Pihan suunnittelusta

Puutarhan sisältösuunnittelusta

Näin tammikuussa – keskellä sydäntalvea, kun ulkona ei oikein ole muuta tekemistä kuin suomalaisen luontomaiseman ihastelu ja satunnaiset lumityöt, puutarhailussa on loistava ajankohta kohdistaa ajatukset kohti vihreää aikaa ja  pureutua siihen, mitä sulanmaan aikaan voidaan puutarhoissa toteuttaa. Paneudutaan siis puutarhan suunniteluun  👩‍🌾💚 🌼.

Tunnelmaa katupuiden alla

Tässä jutussa käyn ajatuksiani läpi puutarhaan liittyvän suunnittelutyön sanastosta, oman yritykseni käyttämistä termeistä sekä annan muutaman vinkin, mihin asioihin on hyvä kiinnittää huomiota, kun pihaa aletaan suunnitella.  

Miksi?

Siihen, että innostuin kirjoittelemaan ja ’pärvöttämään’ aihetta, on kaksi syytä…. tai itse asiassa kolmekin.

Yksi syistä on toki tämä ajankohtaisuus, mutta itselleni vähintäänkin yhtä tärkeä syy on aihepiiristä lukemani materiaali.  Hätkähdin ihan oikeasti, kuinka monella tavalla esimerkiksi pihasuunnitelma-sanaa, käytetään.

Välillä on hyvä ’tsuumata’ tekemäänsä tarkemmin

Tästä reaktiostani syntyi se kolmas syy ja koin aidosti jonkinasteisen herätyksen ja tarpeen selkeyttää puutarhatöiden sisältökuvauksia myös Kianni Oy:lle. Toivottavasti onnistuin, niin sinunkin on helpompi poimia palveluistamme omiin tarpeisiisi sopivat ratkaisut entistä paremmin.

Koska !  

Kun itse aloittelin puutarhailua, joskus 1980-luvun puolivälissä, ensimmäistä kukkapenkkiäni väsätessäni, ei millään muotoa voinut puhua puutarhan suunnittelusta. Toki jotain suunnittelutynkää siinäkin oli… olihan meillä pieni kasvimaa, marjapensaat nätissä ryhmässä ja raja-aidanne. Mutta esimerkiksi monivuotisia kasveja valitessani, en käyttänyt varmaan yhtä nanosekuntiakaan mietintään, minkälaisessa paikassa valitsemani kukkaset parhaiten pärjäisivät.  Tein kuten näin muidenkin tekevän….  Innostukseni puutarhailuun oli kuitenkin viritetty ja intohimoiluni yhä muuttuvaa ja kehittyvää puutarhamaailmaa kohtaan ei tunnu helpottavan.

Vuosikymmenet uusien ja muutosta kaipaavien puutarhojen suunnitelmien parissa, niiden rakentelussa sekä käytännön harjoittelu pihakasvien hoitamisesta ja eri menetelmien testauksista ovat muokanneet maailmaani. Ja siinä sivussa hyvänä apuna rakennustekninen vierihoito. 💟 Kun on  saanut toimia innoittavana muusana, joskus hyvänä  tavaroiden siirtoapurina ja välillä pidätuostatoisestapäästä lankkua -roolissa, on – pahasti kasvimaailmaan hurahtaneenkin- käsitys talonrakentamisen ja puutarhan rakentamisen yhteyksistä ja tekniikanhallinnan tärkeydestä avartunut. 😝

Suunnitelma etenee isoista linjoista yksittäisiin kasvilajikkeisiin  

Vaikka puutarhoista puhuttaessa monesti mieli alkaakin melko nopeasti kehittämään kuvaa puutarhasta valmiina kasvillisuuksineen, kannattaa ensin kuitenkin pinnistellä miettimään puutarhan ja koko piha-alueen isommat linjat ja rakenteet toimiviksi. Vasta sen jälkeen on aika paneutua pihan katseenvangitsijoiden pariin, suunnittelemaan mitä kukka-, puu- tai pensaslajikkeita suunnitelluille alueille tullaan istuttamaan tai minkälaiset valot puutarhaan valitaan.

