Kasvivalinnat kasvuolosuhteet huomioiden

Teetkö kasvivalinnat kasvuolosuhteet huomioiden vai pelkän ulkonäön perusteella?

Mikäli pihapiirin komistukseksi hankittu hedelmäpuu tai  koristepensas kasvaa kaikista hoitotoimista huolimatta kituliaasti, voi perimmäisenä syynä ollakin hieman pieleen osunut kasvivalinta kasvuolosuhteisiin nähden, eikä hoidon laatu.

Suomalainen luonto on rankka ja rajallinen paikka kasveille, mutta toimii myös monen kasvitaudin suojana, kun etelän tuholaiset ja taudit eivät selviydy meidän pakkasista.  Toisaalta meillä menestyvien kasvien määrä on rajallinen  – ja todennäköisesti pysyykin rajallisena, tulevaisuudessakin. Ulkomailta tuotettujen kasvien menestyminen on epävarmempaa, koska niiden alkuperäiset kasvuolot poikkeavat merkittävästi lumen ja roudan olosuhteista. Kasvit ovat tottuneet tasaisempaan lämpöön, erilaisiin valo-oloihin sekä pidempään kasvukauteen.

Tässä artikkelissa jatkan pihan suunnitteluun liittyvillä aiheilla. Kerron miksi puutarhaan uusia kasvihankintoja tehdessä kannattaa tarkistaa kasveille tuottajan tai myyjän antama näkemys menestymisvyöhykkeestä. Jutussa on linkki myös sivustolle, josta voit näppärästi tarkistaa eri paikkakuntien kasvuvyöhykkeet. Lisäksi pohdintoja, mitä tietoja puutarhamyymälästä ostettavista kasveista voi saada kasvien tuotelapuista ja mitä niissä pitäisi ainakin lukea.  


Kun suomalaisen puutarhan hoidossa puhutaan kasvuvyöhykkeistä, tarkoitetaan pitkän Suomen (1157 km)  kahdeksaa aluetta.
Kasvuvyöhykkeet Lähde:suomalainentaimi.fi

Vyöhykejako perustuu

 • kasvukauden pituuteen
 • tehoisan lämpötilan summaan
 • talviolosuhteisiin

Näkemykset kasvien menestymisvyöhykkeistä perustuvat kokemuksiin ja auttavat meitä kuluttajia valitsemaan eri alueiden luonnonoloihin parhaiten sopivat puuvartiset koristekasvit ja hedelmäpuut. Perennoilla ja yksivuotisilla kasveilla ei menestysvyöhyketietoja anneta, mutta toki niissäkin on eroja talvenkestävyyden osalta.


Kaikki kasvit tarvitsevat kasvaakseen sulan maan ja riittävän määrän lämpöä. Menestymisvyöhykkeiden arvioinnissa kasvukausi lasketaan säätieteilijöiden keräämistä termisistä kasvukausista ja tehoisan lämpötilansumman avulla.   

 • Termisen kasvukauden jakson mittaus alkaa keväällä lumien sulettua aukeilta paikoilta ja vuorokauden keskilämpötilan noustua pysyvästi vähintään 10 vrk:n jaksolla  yli +5 °C.
 • Kausi päättyy syksyllä, kun vuorokauden keskilämpötila jää pysyvästi alle +5 °C asteen tai kun saadaan pysyvä lumipeite.
 • Tehoisan lämpötilan summaa kerryttää päivät, jolloin vuorokauden keskilämpötila on yli +5°C  ja lämpötilasummaan lisätään rajaluvun (+5 °C ) ylittävä osa.
 • Mikäli vuorokauden keskilämpötila jää kasvukaudella raja-arvon alapuolelle, kasvukauden katsotaan tilapäisesti pysähtyneen. (Summaa ei kerry, eikä se vähene.)

Tutkimusten mukaan esimerkiksi puut tarvitsevat kasvaakseen tehoisan lämpötilan summana vähintään 600.

 • Tilastojen mukaan Suomen pohjoisimmalla VIII-vyöhykkeellä, Ylä-Lapissa, termisen kasvukauden pituus jää alle 105 vuorokauden ja tehoisa lämpötilasumma alle 600.
 • Etelä-Pohjanmaan alueella vastaavasti tehoisan lämpötilan summa on keskimäärin 1200-1300 ja termisen kasvukauden pituus 165-175 vrk.

