Kuulutko sinä puutarhaihmisiin, joille on ihan sama mitä multaa puutarhaan hankkii? Ajatuksesi voi muuttua, kun perehdyt asiaan enemmän!
Olen itsekin kuulunut aiemmin tähän ryhmään, ostaessani usein halvinta multaa suin päin, ilman syvempiä ajatuksia. En tiedostanut multaseoksissa olevia eroja ja itselleni riitti, että määrää oli riittävästi.
Jossain vaiheessa aloin kuitenkin tutustumaan tarkemmin multasäkkien tuoteselosteisiin ja ostokäyttäytymiseni muuttui. Saadessani Puutarhuri-opintojen ensimmäisten kotitehtävien mukana toimeksiannon selvittää paikkakunnan multatarjontaa ja multasäkkien sisältöä, tajusin osuneeni aikoinaan yhteen menestyvän kasvuston tärkeimpään tekijään. Koulutehtävän suoritettuani olin vakuuttunut, että multaseosten koostumuksissa on eroja. Yksi seos sopii paremmin havukasveille, toinen ruusuille ja kolmas taimille…
Tästä artikkelista selviää, miksi multahankkeisiinkin kannattaa panostaa hetki ja mitä eroa on, kun puhutaan peltomullasta, ruokamullasta ja kasvualustamullasta.
Multavalinta säkkihinnan perusteella!
Multaostoksille kannattaa lähteä ajatuksella. Ennen ostoreissua on hyvä miettiä mihin tarkoitukseen multaa tarvitaan ja ennen ostopäätöstä tutustua myös tarjolla oleviin multavaihtoehtoihin. Selvitä itsellesi, mikä seos sopii tarpeisiisi parhaiten. Multasäkin tuoteselosteesta saa paljon tietoa ostopäätöksen tueksi ja joskus halvin säkki vaihtuukin hitusen kalliimpaan.
Peltomultaa vai pussimultaa?
Mullan valinta on tärkeä hetki. Valinnan lähtökohtana on aina käyttötarkoitus. Onhan se kasvijuuriston koti ja kasvun voiman lähde.
Hyvä puutarhamulta on tasalaatuista ja koostuu raekooltaan erikokoisista kiviaineksista, turpeesta, kompostista sekä ravinteista ja hivenaineista. Se on kasvitaudeista ja tuholaisista vapaata, eikä sisällä maatumattomia ’sattumia’.
- Ei siis huolta, jos nurmikkomullassa on puunjäämiä ja oksia. Ne lahoavat aikanaan ja edistävät samalla mullan koostumusta.
Hyvä puutarhamulta on rakenteeltaan kuohkeaa, kohtuullisesti vettä pidättävää ja läpäisevää. Puutarhan yleismulta on happamuudeltaan neutraalia, kalkittua ja peruslannoitettua.
PELTOMULTA
Käsittelemätöntä, eri maa-aineksista koostuvaa peltomultaa kutsutaan myyntihetkellä ruokamultana. Se on laadullisesti vaihtelevaa ja samastakin pellosta nostettu perusmaa voi olla koostumukseltaan hyvinkin erilaista. Ruokamulta voi olla täyttä savimaata tai hyvinkin hiekkaista.
- Pellosta nostettu multa voi sisältää myös hauskoja ja hyödyllisiä yllätyksiä…. Meidänkin puutarhassa kasvaa nurmikkoalueen täytemaana käytetystä ruokamullasta löytyneet ruusuangervo ja kuunlilja.
Peltomulta on puutarhamultana haastellinen multatyyppi . Multa sisältää yleensä kymmeniä vuosia säilyvän rikkakasvien siemenpankin, jotka puutarhaan siirrettäessä heräävät valon ja maanmuokkauksen myötä uuteen eloon, puutarhurin harmiksi.
Peltomulta sopii parhaiten täytemaaksi ja nurmikkoalueiden perustamiseen sekä luonnollisesti isommille hyötykasvialueille. Koristeistutuksille ja pienempään lavakaulusviljelyyn kannattaa ehdottomasti käyttää teollisesti valmistettuja kasvualustaseoksia.
Laadunvalvonta
Peltomulta eroaa laadunvalvonnan osalta tuotteistetusta mullasta. Peltomullan laatu on vakioimatonta. Sen laatuun, tuotantoon tai myyntiin ei ole asetettu tarkkoja vaatimuksia. Peltomultaa saa myydä ilman tuoteselostetta, eikä sen tuottajien ja toimittajien tarvitse rekisteröityä toimittajarekisteriin.
KASVUALUSTAMULTA
Pusseissa, säkeissä ja irtokuormittain hankittava kasvualustamulta on tutkittua ja teollisesti valmistettua puutarhamultaa. Suomessa tunnettuja valmistajia ovat mm. Kekkilä, Biolan ja Berner.
Kasvualustamullat ovat kehitystyön tulosta. *Suomessa valmistuksen parissa toimii 2000-luvulla runsaat 200 yritystä ja mullan myyntimäärät liikkuvat tilastojen mukaan vuositasolla 1,5 miljoonassa kuutiossa.
* Lähde: VYR-julkaisu Viheralueiden kasvualustat, 2009
Alan aktiivisen kehitystyön tuloksena monelle kasvilajille on olemassa omat, valmiit multaseokset, joissa on myös kasville sopiva peruslannoitus valmiina.
- Multaseoksille on laadittu selkeät ohjeet niiden käyttötarkoituksesta ja tuoteselosteissa valmistaja antaa usein vinkkejä mm. mullan käyttömäärille.
