Pohdinta puutarhapalveluista

Enää pieni hetki odottelua ja puutarha vapautuu jälleen talviunestaan.

Tässä artikkelissa purkaudun puutarhurina kevään odotuksesta. Pohdin puutarhanhoidon ja suunnitteluavun ostamiseen mahdollisesti kohdistuvia esteitä ja selvitän mitenkä vanha siivousrinki-ajatus voisi toimia puutarhapalveluksi muunneltuna puutarharinkinäkin.  

Talvi on puutarhurille yhtä odotusta. Puutarhasuunnitteluissa odotellaan seuraavaa kevättä, lisäopiskeluilla haetaan vinkkejä seuraavaan kasvukauteen, lumikerroksen toivotaan pysyvän talven ajan riittävän paksuna, että kasvit selviytyisivät seuraavaan kesään.

Inspiroivaa kirjallisuutta

Olen tässä uudessa ammatissani nyt konkreettisesti oppinut, että puutarhurin työ on todellakin sesonkiluonteista 😍. Hyväksyn sen ja käytänkin ajan mahdollisuutena.  Onhan talvi loistavaa aikaa suunnitella tulevaa, kehittää itseään ja yritystoimintaan liittyviä asioita ja tietenkin opiskella lisää puutarhailusta ja digimaailmasta.

Oma kompastuskiveni ja samalla kutkuttava innoittaja on löytynyt tietotekniikasta. Mutkikas uusi  opintie, mutta onneksi polulle on ilmestynyt jo valoakin. Paljon on tunteja istuttu tietokoneen ääressä sisältöjä opetellessa, sillä ihan tosissaan täällä päässä ollaan.

Tavoitteena on oppia tekemään laadukasta jälkeä myös digirintamalla. Pitää somesivustot niin mielenkiintoisena ja hyödyllisenä, että pysymme palveluistamme kiinnostuneiden ihmisten muistissa ja että Googlekin 🚦 ne löytää. Ja tietenkin saada nykymaailman tavoin, digimarkkinoinin kautta myös oikeaa tekemistä ja ansiota.  Osuuko aiheet sitten kuinka nappiin ja kiinnostaako ne ketään muita kuin itseäni, onkin yksi tarinan suola…  Mutta eteenpäin mennään, joko tuurilla tai taidolla. Kyllä se kevät sieltä pian vastaan tulee!

 Mikä estää puutarhapalvelun käytön?
Onko puutarhan hoito pakkopullaa vai intohimo?

Talven hiljaisuudessa olen pohtinut syitä, miksi puutarhan hoitoon ja suunnitteluun saatavissa oleva ammattilaisapu saatetaan kokea tarpeettomaksi? Miksi puutarhatyö on monen mielestä puuhastelua, johon ei asiantuntemusta tarvita? Miksi ammattitaitoisen puutarhapalvelun käyttäminen koetaan edelleenkin turhaksi rahanmenoksi, vaikka sama rahamäärä voidaan tunteilematta käyttää viikon ulkomaanmatkaan tai kylpytynnyrin viikonloppuvuokraan?

Ymmärrän toki itsekin eteläpohjalaisena, että pohjalainen haluaa ja yrittää tehdä kaiken ensin itse ja vasta viimekädessä pyytää tai hankkii apua.  Ja myönnän monen pohjalaispihan myös olevankin hyvin ja taidokkaasti hoidettu, mutta…

Mitä ajattelevat kaikki ne, joiden vastuulla puutarha kuitenkin on, mutta sitä ei  syystä tai toisesta hoideta. Vaikka yleisilme ja kasvit rehottavat.

Jos tekemisen esteenä on terveydentila, kiire tai uskalluksen puute, ratkaisu ja apu löytyy. Jos sitä halutaan.

Jos hoitamattomuuden syynä on ajattelutapa, jonka mukaan puutarhakasvit eivät tarvitse hoitoa, olen harmissani tilanteesta.

Ja kun näen moottorisahalla torsoiksi ja tapeille leikattuja, villeinä liian isoksi kasvaneita puita ja pensaita, huoleni kasvaa entisestään.

💔

Aikoinaan pihaan rakkaudella istutetut puut, pensaat ja kukkatarhat annetaan kasvaa ja ränsistyä. Ja kun kasvusto alkaa hoitamattomana näyttämään huonolta, ratkaistaan ongelma poistamalla kasvit ja lisäämällä nurmikkoa. Siinäpä se… helppohoitoinen puutarha, jonka siistinä pitäminen vaatii nurmikon leikkauksen parikin kertaa viikossa. 

Toivon todella, että me fiksut ja eteenpäin pyrkivät pohjalaiset pysyisimme tässäkin asiassa aallon harjalla ja trendeissä mukana. Ottaisimme esimerkkiä vaikkapa Pirkanmaalta ja eteläsuomalaisista. Puutarhailusta energiani ammentavana unelmoin pohjalaisista, jotka tietävät mitä haluavat, ajattelevat puutarhapalveluidenkin olevan yksi ammattipalvelu muiden palveluiden joukossa ja käyttävät palveluja, hankkien itselleen sitä kautta helpotusta.

Puutarhapalvelut soveltuvat moneen kohteeseen

Omakotipihat. Puutarha on tehty, kun se jotenkin kuuluu omakotiasumiseen, mutta sen hoitaminen ei kiinnosta. Tai puutarhaa ei enää jakseta iän tai terveyden takia hoitaa. Tai puutarhasta on suunnitelmakin olemassa ja sen mukaan tehty, mutta edellisten asukkaiden tekemänä ja uudet asukkaat ovat hieman pihanhoidosta pihalla. Tai nurmikko ehditään jollain tavalla leikata, mutta muuten kasvillisuus annetaan kasvaa rauhassa, kun ei sen kanssa ehditä askarrella… kunnes niistä tulee haitta ja on pakko tehdä jotain.

Kenet saisikaan tekijäksi tai neuvojaksi? Ammattitaitoinen puutarhuri ✔

👩‍🌾

Yrityskiinteistöt.   Yrityksen piha-alue antaa asiakkaalle ja henkilökunnalle yleiskäsityksen yrityksestä. Hyvän tai huonon.  Yleensä piha-alueet viimeistellään rakentamisen loppuvaiheessa, tehdään paikoitustilat, istutetaan mahdollisesti nurmikko ja pujautetaan puut ja pensaat maahan, rakennusarkkitehdin tekemän suunnitelman mukaisesti.

Mutta mitä tapahtuu sen jälkeen?  Kun istutusten alustat kasvavat heinää ja kasvit repsottavat hoitamattomina. Näkymä ei viesti enää toivottua, huoliteltua ja luottamusta herättävää mielikuvaa yrityksestä.

Kuka hoitaisikaan istutusalueiden puut, pensaat ja kukkatarhat, joiden perushoito jää niin helposti huomioimatta ja pihanurmikon leikkausten ulkopuolelle? Ammattitaitoinen puutarhuri ✔

👩‍🌾

Taloyhtiöt.  Kerros- ja rivitaloissa asuvista osa ei halua osallistua taloyhtiön yhteisiin talkoisiin. ’Pakollisten’ kevät- ja syystempausten koittaessa, lähdetään pois kotoa tai lymytään sisällä. Kun lymyilijät ajattelevat jonkun muun tekevän hommat, talkoisiin osallistuvat arpovat mitä millekin kasville pitäisi tehdä ja harmittelevat, kun se ja tuo ei taaskaan osallistu yhteisiin projekteihin.

Kuka tekisi hommat tai toimisi kökkäohjaajana? Ammattitaitoinen puutarhuri ✔

👩‍🌾

siivousrinkimäinen puutarharinki

Pohtiessani piha- ja puutarhapalveluiden haasteita, muistui mieleeni 1990-luku. Silloin töissä käyvistä perheenäideistä ja -isistä rohkeimmat liittyivät siivousrinkeihin, koska haluttiin helpotusta arjen pyöritykseen. Toiminta antoi monelle perheelle lisää laatuaikaa muuhun tekemiseen, kun kodin perussiivous hoitui apuvoimilla.

Pohdin, toimisiko puutarha-alalla vastaava ryhmäytyminen ja rinkiajattelu? Löytyisikö Seinäjoen seudulta riittävästi edistyksellisiä avaruuden pääkaupunkilaisia, jotka uskaltaisivat lähteä mukaan toimintaan?

Yhdessä samaan suuntaan.

Unelmieni puutarhan siivousrinki olisi Puutarharinki, joka muodostuisi 4-6:stä lähekkäin tai kohtuullisen matkan päässä toisistaan sijaitsevasta puutarhasta. Jokaisessa olisi kasvien perushoito ulkoistettu puutarhurille, kuten siivousrinkiläisten kodeissa ulkoistettiin aikoinaan kodin perussiivous siistijälle. Ryhmä koostuisi eri kokoisista ja sisältöisistä pihoista. Hoitotarpeiden rytmi ja toimenpiteiden tarve räätälöitäisiin pihakohtaisesti, sen mukaan mitä hoitopalveluja pihaan halutaan ja tarvitaan.

Toiminnan etuna puutarharinkiläiselle olisi huoltovapaus ja varmuus puutarhakasvien tarvitsemista vuosihoidosta. Kasvit saisivat mm. säännöllisen ja oikealla hetkellä toteutetut leikkaukset ja lannoitukset ja rinkiläinen puutarhalleen hoidetun yleisilmeen. Puutarhurille toiminnan etuna olisi asiakasverkosto, työtehtävien ennakoitavuus ja säännöllisyys, jolloin kalenterisuunnittelukin onnistuisi tehokkaammin.

Aika näyttää, saako puutarharinki-ajatus tuulta alleen… Toivon sitä👍.


Jos koet itselläsi tai läheisilläsi olevan puutarhapalveluille käyttöä ja työn kohde on Seinäjoella tai lähiseudulla. Tutustu palveluihimme lisää kotisivuiltamme ja ota yhteyttä. Selvitetään yhdessä toimivin ratkaisu tilanteeseen.

Olisi huippua, jos kuulisin sinusta lisää ja voisin tulla paikalle 👋

Kevätkukka – krookus!

-Marita

Puutarhatöiden ostaminen on helppoa!
 
Yksityishenkilönä maksat vain työpalvelusta saamasi laskun. 
- Ilman velvoitteita työnantajamaksuista tai veroista 
- Ennakonperintärekisteröidyltä yritykseltä tilatut puutarhatyöt kuuluvat pääosiltaan palveluihin, joiden kuluista saa kotitalousvähennyksen 👍🏼. 

Yritysasiakkaille puutarhatyö on normaali ostokulu. 

Palveluhintamme sisältävät arvonlisäveroa 24 %.