Puutarhahytinää ja ryhmäytymistä

Puutarhahytinää

Enää pieni hetki odottelua ja puutarha on vapautunut talviunesta. Kerron tässä artikkelissa

 • tuntemuksiani kevään odotuksesta
 • pohdin puutarhanhoidon ja suunnitteluavun ostamisen esteitä ja
 • mitä tarkoitan ryhmäytymisellä ja Puutarharingillä. 

Arvaatko mitä olen odottanut viime lokakuusta lähtien eniten, kun sain  puutarha-alan opinnot päätökseen? No tietenkin tulevaa kevättä ja mahdollisuutta tehdä sitä, mihin olen juuri saanut opiskeluilla auktorisoinnin. Antamaan aikaa ja tekemään töitä puutarhasi parhaaksi. Sovitusti – innolla – ammattimaisesti.

Inspiroivaa kirjallisuutta

Talvi on näyttänyt otteensa ja varoittelut puutarhatyön sesonkiluonteisuudesta on nyt omakohtaisesti koettu. Olen hyödyntänyt luppoaikaani erilaisten yritystoiminnan kehittämiseen liittyvien asioiden parissa sekä tietenkin lukemalla puutarhaposteja.  Olen astetta pidemmällä tietotekniikan taidoissani sekä blogin ja muun sometuksen lonkeroissa.

Ja koko ajan on taustalla tykyttänyt odotus keväästä 2018 –  puutarhayrittäjyyteni ensimmäisestä oikeasta toimintakaudesta. Kun nyt pian pääsisi oikeisiin hommiin.

 Mikä estää ostamaan puutarhan hoito- ja suunnitteluapua?
Onko puutarhan hoito pakkopullaa

Talven hiljaisuudessa olen myös pohtinut syitä, miksi apua puutarhan hoitoon ja suunnitteluun vierastetaan.

Ymmärrän toki eteläpohjalaisena, että pohjalainen osaa tehdä kaiken itse.  Myönnän, että todella moni piha-alue on myös hyvin hoidettu ja ilo katsella, mutta…

Mitä tekee ne ihmiset, joilla Se puutarha kuitenkin syystä tai toisesta on vastuullaan, mutta jokin estää ylläpitämään pihan yleisilmettä ja kasvit rehottaa.

Jos tekemisen esteenä on terveydentila, kiire tai uskalluksen puute kokeilla, ratkaisu on helpostikin löydettävissä.

Mutta jos syynä onkin arvostuksenpuute puutarhanhoitoa kohtaan ja pihan uskotaan pärjäävän hoitamattakin, olen jo huolissani.

Ja jos kyse onkin loppupeleissä siitä, että puutarhan hyvinvoinnista vastuussa oleva onkin vain niin nuuka, ettei ammattilaisen tekemästä puutarhanhoidosta malteta maksaa, olen kauhuissani. ( Ja nyt en ajattele nurmikonleikkausta.)

Pari tapausta, jossa puutarha-ammattilaisen palvelut sopivat kuin nenä päähän ja rauhoittaisi tunteita🙂

Joku toinen hoitaa hommat

Taloyhtiöt.  Osa kerros- ja rivitaloihin muuttaneista eivät halua osallistua taloyhtiön ’pakollisiin’ kevät- ja syystöihin. Ei kehtaisi olla paikalla, kun näkee muiden tekevän hommia ja toisaalta ne, jotka tekee hommia, mutisevat siitä, kun kaikki asukkaat ei osallistu.

Omakotipihat. Puutarha on tehty, koska se pitää olla, mutta sen hoitaminen ei ole oma intohimo kenellekään talossa tai sitä ei enää jakseta hoitaa. Tai puutarha on edellisten asukkaiden jäljiltä, eikä sen hoidontarpeista ole hajuakaan. Nurmikko leikataan, mutta aikoinaan rakkaudella istutetut puut, pensaat ja kukkatarhat annetaan kasvaa omalla painollaan, ränsistyen pikku hiljaa kokonaan. Ja kun maisema näyttää surkealta, lisätään nurmikkoa, jota pitää leikata kesällä jatkuvasti… . Siinäpä se. Helppohoitoinen puutarha.

