Amaryllis – ei vettä, ei multaa

Jeee…. Olen ilmeisesti löytänyt maailman helppohoitoisimman elävän joulukukan.

Polkumme ensimmäisen vaha-amaryllikseni kanssa kohtasivat marraskuussa 2017 ja kiinnostuin siitä heti. Halusin selvittää, miten vahattu sipuli kehittyy ja käyttäytyy.

Vuoden 2017 sipuli oli valkokukkainen ja Suomi 💯 – teeman kunniaksi sinisellä hileellä päällystetty.

Hilepintainen vaha-amaryllis

Ohjeissa kerrottiin sipulin kehittyvän ’aikuiseksi’ noin 4 viikossa ja odotus kukkaan puhkeavasta itsenäisyysjuhlan kruunusta oli korkealla.

Jännitys tiivistyi viikkojen odotuksessa. Aikaa kului, kukkavana kasvoi ja kukkasydän pullisteli.  Meni itsenäisyyspäivä, tuli joulu ja uuden vuoden aattokin… mutta sitten, uudenvuoden päivänä nuppu aukeni ja tarina sai onnellisen lopun. Pitkä odotus (7 viikkoa) palkittiin ja kolme kaunista valkoista torvimaista kukkaa avautuivat kukin vuorollaan. Kukkailoa kesti lähemmäksi tammikuun puoltaväliä ja sen jälkeen alkoivat tyvessä matalana pysyneet lehdet kasvattamaan pituuttaan.

Valkokukkainen vaha-amaryllis

Etelä-Afrikasta Suomeen aikoinaan matkannut Amaryllis on suosittu joulunajan kukka. Sopii uljaudessaan mainiosti monen suomalaisen kodin sisustukseen. Loistava hajuallergisen joulukukka!

Kukan hoito

Kukan hoito on helppoa. Amaryllis pärjää perinteisesti vähäisellä hoidolla. Kunhan saa sopivasti valoa ja lämpöä.

Multaan istutettu sipuli pärjää niukalla kastelulla ja testaamani vahapinnoitettu sipuli ei tarvitse pärjätäkseen edes lisäkosteutta. Pysyy pystyssäkin sipulin pohjaan painetun tukirautakierukan varassa.

Ei siis syyttä vaha-amaryllistä pidetä helppohoitoisena loppuvuoden sesonkikukkana. Vahasipulin taika piilee kuumakäsitellyssä vahassa. Vahan suojassa sipuliin varastoituneet ravinteet ja kosteus riittävät kukintaan saakka, eikä komeus tarvitse siten käytännössä mitään hoitoa.

’Kuivakukkana’ vaha-amaryllistä pystyy käyttämään myös monipuolisesti kodin somistuksessa. Sen voi sijoittaa vaikka suoraan puupinnan päälle tai kerätä sipulin ympärille jouluistutuksen, jonka sisältä kukkavarret nousevat aikanaan asetelman kruunuksi.

Vaha-amarylliksen valinta

Mikäli hankit vahasipulin ja toivottu kukkimishetki on noin 4 viikon kuluttua, kiinnitä huomiosi yksilöihin.

1.

Valitse iso sipuli, jossa on jo muutama sentti lehtikasvua näkyvissä

2.

Pidä sipuli lämpimässä paikassa, kunnes kukkavarsi pääsee kunnolla kasvuun.

3.

Jos varsikasvu on liian nopeaa tai kukka uhkaa puhjeta suojistaan ennen aikojaan, siirrä sipuli viileämpään paikkaan. 

Kasvu rauhoittuu ja kukinta-aika siirtyy kauemmaksi.
Amaryllikselle jatkoaikaa

Kaunista ja äärettömän helppohoitoista amaryllistä pidetään yleisimmin kertakäyttöisenä joulukukkana, mutta kukan elämä ei periaatteessa tarvitse päättyä yhteen kukintaan.  Ajatus pätee myös vaha-amaryllikseen. Senkin elämää pystyy halutessa jatkamaan.

Aloita rapsuttamalla sipulin alaosasta vahapinta auki, niin että juurihahtuvat tulevan esille.  Jatka hoitoa perinteisen mullassa kasvatettavan amarylliksen hoito-ohjeiden mukaan.  Esimerkkiohjeet hyötykasviyhdistyksen laatimina💚.

Kumpi suositumpi vaha- vai multakasvatus?

Syksyllä 2018 oli vaha-amarylliksiä mielestäni edellisvuotta enemmän myynnissä. Tarjonnan lisääntymisestä, kiinnostuin selvittämään, kuinka suosittu vaha-amaryllis on oikeasti kukkaihmisten keskuudessa. Koska en löytänyt tietoa valmiina, selvitin asiaa kyselyllä  Kianni Oy:n Facebook-sivuilla vierailevien kesken.

Äänestyksen tuloksena selvisi, että 83 % eli neljä viidestä valitsisi vahasipulin ja vain 17 % eli joka viides oli mullassa kasvatettavan perinteisen amarylliksen kannalla.

Kiitos äänestäneille 😍
Kukkaan puhkeava amaryllis

Mukavia hetkiä kukkamaailman parissa!

Tee sitä, mikä tekee sinut iloiseksi. Hemmottele itseäsi ja nauti kaikesta kauniista, mitä luonto sinulle valmistaa katseltavaksi ja kokeiltavaksi.

Terveisin, Marita  -@kiannimarikko-

P.S.  Anna joulumieli läheisellesi kukkasin 💮 🌸🌷 Amaryllis on myös hajuallergisen joulukukka

Jaa artikkeli ystävillesi ! Sharing is caring 💚

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *