Onnistu taimiostoilla

Aina se sydän läikähtää tyytyväisyydestä, kun huomaa että pihaan istutetut uudet taimet ovat lähteneet vahvaan kasvuun. Tunnelma on luonnollisesti toinen, jos taimet nuutuvat istutuskesänä pikku hiljaa tai eivät virkisty enää uuteen kasvuun seuraavana keväänä.

On kasvi sitten monivuotinen perenna, pensas tai puu, syy epäonistumisiin on yleisimmin joko heikkokuntoinen taimi tai kohteeseen sopimaton kasvi.

Molemmat syyt ovat onneksi vältettävissä, kun opettelee tunnistamaan elinvoimaisen kasvin tuntomerkit ja hankkii kasvit istutuspaikan mukaan, eikä pyri muuttamaan istutuspaikkaa kasville sopivaksi.

Elinvoimaisen kasvinalun tuntomerkit

  1. Lehdistö on terve ja luonnollisen värinen.
  2. Kasvissa ei ole merkittävästi kuivia lehtiä, oksia tai versonkärkiä.
  3. Puiden runko on suora ja oksiston määrä riittävä ja muoto sopusuhtainen.
  4. Oksan versot ovat paksut ja tukevat. Ei kuorivaurioita, ei näkyviä tuholaisia.
  5. Juuristo on vaalea ja kimmoisa.
  6. Multapaakku on kostea ja painava.

Taimistoilla ja puutarhamyymälöissä taimien kastelu on yksi tärkeimmistä kasvuketjun loppuvaiheen huoltotoimista, sillä kuiva maa on uusien taimien hennoille juurille turmiollista. Varmin valinta ostaa taimet on hankkia ne ns. astiataimina, jotka ovat koko kasvukauden istutettavissa. Tuuli ja aurinko kuivattavat pienissä purkeissa oleva vähäisen mullan nopeasti ja ilman kastelua hennot juuret kärsivät herkästi kuivuudesta.

Välttääksesi heikoimmat valinnat, nosta taimipurkki ennen ostopäätöstä konkreettisesti käteesi ja tunnustele astian painoa.

Jos multa tuntuu kevyeltä, mutta kasvi on muuten ryhdikäs ja terhakka, peli ei ole yksilön osalta vielä menetetty. Jos koko kasvin yleisolemus on veltto ja nuokkuva, jätä ostos mieluusti tekemättä.  Jos kuitenkin ostat, kastele multa todella hyvin heti kotiin päästyäsi ja istuta se isompaan multatilaan mahdollisimman nopeasti.

Elinvoimainen juuristo – vaalea ja kimmoisa

Kasvivalinnat paikan mukaan

Jos uuden kasvin hankkii hetken mielijohteesta, ihastuksesta kasvin ulkonäköön, valinta johtaa joskus myös pettymyksiin, kun kasvi ei sopeudukaan uusiin olosuhteisiin.

Välttääksesi pettymykset, kasvihankinnat kannattaa aloittaa tutustumalla ensin olosuhteisiin, johon kasvihankintoja ollaan tekemässä. Kun kasvuolosuhteet ovat tiedossa, sen sen jälkeen on hyvä tutustua mitkä kasvit sopisivat kohteeseen.  Kun kasvuolosuhteet ja kasvin tarpeet kohtaavat, olet onnekas ja voit odottaa kasveille menestystä ja pitkää ikää.

Kasvien menestymiseen vaikuttavat mm. kasvupaikan

  • Valo-olosuhteet: Aurinkoinen, puolivarjo, varjo
  • Maaperä: Multaisa, humuspitoinen, niukkaravinteinen, runsasravinteinen, tuore, kostea, läpäisevä, kuiva, savinen, kalkittu, hapan…
  • Tuuliolot: Tuulinen, suojaisa
  • Menestymisvyöhykkeet: Suomi on jaettu kahdeksaan eri kasvuvyöhykkeeseen. Menestymisvyöhyke annetaan puuvartisille puille ja pensaille, ei heinäkasveille, kuten perennat, heinät, kesäkukat jne.

Myös neljä vuodenaikaamme on hyvä huomioida kasvien valinnoissa.

  • Alueille, joita käytetään talvella lumitilana sopivat talveksi maanpäällisiltä osiltaan kuihtuvat perennat.
  • Puut ja pensaat kannattaa sitä vastoin sijoittaa vapaammille alueille, kauemmaksi lumitilasta ja katoilta tippuvien lumimasojen alta.
Ukkolaukka – sipulikasvi – kuohkea maa – aurinkoinen kasvupaikka.

KASVIHANKINTOJEN HINTAVERTAILUA

Kun lperusasiat kasvihankinnoille ovat selvillä, jäljelle jää taimien hintavertailu. Hintaan vaikuttavat mm. taimien ikä, koko ja laatu.

  • Pieni ja nuori taimi maksaa vähemmän kuin iso, taimistossa jo useita vuosia valmiiksi huolettu ja kasvatettu yksilö.
  • Kotimaisen taimiston kasvatti on usein hieman kalliimpi kuin tuontitaimi.
  • Suomessa viljelty taimi menestyy geenipohjansa takia olosuhteissamme todennäköisesti paremmin kuin etelän kaunotar.

Taimimyymälässä saa ensituntuman kasvin omnaisuuksista niiden tuotekorteista. Korteissa on nimen lisäksi tiedot kasville sopivista kasvuolosuhteista, suositelluista taimiväleistä, kukinta-ajasta sekä tiedot tuottajasta / viljelymaasta.

  • Jos epäröit tai kaipaat apua hankintapäätöstesi tueksi, kysy tarvitsemiasi lisätietoja puutarhakaupan ammattitaitoiselta myyjältä.

Teet kasvihankinnat sitten konkreettisesti taimimyymälässä tai verkkokaupoista, muista ostopäätöksiä tehdessäsi varmistaa, että kasvien vaatimukset ja pihan kasvuolosuhteet kohtaavat.

Jos koet epävarmuutta kasvien hankinnoissa tai olet niiden kanssa liikaa ’vieraalla maalla’, ota yhteys ammattitaitoiseen pihasuunnittelijaan ja tilaa käyttöösi valmis istutussuunnitelma viheralan ammattilaiselta.  Valmis taimilista ja istutuskartta istutusalueelle helpottavat kummasti taimiostoksilla.

Kivikkotarha – kuiva – läpäisevä – vähäravinteinen

Pihailuterveisin, Marita

css.php