LAPSEN Kotiympäristö
Tässä tarinassa paljastan lapsellisen aikuisen painajaiseni ja avaan umpisolmuja. Toivottavasti. Ettei lasten osasto jäisi puutarhan suunnittelussa niin kovin helposti aikuisen tarpeiden jalkoihin.
Jutun 1.osassa pohdin keittiöpsykologin ammattitaidolla kotipihan ja luonnon merkitystä lasten hyvinvointiin ja elämäntaitojen oppimiseen.
2. osaan kuorin käyttöösi 10 yksittäistä ajatuspalaa, mitä pienten lasten perheissä olisi mielestäni hyvä miettiä kotipihan toimintoja suunnitellessa.
3. osassa turinoin puutarhan vaarallisimmista kasveista.
4. osaan puristin käyttöösi listan kasveista, jotka Myrkytystietokeskuksen mukaan ovat myrkyttömiä.
Tervetuloa seuraan!
OSA 1
Onko pihasi turvallinen lapsille?

Hei! Olemme nelihenkinen koiraperhe ja muutimme juuri uuteen kotiimme. Suunnittelemme pihaamme nyt kasveja ja tarvitsisimme niiden valintaan sinulta apua. Emme halua marjapensaita ja kaikki kasvit pitäisi olla myrkyttömiä. Mitä suosittelet! Tämä viesti ei ole todellinen, mutta se voisi olla.
Lapsi on terve, kun se leikkii

Äitiii… tuu kattoon, mitä mä löysin. Äidin kiirehtiessä paikalle, tienlaidalta pikku-Iisan lapaseen tarttuneen kellertävän lumiklimpin keskellä oleva ruskea pieni papana oli ehtinyt jo tarkempaan tutkintaan. Makustelu oli jo käynnissä.
Tämäkin tarina syntyi mielikuvitukseni tuloksena, eikä ole todellinen. Vai olisiko sittenkin…
Kesä, kärpäset ja lasten iloinen nauru

Ymmärrän hyvin, kun vanhemmat kertovat haluavansa pihastaan lapsiturvallisen. Mutta huolestun, jos perheen lapset eivät ole yli 15-vuotiaita ja vanhemmat tarkoittavat lapsiturvallisella, itselleen helppohoitoista aikuisen pihaa. Selitän miksi.
Uskon nimittäin oman pihapiirin ja luonnon olevan lapselle uskomattoman tärkeä paikka. Miksi muuten parhaimmat muistot lapsuudesta liittyvät niin usein omaan kotipihaan, johonkin konkreettiseen tekemiseen tai johonkin jännittävään hetkeen, josta kuitenkin selvittiin?
Jos lapselle ei ole kotiympäristössään ’luvallista’ paikkaa missä voi tehdä tasapainoharjoituksia, opetella kiipeilyn teknikoita, leikkiä piilosta ja kotileikkejä, kaivaa onkimatoja kalareissulle, ottaa katsekontaktia sisiliskoihin, hyppiä kuralätäköissä, seurata muurahaisten aherrusta poluillaan tai osallistua arkisesti vaikka puutarhahommiin isän ja äidin kanssa. Mistä lapsi kerää lapsuuden muistonsa?
Oma piha, oma lupa

Tässä vaiheessa saattaa joku jo puhista, ettei kaikilla ole omaa pihaa. Tai, että ei jokaiseen pihaan mahdu tai haluta trampoliinia, sulkapalloverkkoa, hiekkalaatikkoa, leikkimökkiä, lasten kasvimaata tai kukkapenkkiä, pihakeinua, pitkospuita, riippukeinua, kiipeilypuita jne. Tiedän perheiden tilanteiden olevan erilaisia. Ja ymmärrän maaseudun ja kaupunkiasumisen erot. Mutta silti.
Haluan muistuttaa, kuinka tärkeää – kaikkien vaaravaroitusten ja aivoja kuormittavien vempeleiden keskellä – on huolehtia, että lapsilla on myös omaa aikaa ja paikka, jossa saa toteuttaa itseään ja osallistua erilaisiin pihapuuhailuihin. Vanhempien valvonnassa ja turvallisesti.
Metsä -maksuton lataamokeskus nuorelle ja vanhalle

Eikä se tärkein pointti ole oma piha. Metsä tai ainakin leikkipuistoympäristö löytyy jokaisen läheltä. Ja ilmaiseksi. Ja toimii aina. Ja myös oman pihapiirin omistajille.
Tutkimusten mukaan stressitaso laskee metsäympäristössä oleillessa jo 20 minuutissa ja keskittymiskyky paranee silmissä. Mullan tuoksu, linnun laulu, sateen ropina, veden lorina, hyttysen ininä ja lehtien kahina aiheuttavat metsässä kulkevalle moniaistisen hyvänolon tunteen ja vie lapsenkin mennessään. Tutkimusten mukaan pienenkin lapsen keskittymiskyky paranee luontokosketuksen vaikutuksista.
Lapsi lähtee myös uudelle keikalle riemusta hyppien, kun metsäretkikokemukset eivät lipsahda muistuttamaan biologiantuntia. Koska mieleen on jäänyt -se- hauska yhteinen oleiluhetki aikuisen kanssa. Ilman suorittamisen paineita.
OSA 2
10 kohtaa lapset huomioivan puutarhan suunnittelusta

