Yrttimaailman tuoksuja ja makuja

Löytöretki tuoksujen ja makujen maailmaan

Tässä jutussa sukelletaan kaupunkipuutarhurin yrttimaailmaan. Tarinan pääosassa ovat yrtit ja maustekasvit ja sivuosassa perinteinen ryytitarhaviljely nikseineen.

Omat yrttienkäyttökokeiluni ja uteliaisuuteni ovat vieneet minua tutustumaan eri asiantuntijoiden kirjoituksiin maustekasvien vaikutuksista ihmisen hyvinvointiin.  Tähänkin tarinaan materiaalia kerätessäni, ihmetys kuinka monella tavalla yrtit voivat vaikuttaa ihmiseen, pysäytti.

Yrttejä ei suositella odottavien äitien ja pienten lasten ruokavalioon

Toivon kuitenkin, että tulkitset tähän juttuun lisäämiäni osia  yrttien vitamiinilähteistä ja terveysvaikutuksista, ison verkon läpi. Ne eivät ole täydellisiä, eivätkä toimi missään tapauksessa lääkitysohjeina.

Mutta joka tapauksessa, mitä enemmän yrtteihin tutustuu, sitä useampaa lajia haluaa maistaa ja kokeilla. Toivottavasti saan tällä kirjoituksellani sinutkin innostumaan maustekasvien makumaailmasta omassa  keittiössäsi.  Tarinan lopussa on käyttövinkkejä 9 eri yrtistä  👩‍🌾.

Kaupunkipuutarhurin yrttiviljelystä

Yrttien kasvattamisessa on oma taikansa. Viherpeukalon kämmenet alkavat syyhytä heti joulukiireiden hellitettyä ja yrttikasvatus toimii siinä vaiheessa hyvänä keväänodotus-terapiana.

Yrttikasvatus ei vaadi kasvihuonetta. Viljelykset kukoistavat, kunhan siemenet saavat riittävästi lämpöä, kosteutta ja valoa. Tammi-helmikuussa tarvitaan lisävaloja, mutta jos malttaa odottaa yrtteilyn aloittamista maalis-huhtikuulle, ajankohta on täydellinen harrastukselle. Luonnonvaloa riittää tässä vaiheessa jo tarpeeksi  pitämään kasvun vauhdissa.

Omassa keittiöpuutarhailussani perinteinen hyötykasviviljely ei ole ykkösjuttuni. En (esi)kasvata yrttejä ja harvassa ovat myös ne keväät, kun kylvän edes persiljan, tillin tai salaatin siemeniä avomaalle.

Kaupunkipuutarhurin oma söpö yrtti-istutus. Nopeasti valmis ja monipuolinen.

Toteutan kahden aikuisen talouden yrttitarpeiden hankinnat samaan tapaan kuin mitä ajattelen pienen nurmikkoalueen rakentamisesta.

 • Ajattelen nimittäin niin, ettei kaikkea ole järkevää tehdä itse alusta hamaan loppuun saakka. Valmista nurmikkopintaa saa kätevästi myös rullana.  Kun pohjat on kunnossa, näkyviin jäävä osuus saadaan näppärästi paikoilleen.

Ja siksi, vaikka nautin aivan suunnattomasti yrteistä ja yrtteilystä, saan haluamani kesätaimet käyttöön nopeamminkin näin:

1. Valitsen terveystarhayrteiksi matalat ja tukevat taimet kaupoissa tarjolla olevista valmiista ruukkuyrteistä. Matala taimi pysyy heti paremmin pystyssä.
2. Sijoitan samaan ruukkukattaukseen yrttilajit, jotka pärjäävät keskenään, tarvitsevat samankaltaista hoitoa ja näyttävät kokonaisuutena hyviltä. Esimerkkinä hallanarat tai paahdetta vieroksuvat aromiyrtit samaan ruukkuun, niin ei tarvitse kaikkia erikseen hoivailla 😆.

Jos esikasvattelu ja kasvivalohärpäkkeiden asentelut eivät siis ole sinun juttusi, mutta tykkäät tuoreista kesäkeittiön yrteistä, toimi kuten minä.

 11 askelvinkkiä ⤵️ yrtteilyn mestariksi

1. Valitse yrttien kasvupaikaksi lämmin ja tuulelta suojaisa paikka.

 • Aromit kehittyvät parhaiten lämpimässä, kunhan eivät ole koko aikaa porottavan auringon alla.

2. Istuta yrtit vettä läpäisevään laihahkoon hiekkamaahan.

 • Aromit kehittyvät voimakkaammin laihassa maassa.
 • Monivuotiset lajit säilyvät talven yli paremmin  kuin tiiviissä maassa.