Laadunvalvonta
Kasvualustatuotteiden valmistus on valvottua yritystoimintaa. Tuottajat kuuluvat Ruokaviraston (Eviran) lannoitevalmistealan ylläpitämään toimittajarekisteriin.
Kasvualustaseoksista on oltava määräysten mukaan saatavilla tuoteseloste, josta selviää materiaalin käyttökelpoisuus ja ravinnepitoisuudet.
- Kasvualustamullan on oltava laadullisesti riittävän tasalaatuista, turvallista, roskatonta ja monivuotisista rikkakasveista vapaata.
- Myytävien multaseosten on oltava käyttövalmiita ja sopivia ilmoitettuun tarkoitukseensa.
ONKO RIKKAKASVITONTA MULTAA?
Jokainen on varmaan huomioinut kesäaikaan, kuinka kukkineista voikukista lentoon lähteneet pörheät siemenpallot laskeutuvat ilmalennon jälkeen maahan. Kun laskeutumispaikaksi sattuu sopivasti avoin multapaikka, siemenet pääsevät itämään maaperään ja uusi kasvu voi alkaa.
Kasvien tehtävä on jatkaa kasvua ja luonto on keksinyt tähän keinonsa. Tätä luonnon kiertokulkua ei paraskaan multa pysy estämään, eikä avoin multatila pysy ikuisuuksia rikkakasvittomana. Ilma on kesällä ’täynnä’ kukinnoissa kypsyneitä siemeniä, jotka otollisen maaperän löytäessään jatkavat kasvuaan. Puutarhassa rikkakasvien kasvun villiintymisen estää kasvualustojen säännöllinen kitkentä.
Tuoteselosteissa ilmoitettu laatutieto rikkakasvittomuudesta tarkoittaa mullan valmistumisvaihetta ja koskee monivuotisten rikkakasvien jäämiä ja siemeniä.
Kamppailu rikkakasveja vastaan puutarhassa
- Käytä uusia istutuksia tai vanhaa aluetta kunnostaessa valmiita, tuotteistettuja ja laatuvalvonnan alaisia multaseoksia.
- Siisti istutusalue ennen uusia kasveja mahdollisimman tarkasti rikkakasvien juurista.
- Rikkakasvit eivät viihdy ja kasva muiden kasvien varjossa. Istuta koristekasvit ryhmiin ja suositeltuun taimivälitiheyteen.
- Kitke maanpintaan ilmestyvät rikkakasvit säännöllisesti ja jo taimivaiheessa. Mitä pienempänä kasvuston saa pois, sitä heikommin ne kasvavat takaisin.
VINKKI: Monivuotisten rikkakasvien tunnistamiseen on saatavissa apua. Farmit.net -sivuilla on hyviä kasvikuvia tunnistusta helpottamaan.
JUURISTON KOTI TARVITSEE HOITOA
Uudet kasvuseokset ovat kuohkeita ja helposti käsiteltäviä. Voi vain kuvitella, miten kasvien juuret nauttivat, kun ne pääsevät upottamaan juuriverkostoaan pehmeään multaan ja käyttämään mullassa olevaa kosteutta ja ravinteita hyväkseen.
- Kasvin lokoisat olosuhteet vaikeutuvat, kun kasvualusta on tiivistä, esimerkiksi kastelun ja sateiden vaikutuksesta.
Säännöllinen tankkaus ylläpitää ja parantaa mullan mureutta. Jo muutama sentti uutta multaa vanhan kasvualustamullan joukkoon, istutusaluiden kevätsiivousten yhteydessä, auttaa. Lisäkerros voi olla uutta ostomultaa suoraan pussista tai vaihtoehtoisesti itse tehtyjä seoksia.
Kompostimultaa käytettäessä on varmistettava, että seos on varmasti kypsää.
Maan koostumusta voi parantaa myös ilman lisämaata ja kompostointia.
- Kun kasvien lehdet jättää syksyllä paikoilleen, niistä vapautuu talven aikana ravinteet maahan, lannoittaen maata itsekseen. Keväällä, talven jäljiltä jääneet kasvin palat voi edelleen hyödyntää, pilkkomalla ne paikalleen ja peittämällä ’jätteet’ uuden kasvumultakerroksen alle.
Alueesta tulee siisti ja huoliteltu, eikä puutarhan hoidosta kerry poissiirrettävää roskaa.
- Eloperäistä jätettä hyödyntämällä, lisälannoitteita tarvitaan vähemmän.
Vau… Ekologista kierrätystä, josta hyötyvät sekä kasvit että kukkaro!
MULTA VÄSYY JA TEHOT KATOAVAT
Multa on parasta, kun sen käyttää heti pussin avauksen jälkeen. Jos multaa jää varastoon, avoimet pussit kannattaa sulkea tiiviisti ja säilyttää viileässä ja valolta suojassa.
- Multaseoksen ravinnetila muuttuu ajan myötä lämpötilan ja kuivumisen vaikutuksesta, eikä laatu vastaa enää vuosien päästä tuoteselostetta.
Pussien pohjille jääviä jämäeriä ei kannata kuitenkaan heittää pois. Puutarhasta löytyy aina jokin paikka, mihin muuhun multaan sekoitetut, laihatkin multaerät voi käyttää.
VINKKI: Alkukeväällä sisäkukkien mullanvaihdoista jäävät jätemullat kannattaa myös säästää ja sekoittaa kesällä esimerkiksi kompostimullan sekaan.
Kiitos lukijani, tässä kaikki tällä kertaa. Kertaus ruokamullan ja pussimullan eroista oli tässä ja ekstrana kierrätysvinkkit käytetylle ja ylijääneelle mullalle. Toivottavasti sait lukuhetkestä hyötyä.
💚 Marita