Kunttapinnan asennus

Kuntta omaan kotipihaan

Kuntta, metsäsiirrännäinen, metsänpohjamatto, varpumatto…. mökkipihoilta kotipihasisustukseenkin levinnyt metsänpohjasiirre on mainio kateratkaisu pihoille, joilla on entuudestaankin kasvanut mäntyjä, varvikkoa ja muita metsän alkuperäiskasveja. Parhaiten kuntta pääsee oikeuksiinsa kumpuilevissa maastoissa.

Kuntta luo pihaan valmiin, ekologisen ja helppohoitoisen metsämaiseman. Se nostetaan maanomistajan luvalla hakkuualueilta ennen hakkuita ja jatkaa metsänpohjan uutta elämää pihapiiristä. Kuntta ei tarvitse nurmikon tapaan viikottaisia ylläpitohoitoja eikä peruskorjauksia, kunhan pohjatyöt ja ensimmäisen kasvukauden kastelut on hoidettu kunnolla.

Piirakkamarjat omasta ’metsästä’

Parhaassa tapauksessa kunta-alue virkoaa uuteen elämään  jo vuodessa ja oman ’metsän’ piirakkamarjasato voi olla todellista nopeastikin.

Metsänpohjan perusvarvusto koostuu mustikoita, puolukoita, suopursuista, kanervista, variksenmarjoista ja sammalesta. Mustikkavarpuinen pohja sopeutuu parhaiten varjoiselle alueelle ja puolukkapohjainen valoisammalle ja kuivalle paikalle.

Katveisten koristekasvien kumppani
Alppiruusu – Rhododendron

Kuntta luo pihaan happaman kasvualustan esimerkiksi atsaleoille, alppiruusuille ja erilaisille havukasveille.

Minkälaisen pohjamaan kuntta tarvitsee

Kuntan voi asentaa hyvinkin erilaisille alustoille, kunhan perustus on kunnossa.

Kunttamatto voidaan asentaa ravinteiltaan köyhälle, kosteutta pidättävälle, rikkaruohottomalle ja tasatulle hiekka- tai hietamoreenimaalle suoraan.

Multainen, savinen tai muuten rikkakasveista rehevöityvä kasvualue kannattaa peittää tasauksen jälkeen ensin suodatin-, kate- tai maisemointikankaalla.

 • Kankaan tarkoituksena on erottaa pohjamaakerros asennuskerroksesta ja estää varpujuuristoa tukahduttavien heinien ja rikkaruohojen puskeminen kunttamaton läpi.
 • Kankaan tulee olla hengittävää ja ravinteet läpäisevää, ettei homekasvustoa pääse syntymään juurakkoon.

Toimivia kankaita ovat biohajoavat katekankaat ja myrkyttömät polypropeenikankaat -molemmat luontoystävällisiä valmisteita ja saatavissa myös ruskeana (jos valkoinen väri haittaa 😉 ).

Asennushiekka levitettynä

Kankaan päälle levitetään 10 -15 cm kerros hienoa, rikkaruohotonta hiekkaa estämään heinien ja rikkaruohojen kasvaminen kuntan läpi. (Tavallinen routimaton täyttöhiekka on ihan ok.)

Mitenkä kunttamattoa hoidetaan asennuksen jälkeen

Kotiutuakseen paikalleen, kuntta-alue tarvitsee runsaan juurtumiskastelun. Kerrotaan, ettei kunttaa voi kastella koskaan liikaa, koska turvekerroksen pitää tässä vaiheessa olla läpikosteaa.

 • Syksy on kastelun kannalta helpompaa aikaa asentaa kuin keväällä ja kesällä, sillä jos asennuskesä sattuu olla kuuma ja kuiva, kunttamatot kuivuvat herkästi ja hyvä lähtötilanne voi muuttua epätoivoksi muiden kesäkiireiden keskellä.
  • Syksyllä asennettuja kuntta-alueitakin suositellaan kastelemaan  samoin opein seuraavana keväänä ja alkukesällä 🙂

VINKKI: Välttääksesi isommat vahingot, ota kevät- ja kesäasennetun kuntan juurtumiskastelun avuksi käyttöön sadetin.

Kunttalevyn tietää olevan riittävän kostean, kun levyä nostettaessa ja puristettaessa turpeesta tihkuu vettä kuin taulusienestä.

Jos levyjen reunat alkavat nousta karrelle, on kunttapiha päässyt kuivahtamaan liikaa ja osa varvikosta saattaa tuhoutua, kasteluista huolimatta.

Jos taas kaikista suodatinkankaista ja rikkaruohottomista asennusalustoista huolimatta kuntta-alueella alkaa esiintymään rikkakasveja ja heiniä, kitke ne mahdollisimman nopeasti pois – aivan kuten kukkatarhastakin.