3. Istuta yrttejä sinne tänne. Ne sopivat kaikkialle, missä näyttävät hyviltä ja on helppoja käyttää ja hoitaa.

 • Ruukkuihin kivikkotarhaan ja kukkaryhmien aukkopaikkoihin.

4. Kerää sato ennen kukintaa.

 • Kukka latvassa viestii ikääntymisestä ja paras maku lehdistä on pois.
 • Kerää kukkimaan päässeet oksat raikkaiksi kesäkukkakimpuiksi 💐

5. Pidä tuoreita yrttejä aina esillä keittiön keskiössä – talvellakin.

 • Yrttien tuoksu ja ulkonäkö houkuttelee puoleensa.
 • Ole esimerkkinä muille perheenjäsenille. Kokeile ja testaa uusia makuja eri muodoissa ja tarjoa muillekin. Rohkeasta.

6. Tarkista jo kaupassa ruukkuyrtin vointi.

 • Jos lehdissä on tummentuneita kohtia, kasvi on saanut kylmävaurioita ja toipuu niistä harvoin.
 • Jos turve on ruukussa täysin kuivunut, kasvin juuret ovat vaurioituneet ja osa kasvista tulee kuolemaan.

7. Älä nypi yksittäisiä lehtiä, vaan korjaa satoa latvomalla.

 • Yksittäisten lehtien nyppiminen kasvattaa vain vartta.
 • Katkaisemalla latvaa kolmannen lehtiparin jälkeen, kasvu jatkuu ja kasvusto tuuheutuu.
 • Jätä muutama lehti varteen aina jäljelle, niin kasvu ei tyrehdy.

8. Pistokkaista saa näppärästi uutta satoa

 • Siirrä katkaistu latva juurtumaan veteen tai suoraan siemenkapseliin (puristettu turvekiekko).
 • Pistokkaista voi saada uutta satoa jo parin viikon kuluttua.

9. Kuivattu yrtti riittää pidempään.

 • 2 rkl hienonnettua tuoreyrttiä vastaa 1 tl kuivayrttiä

10. Yrttien aromit säilyvät öljyssä.

 • Käytä yhtä tai useampaa öljyä keskenään ja sekoita joukkoon silputtu nippu yrttiä tai kokonaisia varsia.
 • Valmis yrttiöljy säilyttää aromit ja käy sellaisenaan salaatinkastikkeeksi ja toimii perunasoseen, kasvisten sekä lihan ja kalan mausteena.

11. Kaikkia ostoyrttejä ei tarvitse pestä.

 • Kotimaisista tuottajista ainakin Järvikylän kartano on ilmoittanut etteivät kastele tuotteitaan taimivaiheen jälkeen ylhäältä päin. Syötävä osuus pysyy näin puhtaana.
9 lempiyrttiäni ⤵️toimivat moneen oloon ja ruokaan

1. Basilika

Basilikan tuoksu, tuttu yrtti italialaisista ruuista. Tuoksu tyrmää, mutta maku taittuu mietona moneen ruokaan hienosti.

KÄYTTÖ: Maku sopii keittoihin sekä kala- ja kanaruokien sekaan. Pehmeä maku toimii tomaattien, valkosipulin, timjamin, paprikan ja pippurin kumppanina ja rae- ja tuorejuuston sekaan silputtuna. Paksu, kiiltävä lehti on kaunis myös yksinään koristeena, salaatin lisukkeena ja leivän päällä.

VINKKI: Yrtti ei kestä kylmäsäilytystä.

VAIKUTUSUSKOMUS: Helpottaa päänsärkyä ja vilustumisoireita ja auttaa ruuansulatusta. Tuoksu toimii tehokkaana hengityksen raikastajana.

VITAMIINIT: Runsaasti A-, C- ja K-vitamiineja sekä kalsiumia, rautaa, folaatteja ja antioksidantteja.

HOITO: Tarvitsee paljon lämpöä ja tasaista kosteutta. Kastele aamulla, että vesi ehtii haihtua päivällä lämmön vaikutuksesta. Iltakastelu altistaa juurimädälle.

2. Curry-yrtti eli Italianolkikukka
Curry-yrtti tai Italianolkikukka. Pienet hopeanväriset lehdet tuoksuvat ja maistuvat kiehtovasti currylle. Aromi jää käsiin kasvia kosketeltaessa.

KÄYTTÖ: Sopii erinomaisesti ruuanlaittoon sekä kukkaryhmien lehtikasviksi. Lehdet maustavat padat, keitot, vihannes- ja riisiruoat sekä pikkelssin.

VINKKI: Aromit tulevat parhaiten esiin lehtiä kuumentamalla. Kätevin tapa käyttää yrttiä on lisätä oksa varsineen kypsyvän ruuan joukkoon ja nostaa se pois  ennen tarjoilua.  Sopii broilerin mausteeksi korvaamaan rakuunaa.