Tässä ehkä syy, miksi Suomineidon päälaelta ei kovin montaa timanttituijaa   (Thuja occidentalis ’Smaragd’) löydy ja eteläpohjalaisissa puutarhoissakaan sen menestyminen ei ole kaikissa olosuhteissa ihan varmaa  😉.

Timanttituija Thuja occidentalis ’Smaragd’
Valovaatimus: Pv | Kasvupaikka: vaatimaton
Vyöhyke: I-IV | Kuvan lähde: http://tahvoset.fi/smaragd-timanttituija/

Tästä linkistä on helppo tarkistaa oman paikkakuntasi kasvuvyöhyke.

Lisää tilastoja kasvukausista  Ilmatieteenlaitoksen sivuilla.


Tähän mennessä olet ehkä jo aavistanut, mitä mieltä kiannimarikko on tarpeesta selvittää minkä kasvin mihinkin kohtaa pihaa kannattaa hankkia🌬☀️.

Ellei tarkoituksenasi sitten nimenomaan ole testata puutarhamyymälöissä pilvin pimein tarjolla olevia ihania, kauniita, eksoottisia, ehkä etelän lomamatkoillakin tavattuja paikallisissa oloissa hyvin viihtyviä uutuuksia.

Mutta ennen kuin jatkan kertomusta, mitenkä  paksun lumikerroksen ja maan syövereihin kaivautuvan roudan luoma Suomen luonto voi käyttäytyä myös poikkeuksellisesti,  tutustutaan ensin puutarhamyymälöissä myytävien kasvien nimilappuihin ja miksi niitäkin kannattaa lukea.


Taimien nimilaput ja sisältö

Ostatko sinä puutarhakasvisi rennosti sokko-ostoina vai valitsetko mieluummin täsmätuotteen, jonka taustoista ja ominaisuuksista on olemassa tietoa?

Puutarhamyymälöistä on mukavaa ja turvallista ostaa kasveja, kun myynnissä olevat yksilöt on varustettu kuvallisilla nimilapuilla ja mahdollisesti myyntipisteissä olevilla lisäopasteilla kasvin kasvuolosuhteista, kasvutavasta jne. Lapuissa voi olla istutusohjeet ja jopa lannoitusohjeitakin, joten mikäli saat nimilapun myös mukaasi, säilytä se  myöhempien tarkistusten varalle.

Elintarvikeviraston mukaan jokainen myynnissä oleva (kotimainen tai alkuperältään ulkomainen) puuvartinen koristekasvi, hedelmä- ja marjakasvi, monivuotinen perennakukka sekä vihanneskasvi pitäisi olla varustettuna kasvista kertovalla informatiivisella nimilapulla.

 • Viherkasveilla, ruukku- ja ryhmäkasveilla sekä hyötökukkasipuleilla (amaryllis, liljat, narsissit ja tulppaanit) riittää yhteinen nimikyltti, jossa ilmoitetaan kasvin nimi. (Lähde: Evira)

Nimilapun ulkonäöllä ei ole merkitystä. Se voi olla yhtä hyvin paperinauha, tarra, kuvallinen kortti tms., kunhan tietoa on riittävästi. Määräysten mukaan lapussa pitää olla vähittäisasiakkaalle tärkeinä tietoina

 • kasvin suomen- tai ruotsinkielinen nimi sekä tieteellinen nimi
 • lajike tai kasviryhmä
 • alkuperämaa/tuotantomaa sekä myyjän, pakkaajan tai viljelijän nimi
Kuva on omaan puutarhaani vuonna 2016 ostetusta Heisiangervon nimilapusta. Pensastaimi kuuluu Tahvoset-taimiston Kestävästi kotimainen -tuotteisiin.
Kestävästi kotimaisen laatutaimen tunnistaa merkeistä

  sekä suomalaisen taimivalion merkistä FinE .

Silloin taimi on varmasti suomalainen ja testattu ankarissa kasvuoloissamme.  Se on jo taimistolla sopeutunut oloihimme ja on testatusti kestävä. Tunnus myönnetään tarkoin valituille koristekasveille sekä marja- ja hedelmälajikkeille. Merkki takaa, että kasvin lisäys on tehty ilmastonkestävyydeltään ja käyttöominaisuuksiltaan tutkituista ja tautitestatuista emokasveista.