Toimisiko vanha siivousrinki-ajatus puutarhahommissa?

Pohtiessani pihatyöavun ostamisen haasteita, muistui mieleeni 1990-luku. Silloin töissä käyvistä perheenäideistä ja -isistä rohkeimmat liittyivät siivousrinkeihin, koska halusivat helpotusta arjen pyöritykseen. Toiminta antoi moneen perheeseen lisää laatuaikaa muulle tekemiselle, kun kodin perussiivous hoitui apuvoimilla.

Pohdin, toimisiko puutarha-alalla vastaava ryhmäytyminen ja rinkiajattelu. Löytyisikö Seinäjoen talousalueella riittävästi edistyksellisiä ihmisiä, jotka uskaltaisivat lähteä mukaan toimintaan?

Suunnitellaan puutarhasi hoitotarpeet yhdessä

Puutarharinki tarkoittaa  puutarhan haltijoiden muodostamaa ryhmää,  joiden puutarhoissa kasvien perushoito on valtuutettu Kianni Puutarhurille. Hoitoringissä voi olla isompia tai pienempiä pihoja. Hoitotarpeiden rytmi ja toimenpiteiden räätälöinti tehdään pihakohtaisesti. Sinä päätät, mitä haluat.

Yksi hoitorinkiryhmä  muodostetaan noin 5:stä lähekkäin tai kohtuullisen matkan päässä toisistaan sijaitsevasta puutarhasta tai yhdestäkin taloyhtiö-alueesta.

Puutarharinki -jäsenyys varmistaa puutarhallesi pihakasvien säännöllisen ja oikeaan ajankohtaan toteutetun hoidon, kohentaa pihan yleisilmettä ja parantaa asunnon arvoa. Kun joku muu hoitaa hommat, aikasi ei mene enää murehtiessa.

Minä raparperijuurakon jakopuuhissa viime keväänä.

Olen itse tästä ideasta innoissani. Voisin lähteä vaikka heti puutarhakierrokselle. Tältä istumalta. Ellei edelleen olisi lumi maassa ja mullat jäässä.

********

Jäikö jokin mietityttämään? Kysy lisää ryhmän perustamisesta tai jostain muusta puutarhaan liittyvästä!

Minä en nimittäin voi pujahtaa kenenkään puutarhaan kuin jänis, ilman kutsua ja sopimusta. Tarvitsen siihen sinulta luvan ja sinun yhteydenoton minulle päin.

P.S. Pihatyön maksaminen on helppoa, yksinkertaista ja verotuettua

Maksat vain meiltä saamasi laskun. Kianni-yrittäjä hoitaa itse veronsa ja vakuutuksensa. Ja lisäetuna verotus. Ammattilaiselta ostetusta  piha- ja puutarhatyöstä maksetut kulut saa vähentää verotuksessa kotitalousvähennyksenä 👍🏼

Kotisivustolla Puutarhurin työpalvelut on esimerkkihinnasto palveluista.  Esimerkkinä 10 tunnin työaikapakki maksaa vuosimaksuna 400 € ja kuukausikuluna33,33 €/kk. Ja koko ihanuus verotuksessa vähennettävä kotitalouskulu (kotitalousvähennyksen piirissä). Vau!

Toivottavasti kuulen sinusta pian 👋

Kevät herää. Krookukset kukkii!

-Marita

Pssssss…😅
Oletko jo käynyt Facebook-sivuillamme  Kianni Oy  |  Puutarhurin maailma tai Instagramissa?  Niissä julkaisen muutakin kuin infoa blogipostauksista. Käy tykkäämässä ja kirjoita lyhyt viesti kommenttina minulle takaisin päin. Vaikka tästä tarinasta.

Vastaan jokaiseen saamaani kommenttiin takaisin 💚 .

