Helppoa yrttiviljelyä

Suomalaisten sanotaan olevan yrttihullu kansa.

Täällä yksi kaupunkipuutarhuri -versio niistä 🤣.  Tässä artikkelissa kerron omat tapani mitenkä yrttien kasvatus onnistuu pienessäkin pihassa, hieman oikoen, mutta silti omista lähiyrteistä nauttien. Lisänä 12 vinkkiä yrttien käsittelyyn.

Annos tuoreyrttiä on superjuttu!

Yrtit merkitsevät itselleni maukasta ja riittoisaa lähiruokaa, kaunista ulkonäköä, ihania tuoksuja ja nykyisin myös yhä enemmän tietoista uteliaisuutta niiden lukuisista terveysvaikutuksista.

Itseäni kiinnostavat erityisesti, mitä ravintoaineita ruuanlaitossa käytettävät aromikasvit sisältävät ja mitenkä monella eri tavalla niiden käytön kerrotaan vaikuttavan ihmisen terveyteen.

Yleisimmin asiantuntijoiden tutkimustulokset kertovat yrttien terveysvaikutuksista jotain mielenkiintoisen positiivista, mutta joskus myös varoittavaa. Esimerkkinä odottavat äidit ja ihan pienet sylivauvat, joita kehoitetaan välttämään yrttien runsasta käyttöä. Ymmärrän hyvin varoituksen, sillä siirtyväthän vahvat aromit äidin ruokavaliosta verenkierron mukana lapseen odotusaikana ja äidinmaidossa.

Kiehtovaa yrttiviljelyä

Yrttien kasvattaminen on monen viherpeukalon alkukevään harrastus. Kämmensyyhy siemeniä ja kasvatusta kohtaan lisääntyy heti joulukiireiden hellitettyä ja valoisan ajan lisääntyessä.

Luulen, että yrttikasvatuksen ja yrttien käytön suosiota ovat viime aikoina lisänneet halukkuus käyttää aitoja raaka-aineita, kasvava arvostus lähiruokaa kohtaan sekä kiinnostus helpoimmasta päästä olevaan hyötyviljelymuotoon. Yrteilyhän onnistuu myös ilman kasvihuonetta!

Viljely onnistuu, kunhan siemenet saavat riittävästi lämpöä, kosteutta ja valoa.  Osa yrteistäkin tarvitsee pidemmän esikasvatusajan. Silloin kasvatus vaatii vähän enemmän aikaa, tilaa ja kärsivällisyyttä, mutta onnistuu lisävalon turvin jopa jo tammikuussa.

Useimmille yrteille*  riittää kuitenkin lyhyempi esikasvatus, jolloin tehokkain kylvöaika on maalis-huhtikuussa. Silloin taimet saavat kasvuunsa tarvitseman lämmön lisäksi  riittävästi valoa luonnonvalosta –  valoisalla ikkunalla.

Esimerkkeinä basilika, fenkoli, meirami, rakuuna, salvia, sitruunamelissa ja timjami.

Ruuanlaitto ilman yrttejä on kuin sukaton jalka kengässä … etenee, mutta jotain puuttuu!
Monipuolinen yrtti-istutus mahtuu pieneenkin tilaan!

Yrtteily on mainio harrastus. Sen laajuutta ja syvyyttä voi säätää oman kiinnostuksensa mukaan ja onnistuu myös pienessä tilassa.

Oma talvinen yrtteilyharrastukseni ei ole määrällistä kasvatusta vaan kokeiluja. Löydän yhden arkipäivän ilon hetkeni keittiön ikkunalla silloin tällöin kasvavien yrttien kasvun seurailusta. Hetki kasvien alkukehityksen parissa toimiikin kuin  mindfulness. Muu maailma unohtuu, kun kasvien uusi elämä toimii terapeuttina💚.

Itse käytän tuoreyrttejä ahkerasti läpi vuoden. Talviaikaan yrttipuutarhani tosin löytyy lähikaupan hevi-osastolta. Nykyisin onkin mahtavaa, kun kotimaassa kasvatettuja tuoreyrttiruukkuja on myynnissä lähes joka ruokakaupassa. On iso etu, että kokkailussa käytettävät yrtit ovat joulukuullakin tuoreita ja raikkaita – kuin kesällä.

Ja kuten jo varmaan arvaatkin. Tämä puutarhanhoidon ammattilainen ei  kasvata yrttejä kesää varten(kaan) itse. Hankin koulitut ja karaistut taimet ’puolivalmiina’ taimimyymälästä. Näin olen toiminut useita vuosia ja homma onnistuu ilman kasvimaatakin. Todella helposti, tietenkin.

Helposta ’kaupunkipuutarha-mallista’ pitäville, tässä 12 toimintavinkkiä tukemaan harrastusta. 😆

Yrttiniksejä keittiöpuutarhurille

1. Tutustu yrttivaihtoehtoihin ja keskity muutamiin lajeihin.

Hanki taimet vasta, kun kelit ja maa ovat kunnolla lämmenneet.