Tontin pienilmasto ratkaisee kasvin lopullisen menestymisen

Kahdeksan vyöhykkeen jako on  karkea yleisohje ja kertoo kuluttajille kuinka arasta kasvista on kysymys ja kuinka pohjoisessa kasvin voi odottaa pärjäävän alueen kasvukauden pituus ja talviolosuhteet huomioiden.

Vyöhykkeiden sisällä erilaiset kasvupaikat voivat kuitenkin vaikuttaa merkittävästi kasvin menestykseen. Suotuisassa pienilmastossa voi arempikin kasvi pärjätä suositeltua aluetta pohjoisempanakin loistavasti ja vastaavasti  rankemmissa olosuhteissa, ilo kasvista voi jäädä lyhyeksikin.

Paras paikka puutarhalle on järveen viettävä lounaisrinne hiekkamaalla, jonka taustalla on havumetsä🍏.

 • Jos uudelle puuvartiselle kasville suunniteltu kasvupaikka on lämmin, tuulelta suojattu ja mahdollisesti vielä kohopenkissä ja vesistön lähellä, voi herkempikin yksilö menestyä kasvupaikallaan pitkäänkin.
  • Esimerkkinä etelän suuntaan avautuva suojaisa ja lämmin IV-alueen hedelmäpuutarha, jossa I-III vyöhykkeille suositeltu syyslajike ’PUNAINEN MELBA’ voi viihtyä loistavasti. Lajike on hyvä pölyttäjä, mutta myöhäinen hedelmän tuotannon kannalta.
 • Jos kasvupaikka on tuulinen ja varjoinen, voi olla ettei paikassa menesty kuin  yhden tai kaksi pykälää omaa aluetta pohjoisemmallekin vyöhykkeelle suositellut kasvit.
  • Esimerkkinä IV-vyöhykkeellä sijaitsevan idän suuntaan avautuva tontti, jonka omenapuulajiksi voi soveltua parhaiten  kesäomenalajikkeet, joiden hedelmät kypsyvät satokauden alkupuolella ja vähän lyhkäisempikin kasvukausi riittää sadon tuotantoon. Esimerkkinä ’PIRJA’, joka on kestävä FinE-lajike ja maukas kesäomena jonka hedelmät kypsyvät jo elokuussa.
  • Jos kasvupaikan ongelmana on esimerkiksi kylmä ja savinen maa, pystyy tilannetta parantamaan istutusalueen salaojituksella ja muokkaamalla maata eloperäisemmäksi lisäämällä maahan kalkittua turvetta, kompostimultaa ja karkeampaa kiviainesta.
  • Tai jos puutarha onkin altis esimerkiksi pohjois- ja itäsuunnalta puhaltaville tuulille,  esimerkiksi hedelmäpuiden suojaksi kannattaa istuttaa  alueella menestyviä koristepuita, suojaamaan ja lämmittämään pihapiirin pienilmastoa.

Aina ei mene puutarhatestauksetkaan putkeen

Istutin muutama vuosi sitten pihaamme kasvukautensa paljon Suomen IV-aluetta etelämpänä ensimmäiset vuotensa kasvaneita saksalaissyntyisiä Kiinan- ja Japaninkatajia kahteen eri paikkaan.

Lämpimällä itä-eteläsuunnalla hieman rinnemäiseen kohtaan istutetut, I-III-vyöhykkeille suositellut kaksi yksilöä lähtivät hyvin kasvamaan ja ovat kestäneet hyvin talven haasteet (ainakin tähän saakka).

Toiselle suunnalle, ilta-auringon puolelle ja kohopetiin istuttamani pari ei sitä vastoin kestänyt talviolojamme. Ensimmäinen kesä niidenkin kanssa meni hyvin, mutta seuraavana keväänä lumen alta suli ruskettunut pariskunta, joka ei vihertynyt seerumeillakaan. Päätyivät syksyn kuluessa silppurin ruuaksi ja kompostiin.

Näin käy välillä, mutta vastoinkäymisethän vain kasvattaa.


Tähän loppuun vielä vinkki narsisseista näin pääsiäisajan kunniaksi. Narsissit ovat sipulista latvaan niin myrkyllisiä, etteivät hiiret ja myyrätkään koske niihin. Istuttamalla näitä kukkatarhaan, saat kauniin kevätkukkatarhan ja samalla miellyttävällä tavalla karkotettua myyrät pysymään pois tulppaani- ja krookustarhoista.

