Multa on kasvin ruokakaappi

MULTA ON KASVIN RUOKAKAAPPI

Puutarhan kasvillisuus tarvitsee menestyäkseen kuohkeaa multaa, valoa, lämpöä ja hiilidioksidia sekä vettä ja ravinteita.  Kerron ”Multa on kasvin ruokakaappi” -tarinassa 4 asiaa, mihin multamaailmassa kannattaa mielestäni kiinnittää huomiota ja paljastan, mitä lukuja itse tiirailen multasäkin takaa, sopivaa seosta valitessani.

Valoa mullan alle
1. Maan happamuus

Jos puutarhamultaa möyhiessä ei tule yhtäkään lieroa vastaan, on jokin pielessä. Syynä voi olla maan liiallinen happamuus. Lierot, jotka luontaisesti omilla kaivannoillaan kuohkeuttavat maata, eivät viihdy happamassa maassa.

Maan happamuustasojen seuranta on yksi tavallisimmista toimista puutarhan hoidossa. Enemmistö puutarhoihin istutettavista kasveista viihtyy parhaiten ja pystyy tehokkaimmin hyödyntämään ravinteet, kun maan pH-taso on 6-6,5 paikkeilla.

Ole onnellinen, kun näet lapioniskun paljastavan mullassa liukkaasti piiloon pakenevan onkimadon.
2. Maan kalkitus tarpeen mukaan

Suomessa maaperän luontainen pH-taso on 5 – 6,5 välissä, joten maan happamuuden säätelylle on tarvetta.   

Keväällä, kun kalkkirummutus on kuumimmillaan, oman puutarhan kalkitustarve kannattaa ylilyöntien varalta kuitenkin selvittää.

Kun muistaa muutaman perussäännön, hyvin menee.

 • Ylläpitokalkitusta ei tarvita joka vuosi
 • Kalkkia ei tarvitse levittää varmuudenvuoksi

Kalkkia voidaan levittää maahan keväästä syksyyn.

 • Levitys on tehokkainta juuri ennen sateita. Silloin imeytyminen maahan toimii tehokkaasti.
 • Nurmikolle kalkin voi levittää myös kevättalvella lumipeitteen jo madalluttua. Kalkki ’sulaa’ tehokkaasti kosteaan maahan lumen mukana.

Keväällä nurmikon kalkitus ja lannoitus tehdään eri aikaan.

 • Ensin kalkitus ja sitten lannoitus.  Välissä minimissään pari viikkoa ja vasta, kun nurmikko on lähtenyt kasvamaan.

Ja poikkeukset yleissääntöön

Osa puutarhan kasveista viihtyvät maassa, jonka pH-taso poikkeaa yleisarvosta.  Puhutaan kalkinsuosijoista ja -karttajista.

Kalkinkarttajia, happaman maan kasveja

 • Monet havukasvit, varpukasvit, kuten pensasmustikka sekä alppiruusu, atsalea, hortensia ja peruna
 • Maan pH 4 – 5,5

Kalkinsuosijat, aika ajoin ylläpitokalkitus

 • Marjapensaat ja hedelmäpuut
 • Maan pH 6,5 -7

Itse meinasin jokunen vuosi sitten tappaa jaloangervot, jotka pitävät enemmän happamasta kuin emäksisestä maasta. Mitattuani selkeästi heikkovointisen istutusryhmän kasvualustan pH-tason, mittari värisi luvun 7 korkeammalla puolella. Jokakeväinen pieni yleiskalkitukseni oli tehnyt tehtävänsä…

Tein tarkistuksen puutarhakaupasta ostamallani pH-mittarilla. Mittari ei anna ihan tarkinta tietoa, mutta on yleensä riittävä kotipuutarhurin tarpeisiin. Apteekeista voi ostaa lisäksi kertakäyttöisiä pH-liuskoja, jotka toimivat myös kätevästi.

3. Multasäkkiin kirjoitettu tieto

Multasäkkien takaosassa kerrotaan tuotteen sisältö ja käyttötarkoitus

Esimerkki käyttötarkoituksesta ”...soveltuu kasvualustaksi nurmikolle tai yleismullaksi puistoon ja puutarhaan hiekkaisemmasta maasta pitäville kasveille.” Lainaus Kekkilän Puutarha PLUS – selosteesta.

