Multa on kasvin ruokakaappi

MULTA ON KASVIN RUOKAKAAPPI

Puutarhan kasvillisuus tarvitsee menesty√§kseen kuohkeaa multaa, valoa, l√§mp√∂√§ ja hiilidioksidia sek√§ vett√§ ja ravinteita.¬† Kerron ”Multa on kasvin ruokakaappi” -tarinassa 4 asiaa, mihin multamaailmassa kannattaa mielest√§ni kiinnitt√§√§ huomiota ja paljastan, mit√§ lukuja itse tiirailen multas√§kin takaa, sopivaa seosta valitessani.

Valoa mullan alle
1. Maan happamuus

Jos puutarhamultaa möyhiessä ei tule yhtäkään lieroa vastaan, on jokin pielessä. Syynä voi olla maan liiallinen happamuus. Lierot, jotka luontaisesti omilla kaivannoillaan kuohkeuttavat maata, eivät viihdy happamassa maassa.

Maan happamuustasojen seuranta on yksi tavallisimmista toimista puutarhan hoidossa. Enemmistö puutarhoihin istutettavista kasveista viihtyy parhaiten ja pystyy tehokkaimmin hyödyntämään ravinteet, kun maan pH-taso on 6-6,5 paikkeilla.

Ole onnellinen, kun näet lapioniskun paljastavan mullassa liukkaasti piiloon pakenevan onkimadon.
2. Maan kalkitus tarpeen mukaan

Suomessa maaperän luontainen pH-taso on 5 Р6,5 välissä, joten maan happamuuden säätelylle on tarvetta.   

Keväällä, kun kalkkirummutus on kuumimmillaan, oman puutarhan kalkitustarve kannattaa ylilyöntien varalta kuitenkin selvittää.

Kun muistaa muutaman perussäännön, hyvin menee.

 • Yll√§pitokalkitusta ei tarvita joka vuosi
 • Kalkkia ei tarvitse levitt√§√§ varmuudenvuoksi

Kalkkia voidaan levittää maahan keväästä syksyyn.

 • Levitys on tehokkainta juuri ennen sateita. Silloin imeytyminen maahan toimii tehokkaasti.
 • Nurmikolle kalkin voi levitt√§√§ my√∂s kev√§ttalvella lumipeitteen jo madalluttua. Kalkki ’sulaa’ tehokkaasti kosteaan maahan lumen mukana.

Keväällä nurmikon kalkitus ja lannoitus tehdään eri aikaan.

 • Ensin kalkitus ja sitten lannoitus.¬† V√§liss√§ minimiss√§√§n pari viikkoa ja vasta, kun nurmikko on l√§htenyt kasvamaan.

Ja poikkeukset yleissääntöön

Osa puutarhan kasveista viihtyvät maassa, jonka pH-taso poikkeaa yleisarvosta.  Puhutaan kalkinsuosijoista ja -karttajista.

Kalkinkarttajia, happaman maan kasveja

 • Monet havukasvit, varpukasvit, kuten pensasmustikka sek√§ alppiruusu, atsalea, hortensia ja peruna
 • Maan pH 4 – 5,5

Kalkinsuosijat, aika ajoin ylläpitokalkitus

 • Marjapensaat ja hedelm√§puut
 • Maan pH 6,5 -7

Itse meinasin jokunen vuosi sitten tappaa jaloangervot, jotka pit√§v√§t enemm√§n happamasta kuin em√§ksisest√§ maasta. Mitattuani selke√§sti heikkovointisen istutusryhm√§n kasvualustan pH-tason, mittari v√§risi luvun 7 korkeammalla puolella. Jokakev√§inen pieni yleiskalkitukseni oli tehnyt teht√§v√§ns√§…

Tein tarkistuksen puutarhakaupasta ostamallani pH-mittarilla. Mittari ei anna ihan tarkinta tietoa, mutta on yleensä riittävä kotipuutarhurin tarpeisiin. Apteekeista voi ostaa lisäksi kertakäyttöisiä pH-liuskoja, jotka toimivat myös kätevästi.

3. Multasäkkiin kirjoitettu tieto

Multasäkkien takaosassa kerrotaan tuotteen sisältö ja käyttötarkoitus

Esimerkki k√§ytt√∂tarkoituksesta ”...soveltuu kasvualustaksi nurmikolle tai yleismullaksi puistoon ja puutarhaan hiekkaisemmasta maasta pit√§ville kasveille.” Lainaus Kekkil√§n Puutarha PLUS – selosteesta.