Kaunista, mutta ajoittain märkäkin juuristo ja seinään nojaileva versosto riskeeraavat talon terveyttä.

Miksikö näin? Kuten jo aiemmin viittasin,  pihan rakenteiden suunnittelussa ja tekemisessä on syytä ottaa samoja teknisiä perusasioita huomioon, kuin tontin muokkauksessa tervettä taloa varten. Riittävä routasuojaus.

On tärkeää huolehtia suodattavien, jakavien ja kantavien maakerrosten toimivuudesta ja pintojen riittävistä kallistuksista. Eikä myöskään ole ihan yhdentekevää, mihin suuntaan kivijalan vierustat kallistavat tai tehdäänkö istutuspenkit kivijalkaa vasten vai vähän kauemmaksi.

Muurikivet asennetaan routimattomalle ja tasaiselle alustalle

Sillä, jos näissä asioissa oikoo, voi surutta unohtaa tavoitteet hyvännäköisetä pihapiiristä. Sinne tänne vinksallaan olevat käytävät, kiveykset, portaat, muurirakenteet ja terassit näkyvät aina. Kasvit eivät peitä rakennusvirheitä, eikä se ole niiden tarkoituskaan. Vain huolellinen perustus varmistaa kotipihan rakenteiden kestävyyden, siisteyden ja vakaasti paikallaan pysymisen. 🤔 Huh. Ihanhan tässä lämpenee….

Mitä saat, kun tilaat pihasuunnitelman?
Pihasuunnitelmaksi kutsutaan sekä yksin kasvillisuudesta tehtyä suunnitelmaa että laajempaa, valmiin pihan hyvään toimivuuteen tähtäävää, myös teknisiä rakentamisohjeita sisältävää suunnitelmaa.

Laajin versio voi sisältää lisäksi tarkkoja detaljikuvia yksittäisistä rakenneratkaisuista ja toimia siten myös apuvälineenä viherurakoitsijalle ’Avaimet käteen-paketin’ tarjoushinnoittelussa.

Toisaalta pihasuunnitelmaksi voidaan kutsua pelkästään kasveihin keskittynyttä istutussuunnitelmaa, joista taas on saatavissa useampana eri laajuutena.  Se voi olla pelkästään luettelo kasveista tai sitten sisältää ison määrän tietoa kasvien istutus- ja sijoitteluohjeista, jatkossa tapahtuviin kausihoito-ohjeisiin saakka.
Kianni Oy:n Pihan rakennussuunnitelma 

Puutarhasuunnitelma on mielestäni aina laaja pihaa koskeva suunnitelma, joka tulisi toteuttaa limittäin talosuunnitelman kanssa.  …Ettei sitten esimerkiksi maanrakennustöiden valmistuttua huomatakin, että paikassa,  mihin pitäisi istuttaa syväjuurinen puu tai kaivaa se unelmien vesiallas, onkin syntynyt rakennusteknisesti jokin este.

Puut on kaadettu. Ideat kehiin. Ensin talo ja sitten puutarha

Talosta ja pihapiiristä ei tule terve ja pitkäikäinen, ellei perustukset ole molemmille kunnossa. Siksi on tärkeää miettiä mihin tontilla ohjataan sadevedet tai mistä vesi-, viemäri- ja sähkövedot vedetään.

Pihasuunnittelun puolelle kallistetaan siinä vaiheessa, kun aletaan miettiä

 • mihin miten, miksi ja millä alueilla pihassa liikutaan eli
 • mihin sijoitetaan kulkuväylät, parkkipaikat, roskikset, lumitilat, leikkipaikat, valot jne.

Ja lopulta pureudutaan itse puutarhasuunnitteluun.

 • visioidaan ikkunanäkymiä sisältä ulos,
 • suunnitellaan tarvittavia korkeuseroja ja mitenkä ne rakennetaan (muurit, portaat, luiskat) ja
 • mihin keskitetään istutukset puutarhassa ja
 • miten rajataan oma tontti naapurista,
 • halutaanko vesiaihe pihaan, valoineen jne.