Tuotteen sisällöstä kerrotaan yleensä seosmullan

 • pH-arvo, esim. 6
 • johtokyky-luku, esim. 30 mS/m
 • vesiliukoisen typen (N) määrä, esim. 80 mg/l
 • liukoisen fosforin (P) määrä, esim. 10 mg/l
 • liukoisen kaliumin (K) määrä, esim. 100 mg/l

Luetteloissa kerrotaan paljonko seos sisältää arseenia, elohopeaa, lyijyä sekä kromia, kuparia, kadmiumia, nikkeliä ja sinkkiä.

Selosteesta pystyy tarkistamaan myös seoksen kosteusprosentin, karkeusasteen ja tilavuuspainon sekä rikkakasvisiementen ja epäpuhtauksien määrän.

Omat tutkimukseni multasäkeistä

Tarkistan säkeistä käyttökohdesuosituksen, seoksen karkeusasteen, johtokyky- tai johtoluku-arvon, pH-arvon, N-P-K -suhteen sekä tilavuuspainon.

 • Kun pH-arvo on esimerkiksi 6,2 , tiedän mullan olevan neutraalia ja soveltuvan perusmullaksi moneen käyttöön.
 • Kun johtokyky-luku on esimerkiksi 17 mS/m, tiedän mullan olevan mietoa ja sopivan esimerkiksi hentojen taimien kasvatukseen.
 • Kun peruslannoitetietona on ’NPK 14 – 5 – 15+ hivenravinteet’, tiedän multaseoksen sisältävän 14 % typpeä, 5 % fosforia ja 15 % kaliumia sekä tarvittavat hivenaineet.
 • Kun tilavuuspaino on esimerkiksi 850 g/l tai 950 kg/m3, tiedän saavani enemmän multaa kuin pussista, jossa tilavuuspaino on 400 g/l.
Johtokyky kertoo mullan suolapitoisuuden ja ärhäkkyyden
 • Suolanesteet vaikuttavat kasvien vedensaantiin ja kykyyn käyttää ravinteita. Ravinteiden liike voimistuu, mitä korkeampi luku on.
 • Nesteiden pitäisi liikkua aina mullasta kasviin ja kosteammasta kuivempaan.
 • Jos multa on kuivaa ja ’väkevää’, kasvi voi ajautua stressitilaan. Se voi saada ravinteiden ylitarjonnasta myrkytyksen, kuivua ja kuolla.
 • Kasveille sopiva johtokyvyn lukuarvo ei tutkimusten mukaan saa ylittää 50  tai kompostimullan yli 80.
 • Tuoteselosteessa voidaan kertoa sama suolaisuustieto myös eri kaavalla laskettuna, johtolukuna. Ehdoton hälytysraja johtoluvulle on 10.

Jos tarjouserän luku on korkeampi, harkitse tarkoin mitä päätät. Jos sekoitat erän laimeamman mullan sekaan, vahingon vaara on pienempi.

Kasvien ruokavaraston mausteet N-P-K

Kasvimaailman kolme perusravinnetta merkitsevät kasveille samaa kuin suola, etikka ja sokeri ruuanlaittajalle. Sopivassa suhteessa annosteltuna kolmikko tekee ruuasta maistuvaa ja kasveista hyvinvoivia, satoisia, talvenkestäviä ja vastustuskykyisempiä taudeille.

Niin Paljon Kasvua

Ilman typpeä kasvi ei kasva ja lehtituotanto on heikkoa, ilman fosforia kasvi ei jaksa tuottaa satoaan ja ilman kaliumia kasvin elintoiminnot kuihtuvat.

Puutos näkyy ensimmäisenä vanhoissa lehdissä
4. Koristekasvien lannoitus keväästä syksyyn 

Tavalliseen koristepuutarhaan tarkoitetut teollisesti valmistetut multaseokset sisältävät peruslannoituksen kasveille. Siitä riittää ravintoa kasvuun ehkä vuoden pari, mutta sen jälkeen ravinnelisäys on paikallaan.