Valitse lajit, jotka sopivat makuusi ja joille sopii suunniteltu kasvupaikka (aurinko, kosteus).

2. Valitse taimikaupasta ostoskoriin mahdollisimman matalat, mutta hyvässä kasvussa olevat yksilöt. Ne, jotka pysyvät parhaiten pystyssä.

Käytä isoja ruukkuja ja suunnittele istutus kasveista, joille toimii sama hoito* ja jotka sopivat ulkonäönkin suhteen toisilleen. 

*Kosteus, valotarpeet, lannoitus ja kylmänarkuus.

3. Valitse yrtien kasvupaikaksi ulkona lämmin ja tuulelta suojaisa alue.

Aromit kehittyvät parhaiten lämpimässä ja jopa osan päivää suoraan porottavan auringon alla. 

4. Istuta taimet vettä hyvin läpäisevään maahan tai ruukkuun, jossa on veden poistumista varten reikiä pohjalla.

Yrteille sopii kuohkea, peruslannoitettu, kalkittu ja hieman hiekkapitoinen multa.

Monivuotiset lajit säilyvät talven yli parhaiten kohopenkissä, johon vesi ei jää juuristoalueelle seisomaan. 

5. Istuta yrtit lähelle oleskelutiloja. Paikkaan, missä niitä on helppo hoitaa ja noutaa versoja käyttöön. 

Yrtit sopivat ruukkuihin, kivikkotarhaan ja kukkaryhmien täydentäjiksi  – aukkopaikkoihin.

6. Kerää sato ennen kukintaa, jolloin maut ovat parhaimmillaan.

Kukka latvassa on yleisimmin merkki kasvin ikääntymisestä. Niistä saa nättejä ja aromaattisia kesäkukkakimpuja.

7. Pidä tuoreita yrttejä keittiössä talvellakin esillä.

Yrtit tuovat keittiöön tuoksuja ja raikasta tunnelmaa. Kokeile ja testaa uusia makuja rohkeasti. Toimi esimerkkinä!

8. Osta kaupasta kotiin ainoastaan hyvässä kunnossa olevia tuoreyrttejä.

Tarkista kylmävauriot: Tummentuneet kohdat lehdissä ovat merkki kylmävaurioista, joista kasvi toipuu harvoin.

Tarkista kosteus: Ruukkuyrtti kuivassa turvepaakussa on huono merkki. Herkät juuret vaurioituvat kuivassa ja riski kasvin kuolemisesta kasvaa. 

9. Korjaa satoa sisällä ja ulkona latvomalla, ei yksittäisiä lehtiä nyppimällä.

Katkaise latva kolmannen lehtiparin jälkeen, niin kasvu jatkuu ja kasvusto tuuheutuu. 

Jätä muutama lehti varteen aina jäljelle, niin kasvu ei tyrehdy.

Yksittäisten ylälehtien nyppiminen kasvattaa herkästi vain vartta.

10. Hyödynnä pistokkaita uudeksi sadoksi.

Pistokkaista saatava uusi sato voi olla valmista jopa parissa viikossa.

Katkaistu latva voidaan juurruttaa vedessä tai suoraan siemenkapseliin siirrettynä. Siemenkapseli = puristettu turvekiekko.

11. Säilö osa yrteistä myöhempään käyttöön. 

Pakastetut, öljyssä säilötyt ja kuivatut yrtit sopivat salaatinkastikkeeksi ja toimivat sellaisenaan mm. perunasoseen, kasvisten sekä lihan ja kalan mausteena.

Kuivattu yrtti riittää pidempään -> 1 tl kuivayrttiä vastaa 2 rkl hienonnettua tuoreyrttiä 

Yrttien aromit säilyvät öljyssä -> Käytä yhtä tai useampaa öljyä keskenään  silputtuna tai kokonasena, varsineen.  

12. Kaikkia ostoyrttejä ei tarvitse pestä!

Kotimaisista tuottajista ainakin Järvikylän kartano ilmoittaa, ettei  tuotteita kastella taimivaiheen jälkeen ylhäältä päin. >>> Syötävä osuus pysyy puhtaana, eikä vaadi huuhtelua.


Helppoa yrttiviljelyä

Kiitos lukijani! Toivottavasti nautit artikkelin sisällöstä ja sait virikkeitä helppoon yrttiviljelyyn.

Mielenkiinnostani yrttejä kohtaan olen kirjoittanut aiheesta myös toisen artikkelin –  Keittiöpuutarhani lempiyrtitSiellä löydöksiäni 9 eri yrtin terveysvaikutuksista ja vinkkejä yrttien käytölle ruuanvalmistuksessa.

-Marita 💚


Hyviä yrttisivuja:

www.järvikylä

www.puhtaastikotimainen

www.sydan.fi

Kianni Oy  | Alkuperäinen artikkeli 20.2.2018. Päivitetty 05.03.2019


Liityn postilistalle.Kirjoitan blogiartikkelista.