Kuntalla metsäinen puutarha

Kuntta luo pihaan valmiin, ekologisen ja helppohoitoisen metsämaiseman

Kuntta, metsäsiirrännäinen, metsänpohjamatto, varpumatto…. mökkipihoilta kotipihasisustukseenkin levinnyt metsänpohjasiirre on mainio kateratkaisu pihoille, joilla on entuudestaankin kasvanut mäntyjä, varvikkoa ja muita metsän alkuperäiskasveja. Parhaiten kuntta pääsee oikeuksiinsa kumpuilevissa maastoissa.

Varvikko odottamassa kuorintaa

Kuntta luo pihaan valmiin, ekologisen ja helppohoitoisen metsämaiseman. Se nostetaan maanomistajan luvalla hakkuualueilta ennen hakkuita ja jatkaa metsänpohjan uutta elämää pihapiiristä. Kuntta ei tarvitse nurmikon tapaan viikottaista ylläpitohoitoa eikä peruskorjauksia, kunhan pohjatyöt ja ensimmäisen kasvukauden kastelut on hoidettu kunnolla.

Piirakkamarjat omasta ’metsästä’

Parhaassa tapauksessa kunta-alue virkoaa uuteen elämään  jo vuodessa ja oman ’metsän’ piirakkamarjasato voi olla todellista nopeastikin.

Metsänpohjan perusvarvusto koostuu mustikoita, puolukoita, suopursuista, kanervista, variksenmarjoista ja sammalesta. Mustikkavarpuinen pohja sopeutuu parhaiten varjoiselle alueelle ja puolukkapohjainen valoisammalle ja kuivalle paikalle.

Katveisten koristekasvien kkumppaniiumppani
Alppiruusu – Rhododendron

Kuntta luo pihaan happaman kasvualustan esimerkiksi atsaleoille, alppiruusuille ja erilaisille havukasveille.