Mitä hennompi kasvi, sitä vähemmän lannoitetta

Lisälannoituksen kanssa kannattaa olla tarkkana. Varmuuden vuoksi-lannoitus voi käydä kasvin hengen päälle.

Omista kokemuksistani tähän aiheeseen sopiva juttu ajoittuu aikaan, kun en vielä uskonut, että lannoiteohjeita kannattaa tosiaan noudattaa. Lannoittaessani  koristepensaita, ihmettelin miksi nurmikko joskus kellastui ympäriltä. Nykyisin tiedän syyn. Pensaille tarkoitettu, mutta vähän liian laajalla kädellä levitetty lannoite, oli liikaa nurmikolle.

Vähemmän on enemmän

Koristepuutarhan kasvualustan ravinnetason ylläpito on mielestäni helpointa ja turvallisinta hoitaa sekoittamalla vuosittain muutama sentti uutta multaa vanhan mullan joukkoon. Kun kasvualusta on muhevaa, lierot viihtyvät ja huolehtivat lopusta.

 • Itse käytän ylläpitolannoitukseen valmiita multaseoksia tai sekoitan neutraaliin puutarhamultaan oman puutarhan ja kotikeittiön kierrätystuotteena valmistunutta kypsää kompostimultaa.
 • Keväisin, kun istutusalueet yleensäkin siistitään kesäkuntoon, kasvualusta saa samalla vaivalla uuden ravinneannoksen ja pinta siistiytyy.

Lisälannoitusten ajoituksesta 

Kesäkukkien lannoitus on hyvä aloittaa jo parin viikon kuluttua istutuksesta ja jatkaa syksyn viimeisiin hetkiin saakka.  Kun yksivuotisen kukkivan kukan kasvualusta jaksetaan pitää sopivan kosteana ja lannoittaa lannoitevalmistajan ohjeiden mukaan, kukka saa käytettyä kaiken tarjotun ravinnon käyttöönsä ja kukkii kiitokseksi kaunisti koko kasvukauden. 😊

Juuristo voi hyvin ja kurjenmiekka kukkii

Monivuotiset kasvit ottavat ravinteensa lähtökohtaisesti mullasta. Jos lannoitus hoidetaan kastelun yhteydessä, esim. ruukkuistutuksille, alkukesän kasvulle voimaa antavien typpipitoisten lannoitteiden antaminen on hyvä lopettaa kuitenkin jo heinäkuun puolivälissä, jotta kasville jää aikaa voimistaa juuristo talven varalle.

Typetön syyslannoitus annetaan elokuun puolivälissä.

 • Lannoite on hyvä antaa ensimmäisten keltaisten lehtien aikaan, jotta ravinteiden imeytymiselle jää riittävästi aikaa.
 • Syyslannoitteet parantavat kasvin talvenkestävyyttä ja seuraavan vuoden kukkasilmujen muodostumista.
4 MUISTETTAVAA MULTAOSTOKSILLE
 • Tee valinta laatu edellä
 • Valitse multa kasvillisuuden mukaan
 • Tarkista johtokyky-luku, pH-arvo ja tilavuuspaino
 • Osta vain sen verran kuin tarvitset
4 MUISTETTAVAA KASTELUSTA JA LANNOITUKSESTA
 • Huolehdi maaperän kosteudesta
 • Noudata lannoitteiden annosteluohjeita
 • Lopeta typpi-pitoinen lannoitus monivuotisille heinäkuussa
 • Levitä syyslannoitteet jo elokuun puolivälissä

********************************************************

Hieno juttu. Taas ollaan maalissa.

Tämän tarinan sisältö on raskasta, kuin multapussin kääntely puutarhaostoksilla. Toivottavasti ei kuitenkaan liian raskaalta.

Multamaailmasta ja kasvualustan ytimestä  lisää tarinaa täällä 👁 

Kiitos, kun olet mukana.

-Marita

Ja aina voi käyttää oman aikansa muuhunkin! Varaa aika kanssani. Tulen ilomielin tekemään multamuokkaukset puutarhaasi puolestasi.