1. Sijoita lasten osasto tontilla mahdollisimman kauas teistä ja parkkialueista. Paikkaan, jonne vanhemmilla on hyvä näköyhteys sisältä ja oleskelualueelta.
2. Tarkista aika ajoin, että leikkivälineet ovat kunnossa ja turvallisia.
3. Jos piha-alue on iso metsätontti, jätä osa luonnontilaan. Kannot, risut, kivet ja puusto ruokkivat lapsen mielikuvitusta.
4. Jos pihan nurmikko on tarkoitettu pallopeleille, huomioi riskit ikkunoiden rikkoutumiselle.
5. Istuta tai siirrä suojeltavat kasvit lasten leikkialueiden läheltä pois.
6.Jos piha on pieni, hiekkalaatikon voi korvata isolla saavilla, vaikka vauva-ajan kylpypunkalla. Kunhan hiekka saa rauhassa levitä leikeissä. Ja joskus riittää, kun saa pujauttaa varpaansa veteen, vaikka pieneen pesuvatiin nurmikolla.
7. Käytä kulkureittien katteina soran sijasta pehmeämpää kivituhkaa ja päällystä sisääntuloalueet laatoilla, vähentämään hiekan kulkemisen sisälle.
8. Suosi leikkialueen lähellä syötävää kasvillisuutta ja vältä kasveja, joissa on piikkejä tai ovat ampiaisten suosikkeja tai myrkyllisiä.
9. Jos tykkäät itse puutarhailusta, tee sitä lapsen kanssa yhdessä.
10. Rakenna lapselle oma kukkapenkki tai kasvimaa. Oma kasteltava kukkakin riittää.
Ota lapsi mukaan puutarhailuun. Kysy mitä kasvia lapsesi haluaa kasvattaa omassa pihassa – innosta osallistumaan – anna vastuuta ja pieniä tehtäviä -anna lapselle aikaa tehdä tehtävä rauhassa – älä sekaannu tekemiseen, ellei lapsi ole vaarassa – kerätkää kesän jäätelötikut kasvien nimikylteiksi.
Lapsi oppii matkimalla ja tekemällä. Kuinka moni äiti on esimerkiksi saanut jogurttipurkkiin istutetun kukan alun äitienpäivälahjana. Sama idea toimii myös kotipuutarhassa.
Helppoja kasvatettavia ovat avomaalle istutettavat kesäkukkien siemenet sekä nauhaporkkana. Kuukausimansikka, sokeriherne, sarviorvokki tai rentoakankaali kuulostavat lapsen korvaan myös jännältä… Ja kyllä lapsesi oppii erottamaan rikkaruohot porkkanoista. Niin minäkin olen lopulta oppinut😜
OSA 3
Jos biologia ja kasvioppi eivät ole olleet lempiaineita koulussa, saattaa oman pihanpiirin suunnittelu ahdistaa ja kasvimaailman vaarat jopa ylikorostua mielessä. Onhan riskittömämpää pitää kasvit lasten ja lemmikkien ulottumattomissa kuin selvittää, olisiko vaihtoehtoja olemassa.
On nimittäin hyvä muistaa, että kaikki koristekasvit eivät ole myrkyllisiä. Ja onneksi vain pieni osa myrkyllisiksi luokitelluista kasveista on todella myrkyllisiä. Mutta hyvä on myös tiedostaa, että osassa ihan tavalliseen ravintoonkin käytettävissä hyötykasveissa on myrkyllisiä osia.
Vanhemman tehtävä hätätilanteessa on säilyttää rauhallisuus

Jos lapsi kumminkin pääsee yllättämään ja nappaa suuhunsa jotain, jonka myrkyttömyydestä et ole varma. Pysy rauhallisena ja soita tarvittaessa myrkytystapausten asiantuntijoille.
- Myrkytystietokeskuksen tuoreimpien tilastojen mukaan vuonna 2016 29.416 henkilöä teki niin.
Ennen kuin soitat, selvitä
- Mitä lapsi on laittanut suuhunsa.
- Mikä kasvi on kyseessä.
- Jos kasvin nimi ei muistu mieleen, yritä kuvailla sitä mahdollisimman tarkkaan
- Montako marjaa tai siementä on mahdollisesti syöty jne.
- Seuraa samalla lapsen vointia.
Myrkytyksen oireita voivat olla pahoinvointi, oksentelu, yllättävä yskiminen, huimaus, silmäterien laajentuminen ja heikentynyt pulssi…
Lääkkeet aiheuttavat enemmän hätätilanteita kuin kasvimaailma

