Kohti onnistuneita taimiostoja

Aina se sydän läikähtää tyytyväisyydestä, kun huomaa pihaan istutettujen uusien taimien lähteneen vahvaan kasvuun. Jos taas taimet nuutuvat pikku hiljaa tai viimeistään talven jäljiltä eivät enää virkisty uuteen kasvuun, on tunnelmat päinvastaiset.

Syy epäonistumisiin, riippumatta onko kasvi monivuotinen perenna, pensas tai puu, on yleisimmin joko heikkokuntoinen taimi tai kohteeseen sopimaton kasvi. Molemmat syyt ovat onneksi vältettävissä. Keinoista tarkemmin jatkossa.

Elinvoimaisen kasvitaimen tuntomerkit

  1. Kasvin lehdet ovat terveet ja luonnollisen väriset.
  2. Kasvissa ei ole kuivia oksia, lehtiä tai versonkärkiä.
  3. Puissa on suorat rungot ja sopusuhtainen oksisto sekä selkeä latvus.
  4. Versot ovat paksut ja tukevat. Ei kuorivaurioita, ei näkyviä tuholaisia.
  5. Juuristo on vaalea ja kimmoisa.
  6. Multapaakku on painava.

Koko kasvukauden istutettavissa olevat taimet myydään yleisimmin muoviruukuissa, ns. astiataimina.  Pienissä purkeissa on kuitenkin juurien suojana kohtuullisen vähän multaa, joka auringossa ja tuulessa kuivuu myös vähyyteensä johdosta herkästi.  Taimistoilla ja puutarhamyymälöissä taimien kastelu onkin yksi tärkeimmistä kasvuketjun loppuvaiheen huoltotoimista, sillä kuiva maa on uusien taimien hennoille juurille turmiollista.

Välttääksesi heikoimmat lenkit, nosta taimiostoksilla taimi  konkreettisesti käteesi ja tunnustele astian painoa.

Jos taimi tuntuu kevyeltä, eikä muita vaihtoehtoja ole, tarkista kuitenkin ennen ostopäätöstä kasvin ryhdikkyys. Jos koko kasvin yleisolemus on veltto ja nuokkuva, jätä se ostamatta – vaikka kuinka kirpaisisi.  Jos kuitenkin ostat, älä jätä taimea odottamaan pitkää aikaa istutusta ja kastele sen multa todella hyvin heti kotiin päästyäsi.

Elinvoimaisen taimen juuristo on vaalea ja kimmoisa

Sopiva kasvi sopivalle paikalle

Kun uuden kasvin hankinta johtuu hetken mielijohteesta ja ihastuksesta kasvin ulkonäköön, valinta johtaa joskus pettymyksiin.

Välttääksesi pettymykset, suosittelen, että tutustut ensin pihasi kasville tarjoamiin olosuhteisiin. Selvitä minkälaiset kasvuolosuhteet ovat ja tutustu sen jälkeen, mille kasveille tarjonta olisi sopiva. Jos kuvaus vastaa haluamillesi kasveille kuvattuja kasvuolosuhteita, olet onnekas ja voit odottaa kasveille menestystä ja pitkää ikää.

Kasvien menestymiseen vaikuttavat mm. kasvupaikan

Valo-olosuhteet: Aurinkoinen, puolivarjo, varjo

Maaperä:Multaisa, humuspitoinen, niukkaravinteinen, runsasravinteinen, tuore, kostea, läpäisevä, kuiva, savinen, kalkittu, hapan…

Tuuliolot: Tuulinen, suojaisa

Menestymisvyöhykkeet: Maantieteellinen jako I-VIII puille ja pensaille

Myös Suomen neljä vuodenaikaa on hyvä huomioida kasvien valinnoissa ja päätöksissä mihin ne piha-alueella sijoitetaan. Talveksi maanpäällisiltä osiltaan kuihtuvat perennat ovat tältä osin ns. jokapaikan kasveja, sillä ne sopivat mainiosti myös pihan lumenkeräyspaikoille. Puille ja pensaille kannattaa sitä vastoin miettiä muu paikka, sillä puuvartisten kasvien oksat kärsivät kasattujen lumimassojen painosta. Puut ja pensaat on hyvä sijoittaa etäämmälle myös rakennuksista, mm. katolta tippuvien lumien alta.

Ukkolaukka viihtyy sipulikasveille tyypillisesti kuohkeassa maassa ja aurinkoisella kasvupaikalla.

KASVIHANKINTOJEN HINTAVERTAILUA

Kun lähtökohdat kasvihankinnoille ovat selvillä, jäljelle jää niiden hintojen vertailu. Hintaan vaikuttavat ainakin taimen ikä, koko ja laatu.

  1. Pieni ja nuori taimi maksaa vähemmän kuin iso, jo useita vuosia taimistossa huolettu ja kasvatettu yksilö.
  2. Kotimaisen taimiston kasvatti voi maksaa enemmän kuin maailmalta meille kuljetettu.
  3. Suomessa viljelty taimi menestyy geenipohjansa takia olosuhteissamme todennäköisesti paremmin kuin etelän kaunotar.

Taimimyymälöissä kiertäessä saa ensisilmäyksen kasveista tutustumalla niiden tuotekortteihin. Korteissa on kasvin nimen lisäksi suositukset sopivista kasvuolosuhteista ja taimiväleistä sekä vinkit kukinta-ajoista ja tiedot tuottajasta / viljelymaasta. Jos epäröit tai kaipaat apua päätöstesi tueksi, hyödynnä ihmeessä puutarhakaupan myyjän ammattitaitoa seuraavalla kerralla.

Teet kasvihankinnat sitten konkreettisesti taimimyymälässä tai modernisti verkkokaupoista, muista ostopäätöksiä tehdessäsi varmistaa, että kasvien vaatimukset ja pihan tarjonta kasvuolosuhteiden osalta kohtaavat.

Jos sopivien kasvien löytäminen tuntuu sinusta yleisesti työläältä ja vaivalloiselta, ota yhteys ammattitaitoiseen pihasuunnittelijaan ja tilaa suunnitelma viheralan ammattilaiselta.  Valmis taimilistan ja istutuskartta istutusalueelle sopivista kasveista helpottaa kummasti seuraavilla taimiostoksillasi.

Kivikkotarha on kuiva, läpäisevä ja vähäravinteinen

Pihailuterveisin, Marita