Puutarhahytinää ja ryhmäytymistä

Puutarhahytinää

Enää pieni hetki odottelua ja puutarha vapautuu talviunestaan.

Tässä jutussa kerron tuntemuksiani kevään odotuksesta, pohdin puutarhanhoidon ja suunnitteluavun ostamisen esteitä ja mitä tarkoitan ryhmäytymisellä ja Puutarharingillä. 

Arvaatko mitä olen odottanut viime lokakuusta lähtien eniten, kun sain  puutarha-alan opinnot päätökseen? No tietenkin tulevaa kevättä ja mahdollisuutta tehdä sitä, mihin olen juuri saanut opiskeluilla auktorisoinnin. Antamaan aikaa ja tekemään töitä puutarhasi parhaaksi. Sovitusti Рinnolla Рammattimaisesti.

Inspiroivaa kirjallisuutta

Talvi on näyttänyt otteensa ja varoittelut puutarhatyön sesonkiluonteisuudesta on nyt omakohtaisesti koettu. Olen hyödyntänyt luppoaikaani erilaisten yritystoiminnan kehittämiseen liittyvien asioiden parissa sekä tietenkin lukemalla puutarhaposteja.  Olen astetta pidemmällä tietotekniikan taidoissani sekä blogin ja muun sometuksen lonkeroissa.

Ja koko ajan on taustalla tykytt√§nyt odotus kev√§√§st√§ 2018 –¬† puutarhayritt√§jyyteni ensimm√§isest√§ oikeasta toimintakaudesta. Kun nyt pian p√§√§sisi oikeisiin hommiin.

 Mikä estää ostamaan puutarhan hoito- ja suunnitteluapua?
Onko puutarhan hoito pakkopullaa

Talven hiljaisuudessa olen myös pohtinut syitä, miksi apua puutarhan hoitoon ja suunnitteluun vierastetaan.

Ymm√§rr√§n toki etel√§pohjalaisena, ett√§ pohjalainen osaa tehd√§ kaiken itse.¬† My√∂nn√§n, ett√§ todella moni piha-alue on my√∂s hyvin hoidettu ja ilo katsella, mutta…

Mitä tekee ne ihmiset, joilla Se puutarha kuitenkin syystä tai toisesta on vastuullaan, mutta jokin estää ylläpitämään pihan yleisilmettä ja kasvit rehottaa.

Jos tekemisen esteenä on terveydentila, kiire tai uskalluksen puute kokeilla, ratkaisu on helpostikin löydettävissä.

Mutta jos syynä onkin arvostuksenpuute puutarhanhoitoa kohtaan ja pihan uskotaan pärjäävän hoitamattakin, olen jo huolissani.

Ja jos kyse onkin loppupeleissä siitä, että puutarhan hyvinvoinnista vastuussa oleva onkin vain niin nuuka, ettei ammattilaisen tekemästä puutarhanhoidosta malteta maksaa, olen kauhuissani. ( Ja nyt en ajattele nurmikonleikkausta.)

Pari tapausta, jossa puutarha-ammattilaisen palvelut sopivat kuin nen√§ p√§√§h√§n ja rauhoittaisi tunteitaūüôā

Joku toinen hoitaa hommat

Taloyhti√∂t.¬† Osa kerros- ja rivitaloihin muuttaneista eiv√§t halua osallistua taloyhti√∂n ’pakollisiin’ kev√§t- ja syyst√∂ihin. Ei kehtaisi olla paikalla, kun n√§kee muiden tekev√§n hommia ja toisaalta ne, jotka tekee hommia, mutisevat siit√§, kun kaikki asukkaat ei osallistu.

