Tulppaaneja maljakkoon

Suomen suosituin leikkokukka on varma kevään merkki. Sen kerrotaan symboloivan kukkakielellä täydellisestä rakkaudesta. Ei ihme. Sopivathan tulppaanit niin arkeen, juhlaan, tuliaiskukaksi kuin oman kodin piristäjäksikin. Tähän artikkeliin olen kerännyt vinkkejä tulppaanin valintaa ja hoitoa helpottamaan.

Herkkää vaaleutta
VALINTA

Valintakriteerit toimivat sekä vedessä että kuivissa astioissa ostohetkellä säilytetyille tulppaaneille.

Valitse tulppaaneja, joissa kukka on nupuillaan, mutta näet jo kukan tulevan värityksen. Kokeile vaikka hellästi sormillasi, että nuput ovat kiinteitä ja muhkeita.

Tarkista, että lehdet ovat terveen vihreät ja varret jämäkät.  Pitkä varsi kertoo kukkien olleen jo pitkään lämpimässä ja mahdollisesti myös ilman vettä.  Jätä selkeästi pitkävartiset tulppaanit ostamatta. 

KULJETUS JA SÄILYTYS

Kuljeta tulppaanit kääreessä ja säilytä mahdollisimman viileässä. Ei kuitenkaan kovassa pakkasessa.

ENSIHOITO

Tämä vaihe on tulppaanin hoidon tärkeimpiä hoitovaiheita.

Pidä kukat ensihoitohetken ajan omassa kääreessään.

Katkaise terävällä veitsellä varren tyvestä 1-2 cm pala pois, niin saat kukille uuden imupinnan. Voit leikata koko nipun kerralla. Vältä tylsää tai sahalaitaista veistä ja saksia. Niillä imupinta vaurioituu herkästi ja samalla vedenottokyky heikkenee.

 Laita nippu edelleen kääreessä viileään, leikkokukkavirkisteellä ravittuun veteen. Noin 10 cm vettä puhtaan maljakon pohjalla, on hyvä määrä.

Leikkokukkavirkiste estää bakteerien kasvun ja pitää veden puhtaana.

Tulppaanit imevät vettä vain leikatulla imupinnallaan, eivät varsillaan. Riittävän vesimäärän merkitys on lähinnä hoitoturvaa… ettei vesi ’haihdu’ maljakosta huomaamatta tyhjilleen.

Kun tulppaanit vetäytyvät kääreen sisällä noin ½ tuntia, niiden nestejännitys palautuu. Kääre tukee samalla varsia pysymään paremmin pystyssä. Imeytyshoidosta hyötyvät erityisesti kuivana kuljetetut ja myydyt tulppaanit.

Asetellessa kukkia esittelykuntoon maljakkoon, poista varsista alimpia lehtiä. Kukat saavat ilmaa ja pysyvät pidempään kauniina.

SIJOITUSPAIKKA

Tulppaanit viihtyvät valoisassa paikassa ja vedolta suojassa. Mieluummin vähän viileässä kuin suorassa auringonpaahteessa, missä ne nuukahtavat helposti. Pidä kukat kaukana etyleeniä tuottavista hedelmistä. Hedelmien läheisyys ikäännyttää kukat hetkessä.

JATKOHOITO

Tulppaanit pysyvät väreissään ja varret ryhdissään noin viikon. Siirtely yöksi normaalia huonetilaa viileämpään paikkaan, voi pidentää kukan elinikää muutaman päivän.

Lisää kukille vettä tarvittaessa jopa päivittäin. Jos et käytä virkisteitä, vaihda raikas uusi vesi maljakkoon 1-2 päivän välein.

Pese maljakko vedenvaihdon yhteydessä ja huuhtele varret. Samassa yhteydessä on helppo lyhentää myös varsia, jos ovat kasvaneet liikaa pituutta.

Jos maljakko pääsee kuivumaan, toimi nopeasti. Leikkaa kukille uusi imupinta ja kiedo ne tukevaan kääreeseen ensihoidon tapaan, ainakin ½ tunniksi.

Ja toivo parasta…

MYRKYLLISYYS

Liljojen heimoon kuuluva tulppaani voi aiheuttaa herkimmille oireita. Kosketuksesta ihoärsytystä ja varsinkin eläimille, runsaasti syötynä, ruoansulatusvaivoja.

VÄRIEN VIESTI

Ihana tulppaanisesonki kestää joulusta pitkälle kevääseen. Lajikkeiden ja värien valikoima sen kun runsastuu vuosi vuodelta.  Nautitaan kauneudesta, eikä stressailla varsien venymisistä. Jos venyvät, annetaan venyä. Kaartuvat varret kuuluvat typykköjen luonteeseen.

Ja onhan tulppaaneissa myös erikoislajike, jonka varret notkuvat tarkoituksella ja erityisen sulokkaasti. Ne ovat ranskalaisia tulppaaneja. Niistä kiva asetteluvinkki ekukka.fi -sivulla.

Väreillä on väliä!

Mieti seuraavilla tulppaaniostoksilla, mitä haluat kukilla viestittää ja tee värivalinta sen mukaan!

Punainen osoittaa todellista rakkautta.

Keltainen kertoo toivottomasta rakkaudesta tai iloisista ajatuksista.

Valkoinen viestii arvostuksesta ja anteeksiannosta.

Kirjava kimppu ja moniväriset lajikkeet kuvastavat kauniita silmiä.


Kiitos lukijani. Toivottavasti pidit lukemastasi ja sait jotain uutta hyödyllistä floristipuuhiisi.

– Marita 💚

Odotus on yksi kiehtovimpia asioita puutarhassa.