Aurinkoista pääsiäistä sinulle!

-Marita

Pääsiäisnarsissien takuulajike Tete A Tete raeruohon ja ohranversojen keskellä.

P.S. Jos löydät lomareissuilla ostettavaa maailmalta, voi Euroopan alueelta tuoda oman pihan tarpeisiin pieniä määriä. Jos satut tekemään ihan löydön esimerkiksi Ruotsin reissulla, varmista kasvuvyöhyke. Ruotsin vyöhyke V vastaa meillä vyöhykettä III. Tarkempaa tietoa kasvien tuontiehdoista löytyy Eviran sivuilta.

 

 

Kukkapuutarhan värimaailma

Värit viimeistelevät kukkapuutarhan tunnelman

Värit luovat vahvoja mielikuvia ja vaikuttavat mielialaamme jokainen hetki. Lyhytkin piipahdus omassa kukkapuutarhassa lempikukkien äärellä tai kävely työmatkalle osuvan puiston läpi vaikuttavat ihmisen mielentilaan ja auttavat jaksamaan paremmin.  Kukkapuutarhan värimaailma, kasvien tuoksut ja muotokieli  rentouttavat, laskevat stressitasoa ja avaavat mielen lukkoja. Huomaamattaan olo helpottuu ja suru, ahdistus sekä kiukku helpottaa. 

Värien voimaa ja herkkyyttä

Aiemmin kirjoittamassani Pihan suunnittelusta -jutussa viittasin tähän hetkeen. Kun puutarhan isot linjat on mietitty kohdalleen ja kasvualustat ovat valmiina odottamassa istutuksia. Hetkeen, kun ollaan puutarhan viimeistelyvaiheessa ja valitsemassa omaan tyyliin ja ympäristöön sopivaa puutarhan värimaailmaa.

Kukkapuutarhan värimaailma on tarina väreistä. Saat jutun lukemalla annoksen informaatiota, mitenkä värit vaikuttavat puutarhan kokonaistunnelmaan ja kuinka väriympyrää noudattamalla kukkapuutarhan värimaailma  onnistuu aina.  

Tämän luettuasi tiedät, miksi sinisin kukin hehkuva kurjenmiekka näyttää keskipäivällä komeammalta kuin iltavalaistuksessa ja miksi punakukkaisen puistoruusun kukka vangitsee väreillään juuri aamuauringossa.

Krookukset, lumikellot ja helmililjat takatalven alla
Puutarha kasveineen avautuu katsojalle, kun on sen aika

Vanha sanonta ’Kauneus on katsojan silmissä’ pitää paikkansa. Ihminen on hakenut kauneutta ympärilleen aina, mutta kauneuden kokeminen on makuasia. Kokemukset ovat hyvin yksilöllisiä ja jokaisen omaa.

Kauneus on yhdistelmä aistihavaintoja, mielikuvitusta ja muistikuvia. Kokemuksille ei löydy mitta-asteikkoa, niitä ei voi punnita eikä mitata.  Toisen purppuranpunainen on toisen ultravioletti.

 

70 vuotta sitten kukkasista ja kauneudesta tuumattiin näin.  Niin kauan kuin ihminen on sillä elintasolla, että hänen jokainen ajatuksensa kohdistuu jokapäiväisen leivän hankintaan, tuntuu useimmista tietysti kukkanen tai muu koristekasvi todellakin turhalta. Mutta sitä mukaa kuin leipähuolet vähänkin helpottaa, huomio jo ihan itsestään kiintyy myös siihen kauniiseen, jota elämä tarjoaa sitä janoaville.

Lainaus on kahden puutarhakirjailijan – puutarhuri Frans Salosen ja mm. Lepaan puutarhaopiston johtajana toimineen MMM Arvo Haapasen – vuonna 1947 kirjoittamasta kirjasta -Uusi Puutarha.

Olisikohan leipähuolet siten vähän jo helpottaneet? Ainakin puutarhailu on ollut voimakkaassa kasvussa 2000-luvulla.

Kiehtovassa värimaailmassa on oma logiikkansa

Pihan ja puutarhan värimaailmaa suunnitellessa väriympyrän käyttö helpottaa toisiinsa parhaiten sopivien värivaihtoehtojen etsintää.

Värimaailman äitivärejä ovat itsenäiset päävärit sininen, punainen ja keltainen. Niitä ei pysty sekoittamaan muista väreistä, mutta niitä sekoittamalla saadaan kaikki muut värit.

