Puutarharinki

Kevään odotusta

Vain muutama viikko ja kuukausi, niin puutarhat odottavat hoitajaansa. Kerron tässä artikkelissani uuden puutarhuri-yrittäjän mietteitä kevään odotuksesta sekä esitän avoimen kutsun liittyä puutarharingin jäseneksi, kehittämään yhdessä uutta ja päästämään itsesi helpommalla.

Saatuani viime lokakuussa puutarha-alan opinnot päätökseen, olin valmistautunut käyttämään vapautuneen aikani siihen, mitä olin juuri opiskellut – tekemään töitä puutarhojen parhaaksi. Luonto oli silloin kuitenkin samaan aikaan vaipumassa talvihorrokseen ja innokas puutarhuri jäi odottamaan seuraavaa kevättä.

Inspiroivaa kirjallisuutta

Talvi on kulunut mukavasti erilaisten tekemisten parissa. Iso osa aikaa on kulunut yritystoiminnan suunnittelussa, tietotekniikan opiskelussa, blogin ja sometuksen parissa sekä alan kirjallisuutta lukemalla. Ja koko ajan on taustalla tykyttänyt odotus keväästä 2018 –  puutarhayrittäjyyteni ensimmäisestä toimintakaudesta. Kun nyt pian pääsisi oikeisiin hommiin.

 Puutarhan hoito- ja suunnittelupalvelujen ostaminen
Onko puutarhan hoito pakkopullaa

Talven hiljaisuudessa olen pohtinut syitä, miksi puutarhan hoito- ja suunnittelupalvelujen ostamista alan ammattilaisilta vierastetaan.

Tiedän, että pohjalainen osaa tehdä kaiken itse ja myönnän, että todella moni piha-alue onkin hyvin hoidettu ja ilo katsella, mutta… Jos vastuulla nyt kumminkin on Se puutarha, jonka hoito ei kiinnosta tai ei tiedä mitä tehdä siellä kasvaville kasveille tai ei terveydentilan tai kiireen takia pysty…

Onko syynä arvostuksenpuute, uskotaanko pihan pärjäävän hoitamattakin vai ovatko ihmiset loppupeleissä kuitenkin vain niin nuukia, ettei ammattilaisen tekemää puutarhanhoitoa malteta ostaa. ( Ja nyt en ajattele nurmikonleikkausta.)

Pari esimerkkiä, joihin puutarha-alan ammattilaisen palvelut sopivat kuin nenä päähän

Joku toinen hoitaa hommat

Taloyhtiöt.  Kun aktiivisimmat ja velvollisuudentuntoisimmat asukkaat järjestävät ’pakollisia’ kökkäpäiviä puutarhojen kevät- ja syystöille,  mutina alkaa, kun vikkelimmille 😉  osuu juuri samalle viikonlopulle  ’pakollisia’ menoja, eivätkä pääse osallistumaan.

Omakotipihat. Puutarha on tehty, koska se pitää olla, mutta sen hoitaminen ei ole oma intohimo tai sitä ei enää jakseta hoitaa. Tai puutarha on edellisten asukkaiden jäljiltä, eikä sen hoidontarpeista ole hajuakaan. Nurmikko leikataan, mutta aikoinaan rakkaudella istutetut puut, pensaat ja kukkatarhat saavat kasvaa omalla painollaan, ränsistyen pikku hiljaa kokonaan. Ja kun maisema näyttää surkealta, lisätään nurmikkoa, jota pitää leikata kesällä jatkuvasti… . Siinäpä se, helppohoitoinen puutarha.

Siivousringistä puutarharinkiin
Kevättöitä puutarhassa

Puutarhuripalveluiden ostamisen varaukselliseen suhtautumiseen syitä pohtiessani muistelin aikaa noin 15-20 vuotta taaksepäin. Silloin töissä käyvistä perheenäideistä tai -isistä rohkeimmat liittyivät siivousrinkeihin, koska halusivat helpotusta arjen pyöritykseen kodinhoidon osalle. Toiminta työllisti useita henkilöitä ja antoi monelle myös kipinän perustaa ihan oikean siivousalan yrityksen elinkeinokseen.

Pohdin, toimisiko puutarha-alalla vastaava rinkiajattelu ja löytyisikö Seinäjoen talousalueella riittävästi edistyksellisiä ihmisiä, jotka uskaltaisivat lähteä mukaan toimintaan?

