Talvikauden herkku – Persimoni


Tämä Makuja maailmalta -tarina kertoo lämpimien maiden hyötypuutarhoissa kasvavasta, Eebenpuun sukuun kuuluvan lehtipuun hedelmästä – Persimonista.  Persikan näköinen kaamosajan herkku, Persimoni on miedosti makea, maultaan hieman luumun, tomaatin ja omenan sekoitusta muistuttava hedelmä.  Sydäntalven kullankeltainen sesonkiherkku on nykyisin yleisesti kaupoissa myynnissä ja hinnaltaankin sopivan edullinen. 

Espanjalainen Persimoni
4 FAKTAA PERSIMONEISTA

1️.

Persimoni on marjakasvi – ei hedelmä. Aivan kuten punainen räjähtävä granaattiomenakin.  Sekin on oikeasti marjakasvi eikä hedelmä.

2️.

Persimoni, Kaki  ja Sharon tarkoittavat saman hedelmän eri lajikkeita. Kaki ja Sharon ovat Persimonista jatkojalostettuja lajikkeita.

3️.

Suomessa vielä vasta vähän aikaa tarjolla ollutta Persimonia on tarinoiden mukaan viljelty Kiinassa jo 1300-luvulla. Kiinan lisäksi hedelmää tuotetaan ainakin Japanissa, Uudessa-Seelannissa, Israelissa ja Espanjassa.

4️.

Hedelmän satokausi alkaa lokakuussa ja kestää maaliskuulle saakka.

TIEToa HEDELMÄSTÄ JA LAJIKE-EROISTA

Hedelmän kuori ja ulkonäkö

PERSIMONI on lajikkeista suurikokoisin ja KAKI maultaan vetisin.

Jokainen lajike on ohutkuorinen ja pinnaltaan sileä.

Kuori on raakana keltainen ja muuttuu kypsyessään punertavaksi.

Hedelmän kuoreen ilmestyvät ruskeat pilkut ovat kypsymisen merkki, ei huonon hedelmän – vaikka hieman ikävilta ja epämääräisiltä näyttävätkin.

Sopiva syöntikypsyys 

KAKI ja PERSIMON kannattaa syödä ainoastaan kypsänä, jolloin hedelmänliha on koostumukseltaan kauniin kuulakas.

Kakin ja Persimonin hedelmänliha on raakana kovaa ja lajikkeiden sisältämät parkkihappo ja tanniini aiheuttavat niille kitkerän maun.

Kitkeryys häviää lihan kypsyessä, jolloin maku muuttuu makeaksi ja hapottomaksi.

SHARON on tiivislihainen, siemenetön ja siltä puuttuu parkkihappo.

Lajike soveltuu syötäväksi muita raaempana, jopa suoraan jääkaappista.

4 VINKKIÄ hedelmän käyttöön 

1️.

Kokeile pelkkänä soseena. Sopii lisukkeena makeisiin ruokiin.

2️.

Kokeile soseena pääruokaan sopivilla lisämausteilla maustettuna. Sopii suolaisten ruokien kastikkeeksi sekä lihan ja kalan seuraksi. Reseptivaihtoehtoja löytyy jopa sosekeitoista.

3️.

Älä heitä ylikypsää hedelmää pois. Hedelmä on silloin todella makea ja sopii soseutettuna leivonnaisten täytteeksi, jälkiruokien seuraksi tai vaikkapa vispipuuron raaka-aineeksi tai smootien sekaan. Ylikypsänä ja ylimakeana voi sokerin käytön jättää vähemmälle.

4️.

Lohko kovempana käyttöön soveltuvasta Sharon-lajikeesta paloja viher- ja hedelmäsalaateihin ja juustolautaselle parmankinkun ja melonin seuraksi.

4 VINKKIÄ KÄSITTELYSTÄ JA SÄILYTYSESTÄ

1️.

Hedelmän voi kuoria hedelmäveitsellä, mutta kuori irtoaa helposti upottamalla se hetkeksi kuumaan veteen.
Kypsän hedelmän tunnistaa vihreää kantaa nyppäällä. Kantaa irtoaa silloin helposti napakasti nyppäämällä.

2️.

Ostohetkellä vähän raaka hedelmä kypsyy käyttökypsäksi huoneilmassa muutamassa päivässä.

3️.

Hedelmä on herkkä kypsymistä ja vanhenemistä vauhdittaville etyleenikaasuille. Kypsyminen vauhdittuu, kun laittaa hedelmät huoneilmassa muovipussiin ja suojauttaa mukaan etyleenirikkaan banaanin, omenan, persikan tai tomaatin.  Toimii hyvässä ja pahassa  😁

4️.

Jos kypsymistä on syytä hidastaa, hedelmä kannattaa säilyttää jääkaapissa ja siellä omassa suljetussa rasiassa tai pussissa. Noin +1-+5 ºC viileydessä,  hedelmät säilyvät 1-2 viikkoa hyvinkin käyttökelpoisina.

POSITIIVISiA TERVEYSVAIKUTUksia

Sisältää runsaasti A-vitamiinin esiastetta, betakaroteenia sekä magnesiumia, kaliumia, rautaa ja mangaania.

Karotenoidit ehkäisevät kehon hapettumista.
Mangnesiumia tarvitaan mm. hermolihasimpulssien syntymiseen
Kalium vaikuttaa verenpaineen säätelyyn ja lihasten toimintaan
Rautaa tarvitaan mm. veressä tapahtuvaan hapenkuljetukseen
Mangaanilla on tärkeä rooli aivojen, lihasten ja hermojen toiminnassa.

Hedelmälihan kuitumäärä on appelsiinin kanssa samaa tasoa.

Hedelmien syönnin uskotaan vähentävän verenkiertoelimistöön liittyvien sydänkohtausten määrää ja helpottavan närästystä.

Lähde: Satokausikalenteri

Persimon-Kaki-Sharon

Kiitos lukijani. Maukkaita herkkuhetkiä makujen maailmassa !

t. Marita 💚