Pihan rakennussuunnitelma on mielestäni talonrakennustermein puutarhan katto-seinä-lattia  -suunnitelma.

 • talon sisäkatto = puut,
 • sisäseinät = aidat ja muu alueen rajaava kasvillisuus ja
 • lattia = pensaat ja kukat, maanpeitekasveihin saakka.
Kianni Oy:n Kasvillisuussuunnitelmat 
Kurjenpolvi ruukku-istutuksena pieneen pihaan

Puutarhan istutukset kruunaavat suunnittelun ja rakennellun pihapiirin, kun perustukset ja puitteet on rakennettu kunnolla. Ne viihdyttävät, toimivat katseenvangitsijoina ja edustavat ulkona samaa, kuin kodin seinille ripustetut taulut, sisustusvärit, materiaalit jne.

Kasveilla haetaan puutarhaan samaa huipennusta, tunnelmaa ja toimivuutta kuin sisustussuunnitelmalla kodin sisälle. Uutta ilmettä, tyyliä, värimaailmaa ja selkeyttä eli kaikkea sitä, mikä näkyy kodista ulospäin ja tekee asunnosta itselle kodin.

Ilman puita, pensaita ja kukkia, puutarha ei ole oikea puutarha. Siksi  kasvillisuussuunnitelma, ei tekninen istutussuunnitelma.

Suunnitelmaan sisältävissä kasvilajeissa ja määrissä on huomioitu 

 • alueen valo- ja maaperäominaisuudet
 • kasvien koko-, muoto- ja kasvuominaisuudet.

Laajemmat istutussuunnitelmat sisältävät kasviluettelon lisäksi

 • Kasvien istutusohjeet, jotta tiedät miten syvälle istutetaan, pitääkö tukea, kuinka istuttamisen jälkeen kasvia kastellaan jne.
 • Kasvien jatkohoito-ohjeet, että tiedät pitääkö kasvi erityisesti talvisuojata, onko kuivuneiden kukkien nyppimisestä jotain apua kukinnan jatkumiseen tai suositellaanko kasville hoitoleikkauksia ja milloin jne.
 • Ja neuvot, mitä multaa ja ravinteita uusille tulokkaille on hyvä käyttää.

Eli ei tämäkään suunnitelmalaji ole ihan muutaman rivin juttu 🤩.

5 pohdittavaa asiaa valmistautuessasi puutarhan suunnitteluun

Omat ajatuksesi ja toiveesi pihasta ovat suunnittelun lähtökohtana ja ulkopuoliselle  suunnittelijalle suunnitelman kivijalka.

Suosittelen työhansikkaita

Mieti ainakin nämä viisi asiaa itsellesi selväksi ennen suunnittelua ja ole rehellinen itsellesi. Puutarhailuinnostus tahtoo kadota juhannuksen jälkeen, kun alkukesä on painettu ensin innolla…

1. Mikä on puutarhasi todellinen käyttötarkoitus?
Oma kasvihuone

Haluatko sen antavan esteettistä mielihyvää, tuottavan syötävää ravintoa vai molempia?

Jaksatko ja ehditkö ihan varmasti leikata nurmikkoa pari kertaa viikossa läpi kesän tai kastella ja paimentaa hyötykasveja keväästä satokauteen saakka?

Tarvitaanko pihan kaikkia alueita läpi vuoden ja missä esimerkiksi säilytetään harrastevälineet. Onko osa tontista talvella kokonaan käyttämättä ja onko lumille riittävästi auraustilaa omassa pihassa jne.

2. Onko puutarhassasi tilaa kaikille suunnitelmillesi? 

Mitä pienempi piha, sitä tarkemmin kannatta miettiä, miten alue sisutetaan. Yksinkertaisuus on monesti tehokkaampaa kuin valikoiman runsaus.