Kuntta-asennuksen 5 tärkeintä kohtaa:
 • Mittaa alue neliöinä ja lisää pinta-alaan 10 %
 • Tasaa pohjamaa ja mikäli maaperä on savea, multaa tai muuta helposti rikkaruohottuvaa, varaa hengittävä suodatinkangas kattamiseen ja levitä se alueelle ennen asennushiekkaa.
 • Selvitä kuntan toimitusaika ja varmista, että asennus pystytään toteuttamaan välittömästi kunttalevyjen tontille toimituksen jälkeen.
  • Kunttamatot eivät kestä pitkää varastointia.
 • Käsittele kunttamattoja varovasti, etteivät repeydy ja juuristo vaurioidu.
 • Huolehdi kunttamattojen kastelusta asennuksen jälkeen, niin juurtuminen vauhdittuu ja varmistuu.
Ja vielä muutama lisävinkki metsäsiirrännäisistä
Toimituksesta

Suuri osa kunttamatoista on Suomessa lähtöisin Pohjois-Pohjanmaalta ja Kainuusta.

 • Toimitukset käynnistyvät lumen ja roudan sulettua, yleisimmin toukokuun puolivälin jälkeen.

Kotipihoihin toimitettava kuntta toimitetaan yleensä levyinä, koska rullatut matot ovat painavia ja vaativat painonsa takia konevoimia siirtelyyn.

 • Kuntan paksuus pitää minimissään olla 5 cm ja koko 1m x 1m.
 • Yleisimmin levyt ovat 10- 15 cm paksuisia ja kooltaan noin 100 x 120 cm, jolloin niitä pystyy siirtelemään ’ihmisvoimilla’.

Matot pakataan muoviin kuljetusta varten ja toimitetaan viivytyksettä asennuspaikalle.

Varastoinnista

Asennus pitää ajoittaa muutaman päivän sisälle nostosta, viimeistään kuitenkin 10 päivän sisälle.

 • Jos asennus jostain syystä venyy tai kuljetuslämpötila on ollut korkea, levyt on hyvä varastoida muovisuojista avattuinamaahan levitettyinä, auringolta suojassa ja huolehtia kosteudesta.
 • Kovilla helteillä ei asennusta suositella, koska varvikko kuivuu silloin nopeasti.
Riittävästä määrästä

Kuntan menekki lasketaan neliöinä. Mitatun pinta-alan päälle kannattaa tilausmäärään lisätä asennusvarana  noin 10 %, ettei matto lopu kesken.

Asennusvaiheesta

Käytä asennustyökaluna esimerkiksi talikkoa.

Jyrkkiin rinteisiin kunttamatto on hyvä tapittaa kiinni pohjamaahan.

Asenna matot samansuuntaisesti saumat kiinteästi toisiinsa puskusaumalla.

 • Tarkista, ettei levyjen väliin jää rakoja.
 • Raot kuivuvat ja estävät juurien juurtumista yhteen.

Mattolevyjen pitää olla toimitettaessa ehjiä, eikä niitä ole syytä hajottaa tarpeettomasti myöskään asennusvaiheessa.

 • Jokainen leikkaus vähentää varpujen toimivaa juuristoa
 • Mitä vähemmän joudut siirtelemään levyä, sitä eheämpänä levy pysyy ja juuriston vaurioituminen minimoituu.
Kustannuksista
 • Kunttamaton hintaan vaikuttaa nostotapa ( koneella vai käsin). Käsin nostettu on luonnollisesti kalliimpaa.
 • Tuottajia on useita ja toimitusehdot vaihtelevat.
 • Keskimääräinen neliöhinta on 20 – 30 € ja isommat erät tulevat edullisemmiksi.

 

 

Nopeaa, helppohoitoista, ekologista
Tervetuloa metsäinen puutarha !

Kukan kasvatusta ilman vettä ja multaa

Nyt on amaryllisten kasvattaminen helppoa!

Oli pakko käydä ostamassa meille vaha-amarylliksen sipuli viime viikolla, kun bongasin jutun lehdessä.  Ja siinä se nyt on – meidän hileamaryllis.

Hileamaryllis

Sinisellä vahalla ja hileellä päällystetystä sipulista pilkistää nyt pienet vihreät alut. Aikuiseksi tämän söpöliinin pitäisi kasvaa noin 4 viikossa ja silloin sillä pitäisi olla kaunis valkoinen kukkavarsi kruununaan. Saas nähdä kasvaako ja ehtiikö  täyteen loistoonsa vielä itsenäisyyspäiväksi ;).

Vaha-amarylliksen sipuli on päällystetty vahalla, joka suojauksen lisäksi estää veden haihtumista siitä. Kasvu tapahtuu sipulin omalla voimalla ja koko hökötyksen voi sijoittaa käytännössä minne vain.  Sipulin pohjassa on valmiina tukilanka, joka pitää kasvin kyllä pystyssä.

Oman kukkani ’istutin’ lasiastiaan kivien ja simpukankuorien keskelle.   Siinä se nyt köllöttää meidän olohuoneessa – hileamaryllis.

 

 

Spoil Yourself 😉

Pientä hemmottelua arkeen. Kokeile sinäkin!