Tuotteen sisällöstä kerrotaan yleensä seosmullan

 • pH-arvo, esim. 6
 • johtokyky-luku, esim. 30 mS/m
 • vesiliukoisen typen (N) m√§√§r√§, esim. 80 mg/l
 • liukoisen fosforin (P) m√§√§r√§, esim. 10 mg/l
 • liukoisen kaliumin (K) m√§√§r√§, esim. 100 mg/l

Luetteloissa kerrotaan paljonko seos sisältää arseenia, elohopeaa, lyijyä sekä kromia, kuparia, kadmiumia, nikkeliä ja sinkkiä.

Selosteesta pystyy tarkistamaan myös seoksen kosteusprosentin, karkeusasteen ja tilavuuspainon sekä rikkakasvisiementen ja epäpuhtauksien määrän.

Omat tutkimukseni multasäkeistä

Tarkistan säkeistä käyttökohdesuosituksen, seoksen karkeusasteen, johtokyky- tai johtoluku-arvon, pH-arvon, N-P-K -suhteen sekä tilavuuspainon.

 • Kun pH-arvo on esimerkiksi 6,2 , tied√§n mullan olevan neutraalia ja soveltuvan perusmullaksi moneen k√§ytt√∂√∂n.
 • Kun johtokyky-luku on esimerkiksi 17 mS/m, tied√§n mullan olevan mietoa ja sopivan esimerkiksi hentojen taimien kasvatukseen.
 • Kun peruslannoitetietona on ’NPK 14 ‚Äď 5 ‚Äď 15+ hivenravinteet’, tied√§n multaseoksen sis√§lt√§v√§n 14 % typpe√§, 5 % fosforia ja 15 % kaliumia sek√§ tarvittavat hivenaineet.
 • Kun tilavuuspaino on esimerkiksi 850 g/l tai 950 kg/m3, tied√§n saavani enemm√§n multaa kuin pussista, jossa tilavuuspaino on 400 g/l.
Johtokyky kertoo mullan suolapitoisuuden ja ärhäkkyyden
 • Suolanesteet vaikuttavat kasvien vedensaantiin ja kykyyn k√§ytt√§√§ ravinteita. Ravinteiden liike voimistuu, mit√§ korkeampi luku on.
 • Nesteiden pit√§isi liikkua aina mullasta kasviin ja kosteammasta kuivempaan.
 • Jos multa on kuivaa ja ’v√§kev√§√§’, kasvi voi ajautua stressitilaan. Se voi saada ravinteiden ylitarjonnasta myrkytyksen, kuivua ja kuolla.
 • Kasveille sopiva johtokyvyn lukuarvo ei tutkimusten mukaan saa ylitt√§√§ 50¬† tai kompostimullan yli 80.
 • Tuoteselosteessa voidaan kertoa sama suolaisuustieto my√∂s eri kaavalla laskettuna, johtolukuna. Ehdoton h√§lytysraja johtoluvulle on 10.

Jos tarjouserän luku on korkeampi, harkitse tarkoin mitä päätät. Jos sekoitat erän laimeamman mullan sekaan, vahingon vaara on pienempi.

Kasvien ruokavaraston mausteet N-P-K

Kasvimaailman kolme perusravinnetta merkitsevät kasveille samaa kuin suola, etikka ja sokeri ruuanlaittajalle. Sopivassa suhteessa annosteltuna kolmikko tekee ruuasta maistuvaa ja kasveista hyvinvoivia, satoisia, talvenkestäviä ja vastustuskykyisempiä taudeille.

Niin Paljon Kasvua

Ilman typpeä kasvi ei kasva ja lehtituotanto on heikkoa, ilman fosforia kasvi ei jaksa tuottaa satoaan ja ilman kaliumia kasvin elintoiminnot kuihtuvat.

Puutos näkyy ensimmäisenä vanhoissa lehdissä
4. Koristekasvien lannoitus keväästä syksyyn 

Tavalliseen koristepuutarhaan tarkoitetut teollisesti valmistetut multaseokset sisältävät peruslannoituksen kasveille. Siitä riittää ravintoa kasvuun ehkä vuoden pari, mutta sen jälkeen ravinnelisäys on paikallaan.

Mitä hennompi kasvi, sitä vähemmän lannoitetta

Lisälannoituksen kanssa kannattaa olla tarkkana. Varmuuden vuoksi-lannoitus voi käydä kasvin hengen päälle.