Pieni piha näyttää runsaammalta, kun käytetään saman kasvin eri lajikkeita, useammassa kohdassa ja muodostetaan istutuksista yhtenäisiä ryhmiä. Toimii myös rajatuissa istutuksissa, kuten ruukkuistutuksissa.

3. Käytä idealähteenä lähiympäristöä

Metsätontille sopii ja siellä menestyvät aivan erilaiset kasvit kuin paahteisella kalliotontilla.

Selvitä myös pihasi kasvuvyöhyke ja sen pienilmasto (valo- ja tuuliolot) sekä katsele ympärillesi, mitä kasveja alueella kasvaa. Poimi mukaan myös lähialueen värimaailmaa.

Tee pihasta monikerroksinen ja ajattele, miltä piha näyttää talvella, kun maisema harmaantuu ja vihreyttä on vain havuissa.

Naapurustonäkymäkin kannattaa arvioida eli mitä haluat omalle puolelle nähdä tai mitä näyttää itse muille.

4. Valintoja tekemällä vaikutat pihanteon kustannuksiin 

Mieti paljonko sinulla on todellisuudessa varaa tai halua sijoittaa puutarhaasi.

Valintoja tekemällä voit säästää ’pitkän pennin’, mutta ruokamullat ympärille ja nurmikonsiemen maahan ja kesäkukat purkkeihin -tyyliä en silti kannata. Tuttu ratkaisu, johon päädytään, kun talonrakentamisesta väsyneinä – ilman suunnitelmaa – yritetään saada tontti yleissiistiksi – helposti ja halvalla.

Voisiko osan nurmikosta korvata esimerkiksi vesiaiheella?

En itse suosi isoja nurmikkoalueita tavallisiin kotipihoihin, mutta ymmärrän tarpeen, mikäli lapsille halutaan omaan pihaan kunnon  palloilualue.

Hyvännäköinen nurmikko ja  kauniisti kukkivat kesäkukat tarvitsevat säännöllisesti hoitoa ja aikaa. Ja jos sitä ei ole, kannatan miettimään nurmikon sijaan muita katteita ja pensas- ja puustokasvillisuutta, jotka perustamisen jälkeen kaipaavat vuositasolla vähemmän hoitoaikaa.

Jos tontilla on vanhaa kasvillisuutta, ne kannattaa säilyttää. Taimien ostaminen isoina maksaa enemmän, mutta samalla saa nopeammin valmiin pihaston. Toisaalta, jos maltat odottaa kasvien kasvua muutaman vuoden, perustamiskustannukset jäävät alemmiksi ja pienempinä taimina, kasvuunlähtökin voi olla varmempaa.

Jos tonttia raivatessa ilmestyy esiin isoja kiviä, ne kannattaa käyttää maantäytössä uudelleen

Betonilaatoitusta ja muuriallas istutuksille

Kivirakennelmat ja –laatoitukset nostavat nopeasti rakentamisen kustannuksia, mutta ovat siistejä käyttää.

5. Paljonko ehdit ja voit viettää aikaasi puutarhan parissa?

Jos olet paljon poissa kotoa tai voimasi eivät riitä pihan hoitoon, puutarha kannattaa rakentaa oikeasti helppohoitoisista elementeistä. Iso nurmikkoalue ei ole = helppohoitoinen puutarha.

 • Mieti kasvimaan tarve tarkkaan ja kesäkukkaistutusten kastelumahdollisuudet
 • Käytä nurmikon sijaan katteena kuorikkeita, hakkeita, kunttaa ja soraa
 • Rakenna istutuksista isompia alueita yksittäisistutusten sijaan.
 • Kasvit viihtyvät paremmin yhdessä ja yhtenäisten alueiden rajaaminen ja hoito on helpompaa. Yleisnäkymästä tulee silloin myös tyylikkäämpi.
Tosipuutarhuristille rakentaminenkaan ei ole este uusille kokeiluille

Ja unohda nämä kaikki ohjeet, jos olet todellinen puutarhuristi ja tiedät viihtyväsi, ehtiväsi ja jaksavasi kykkiä pää multaa kohti läpi kasvukauden. Anna mennä vain, niin kuin sydän sanoo… Hanki kokeiltavaksi uusia tuttavuuksia ja tee puutarhassa mielenkiintoisia kokeiluja – nehän ovat puutarhailun suola ja rikkaus.