HOITO: Oman kokeilujeni tuloksena ei tarvitse erityishoitoa. Pärjää auringossa muiden yrttien kanssa mainiosti.

3. Kirveli
Persiljan näköinen Kirveli on  ranskalaisten keittiöiden lemmikki. Maku muistuttaa anista ja lakritsia.

KÄYTTÖ: Mieto maku sopii persiljan tapaan salaatteihin, perunaruokiin, yrttivoihin sekä munakkaisiin. Sillä voi korvata tillin käyttöä kalan maustamisessa ja toimii myös basilikan, rakuunan ja ruohosipulin kanssa. Keventää hienosti rasvaisten liha- ja kalaruokien makua ja on loistava lisuke grilli- ja kanaruuille. Toimii myös makeiden jälkiruokien mausteena ja koristeluun.

VINKKI: Lisätään lämpimään ruokaan vasta vähän ennen tarjoilua, ettei miedot aromit katoa valmistuksen aikana. Lisää yrtin käyttöä silppuamalla kupillinen pitsilehtiä ruokapöytään sormimausteeksi.

VAIKUTUSUSKOMUS: Lisää mahanesteen ja sapen eritystä. Edistää ruuansulatusta, puhdistaa kehoa ja lisää virtsaneritystä.

HOITO: Sijoita kirveli puolivarjoon, koska auringossa yrtti kukkii nopeasti menettäen samalla arominsa. Huolehdi kasvualustan riittävästä kosteudesta.

VITAMIINIT: Tuoreessa kirvelissä on runsaasti A- ja C-vitamiinia, rautaa, kalsiumia ja magnesiumia.

Koiranputki

VAROITUS: Kirveli muistuttaa ’aikuisena’ koiranputkea ja myrkyllistä hukanputkea ja myrkkykatkoa. Kasvi voi ärsyttää herkimpien ihoa aiheuttamalla valoallergiaa.

 

4. Oregano ja Meirami
Oregano, mäkimeirami, meirami vai maustemeirami, tuttu välimeren yrtti ja pizzamauste.

Kotipuutarhoissa ja luonnossa kasvavan mäkimeiramin ’jalosteiden’  tunnusmerkkeinä ovat pienet pyöreät vastakkaisesti kasvavat lehdet ja käpymäinen kukinto. Mausteyrttinä mäkimeiramin kauppanimi on oregano ja maustemeiramin pelkkä meirami. Oregano on maullisesti meiramia miedompi, mutta ulkonäöltään rehevämpi.

KÄYTTÖ: Maku sopii hernekeittoon, lampaanliha-, kaali-, kala- ja munaruokiin ja valkosipulin seuraksi sekä tomaattia ja chiliä sisältävien ruokien kanssa. Antaa sopivan lisävivahteen salaatteihin ja paahdettujen vihannesten seurana sekä jälkiruokien mausteena mm. juustojen, raparperin ja omenan kanssa.

VINKKI: Lisää tuore oregano ruokaan vasta valmistuksen loppuvaiheessa, ettei maku pääse voimistumaan liikaa. Kukkiva oregano on nätti lisuke kesäkukkakimppuihin. Tuoksuvien lehtien uskotaan karkottavan koita ja muurahaisia.

VAIKUTUSUSKOMUS: Vahvistaa ja rauhoittaa vatsaa, lievittää ilmavaivoja, alentaa verenpainetta ja edistää ruuansulatusta.

HOITO: Ei siedä kylmää, eikä kovaa kastelua. Toimii myös kuivatettuna yrttinä.

VITAMIINIT: Sisältävät runsaasti vitamiineja (C,K ja E), rautaa, kalsiumia ja antioksidantteja.

VAROITUS: Saattaa aiheuttaa tuoksuherkille oireita.

5. Rakuuna

Suomalaisten rakuuna ja ruotsalaisten dragon, on ranskalaisen keittiön suosikki.

KÄYTTÖ: Mieto maku useisiin ruokiin ja muiden yrttien lisukkeeksi. Sopii erinomaisesti parsan ja porkkanan kanssa suoraan tai kastikkeissa. Antaa loistavan makucompon kana- ja liharuokiin, keittoihin ja pataruokiin sekä uuniperunoiden täytteenä. Säväyttää sopivasti viinietikan ja yrttilevitteen.

VINKKI: Mietomakuinen yrtti sopii yrttien makumaailman totutteluun,  avaamaan aisteja uusille kokeiluille. Sekoita tuorejuustoon tai käytä silppua rypsiöljyn ja viinietikan mausteena.