Myrkytystietokeskuksen kirjausten mukaan alle 6-vuotiaiden tapauksia myrkytyspuheluista on ollut 48 % (noin 14.000) ja näistä suurin osa kohdistunut lapsiin, jotka ovat korkeintaan 3-vuotiaita. Pienten lasten myrkytystapaturmista lääkkeiden osuus on ollut 35 % (4836 kpl) ja kasvien, sienten ja eläinten osuus yhteensä ’vain’ 15 % (2134 kpl).
Tilastojen mukaan riskiaine oli joutunut suun kautta lapsen elimistöön 93 %:lla (noin 13.000) ja soitoista 88 %:lla (noin 12.000) ei ollut myrkytysoireita. Kotihoitosuosituksen oli saanut 75 % (noin 10.000) tapauksista ja vajaalle 6%:lle (850) lapsista oli suositeltu lääkärin tarkistusta tai välitöntä hoitoa.
Ja ne kamalat kasvit

Kotipuutarhoissa erityisen myrkyllisiä kasveja ovat
- Kukkakasveista jouluruusu, kielo, risiini, sormustinkukka, ukonhattu ja syysmyrkkylilja alias alastonimpi
- Lehtipensaista oleanteri, tuhkapensas, kultasade ja näsiä alias riidenmarja
- Havukasveista marjakuusi
Hyötykasviryhmän kasveista, joissa osa kasvia on myrkyllisiä

- Raparperin lehti. Kasvin varsikin tulisi syödä vain kypsytettynä
- Tomaatin lehdet ja varsi
- Perunan vihreät osat ja ’kukkamarjat’
- Aprikoosin, ruusukvittenin, luumun, persikan, kirsikan ja omenan siemenet pureskeltuina
- Raaka avokado
5 varokeinoa välttää vahingot

- Älä näytä esimerkkiä lapselle maistelemalla kasveja tai niiden osia, joita et itse tunnista.
- Myrkylliset kasvit maistuvat yleensä kitkeriltä ja polttavilta.
- Siemenet menevät yleensä suolisto läpi kokonaisina, eivätkä aiheuta vaaraa. Ellei niitä pureskele.
- Säilytä kukkien siemenet ja sipulit huolella pois lasten ulottuvilta.
- Jos vähänkään epäilyttää, mitä pitäisi tehdä ÄLÄ OKSETA, vaan soita Myrkytystietokeskukseen -> 09 471977 tai 09 4711 (vaihde).
OSA 4
Myrkyttömiä puutarhakasveja

Puutarhaan, johon ei haluta marjapensaita ja kasvien pitää olla myrkyttömiä löytyy Myrkytystietokeskuksen sivuiltakin monta kymmentä vaihtoehtoa ja listasta puuttuvat vielä monet puut. Toivottavasti lista helpottaa tuskaasi – edes vähän😊
Akankaali, Akileijat, Angervot, Ansikat, Aroniat, Daaliat, Hanhikit, Heidet, Helmililjat, Hernepensaat, Herukat, Humala, Hunajakukka / siankärsämö, Illakko, Isokirjopeippi / värinokkonen, Jasmiini, Jasmikkeet, Kallioimarre, Kanukat, Katkerot, Katsura, Kehäkukka, Keijunkukka, Kiiltopensas, Kullerot, Kultahanhikki, Kurjenpolvet, Kuunliljat, Köynnöskrassi, Laikkuköynnös, Leijonankita, Leimut, Liljat, Lobeliat, Lumihiutale, Maksaruohot, Malvikit, Marketat, Miekkaliljat, Nauhukset, Orkideat, Orvokit, Osmankäämit, Petuniat, Poimulehdet, Punahattu, Punalatva, Punatähkä, Pähkämöt, Päivänhatut, Päivänkakkarat, Päivänsilmä, Rantakukka, Ratamot, Rikot, Ruusut, Salkoruusu, Silkkikukka, Sinilatva, Syreenit, Taikinamarja, Tsinnia, Tuomipihlaja, Tädykkeet, Vaula, Verbena, Verenpisara, Vuorenkilvet, Ängelmät
Omia myrkyttömiä lepparikasveja listan ulkopuolelta ovat kuuset, männyt ja pihlajat sekä kaikki yrtit. Listakasveista poimin kestäviä lajeja, kuten angervot, taikinamarjat, vartettu syreenit, jasmikkeet, helmililjat, kuunliljat, kullerot, keijunkukat, kurjenpolvet, punatähkät, maksaruohot, miekkaliljat, rantakukat, pähkämöt , laikkuköynnökset ja humalat. Sekä kesäkukiksi daaliat, tsinniat, lobeliat, marketat, orvokit, värinokkoset ja vaulat.

Olisikohan tässä riittävästi paatosta yhteen tarinaan. Toivottavasti onnistuin avaamaan muutaman umpisolmun kasvimaailman ja lasten puolesta.

Annetaan lapsille juuret ja siivet. Turvallisesti 👀

Kiitos, kun olit taas mukana.
- Lapsiystävällinen puutarhuri 💖
**********************************************
P.S. Aiheeseen liittyviä linkkejä. Lukaise, jos asia kiinnostaa.
Pikkulasten myrkytykset ja niiden hoito
Luontoportti.com . Kuvia ja tietoa myrkyllisistä kasveista.
Myrkytystietokeskuksen ylläpitämä kasviluettelo