P.S. Jos puutarhassasi on isompia ongelmia tai se on uusi, voi maaperän tarkempi analysointi olla paikallaan. Esimerkiksi  Suomen Ympäristöpalvelun sivustolla on hyvät toimintaohjeet kotipuutarha-analyysin sisällöstä ja tarvittavista toimenpiteistä. Pääset sivuille tästä .

Kasvualustan ytimessä

KASVUALUSTAN YTIMESSÄ

Hyvä multa on muhevaa ja tuoksuu mullalle. Ja pysyy kasassa, kun sitä puristaa nyrkissä. Mutta onko ihan sama, mitenkä kasvien istutuspeti voi tai mitä multaa kukkapenkkiin ostaa? Näistä aiheista tänään.

Muhevaa, puhdasta multaa

Vielä muutamia vuosi sitten, kevään puutarhahommia aloitellessani, etsin lehdistä multatarjouksia ja valitsin säännöllisesti litrahinnaltaan edullisimman multaerän odottamaan sopivaa käyttöhetkeä. Uskoin että  kaikki mullat ovat samanlaisia. Kunhan on puutarhamultaa.

Jossain vaiheessa käänsin multasäkin sitten kuitenkin toisinkin päin ja kiinnitin huomioni tuoteselosteisiin. Onneksi.

Muuten olisin ollut vielä enemmän hukassa, kun Puutarhuri-koulun alkutaipaleella saimme tehtäväksi selvittää, minkälaisia multia paikallisissa liikkeissä on tarjolla ja mitä säkkien takana olevasta tuoteselosteesta on mullan sisällöstä luettavissa.

Tehtävän suorittaminen tuntui mukavalta ja mielenkiintoiselta ja aika helpoltakin, kunnes oli aika suorittaa tehtävän loppuosa…. Kunnon koululaisena jatkoin kuitenkin sitkeästi tutkimuksia.

Taustatutkimusta mullan tarjonnasta

Voi sitä riemun tunnetta, kun excel-taulukkoni oli valmis. Tehtävä verrata tuoteselosteita ja selvittää Viherympäristöliiton suositusten pohjalta, mikä seos millekin kasvilajille voisi olla sopivin, oli suoritettu.

Puutarhurin elämä on yhtä seikkailua
Puutarhurin elämä on yhtä seikkailua

Jos jaksat jatkaa, tässä käyttöösi omien opintojeni tulosta. Tein opuksen kasvualustojen maailmasta, ettei sinun tarvitse tehdä samaa kierrosta. 

Ajattele positiivisesti ja yritä kestää loppuun saakka 😜. Sillä, vaikka tiedon sanotaan lisäävän tuskaa, nykyisin multaostoskäynnit ovat hauskoja. Multapusseja käännellessä ja tuoteselosteita lukiessa, on kiva seurata mitenkä muut mullanostajat käyttäytyvät kuin imuri. Tulevat samoille kasoille. Kokeile itse!

Hyvä puutarhamulta ei synny itsestään

Mullan ja kasvualustojen valmistuksen parissa toimii Suomessa runsaat 200 yritystä ja mullan myyntimäärät liikkuvat vuositasolla 1,5 miljoonassa kuutiossa.  Alan kehitystyö on aktiivista ja valikoimat kasvavat vuosittain uusilla tuotteilla. Monelle kasvilajille on jo kehitystyön tuloksena omat multaseokset, joissa on peruslannoituskin valmiina. Kiireisen kuluttajan valittavissa. Kätevästi vaikka kauppareissulla.

Kasvualustaksi mielletään yleensä se osa maata, johon kasvit istutetaan. Kasvualustasta voidaan kuitenkin puhua myös silloin, kun tarkoitetaan varsinaisen istutusmullan alle jäävän pohjamaan ja istutuskerrosten muodostamaa kokonaisuutta.

Kun jalat voivat hyvin, pysyy latvuskin kunnossa
Tiivis maa ei ime kosteutta.

Mietitkö sinä istutuksia tehdessäsi, mitä varsinaisen istutuskerroksen alapuolella on ja tapahtuu?  Jos pyörittelet päätäsi, et ole ainoa.  Tehdäänhän mittavimmat pohjatyöt ja maaston muotoilut yleensä taloa rakennettaessa, jolloin kotipuutarhurit ovat harvoin paikalla.