VAIKUTUSUSKOMUS: Poistaa nestettä, edistää ruuansulatusta ja densinfioi suuta.

HOITO: Menestyy maahan istutettuna myös talven yli.

VITAMIINIT: Sisältää runsaasti A-, C- ja B-vitamiineja, rautaa, magnesiumia ja antioksidantteja.

6. Rucola
Sinappikaali eli kansainvälisemmin Rucola on maukas terveyspommisalaatti

Pippurinen ja voimakkaanmakuinen sinappikaali eli kansainvälisemmin rucola on terveellinen ja erittäin maukas salaattiyrtti. Maku muistuttaa hieman pähkinää sekä retiisiä.

KÄYTTÖ:  Sopii kylmiin ja lämpimiin ruokiin ja voidaan käyttää kaikkeen mihin muitakin vihreitä lehtivihanneksia käytetään. Esimerkiksi parsa- ja lehtikaalin kanssa. Antaa mukavan säväyksen sellaisenaan salaateissa ja sopii mozzarellan ja tomaattien kanssa sekä leivän päällä. On pizzan, pastaruokien ja kastikkeiden kruunu.

VINKKI: Kestää hyvin lämmittämistä, mutta kypsyy huomattavasti nopeammin kuin esimerkiksi lehtikaali.

VAIKUTUSUSKOMUS: Ehkäisee syöpää ja on hyvää luustolle, pienentäen osteoporoosin riskejä. Rucolasta väitetään olevan myös hyötyä pitkäkestoisissa urheilusuorituksissa.

HOITO: Sopii erityisesti ruukkuviljelyyn. Viihtyy parhaiten runsasmultaisessa ja kosteassa maassa. Kukkii herkästi, joten versoja kannattaa katkoa tiuhaan, ettei pääse kukkimaan. Leikatut versot säilyvät parhaiten viileässä.

VITAMIINIT: Sisältää runsaasti A-, K- ja C-vitamiineja, folaatteja, kalsiumia ja antioksidantteja.

7. Salvia
Salvian tuoksu muistuttaa minttua ja maku kamferia, joka tasaantuu ja miedontuu kypsennettäessä.

KÄYTTÖ: Sopii pitkään kypsennettävien liharuokien, marinadien ja salaattikastikkeiden mausteeksi sekä kanan ja kalkkunan kanssa. Hyvä makukeventäjä kinkulle, kyljyksille, makkaralle. Salviaa voi käyttää myös yrttivoin maustamiseen sekä maksa-, sieni- ja pastaruokiin. Jälkiruokayrttinä sopii omena-, juusto- ja rahkaruokien seuraksi.

VINKKI: Poistaa lihasta ja kalasta rasvaisen makua. Hernekeitossa antaa makua ja vähentää lisäksi samalla ilmavaivojen syntymistä. Aloita tämän yrtin kokeilu varovasti. Maku tasaantuu lisäämällä mukaan persiljaa.

VAIKUTUSUSKOMUS: Teen raaka-aineena käytettynä rauhoittaa hermoja ja auttaa hengitystietukoksiin. Eristää ruuansulatusta ja rasvaisen ruuan imeytymistä sekä lievittävän ripulia ja virtsatientulehduksia.

HOITO: Kylmänarkana yrttinä vaatii lämpimän kasvupaikan. Pärjää puolivarjossakin, kunhan maa on hyvin vettä läpäisevää kivennäismaata. Kestää paremmin kuivuutta kuin märkyyttä. Liika vesi mädättää juuret herkästi.

VITAMIINIT: Sisältää K-vitamiinia, folaatteja, magnesiumia, kuituja ja voimakkaita antioksidantteja. 4-6 tuoretta lehteä päivässä on riittävä annos aikuiselle.

8. Sitruunamelissa
Sitruunamelissa on raikas sitruunalta tuoksuva hapahko syötävä.

KÄYTTÖ: Sopii tuoreen sitruunan korvaajaksi. Maku raikastaa rasvaisia ruokia ja sopii maustamaan kalaa, riistaa, sieniä, herneitä ja parsaa. Käy myös erilaisiin salaatteihin, marinadeihin ja salaatinkastikkeisiin. Jälkiruokayrttinä sopii jäätelön kanssa sekä juomiin, hedelmäsalaatteihin, kiisseleihin lisättynä.

VINKKI: Tarkkaile käyttämääsi määrää, ettei voimakas aromi peitä muita makuja liikaa.

VAIKUTUSUSKOMUS:Vahvistaa hermoja, estää masennusta ja virkistää. Auttaa unettomuuteen, jännitykseen ja stressiin.