Omista kokemuksistani tähän aiheeseen sopiva juttu ajoittuu aikaan, kun en vielä uskonut, että lannoiteohjeita kannattaa tosiaan noudattaa. Lannoittaessani  koristepensaita, ihmettelin miksi nurmikko joskus kellastui ympäriltä. Nykyisin tiedän syyn. Pensaille tarkoitettu, mutta vähän liian laajalla kädellä levitetty lannoite, oli liikaa nurmikolle.

Vähemmän on enemmän

Koristepuutarhan kasvualustan ravinnetason ylläpito on mielestäni helpointa ja turvallisinta hoitaa sekoittamalla vuosittain muutama sentti uutta multaa vanhan mullan joukkoon. Kun kasvualusta on muhevaa, lierot viihtyvät ja huolehtivat lopusta.

 • Itse k√§yt√§n yll√§pitolannoitukseen valmiita multaseoksia tai sekoitan neutraaliin puutarhamultaan oman puutarhan ja kotikeitti√∂n kierr√§tystuotteena valmistunutta kyps√§√§ kompostimultaa.
 • Kev√§isin, kun istutusalueet yleens√§kin siistit√§√§n kes√§kuntoon, kasvualusta saa samalla vaivalla uuden ravinneannoksen ja pinta siistiytyy.

Lisälannoitusten ajoituksesta 

Kes√§kukkien lannoitus on hyv√§ aloittaa jo parin viikon kuluttua istutuksesta ja jatkaa syksyn viimeisiin hetkiin saakka.¬† Kun yksivuotisen kukkivan kukan kasvualusta jaksetaan pit√§√§ sopivan kosteana ja lannoittaa lannoitevalmistajan ohjeiden mukaan, kukka saa k√§ytetty√§ kaiken tarjotun ravinnon k√§ytt√∂√∂ns√§ ja kukkii kiitokseksi kaunisti koko kasvukauden. ūüėä

Juuristo voi hyvin ja kurjenmiekka kukkii

Monivuotiset kasvit ottavat ravinteensa lähtökohtaisesti mullasta. Jos lannoitus hoidetaan kastelun yhteydessä, esim. ruukkuistutuksille, alkukesän kasvulle voimaa antavien typpipitoisten lannoitteiden antaminen on hyvä lopettaa kuitenkin jo heinäkuun puolivälissä, jotta kasville jää aikaa voimistaa juuristo talven varalle.

Typetön syyslannoitus annetaan elokuun puolivälissä.

 • Lannoite on hyv√§ antaa ensimm√§isten keltaisten lehtien aikaan, jotta ravinteiden imeytymiselle j√§√§ riitt√§v√§sti aikaa.
 • Syyslannoitteet parantavat kasvin talvenkest√§vyytt√§ ja seuraavan vuoden kukkasilmujen muodostumista.
4 MUISTETTAVAA MULTAOSTOKSILLE
 • Tee valinta laatu edell√§
 • Valitse multa kasvillisuuden mukaan
 • Tarkista johtokyky-luku, pH-arvo ja tilavuuspaino
 • Osta vain sen verran kuin tarvitset
4 MUISTETTAVAA KASTELUSTA JA LANNOITUKSESTA
 • Huolehdi maaper√§n kosteudesta
 • Noudata lannoitteiden annosteluohjeita
 • Lopeta typpi-pitoinen lannoitus monivuotisille hein√§kuussa
 • Levit√§ syyslannoitteet jo elokuun puoliv√§liss√§

********************************************************

Hieno juttu. Taas ollaan maalissa.

Tämän tarinan sisältö on raskasta, kuin multapussin kääntely puutarhaostoksilla. Toivottavasti ei kuitenkaan liian raskaalta.

Multamaailmasta ja kasvualustan ytimest√§¬† lis√§√§ tarinaa t√§√§ll√§ ūüĎĀ¬†

Kiitos, kun olet mukana.

-Marita

Ja aina voi käyttää oman aikansa muuhunkin! Varaa aika kanssani. Tulen ilomielin tekemään multamuokkaukset puutarhaasi puolestasi.

P.S. Jos puutarhassasi on isompia ongelmia tai se on uusi, voi maaperän tarkempi analysointi olla paikallaan. Esimerkiksi  Suomen Ympäristöpalvelun sivustolla on hyvät toimintaohjeet kotipuutarha-analyysin sisällöstä ja tarvittavista toimenpiteistä. Pääset sivuille tästä .