Pohjamaan rakenteilla on kuitenkin oma merkityksestä kasvien hyvinvoinnille, joten yksi lapiollinen myös tästä – alkupaloiksi.

Hyvä multa on seos turvetta, hiekkaa, savea ja/tai kompostia sopivassa suhteessa.

Jos pohjamaa on tiivistä ja siihen jää kuoppia, syntyy useimmiten ongelmia.  Ellei alueelle istutettavat kasvit ole vesikasveja….

Jos istutuskerroksen alla olevassa pohjamassa on vettä kerääviä kuoppia, kasvien hyvinvointi ja talvehtiminen vaarantuu, Juuristo ei saa happea ja yleiskunto kasvilla heikkenee. Ilmiö tulee esille varsinkin märkinä kesinä ja sateisina syksyinä. Ja niitähän nykyisin riittää ….

Heikosti vettä läpäiseviä pohjamaita ovat savi, hiesu ja moreeni.

Harmien välttämiseksi, ainakin tiivis moreenimaapohja on hyvä salaojittaa. Tai tehdä istutuksesta korkeampi, kohopenkki-istutus. Kun varsinaista kasvualustaa kasvattaa ohjekorkeuksia selkeästi korkeammaksi (1½ kertaiseksi), juuristolle jää enemmän tilaa, eikä mahdollinen märkyys pohjalla tule niin herkästi ongelmaksi.

Jos taas istutusalue on louhikkoisen alustan päällä, haaste onkin päinvastainen. Ellei sitten olla tekemässä kivikkotarhaa, johon istutettavat kasvit eivät tarvitse tai siedäkään paksua multakerrosta juuristonsa peittona…

Karkeasta kiviaineksista koostuva pohjamaa on kuiva. Sulamis-, sade- ja kasteluvedet eivät jää maahan, kun kiviaines ei itsessään pidättele vettä.

Normaalin multakerroksen tarvitsemille kasveille tehtävän kasvualusta-alueen pohjalle kannattaa levittää ennen varsinaisen istutusmullan levitystä ensin kerros savea tai moreenia. Lisäkerros parantaa koko kasvualustaa pidättämään kosteus juuristolla paremmin.

Savimaa luovuttaa vedet pikku hiljaa ympäristöönsä.

Jos pohjamaana on ravinnerikas savimaa, pääset helpommalla. Savesta vesi leviää ympäristöön jollain aikataululla kuitenkin. Eikä pysyvää vesikuoppavaaraa synny niin helposti.

Savimaapohja ei tarvitse erityisiä käsittelyjä muutenkaan.  Riittää, kun huolehtii pohjamaan pinnan tasaisuudesta ja että pintakallistus noudattelee tulevan kasvualustan pintaa.

Multaa moneen tarpeeseen 
Kalkittu ja lannoitettu ruokamulta sopii moneen käyttöön puutarhassa.

Mullaksi kutsutaan käsittelemätöntä, eri maa-aineseoksista koostuvaa pelto- ja ruokamultaa.  Se sopii kalkittuna ja lannoitettuna nurmikolle sekä perusmaana kotipuutarhan koriste- ja hyötykasveille.

Kasvualustasta puhutaan, kun tarkoitetaan kasvien kasvatukseen teknisesti valmistettua seosta. Se on teollisesti valmistettua, eri kokoisista kiviainerakeista (kivi, hiekka, hieta) ja eloperäisistä aineista (turve ja komposti) sekä lannoitteista sekoitettua seosmultaa.

Multasuosituksia. Lähde: kekkila.fi

Eri kasvilajeille tehtyjä seoksia myydään pusseissa, säkeissä ja kuormittain. Valmisteiden käyttötarkoitus ja annosteluohjeet on myös kerrottu pakkauksissa.

Multakin vanhenee

Multa kannattaa käyttää heti pussin avauksen jälkeen tai varastoida kylmässä ja valolta suojassa. Mullan ravinnetila alkaa vähentyä lämpötilan, kosteuden ja ajan saatossa, eikä vastaa enää kuukausien tai vuoden päästä tuoteselostetta.