HOITO: Viihtyy melko kosteassa kalkitussa maassa. Älä lannoita liikaa, ettei aromaattisuus katoa. On hallanarka. Sato kerätään kukinnan alkaessa. Lehtien aromit säilyvät parhaiten pakastettuina, mutta voidaan myös kuivattaa tai uuttaa öljyyn tai viinietikkaan.

VITAMIINIT: Sisältää runsaasti erilaisia aromaattisia ja hoitavia öljyjä.

VAROITUS: Isoina määrinä syötynä voi aiheuttaa väsymystä, levottomuutta ja laskea alhaista verenpainetta potevan paineet liian alas.

9. Timjami
Timjami tai tarha-ajuruohon maku sopii melkein kaikkien ruokkien lisukkeena.

KÄYTTÖ: Timjami sopii kanaruokiin erilaisiin lihapatoihin, marinadeihin ja lihakeittoihin. Siitä saa myös hyvän mausteen yrttiöljyihin sekä kalakeittoihin, pizzaan ja spagettikastikkeisiin.

VINKKI: Katko timjamin oksia kokonaisina ruuan joukkoon ja poista ne ennen tarjoilua. Maku ja vaikutukset jää ruokaan, mutta pienten lehtien kanssa näprääminen jää vähemmälle.

VAIKUTUSUSKOMUS: Timjamin kerrotaan vilkastuttavan aineenvaihduntaa ja alentavan kolesterolia sekä estävän verihiutaleiden kokkaroitumista. Timjamitee sopii hyvin vilustumisjuomaksi tai kurkkukivun hoitoon.

HOITO: Viihtyy parhaiten kalkkipitoisessa maassa. Ei ole erityisen halla-arka.  Lehden maku on parhaimmillaan kukinta-aikaan. Sato kerätään kukinnan alkaessa leikkaamalla versot maanrajasta. Lehdet voi kuivata tai uuttaa öljyyn tai etikkaan.

VITAMIINIT: Sisältää magnesiumia ja paljon antioksidantteja

Kauneus on katsojan silmissä 😉

Matka Kianni-Puutarhurin yrttimaailmaan on nyt päätöksessä.

Toivottavasti sait tarinasta omaan keittiöpuuhailuusi ja yrtteilyyn jotain uutta. Kiitos, kun olit mukana.

-Marita

P.S. Olet oman puutarhasi asiantuntija ja nyt myös yrtteilyn mestari.

Jos sisimmässäsi kaipaat silti välillä ammattilaisenkin apua tai tukea puutarhasi muutossuunnitelmiin, kevään pihasiivouksiin tai puutarhakasviesi hyvinvoinnin varmistukseen, ota rohkeasti minuun yhteyttä. Hoidetaan hommat yhdessä.

Puutarhapalveluista lisää täällä.

 

 

Lapsen kotiympäristö

LAPSEN Kotiympäristö

Tässä tarinassa paljastan lapsellisen aikuisen painajaiseni ja avaan umpisolmuja. Toivottavasti. Ettei lasten osasto jäisi puutarhan suunnittelussa niin kovin helposti aikuisen tarpeiden jalkoihin.

Jutun 1.osassa pohdin keittiöpsykologin ammattitaidolla kotipihan ja luonnon merkitystä lasten hyvinvointiin ja elämäntaitojen oppimiseen.

2. osaan kuorin käyttöösi 10 yksittäistä ajatuspalaa, mitä pienten lasten perheissä olisi mielestäni hyvä miettiä kotipihan toimintoja suunnitellessa.

3. osassa turinoin puutarhan vaarallisimmista kasveista.

4. osaan puristin käyttöösi listan kasveista, jotka Myrkytystietokeskuksen  mukaan ovat myrkyttömiä.

Tervetuloa seuraan!

OSA 1

Onko pihasi turvallinen lapsille?
Vahtikoira valvoo

Hei! Olemme nelihenkinen koiraperhe ja muutimme juuri uuteen kotiimme. Suunnittelemme pihaamme nyt kasveja ja tarvitsisimme niiden valintaan sinulta apua. Emme halua marjapensaita ja kaikki kasvit pitäisi olla myrkyttömiä. Mitä suosittelet!  Tämä viesti ei ole todellinen, mutta se voisi olla.

Lapsi on terve, kun se leikkii
Talvilöydöistä voidaan olla montaa mieltä

Äitiii… tuu kattoon, mitä mä löysin. Äidin kiirehtiessä paikalle, tienlaidalta pikku-Iisan lapaseen tarttuneen kellertävän lumiklimpin keskellä oleva ruskea pieni papana oli ehtinyt jo tarkempaan tutkintaan. Makustelu oli jo käynnissä.
Tämäkin tarina syntyi mielikuvitukseni tuloksena, eikä ole todellinen. Vai olisiko sittenkin…

Kesä, kärpäset ja lasten iloinen nauru
Hu-huu. Me ollaan täällä piilossa.

