojuslehtien keskellä sijaitsevat keltavihreät pallukat (=oikeasti joulutähden kukat). Ne pitäisi olla  napakasti kiinni paikoillaan.

 

KULJETUSsääntö 10-10-10

Joulutähtien sesonkiaikana ulkoilma jää yleensä kukan kylmänkestävyyden alapuolelle (ihanneolosuhteet +15-20 asteessa) ja kuljetusolosuhteet voivat siksi pilata sen kestävyyden oleellisesti.

 

SÄÄNTÖ 1:  Jo 10 lämpöasteessa ja ehdottomasti kylmillä pakkaskeleillä, kukka pitää  kääriä kuljetuksen ajaksi lämpöä pitävään pakettiin.

  • Kukkakaupoissa kukka osataan paketoidan yleensä sään mukaan, mutta jos ostat sen marketista, kääri kukan ympärille useampi kerron paperia tai käytä termopussia.

SÄÄNTÖ 2: Älä jätä kukkaa kylmään autoon yli 10 minuutiksi odottelemaan matkan jatkumista, äläkä ulkoiluta kukkaa pakkaskeleillä muutenkaan pitkään. 10 minuutin muistisääntö pätee tässäkin.

  • Vilustumisvaara kasvaa, kun kääreen sisälämpö laskee. 

SÄÄNTÖ 3: Pidä ulkoa sisälle siirretty kukkapaketti käärepaketissaan ennen avausta 10 minuuttia.

  • Lämpötila tasaantuu kukalle näin lempeämmin.