Kaksi pääväriä = yksi väliväri

Välivärit vihreä, oranssi ja violetti syntyvät kahden päävärin sekoituksista.  Toisiaan vastakkain väriympyrässä sijaitsevia värejä kutsutaan  – yllätys,yllätys -vastaväreiksi.

Päävärit, välivärit ja vastavärit

Toisen asteen värit syntyvät yhden päävärin ja yhden välivärin sekoituksesta. Esimerkkinä oranssinkeltainen, joka saadaan sekoittamalla keltaista pääväriä ja oranssia väliväriä.

Värien viestintää
Vahva elämänväri

Punainen ja pinkki.  Punainen väri ei kysele ei kuiskaa. Se uhkuu voimaa ja ottaa tilan haltuunsa. Väri luo energiaa ja aiheuttaa levottomuutta. Pienikin määrä punaista riittää monesti kukkapuutarhan voimaannuttajaksi.

Vahva punainen puutarha rakentuu tyylikkäästi purppuranpunaisia, punaruskeaa ja kirkkaanpunaisia sävyjä yhdistämällä. Jos kokonaisuus tuntuu raskaalta, lisää mukaan valkoista, niin näkymä kevenee ja raikastuu.

Väri erottuu puhtaasti vain päivällä ja saattaa hämärässä näyttää jopa synkältä. Punaiset kukat tulevat parhaiten edukseen auringossa ja kevyessä puolivarjossa.

 • Muilla väreillä vaalennetut punaisen sävyt soveltuvat kirkkaanpunaista paremmin useampiin valo-olosuhteisiin. Täydentäjiksi sopivat niin vaaleanpunainen hempeä pinkki,  särmikäs ja jännittävä fuksianpunainen kuin keltaisella höystetty lohenpunainenkin sävy.
Puhtaita punakukkijoita löytyy jaloangervoissa, neilikoissa, päiväliljoissa sekä palavarakkaudella, värimintulla, unikolla ja verihanhikilla.
Raikkautta ja valoa

Keltainen ja oranssi.  Keltainen väri säteilee iloa, valoa ja aurinkoa. Väri tuntuu tulevan kohti. Se avartaa, lisää tilan tuntua ja luo kodikkuutta. Vaaleat sävyt erottuvat myös hämärässä.

Vaaleankeltaiset ja oranssin hennot sävyt sopivatkin hienosti valontuojiksi kapeisiin, vähävaloisiin ja tummasävyisiin istutuksiin. Keltaisen värin kerrotaan torjuvan masennusta, mutta se voi luoda myös katsojassaan rauhattomuutta ja jopa ärsytystä.

 • Valkoinen ja harmaa pehmentävät ja viilentävät keltaisen vaikutusta.
 • Lämmintä punaista sisältäviä oranssi sävyjä keltaisen rinnalle lisäämällä, kokonaisuudesta tulee vahva, hehkuva ja vivahteikas.
 • Vihreänkeltainen sävy korostuu kirkkaankeltaisen värin rinnalla ja sininen vastavärinä rauhoittaa ja lisää raikkautta.
Keltaisia perennoja riittää aikaisesta keväästä loppusyksyyn. Keväällä kukkivat vuohenjuuret, tyräkit ja kullerot. Keskikesällä keltakurjenmiekat, maksaruohot, päiväliljat sekä alpit ja loppukesällä vielä nauhukset, piiskut, päivänhatut ja hirvenjuuri.
Sinivioletti kurjenmiekka

Sininen, violetti  ja vihreä. Monen suomalaisen lempiväri sininen on värinä passiivinen ja luo rauhallisuutta sekä toivoa. Varsinkin tummat sävyt yhdistetään suruun, salaperäisyyteen ja juhlallisuuteen. Kirkkaan sininen on harvinainen sävy kukissa. Yleisimmin se on sävyttynyt purppuran tai violetin kanssa.

Violetti väri häviää puutarhassa helposti varjoihin ja luo herkästi ainoana värinä kukkaistutuksessa käytettynä raskaan ja yksitoikkoisen tunnelman.

 • Vastaväri oranssi ja lämpimät punainen ja keltainen piristävät ja elävöittävät mielikuvaa tehokkaasti.
 • Valkoinen ja hopea tuovat sinisävyisiin tarhoihin valoa ja arvokkuutta.