Ymmärrän hyvin, kun vanhemmat kertovat haluavansa pihastaan lapsiturvallisen. Mutta huolestun, jos perheen lapset eivät ole yli 15-vuotiaita ja vanhemmat tarkoittavat lapsiturvallisella, itselleen helppohoitoista aikuisen pihaa. Selitän miksi.

Uskon nimittäin oman pihapiirin ja luonnon olevan lapselle uskomattoman tärkeä paikka. Miksi muuten parhaimmat muistot lapsuudesta liittyvät niin usein omaan kotipihaan, johonkin konkreettiseen tekemiseen tai johonkin jännittävään hetkeen, josta kuitenkin selvittiin?

Jos lapselle ei ole kotiympäristössään ’luvallista’ paikkaa missä voi tehdä tasapainoharjoituksia, opetella kiipeilyn teknikoita, leikkiä piilosta ja kotileikkejä, kaivaa onkimatoja kalareissulle, ottaa katsekontaktia sisiliskoihin, hyppiä kuralätäköissä, seurata muurahaisten aherrusta poluillaan tai osallistua arkisesti vaikka puutarhahommiin isän ja äidin kanssa. Mistä lapsi kerää lapsuuden muistonsa?

Oma piha, oma lupa
Älä tule paha kakku, tule hyvä kakku.

Tässä vaiheessa saattaa joku jo puhista, ettei kaikilla ole omaa pihaa. Tai, että ei jokaiseen pihaan mahdu tai haluta trampoliinia, sulkapalloverkkoa, hiekkalaatikkoa, leikkimökkiä, lasten kasvimaata tai kukkapenkkiä, pihakeinua, pitkospuita, riippukeinua, kiipeilypuita jne. Tiedän perheiden tilanteiden olevan erilaisia. Ja ymmärrän maaseudun ja kaupunkiasumisen erot. Mutta silti.

Haluan muistuttaa, kuinka tärkeää – kaikkien vaaravaroitusten ja aivoja kuormittavien vempeleiden keskellä – on huolehtia, että lapsilla on myös omaa aikaa ja paikka, jossa saa toteuttaa itseään ja osallistua erilaisiin pihapuuhailuihin. Vanhempien valvonnassa ja turvallisesti.

Metsä -maksuton lataamokeskus nuorelle ja vanhalle
Ja meillä kaikilla oli niin mukavaa…

Eikä se tärkein pointti ole oma piha. Metsä tai ainakin leikkipuistoympäristö löytyy jokaisen läheltä. Ja ilmaiseksi. Ja toimii aina. Ja myös oman pihapiirin omistajille.

Tutkimusten mukaan stressitaso laskee metsäympäristössä oleillessa jo 20 minuutissa ja keskittymiskyky paranee silmissä. Mullan tuoksu, linnun laulu, sateen ropina, veden lorina, hyttysen ininä ja lehtien kahina aiheuttavat metsässä kulkevalle moniaistisen hyvänolon tunteen ja vie lapsenkin mennessään. Tutkimusten mukaan pienenkin lapsen keskittymiskyky paranee luontokosketuksen vaikutuksista.

Lapsi lähtee myös uudelle keikalle riemusta hyppien, kun metsäretkikokemukset eivät lipsahda muistuttamaan biologiantuntia. Koska mieleen on jäänyt -se- hauska yhteinen oleiluhetki aikuisen kanssa. Ilman suorittamisen paineita.

OSA 2

10 kohtaa lapset huomioivan puutarhan suunnittelusta
Talvellakin voi tehdä kakkuja

1. Sijoita lasten osasto tontilla mahdollisimman kauas teistä ja parkkialueista. Paikkaan, jonne vanhemmilla on hyvä näköyhteys sisältä ja oleskelualueelta.
2. Tarkista aika ajoin, että leikkivälineet ovat kunnossa ja turvallisia.
3. Jos piha-alue on iso metsätontti, jätä osa luonnontilaan. Kannot, risut, kivet ja puusto ruokkivat lapsen mielikuvitusta.
4. Jos pihan nurmikko on tarkoitettu pallopeleille, huomioi riskit ikkunoiden rikkoutumiselle.
5. Istuta tai siirrä suojeltavat kasvit lasten leikkialueiden läheltä pois.