Niin, näistä se hyvä puutarhan hyvä sisältösuunnitelma koostuu…

Ensi kerralla ajattelin availla puutarhasanastoa lisää. Tiedätkö sinä mitä tarkoittaa, kun puhutaan kasvualustan johtoluvusta tai -kyvystä? Noin kaksi vuotta sitten minä en ainakaan tiennyt….

Iloisia suunnitteluhetkiä !

-Marita

P.S.  Oletko jo käynyt tutustumassa Kianni Oy:n Puutarhan siivousrinki-palveluun ? Sen ajatushan perustuu aikoinaan hyvinkin toimineen  Siivousrinki-ajattelun tapaisesti.  Saat pihallesi perushoidon koko kasvukaudeksi. Apukädet itsellesi  – verotuetusti. Ammattilaiselta hankittu pihatyöapu kuuluu kotitalousvähennyksen piiriin.

Ota yhteyttä yksityisviestillä (Facebook-Messenger).

Joku muu hoitaa hommat

💚

Puutarhuristilla riittää puuhaa talvellakin

Puutarhavarustelua

On se jämerää, kuinka herkästi vihreän nälkää sairastavan ajatukset siirtyvät sydäntalvellakin ulkopuutarhaan ja kesää kohti... Onhan nyt - ennen kevään muita kiireitä - loistava aika tutustua rauhassa uutuuksiin... Se vain on niin nautinnollista löytää jotain uutta hoidettavaa puutarhaan...

 

On se jämerää, kuinka herkästi vihreän nälkää sairastavan ajatukset siirtyvät sydäntalvellakin ulkopuutarhaan ja kesää kohti.  Itselleni näin kävi viimeksi tänään, kun nappasin kahviseurakseni puutarhalehden, jonka etukannessa luki ’Houkutuksia kokeilunhaluisille’.

Sivustolle kerätty tuhti paketti kuvia ja tietoa keväällä kylvettävistä kukista, hyötykasveista ja mausteista iski niinsanotusti suoraan suoneen.

Aika nokkela veto laittaa tällainen juttu tammikuun numeroon. Onhan nyt – ennen kevään muita kiireitä – loistava aika tutustua rauhassa uutuuksiin ja miettiä mitkä kasvit voisivat sopia omaan pihaan, vaikka mitään uutta ei välttämättä tarvitsisikaan…

Puutarhailu on tunnetason juttu

Puutarhailuun liittyy valtava määrä tunnetta ja terapeuttisia ominaisuuksia. Ei siis ole ihme, että jo ajatustasolla toimiva taimien hypistely ja kasvimaailman uutuuksien ihastelu kutkuttavat mieliä, herättäen samoja endorfiinisia tunteita kuin kevään vaateuutuuksien sovittelu kaupoissa – ainakin naisilla.

Hankintatarpeille ei löydy järkisyitä. Se vain on niin nautinnollista löytää jotain uutta hoidettavaa puutarhaan. Ja kaiketi siinä on myös oma viehätyksensä, kun yrittää saada istutettua kasviaarteet muun kasvillisuuden sekaan, vähän salaa, samalla taktiikalla kuin jotkut varustelevat autotallejaan 😉.

Kasvilistoja selaillessani järkiparka nakutti ettei meidän puutarha tarvitse, eikä sinne periaatteessa mahdukaan enää, yhtään täydennystä -ellen sitten innostu jälleen poistamaan nurmikkoa….

Meinasin jo laittaa lehdenkin sivuun, kunnes muistin viimesyksyisen päätökseni – Palavarakkaus. Lupasin itselleni, että poistan sen tarhasta keväällä kokonaan. Kaunis ja runsassatoinen kukka, jonka versoja pukkaa pitkin kesää eri puolelta tarhaa poiskiskottavaksi.  Tai ainakin aion siirtää sen emokasvin jonnekin toiseen paikkaan, jossa leviäminen ei niin haittaa.

