Amaryllis – ei vettä, ei multaa

Jeee! Nyt se on löytynyt, maailman helppohoitoisin elävä joulukukka!

Löydettyäni ensimmäisen vaha-amaryllikseni marraskuussa 2017, kiinnostuin siitä heti ja halusin selvittää, miten vahattu sipuli kehittyy ja käyttäytyy. Vuoden 2017 sipuli oli valkokukkainen ja Suomi 💯 – teeman kunniaksi sinisellä hileellä päällystetty.

Hilepintainen vaha-amaryllis

Ohjeissa kerrottiin sipulin kehittyvän kukkivaksi kukaksi noin 4 viikossa ja odotukset kukinan ajoittumisesta itsenäisyysjuhlan kruunuksi oli korkealla.

Jännitys tiivistyi viikkojen odotuksessa. Aikaa kului, kukkavana kasvoi ja kukkasydän pullisteli.  Meni itsenäisyyspäivä, tuli joulu ja uuden vuoden aattokin…  Mutta sitten, uudenvuoden päivänä nuppu lopulta aukeni ja odotus palkittiin. 7 viikkoa ja kolme kaunista valkoista torvimaista kukkaa avautuivat kukin vuorollaan. Kukkailoa kesti parisen viikkoa ja sen jälkeen tyvessä matalana pysyneet lehdet alkoivat kasvamaan pituutta.

Valkokukkainen vaha-amaryllis

Etelä-Afrikasta Suomeen aikoinaan matkannut Amaryllis on suosittu joulunajan kukka. Sopii uljaudessaan mainiosti monen suomalaisen kodin sisustukseen. Loistava hajuallergisen joulukukka!

Kukan hoito

Amaryllis pärjää vähäisellä hoidolla, kunhan saa sopivasti valoa ja lämpöä.

Multaan istutettu sipuli pärjää niukalla kastelulla ja testaamani vahapinnoitettu sipuli ei tarvitse edes lisäkosteutta. Pysyy pystyssäkin sipulin pohjaan painetun tukirautakierukan varassa.

Vahasipulina kasvaneen amarylliksen erikoisuus piilee kuumakäsitellyssä vahassa. Vahan suojassa sipuliin varastoituneet ravinteet ja kosteus riittävät kukintaan saakka, eikä komeus tarvitse siten käytännössä mitään hoitoa.

’Kuivakukkana’ vaha-amaryllistä pystyy käyttämään myös monipuolisesti kodin somistuksessa. Sen voi sijoittaa vaikka suoraan puupinnan päälle tai kerätä sipulin ympärille jouluistutuksen, jonka sisältä kukkavarret nousevat aikanaan asetelman kruunuksi.

Vaha-amarylliksen valinta

Hankkiessasi vahasipulin, kiinnitä huomiosi yksilöihin. Jos sinulla on aikaa kasvattaa kukkaa nuo 4 – 7 viikkoa…

1.

Valitse iso sipuli, jossa on jo muutama sentti lehtikasvua näkyvissä

2.

Pidä sipuli lämpimässä paikassa, kunnes varsi lähtee kunnolla kasvuun.

3.

Jos varsikasvu on liian nopeaa tai kukka uhkaa puhjeta suojistaan ennen aikojaan, siirrä sipuli viileämpään paikkaan. 

Kasvu rauhoittuu ja kukinta-aika siirtyy kauemmaksi.
Amaryllikselle jatkoaikaa

Kaunista ja äärettömän helppohoitoista amaryllistä pidetään yleisimmin kertakäyttöisenä joulukukkana, mutta sen elämä ei periaatteessa tarvitse päättyä yhteen kukintaan.

Rapsuttamalla sipulin alaosasta vahapinta auki, niin että juurihahtuvat tulevat esille.  Jatka hoitoa perinteisen mullassa kasvatettavan amarylliksen hoito-ohjeiden mukaan.  Esimerkkiohjeet hyötykasviyhdistyksen sivuilla💚.


Kukkaan puhkeava amaryllis

Mukavia hetkiä kukkamaailman parissa!

Tee sitä, mikä tekee sinut iloiseksi. Hemmottele itseäsi ja nauti kaikesta kauniista, mitä luonto sinulle valmistaa katseltavaksi ja kokeiltavaksi.

Terveisin, Marita

P.S.  Anna joulumieli läheisellesi kukkasin 💮 🌸🌷 Amaryllis on myös hajuallergisen joulukukka

Jaa sivusto myös FB-kavereillesi 💚

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

css.php