Puutarhan perusväri vihreä on elinvoiman väri. Se luo rauhallisuutta sekä toivoa tulevasta. Vihreä väri luo taustat muille kasveille ja tuo paikkoihin, joissa ei koristekasvit jostain syystä menesty, kaivattua elämäntunnetta ja elinvoimaa.

Sinisen sävyisiä kukkijoita on mm. helmililjoissa, törmäkatkeroissa, leimukukissa sekä ritarinkannuksissa, kärhöissä, kurjenmiekoissa ja kurjenpolvissa.
Tumma dramaattinen ja upea petunia

Musta ja ruskea. Vaikka musta väri symboloi surua ja pimeyttä, on se yksi tavoitelluimmista värisävyistä kukkamaailmassa. Riittävän suuri pitoisuus punaista, sinistä ja violettia väriä saavat kukinnon näyttämään hyvin tummalta.

Tumma väri toimii pieninä erinä voimakkaana efektin luojana ja puutarhan raikkaana tehosteena.

 • Hopean ja harmaan sävyt yhdessä tumman värin kanssa on erityisen tehokas yhdistelmä.
 • Lämpimien ja vahvojen punaisen ja keltaisen yhdistäminen tumman kanssa, lieventää kokonaistunnelmaa.
Tummia kukintoja ja lehtiä on ainakin akileijoissa, päivänliljoissa, keijunkukissa, kurjenpolvissa ja nauhuksissa. Tumman värin tunnistaa helposti kuvaavista lajikkeiden nimistä; black, night, chocolate, purple.
Viaton valkoinen lumikello

Valkoinen. Valkoinen, yksi puutarhan suosituimmista väreitä, luo ympäristöönsä puhtautta, kirkkautta ja viattomuutta.  Väri valaisee, korostaa tilan kolmiulotteisuutta ja toimii tehokkaasti ryhmäistutuksissa. Se rauhoittaa kirjavuutta, korostaa ja yhdistää muita värejä keskenään ja erottuu varjossakin.

Jos suunnitelmissasi on kokovalkoinen kukkapuutarha, huomioi sävyjä valitessasi, ettet sijoita puhtaan valkoisen kukan rinnalle keltaiseen vivahtavaa valkoista.

 • Keltaisenvalkoinen valkoinen näyttää helposti vitivalkoisen rinnalla likaiselta ja tavoiteltu raikkaus muuttuukin tunkkaiseksi.

Valkoisia kukkia löytyy nykyisin lähes jokaisesta perennalajista. Lajin jalostaminen valkokukkaiseksi on kuitenkin ilmeisen hankala haaste, koska jalostamalla syntynyt valkokukka  on monesti heiveröisempi ja hidaskasvuisempi kuin luonnostaan värikkäämmät sisarensa.

Valkoisia kukintoja on omena- ja kirsikkapuunkukkien lisäksi mm. nukkajäkkärällä, valkohanhikilla, perhoangervolla, punahatulla, pioneissa, ruusuissa, karhunlaukoilla, malvoilla, valkovuokolla, varjoliljalla, akileijalla ja harjaneilikalla.

Harmaa. Moni valkoinen kukinto taittuu sävyttömään harmaaseen, jolloin vaikutelmasta tulee hopeanharmaa. Harmaalle, arvokkaalle värille löytyy myös paikka puutarhasta. Harmaa luo hyvän taustan muille väreille, pehmentää voimakkaita kontrasteja, selkeyttää ja korostaa mustan tavoin muiden värien kirkkautta.

Mutta. Harmaankin käyttöä kannattaa tarkkailla. Rauhallinen ja neutraali sävy voi liikaa käytettynä tehdä kokonaisuudesta ’harmaan’ ja ajatus tyylikkäästä harmoniasta muuttuu tylsäksi. Sijoittele mukaan vahvoja tummia sävyjä, niin tunnelma muuttuu hetkessä.

Tunnetuimpia harmaita lehtiperennoja ovat marunat, nukkapähkämöt ja harmaakäenkukka.
9 tehokeinoa valon ja sävyjen yhdistelyistä puutarhan kukkasommitteluihin

Ilman valoa emme näe värejä ja parhaimmat värikokemukset saamme auringon synnyttämän luonnon valon alla. Valon määrä ja erilaiset valo-olosuhteet vaikuttavat saman värin näkemiseen eri aikoina eri tavalla.