Mitä tuumaat? Pidä ajatustaukotauko tässä kohtaa.

Kävikö mielessä, että ihan hyvä idea, mutta uskallanko minä, maltanko, kehtaanko.

Olen itse ajatuksesta innoissani ja toimintaan valmis. Voisin lähteä puutarhakierrokselle vaikka heti, tältä istumalta ellei edelleen olisi tammikuu ja lumi vielä maassa ;)…  Siispä nyt on hyvä aika tehdä tämä(kin) suunnitelma valmiiksi :).

Yksin puutarhurina häärätessäni, pystyn muokkaamaan  palvelupaketit puutarhakohtaisesti

Rinkipaketti voi koostua 
  • pensaiden ja puiden hoitoleikkauksista
  • kukkatarhojen siistimisestä
  • istutusten tekemisestä
  • puutarhan uudistamisesta, suunnittelemalla kanssasi jotain uutta
  • koosteena kaikista tai ihan jostain muusta puutarhatyöstä.
  • Sinä päätät mihin toimeen käytän aikani puutarhasi parhaaksi.
Palvelun maksaminen on helppoa ja yksinkertaista

Kianni Oy lähettää laskun, asiakkaana maksat vain laskun ja Kianni-yrittäjä hoitaa yhteiskunnalliset velvoitteet itse ( verot, vakuutukset jne.)

Hoitotöistä saa myös kotitalousvähennystä 👍🏼

Mihin saan puutarhaenergiani kohdistettua

Mutta, koska en voi pujahtaa kenenkään puutarhaan kuin jänis, ilman kutsua ja sopimusta, tarvitsen sinua avukseni.

Yhdessä

Siksi, tässä on nyt minulta sinulle kutsu ilmoittautua Kiannin Puutarhan siivousrinki-ryhmään mukaan.

Ota yhteyttä heti ja olet kehittämässä toimintaa ensimmäisten joukossa.

Kevään krookustarha

Kotisivujemme sivulla Puutarhurin työpalvelut on esimerkkihinnasto palveluista.  Esimerkkinä 400 €:n vuosipaketti sisältää 10 puutarhurin hoitotuntia puutarhallesi vuodessa – kuukausikuluna33,33 €/kk ja vielä kotitalousvähennyksen piirissä. Vau!

 

Toivottavasti kuulen sinusta. Pian.

Jouluvalmisteluja… kun on vielä yli 10 yötä jouluun

Näin joulunajan lähestyessä omakin mieli virittäytyy tunnelmaan, kun seurailee suomalaisten kotipihojen valmistautumista valon juhlaan.
Siitä on noin kuukausi, kun asettelin ensimmäiset joulu(kausi)valot meidän puutarhaan…

On mukavaa, kun suomalaiset koristelevat nykyisin yhä enemmän pihapiirejään ja käyttävät erilaisia lyhtyjä ja valoja antamaan lumettomiin pihapiireihin tunnelmaa.

Viimeistään Itsenäisyyspäivänä pääsee varustelu sitten todelliseen vauhtiin, kun myös kotien ikkunat saavat kynttilä- ja valoasetelmat verhoikseen. Niin meilläkin.

Joulumielen herättäjät

Jouluaattoon on vielä runsaat 10 yötä aikaa ja nettimaailma pursuaa mitä mielenkiintoisempia virikkeitä joulun valmisteluille.

Meillä jokaisella on omat tavat jouluun virittäytymisessä ja niin saa ollakin. Yksi pääsee vauhtiin kaappeja siivoamalla, toinen pipareita leipomalla ja kolmas joulukortteja askartelemalla.

Joulukoti

Itse tunnustan olevani jouluihminen ja jouluvalmisteluni alkavat juurikin jouluvaloiksi -muuttuvien- kausivalojen asentelusta.

Joulu on ihanaa aikaa ja vaikka elämäntilanteet muuttavat juhlapäivien sisältöä ja kulkua, jotain ihmeellisen kutkuttavaa ja koukuttavaa tässä ajassa täytyy olla – ainakin itseni kaltaisille jouluihmiselle, joka ei mistään hinnasta lähtisi ’joulua pakoon lämpimään’.