Omakotipihat. Puutarha on tehty, koska se pit√§√§ olla, mutta sen hoitaminen ei ole oma intohimo kenellek√§√§n talossa tai sit√§ ei en√§√§ jakseta hoitaa. Tai puutarha on edellisten asukkaiden j√§ljilt√§, eik√§ sen hoidontarpeista ole hajuakaan. Nurmikko leikataan, mutta aikoinaan rakkaudella istutetut puut, pensaat ja kukkatarhat annetaan kasvaa omalla painollaan, r√§nsistyen pikku hiljaa kokonaan. Ja kun maisema n√§ytt√§√§ surkealta, lis√§t√§√§n nurmikkoa, jota pit√§√§ leikata kes√§ll√§ jatkuvasti… . Siin√§p√§ se. Helppohoitoinen puutarha.

Toimisiko vanha siivousrinki-ajatus puutarhahommissa?

Pohtiessani pihatyöavun ostamisen haasteita, muistui mieleeni 1990-luku. Silloin töissä käyvistä perheenäideistä ja -isistä rohkeimmat liittyivät siivousrinkeihin, koska halusivat helpotusta arjen pyöritykseen. Toiminta antoi moneen perheeseen lisää laatuaikaa muulle tekemiselle, kun kodin perussiivous hoitui apuvoimilla.

Pohdin, toimisiko puutarha-alalla vastaava ryhmäytyminen ja rinkiajattelu. Löytyisikö Seinäjoen talousalueella riittävästi edistyksellisiä ihmisiä, jotka uskaltaisivat lähteä mukaan toimintaan?

Aika n√§ytt√§√§ūüĎć.

Suunnitellaan puutarhasi hoitotarpeet yhdessä

Unelmien Puutarharinki olisi puutarhan haltijoiden muodostamaa ryhmä,  joiden puutarhoissa kasvien perushoito olisi ulkoistettu Kianni Oy:lle. Hoitoringissä voisi olla isompia tai pienempiä pihoja ja hoitotarpeiden rytmi ja toimenpiteiden räätälöinti tehtäisiin pihakohtaisesti. Asiakas päättää, mitä palveluja haluaa ottaa pakettiin mukaan.

Yksi hoitorinkiryhmä muodostettaisiin noin 5:stä lähekkäin tai kohtuullisen matkan päässä toisistaan sijaitsevasta puutarhasta tai yhdestäkin taloyhtiö-alueesta.

Ryhmäytymisen etu: Puutarharinki -jäsenyys varmistaisi puutarhalle pihakasvien säännöllisen ja oikeaan ajankohtaan toteutetun hoidon. Pihan yleisilme pysyisi hoidettuna ja kun joku muu hoitaisi puutarhan perushommat, asiakas voi käyttää aikansa muuhun kuin pihahommista murehtimiseen.

Minä raparperijuurakon jakopuuhissa viime keväänä.

Olen itse tästä ideasta innoissani. Voisin lähteä vaikka heti puutarhakierrokselle. Tältä istumalta. Ellei edelleen olisi lumi maassa ja mullat jäässä.

********

Jäitkö miettimään ajatusta? Ota yhteyttä ja kysy lisää ryhmän perustamisen mahdollisuuksista tai jostain muusta puutarhaan liittyvästä! Minä en nimittäin tiedä tulla puutarhaasi ilman kutsua.

 Pihatyön maksaminen on helppoa, suoraviivaista ja verotuettua!

  • Maksat vain meilt√§ saamasi laskun. Kianni-yritt√§j√§ hoitaa itse veronsa ja vakuutuksensa.
  • Laskulla maksettu piha- ja puutarhaty√∂ on valtaosin verotuksessa v√§hennett√§v√§√§ kotitalousv√§hennykseen oikeuttavaa kulua¬†ūüĎćūüŹľ

Kotisivustolla Puutarhurin työpalvelut on esimerkkihinnasto palveluista.  Käy tutustumassa.

Toivottavasti kuulen sinusta pian ūüĎč

Kevät herää. Krookukset kukkii!

-Marita

Pssssss‚ĶūüėÖ
Oletko jo käynyt Facebook-sivuillamme  Kianni Oy  tai Instagramissa?  Niissä julkaisen muutakin kuin infoa blogipostauksista.