Alkoi tunteiden ja järjen kamppailu. Ja onneksi… tunne voitti 😊. Annoin itselleni luvan jatkaa perennatutkimuksia ja etsiä Palavarakkauden tilalle jotain uutta. Löysin korvaajiksi kaksikin ehdokasta:

Pioniunikko Lauren’s grape

Pioniunikko ’Lauren ’s Grape’. Unikot ovat helppoja ja kestäviä puutarhan keskikesän kukkijoita, jonka siemenet voidaan kylvää suoraan maahan. Tässä lajikkeessa kiehtoi erityisesti syvä purppuranpunainen väritys.

 

 

Vhertävänvalkoinen tähtililja

Tähtililja ’Zigadenus elegans’. Liljat ovat yksi heikkouteni, vaikka ovatkin kasveina myrkyllisiä. Tämä suoraan kasvupaikkaansa kylvettävissä oleva lajike täydentäisi aurinkoisen istutusalueen liljastoa erilaisella kukinnallaan ja sopisi 30-50 senttisenä korkeutensakin puolesta alueelle. Lehtimättään keskeltä nousevissa varsissa kukkii kesä-heinäkuussa tähtimäiset pienet vihertävänvalkoiset kukinnot ja lehdet ovat pitkät ja kiiltävänvihreät.

Näistä kahdesta tähtililja taitaa vetää pidemmän korren. Unikon jätän muistiin myöhempää käyttöä varten ja paikkaan, jossa se saa rauhassa siementää ja levitä vaikkapa niityksi.

Kukkien lisäksi  selailin uutta sopivaa myös keittiöpuutarhan parveke-/ruukkuviljelyyn. Löysin mielenkiintoisen

Lakritsi-samettikukka

Lakritsi-samettikukan, jonka kerrotaan olevan lasten suosikki, intensiivisen lakritsiaromin takia. Saisikohan tästä samanlaisen mauste- ja koristekasvipaketin kuin viime kesäinen tuttavuuteni, curry-yrttikin oli.   Esikasvatus helmi-huhtikuussa.

Lehtipersilja

sekä Sileälehtisen Silopersiljan. Tätä myös lehtipersiljaksi kutsuttua lajiketta voisin kokeilla yrttiruukkuviljelyissäni tavallisen kähärälehtisen persiljan kaverina. Lehtipersiljan sileät lehdet ovat maullisesti kähärälehtistä voimakkaampia ja maukkaampia.

Hyötytarhan täydennykseksi bongasin lisäksi puolivarjon ja varjon kasviksi luokitellun mutta ikävästi myrkyllisen Himalajanjalkalehden.

Himalajanjalkalehti
 • Kukinto muistuttaa omenankukkaa ja on hajuton
 • Kukinnan jälkeen varsiin ilmestyvät lehdet ovat muodoltaan sormijakoiset.
 • Keskikesään mennessä kehittyvät kananmunan kokoiset hedelmät  ovat kypsinä  chilinpunaisia ja makeita, raakoina kitkeriä ja myrkyllisiä.
 • Kasvukorkeus on noin 50-80 cm, suoraan maahan kylvettävä.
 • On erittäin herkkä talvimärkyydelle.
 • Myrkyllisen takia juuriston käsittelyssä suositellaan käytettävän suojahansikkaita.

Tässä kasvi tosi harrastajalle 👍. 

Seuraavan postauksessa käy läpi pihan suunnittelussa huomioitavia asioita ja suunnittelutermistöä.

Hyvää päivänjatkoa Sinulle !

-Marita

Palavarakkaus rengastettu

P.S. Niin ja jos sinua kiinnostaa Palavarakkauden alut ensi keväänä ja asut Seinäjoen suunnalla, ota yhteyttä. Saat ilmaisia alkuja.