6 VAIHETTA KUNTTAPIHAN RAKENTAMISESTA
1. Tilauksesta ja toimituksesta
 • Mittaa alue neliöinä ja lisää pinta-alaan 10 %.
 • Kunttamatot eivät kestä pitkää varastointia. Selvitä kuntan toimitusaika ja varmista, että asennus pystytään toteuttamaan välittömästi kunttalevyjen tontille toimituksen jälkeen.
 • Suuri osa kunttamatoista on Suomessa lähtöisin Pohjois-Pohjanmaalta ja Kainuusta. Toimitukset käynnistyvät lumen ja roudan sulettua, yleisimmin toukokuun puolivälin jälkeen.
 • Kotipihoihin toimitettava kuntta toimitetaan yleensä levyinä, koska rullatut matot ovat painavia ja vaativat painonsa takia konevoimia siirtelyyn.
 • Kuntan paksuus pitää minimissään olla 5 cm ja koko 1m x 1m.
 • Yleisimmin levyt ovat 10- 15 cm paksuisia ja kooltaan noin 100 x 120 cm, jolloin niitä pystyy siirtelemään ’ihmisvoimilla’.
 • Matot pakataan muoviin kuljetusta varten ja toimitetaan viivytyksettä asennuspaikalle.
2. Varastoinnista
 • Asennus pitää ajoittaa muutaman päivän sisälle nostosta, viimeistään kuitenkin 10 päivän sisälle.
 • Jos asennus jostain syystä venyy tai kuljetuslämpötila on ollut korkea, levyt on hyvä varastoida muovisuojista avattuina, maahan levitettyinä, auringolta suojassa ja huolehtia kosteudesta.
 • Kovilla helteillä ei asennusta suositella, koska varvikko kuivuu silloin nopeasti.
3. Pohjavaatimuksista
 • Tasattu rikkaruohoton ja ravinneköyhä, mutta kosteutta pidättävä maapohja. Esimerkiksi hietamoreenimaa sopii suoraan.
 • Tasaa pohjamaa ja mikäli maaperä on savea, multaa tai muuta helposti rikkaruohottuvaa, varaa hengittävä suodatinkangas kattamiseen ja levitä se alueelle ennen asennushiekkaa.
 • Multainen, savinen tai muuten rikkakasveista rehevöityvä kasvualue kannattaa peittää tasauksen jälkeen ensin suodatin-, kate- tai maisemointikankaalla.
 • Kankaan tarkoituksena on erottaa pohjamaakerros asennuskerroksesta ja estää varpujuuristoa tukahduttavien heinien ja rikkaruohojen puskeminen kunttamaton läpi.
 • Kankaan tulee olla hengittävää ja ravinteet läpäisevää, ettei homekasvustoa pääse syntymään juurakkoon.
 • Toimivia kankaita ovat biohajoavat katekankaat ja myrkyttömät polypropeenikankaat -molemmat luontoystävällisiä valmisteita ja saatavissa myös ruskeana (jos valkoinen väri haittaa 😉 ).
 • Kankaan päälle levitetään 10 -15 cm kerros hienoa, rikkaruohotonta hiekkaa estämään heinien ja rikkaruohojen kasvaminen kuntan läpi. Tavallinen routimaton täyttöhiekka on ihan ok.
Asennushiekka levitettynä
4. Asennusvaiheesta
 • Käsittele mattoja varovasti, ettei juuristo repeydy ja vaurioidu.
 • Käytä asennustyökaluna esimerkiksi talikkoa.
 • Jyrkkiin rinteisiin kunttamatto on hyvä tapittaa kiinni pohjamaahan.
 • Asenna matot samansuuntaisesti saumat kiinteästi toisiinsa puskusaumalla.
 • Tarkista, ettei levyjen väliin jää rakoja. Raot kuivuvat ja estävät juurien juurtumista yhteen.
 • Mattolevyjen pitää olla toimitettaessa ehjiä, eikä niitä ole syytä hajottaa tarpeettomasti myöskään asennusvaiheessa.
 • Jokainen leikkaus vähentää varpujen toimivaa juuristoa,
 • Mitä vähemmän joudut siirtelemään levyä, sitä eheämpänä levy pysyy ja juuriston vaurioituminen minimoituu.
5. Asennuksen jälkeisestä hoidosta
 • Kotiutuakseen paikalleen, kuntta-alue tarvitsee runsaan juurtumiskastelun. Turvekerroksen pitää tässä vaiheessa olla läpikosteaa, jotta juurtuminen vauhdittuu ja varmistuu.
 • Syksy on kastelun kannalta helpompaa aikaa asentaa kuin keväällä ja kesällä. Kuumalla ja kuivalla kesäsäällä kunttamatot kuivuvat herkästi ja hyvä lähtötilanne voi muuttua epätoivoksi muiden kiireiden keskellä.
 • Syksyllä asennettuja kuntta-alueillekin suositellaan kastelua  samoin opein seuraavana keväänä ja alkukesällä
 • Välttääksesi isommat vahingot, ota kevät- ja kesäasennetun kuntan juurtumiskastelun avuksi käyttöön sadetin.
 • Kunttalevy on riittävän kosteaa, kun levyä nostettaessa ja puristettaessa turpeesta tihkuu vettä kuin taulusienestä.
 •  Jos levyjen reunat alkavat nousta karrelle, on kunttapiha päässyt kuivahtamaan liikaa ja osa varvikosta saattaa tuhoutua, kasteluista huolimatta.
 • Jos kaikista suodatinkankaista ja rikkaruohottomista asennusalustoista huolimatta kuntta-alueella alkaa esiintymään rikkakasveja ja heiniä, kitke ne mahdollisimman nopeasti pois – aivan kuten kukkatarhastakin.
6. Kustannuksista
 • Kunttamaton hintaan vaikuttaa nostetaanko se koneella vai käsin. Käsityö on luonnollisesti kalliimpaa.
 • Tuottajia on useita ja toimitusehdot vaihtelevat.
 • Keskimääräinen neliöhinta on 20 – 30 € ja isommat erät tulevat edullisemmiksi.
Nopeaa, helppohoitoista, ekologista

Omaa marjamaata odotellessa!

-Marita