Sitäkin on nimittäin kokeiltu, mutta jäi yhteen kertaan. Etelän lämmössä ja hiekkarantojen keskellä toivotettu Hou-hou – hou ….Merry Christmas!!! ei koukuttanut. Jokin siinä yhtälössä särähti🤔.

Luonto on ihmistä vahvempi 

Jos jouluvalmistelut tuntuvat tällä viikolla jotenkin hankalilta ja olotila vetämättömältä, syy voi hyvinkin löytyä luonnosta ja taivaalta.

Kuluva viikko (11 – 17.12) on nimittäin kuunkierron pimeintä aikaa ja kuun jakama energiavoima heikkenee päivä päivältä uuden kuun syntymiseen saakka. Energiavoiman heikentymisen voi kokea esimerkiksi aloitekyvyttömyytenä, väsymyksenä tai ettei mikään oikein suju.

Välillä on hyvä ottaa rennosti

Jos kehosi ja mielesi kaipaavat tällä viikolla enemmän lepoa, älä vastustele. Vietä oleiluviikko ja valmistaudu jouluviikon hässäkkään suunnittelemalla vaikka joulun ajan ruokalistaa.

Uusi kuu ilmestyy taivaalle jo ensi maanantaina (18.12.). Kuun aloittaessa jälleen kasvunsa, se voimaannuttaa maanpäällisen kasvuston ja antaa maagisia energiavoimia joulun valmistelijoille ja juhlapuun kestävyydelle.

Muistathan, että kuutiedon mukaan tiistaista 19.12.  jouluaattoon saakka kaadetut kuuset alkavat kasvattamaan kerkkää ja neulaset eivät varise.

Joulun kukat, lapset ja lemmikit
Ensimmäinen joulu

Joulu on etenkin lapsiperheiden suuri juhla. Pienten lasten ja lemmikkien kanssa joulua viettäessä on kuitenkin hyvä muistaa, että uteliaat silmäparit tutkivat kodin tapahtumia ja mielenkiinto kodin ympärillä näkyviin uusiin juttuihin lisääntyvät. 

Kaikki kaunis ei ole valitettavasti aina syötävää ja vahinkojakin sattuu välillä. Nyt on hyvä aika tarkistaa kodin vaaranpaikat.  Esimerkiksi Myrkytystietokeskuksen sivuilla on hyviä yleisohjeita hätätilanteiden varalle. Itselleni sivusto on tullut tutuksi yli 600 kasvin luettelosta.  Sieltä löytyy ajantasaista ja tutkittua tietoa ulko- ja sisäkoristekasveista.

Listan mukaan moni koristekasvi on jossain määrin myrkyllinen, mutta ei onneksi kaikki. Suomalaisten pihojen sisustamiseen löytyy hyvät valikoimat myös myrkyttömiä koristekasveja.

Mutta, nyt joulunajan kunniaksi, tässä tietolista yleisimmistä joulukukista:

Myrkyttömiä
Joulukaktus

Ardisia, Joulukaktus, Kuusi, Orkidea, Ruusu, Tulilatva

Lievästi myrkyllisiä  

Joulutähti

Amaryllis, Atsalea, Hyasintti, Joulutähti, Kataja, Misteli, Muratti, Neilikka, Orjanlaakeri, Syklaami, Tulppaani

Vaikka näiden lievästi myrkyllisten kasvien syöminen ei onneksi aiheuta myrkytystietokeskuksen informaation mukaan yleensä oireita, kannatta ne sijoitella kodissa niin, etteivät ole lasten ja lemmikkien ulottuvilla. Pienellä vaivalla välttää turhat riskit…

Turvallista joulun odotusta !

P.S.  Ja vielä lopuksi vahinkojen varalle myrkytystietokeskuksen yhteystiedot:

Puhelin 09 471 977 tai vaihde 09 4711.   Avoinna 24/7.

Myrkytystietokeskus vastaa äkillisten myrkytysten ehkäisyyn ja hoitoon liittyviin kysymyksiin. 
Neuvontaa annetaan yleisölle ja terveydenhuollon ammattilaisille. 
Myrkytystietokeskuksessa ei hoideta potilaita eikä tehdä myrkkymäärityksiä.
Myrkytystietokeskuksessa ei ole mahdollista antaa yleistä lääke- tai elintarvikeneuvontaa eikä sairauksien hoitoa, allergia-asioita tai eläinten myrkytyksiä koskevaa neuvontaa.