6.Jos piha on pieni, hiekkalaatikon voi korvata isolla saavilla, vaikka vauva-ajan kylpypunkalla. Kunhan hiekka saa rauhassa levitä leikeissä. Ja joskus riittää, kun saa pujauttaa varpaansa veteen, vaikka pieneen pesuvatiin nurmikolla.
7. Käytä kulkureittien katteina soran sijasta pehmeämpää kivituhkaa ja päällystä sisääntuloalueet laatoilla, vähentämään hiekan kulkemisen sisälle.
8. Suosi leikkialueen lähellä syötävää kasvillisuutta ja vältä kasveja, joissa on piikkejä tai ovat ampiaisten suosikkeja tai myrkyllisiä.
9. Jos tykkäät itse puutarhailusta, tee sitä lapsen kanssa yhdessä.
10. Rakenna lapselle oma kukkapenkki tai kasvimaa. Oma kasteltava kukkakin riittää.

Ota lapsi mukaan puutarhailuun. Kysy mitä kasvia lapsesi haluaa kasvattaa omassa pihassa – innosta osallistumaan – anna vastuuta ja pieniä tehtäviä -anna lapselle aikaa tehdä tehtävä rauhassa – älä sekaannu tekemiseen, ellei lapsi ole vaarassa – kerätkää kesän jäätelötikut kasvien nimikylteiksi.

Lapsi oppii matkimalla ja tekemällä. Kuinka moni äiti on esimerkiksi saanut jogurttipurkkiin istutetun kukan alun äitienpäivälahjana. Sama idea toimii myös kotipuutarhassa.

Helppoja kasvatettavia ovat avomaalle istutettavat kesäkukkien siemenet sekä nauhaporkkana. Kuukausimansikka, sokeriherne, sarviorvokki tai rentoakankaali kuulostavat lapsen korvaan myös jännältä… Ja kyllä lapsesi  oppii erottamaan rikkaruohot porkkanoista.  Niin minäkin olen lopulta oppinut😜

OSA 3

Jos biologia ja kasvioppi eivät ole olleet lempiaineita koulussa, saattaa oman pihanpiirin suunnittelu ahdistaa ja kasvimaailman vaarat jopa ylikorostua mielessä. Onhan riskittömämpää pitää kasvit lasten ja lemmikkien ulottumattomissa kuin selvittää, olisiko vaihtoehtoja olemassa.

On nimittäin hyvä muistaa, että kaikki koristekasvit eivät ole myrkyllisiä. Ja onneksi vain pieni osa myrkyllisiksi luokitelluista kasveista on todella myrkyllisiä. Mutta hyvä on myös tiedostaa, että osassa ihan tavalliseen ravintoonkin käytettävissä hyötykasveissa on myrkyllisiä osia.

Vanhemman tehtävä hätätilanteessa on säilyttää rauhallisuus

 

Pysy rauhallisena – älä panikoi!

Jos lapsi kumminkin pääsee yllättämään ja nappaa suuhunsa jotain, jonka myrkyttömyydestä et ole varma.  Pysy rauhallisena ja soita tarvittaessa myrkytystapausten asiantuntijoille.

 • Myrkytystietokeskuksen tuoreimpien tilastojen mukaan vuonna 2016 29.416 henkilöä teki niin.

Ennen kuin soitat, selvitä

 1. Mitä lapsi on laittanut suuhunsa.
 2. Mikä kasvi on kyseessä.
  • Jos kasvin nimi ei muistu mieleen, yritä kuvailla sitä mahdollisimman tarkkaan
 3.  Montako marjaa tai siementä on mahdollisesti syöty jne.
 4. Seuraa samalla lapsen vointia.

Myrkytyksen oireita voivat olla pahoinvointi, oksentelu, yllättävä yskiminen, huimaus, silmäterien laajentuminen ja heikentynyt pulssi…

Lääkkeet aiheuttavat enemmän hätätilanteita kuin kasvimaailma
Syysmyrkkylilja – alaston impi

Myrkytystietokeskuksen kirjausten mukaan alle 6-vuotiaiden tapauksia myrkytyspuheluista on ollut 48 % (noin 14.000) ja näistä suurin osa kohdistunut lapsiin, jotka ovat korkeintaan 3-vuotiaita. Pienten lasten myrkytystapaturmista lääkkeiden osuus on ollut 35 % (4836 kpl) ja kasvien, sienten ja eläinten osuus yhteensä ’vain’ 15 % (2134 kpl).