Pienet jämäerät pussien pohjilta on silti parempi sekoittaa vuosienkin kuluttua ennemmin vanhan puutarhamaan sekaan, kuin heittää pois.  Samaan tapaan voi hyödyntää myös sisäkukkien vaihtomullat. Ne voi kesällä sekoittaa kompostimullan sekaan tai suoraan istutusalueille.

Multateollisuus ei ole villinlännen hommaa

Valmiita kasvualustatuotteita valmistavan tuottajan on kuuluttava Eviran lannoitevalmistealan toimittajarekisteriin ja kasvualustasta on oltava saatavilla tuoteseloste, josta selviää materiaalin käyttökelpoisuus ja ravinnepitoisuudet.

Kasvualustamullan on määräysten mukaan oltava laadullisesti tasalaatuista, turvallista ja roskatonta. Se ei saa sisältää monivuotisia rikkakasveja* ja sen pitää olla ilmoitettuun käyttötarkoitukseensa sopivaa.

Monivuotisten rikkakasvien* tunnistamista helpottamaan, tässä linkki yhdelle hyviä kasvikuvia sisältävälle sivustolle. Kurkkaa sisälle Farmit.net

Tässä vaiheessa on hyvä myös muistuttaa, että mikään multaseos ei ole turvassa yksivuotisilta rikkakasveilta. Niitä on ilmatila tulvillaan. Kitke ja perkaa. Perkaa ja kitke….Sitähän se on, puutarhanhoito.

Peltomullan laadussa on enemmän eroja, koska tuotantoon ja myyntiin ei ole asetettu samanlaisia vaatimuksia kuin tuotettujen seosten valmistukseen. Sitä saa myydä ilman tuoteselostetta, eikä toimittajilta vaadita toimittajarekisteriin rekisteröintiä.

Ruokamulta voi sisältää hauskojakin yllätyksiä…. Omassa puutarhassani kasvaa tälläkin hetkellä täytemaasta poimitut ruusuangervo ja kuunlilja.

Ruokamultaerästä pelastettu kuunlilja voi hyvin uudessa ’kodissaan’
Minne katosi kuohkea multa?

Kasvuseokset ovat uusina kuohkeita ja mureita. Juuristo pystyy käyttämään muhevasta maasta ravinteet, veden ja hapen tehokkaasti hyväkseen.

Tilanne vaikeutuu, kun vanha kasvualusta tiivistyy pikku hiljaa kastelun ja sateiden vaikutuksesta. Kasvualusta tarvitsee hoitoa.

 1. Maan mureus paranee pikku hiljaa, kun vuosittain sekoittaa muutaman sentin kerroksen uutta seosta vanhan mullan joukkoon.  Tee lisättävä, mureuttava seos uudesta ostomullasta tai kompostimullasta, johon lisäät sopivasti jotain kiviainesta (soraa, hiekkaa, hietaa).
 2. Maan muhevuutta voi parantaa myös kasveilla itsellään. Pilko kasvien lehdet ja varret paikalleen ja peitä ’sotku’ uudella kasvumultakerroksella. Alueesta tulee siisti, ei synny poissiirrettävää roskaa ja kasvikunta kiittää. Ekologista, eikös vain! Kannattaa kokeilla.
Kukanvarret ja lehdet pilkottuna takaisin luonnon omaan kiertoon

**********************************************************

Mahtavaa, jaksoit lukea loppuun saakka.  Ja ellet jo aiemminkin tiennyt, nyt ainakin tiedät mistä hyvä puutarhamulta tehty ja miksi sen valinta ei ole ihan ’ Aivan sama-juttu. 

 

Ja ainahan voi käyttää oman aikansa muuhunkin. Kianni-tarhuri kitkee ja perkaa, perkaa ja kitkee sinunkin pensaanalustat. Ilomielin.

 

Seuraavassa jutussa jatketaan aiheesta lisää.  Sen luettuasi tiedät mm. miksi multapussissa mainittu johtokyky-arvo on tärkeää tarkistaa, mitä tarkoittaa NPK ja miksi onkimadot ovat aarre puutarhassa.

-Marita

P.S. Multamaailmasta lisää jutussa Multa on kasvin ruokakaappi👁