Kylmä väri rauhoittaa mieltä ja lämmin kiihdyttää
 1. Hieman oranssiin taittuvat värit aamu- ja ilta-aurinkoon.
 • Auringonvalo korostaa lämpimien ja vahvojen tunteiden sävyjä taivaalta alempaa paistaessaan tehokkaimmin.

2. Siniseen taittuvat kukkijat keskipäivän auringon alle.

 • Keskipäivän kirkas auringonvalo korosta kylmiä ja tunteita rauhoittavia sävyjä parhaiten.

3. Varjoisalle etupihalle arvokkuutta vaaleasävyisellä kukkaistutuksella.

 • Vaaleat sävyt nousevat parhaiten esiin varjossa, tumman ympäristön keskeltä.

4. Harmoniaa haaleilla sävyillä ja lähiväreillä.

 • Harmoniaa piristää päävärit ja vastavärit somisteena.

5. Räväkkyyttä ja huomiota kirkkailla sävyillä ja vastaväreillä.

 • Tunnelmaa rauhoittaa haaleampien ja ’värittömien’ lajien käyttö täydentäjinä.

6. Vaaleat sävyt avartavat tilaa.

 • Vaaleammat sävyt istutusalueiden taka-alalla laajentavat mielikuvaa isommasta tilasta.

7. Tummat sävyt tulevat lähelle.

 • Sijoittele tummat ja voimakkaat sävyt etualalle, niin tunnelma tiivistyy ja kukan läheisyys korostuu.

8. Unohda tasapäisyys puutarhasommittelussa.

 • Sijoittele istutusryhmiin samaa lajia parittomia määriä (1-3-5-7-9).
 • Pariton määrä näyttää kevyemmältä ja paremmalta.

9. Yksi johtaa ja muut somistaa.

 • Ota tavaksi valita istutukseen yksi johtava väri, jota somistat joko vastaväreillä tai lähiväreillä. Ilme kevenee ja ryhdistäytyy.
 • Sovittele samanlaisilla värivoimakkuuksilla olevia kukkia keskenään (vältä pastellisävyjen ja kirkkaiden värien yhdistelyä)
 • Esimerkkinä ripaus keltaista violetissa ryhmässä tai tujaus valkoista tummanpurppurassa kukkameressä.
Uskallusta, halua ja avointa mieltä kukkaistutusten suunnitteluun

Kukat pitävät kavereista ja viihtyvät ryhmäistutuksissa paremmin kuin yksinään. Yhdistele, sommittele, riko rajoja ja nauti multaterapiasta.

Lempiväri-istutus on turvallinen valinta

Tuttu ja turvallinen on varma valinta, mutta välillä kunnon repäisy ja heittäytyminen tuntemattomaan ja vieraiden värien vietäväksi kannattaa. Eri tavalla värejä yhdistelemällä ja uusia ratkaisuja kokeilemalla voit löytää ratkaisun, josta et osannut edes unelmoida.

Värikäs kesäkukkaistutus

Viime vuonna suomalainen kukkapuutarhan värimaailma näyttäytyi sinivalkoisena 🇫🇮Suomi 100-hengessä.

Mukava seurata, kuinka vuoden 2018 trendiväriksi valittu, oma lempivärini, –ultravioletti – näkyy tulevana kesänä puutarhaistutuksissa?

Väri taipuu moneen ratkaisuun. Kannattaa kokeilla!

Jättilaukka. Täydellinen paketti. Myrkytön ja kukka trendikäs ultravioletti.
Näillä eväillä kohti ensi kesän kukkasommitteluja!

-Kiannimarikko-

P.S.  Opettajanakin toiminut  Oskar Relander, on kirjoittanut vuonna 1905 julkaistussa kirjassaan  – Puutarhakirja kansakouluja varten – kukkapenkkien sommittelusta näin: 

Koska koristekasveja viljellään kaunistukseksi, on paitsi niiden viljelemisestä myös tärkeätä osata asettaa niitä sievästi yhteen, sopiviin ryhmiin, että kaikki puutarhassa viljeltävät kasvit paraimpansa mukaan pääsevät kasvamaan ja kehittymään.” 🌹

P.S.S. Ollaanko me jo kavereita Facebookissa Kianni Oy-Puutarhurin maailmassa? Käy tutustumassa ja tykkäämässä.

Kotisivuillemme pääset näppärästi tästä www.kianni.fi