Tilastojen mukaan riskiaine oli joutunut suun kautta lapsen elimistöön 93 %:lla (noin 13.000) ja soitoista 88 %:lla (noin 12.000) ei ollut myrkytysoireita. Kotihoitosuosituksen oli saanut 75 % (noin 10.000) tapauksista ja vajaalle  6%:lle (850) lapsista oli suositeltu lääkärin tarkistusta tai välitöntä hoitoa.
Ja ne kamalat kasvit
Sormustinkukka

Kotipuutarhoissa erityisen myrkyllisiä kasveja ovat

 • Kukkakasveista jouluruusu, kielo, risiini, sormustinkukka, ukonhattu ja syysmyrkkylilja alias alastonimpi
 • Lehtipensaista oleanteri, tuhkapensas, kultasade ja näsiä alias riidenmarja
 • Havukasveista marjakuusi

Hyötykasviryhmän kasveista, joissa osa kasvia on myrkyllisiä

Perunalla on kaunis kukka
 • Raparperin lehti. Kasvin varsikin tulisi syödä vain kypsytettynä
 • Tomaatin lehdet ja varsi
 • Perunan vihreät osat ja ’kukkamarjat’
 • Aprikoosin, ruusukvittenin, luumun, persikan, kirsikan ja omenan siemenet pureskeltuina
 • Raaka avokado

5 varokeinoa välttää vahingot

Terveelliset mustikat
 1. Älä näytä esimerkkiä lapselle maistelemalla kasveja tai niiden osia, joita et itse tunnista.
 2. Myrkylliset kasvit maistuvat yleensä kitkeriltä ja polttavilta.
 3. Siemenet menevät yleensä suolisto läpi kokonaisina, eivätkä aiheuta vaaraa. Ellei niitä pureskele.
 4. Säilytä kukkien siemenet ja sipulit huolella pois lasten ulottuvilta.
 5. Jos vähänkään epäilyttää, mitä pitäisi tehdä ÄLÄ OKSETA, vaan soita Myrkytystietokeskukseen -> 09 471977 tai 09 4711 (vaihde).

OSA 4

Myrkyttömiä puutarhakasveja
Myrkyttömiä ja helppoja

Puutarhaan, johon ei haluta marjapensaita ja kasvien pitää olla myrkyttömiä löytyy Myrkytystietokeskuksen sivuiltakin monta kymmentä vaihtoehtoa ja listasta puuttuvat vielä monet puut. Toivottavasti lista  helpottaa tuskaasi – edes vähän😊

Akankaali, Akileijat, Angervot, Ansikat, Aroniat, Daaliat, Hanhikit, Heidet, Helmililjat, Hernepensaat, Herukat, Humala, Hunajakukka / siankärsämö, Illakko, Isokirjopeippi / värinokkonen, Jasmiini, Jasmikkeet, Kallioimarre, Kanukat, Katkerot, Katsura, Kehäkukka, Keijunkukka, Kiiltopensas, Kullerot, Kultahanhikki, Kurjenpolvet, Kuunliljat, Köynnöskrassi, Laikkuköynnös, Leijonankita, Leimut, Liljat, Lobeliat, Lumihiutale, Maksaruohot, Malvikit, Marketat, Miekkaliljat, Nauhukset, Orkideat, Orvokit, Osmankäämit, Petuniat, Poimulehdet, Punahattu, Punalatva, Punatähkä, Pähkämöt, Päivänhatut, Päivänkakkarat, Päivänsilmä, Rantakukka, Ratamot, Rikot, Ruusut, Salkoruusu, Silkkikukka, Sinilatva, Syreenit, Taikinamarja, Tsinnia, Tuomipihlaja, Tädykkeet, Vaula, Verbena, Verenpisara, Vuorenkilvet, Ängelmät

Omia myrkyttömiä lepparikasveja listan ulkopuolelta ovat kuuset, männyt ja pihlajat sekä kaikki yrtit. Listakasveista poimin kestäviä lajeja, kuten angervot, taikinamarjat, vartettu syreenit, jasmikkeet, helmililjat, kuunliljat, kullerot, keijunkukat, kurjenpolvet, punatähkät, maksaruohot, miekkaliljat, rantakukat, pähkämöt , laikkuköynnökset ja humalat. Sekä kesäkukiksi daaliat, tsinniat, lobeliat, marketat, orvokit, värinokkoset ja vaulat.

Valloittava vaula

Olisikohan tässä riittävästi paatosta yhteen tarinaan. Toivottavasti onnistuin avaamaan muutaman umpisolmun kasvimaailman ja lasten puolesta.

Yrtti-istutus voi olla söpö yksityiskohta puutarhassa. Orvokin kukkiakin voi syödä.

Annetaan lapsille juuret ja siivet. Turvallisesti 👀 

Ei tippa tapa, mutta voi aiheuttaa vakavia oireita

Kiitos, kun olit taas mukana.

 • Lapsiystävällinen puutarhuri 💖

**********************************************

P.S. Aiheeseen liittyviä linkkejä. Lukaise, jos asia kiinnostaa.
Pikkulasten myrkytykset ja niiden hoito

Luontoportti.com . Kuvia ja tietoa myrkyllisistä kasveista.

Myrkytystietokeskuksen ylläpitämä kasviluettelo