Huomioita kasvualustan valintoihin

OLLAAN KASVUALUSTAN YTIMESS√Ą – mullassa

Hyvä multa on muhevaa ja tuoksuu mullalle.  Hyvä multa pysyy kasassa, kun sitä puristaa nyrkissä. Mutta onko ihan sama, mitenkä kasvien istutuspeti voi tai mitä multaa kukkapenkkiin ostaa? Huomioita kasvualustan valintoihin. Tästä tänään.

Muhevaa, puhdasta multaa

Vielä muutamia vuosi sitten, kotipuutarhurina ja kevään puutarhahommia aloitellessani, etsin lehdistä multatarjouksia ja valitsin säännöllisesti litrahinnaltaan edullisimman multaerän odottamaan sopivaa käyttöhetkeä. Uskoin että  kaikki mullat ovat samanlaisia. Kunhan on puutarhamultaa.

Jossain vaiheessa käänsin multasäkin sitten kuitenkin toisinkin päin ja kiinnitin huomioni tuoteselosteisiin. Onneksi.

Muuten olisin ollut vielä enemmän hukassa, kun Puutarhuri-koulun alkutaipaleella saimme tehtäväksi selvittää myynnissä olevien multasäkkien tuoteselosteita sekä miksi jokin multa sopii esimerkiksi paremmin havukasveille ja mikä ruusuille.

Taustatutkimusta mullan tarjonnasta

Kuten tied√§mme, multapusseja riitt√§√§ joka l√§ht√∂√∂n ja jokainen valmistaja kehuu omaansa, joten eteenp√§in ūüźĺ¬†¬†

Hyvä puutarhamulta ei synny itsestään

Mullan ja kasvualustojen valmistuksen parissa toimii Suomessa runsaat 200 yritystä ja myyntimäärät liikkuvat vuositasolla 1,5 miljoonassa kuutiossa.  Alan kehitystyö on aktiivista ja valikoimat kasvavat vuosittain uusilla tuotteilla. Monelle kasvilajille on jo kehitystyön tuloksena omat multaseokset, joissa on peruslannoituskin valmiina. Kiireisen kuluttajan valittavissa. Kätevästi vaikka kauppareissulla.

Kasvualusta vai kasvualusta – puhutaanko pohjasta vai pinnasta
Tiivis maa ei ime kosteutta.

Puhuttaessa kasvualustasta, mielletään yleensä se osa maata, johon kasvit istutetaan eli puhutaan puutarhamullasta. Varsinkin maanrakennuksessa kasvualustasta puhutaan monesti myös silloin, kun tarkoitetaan varsinaisen istutusmullan alle jäävää pohjamaata ja istutuskerrosten muodostamaa kokonaisuutta.

Mietitkö sinä istutuksia tehdessäsi, mitä varsinaisen istutuskerroksen alapuolella on ja mitä siellä tapahtuu?  Jos pyörittelet päätäsi, et ole ainoa.  Tehdäänhän mittavimmat pohjatyöt ja maaston muotoilut yleensä taloa rakennettaessa, talon tarpeita ajatellen, ei istutusalueita miettien.

Pohjamaan rakenteilla on kuitenkin tärkeä merkitys myös kasvien hyvinvoinnille, joten siksi pätkä tätäkin.

Sanotaanhan että, kun jalat voivat hyvin, latvuskin pysyy kuivana.

Ongelmapohja – Ratkaisuja istutusaluiden tekemiseen
Hyvä multa on seos turvetta, hiekkaa, savea ja/tai kompostia sopivassa suhteessa.

Jos istutusalueen pohjamaa on rakenteeltaan tiivis ja kuoppainen, kasvien hyvinvointi ja talvehtiminen vaarantuu. Vettä keräävät kuopat ja tiivis maa juuriston ympärillä heikentävät juuriston hapensaantia ja kasvien yleiskunto heikkenee. Ilmiö tulee esille varsinkin märkinä kesinä ja sateisina syksyinä.

 • Heikosti vett√§ l√§p√§isevi√§ pohjamaita ovat savi, hiesu ja moreeni.

Harmien v√§ltt√§miseksi, tiivis moreenimaapohja on hyv√§ salaojittaa tai tehd√§ istutuksesta korkeampi, kohopenkki-istutus. Kun varsinaista kasvualustaa kasvattaa ohjekorkeuksia korkeammaksi (1¬Ĺ kertaiseksi), juuristolle j√§√§ enemm√§n tilaa, eik√§ mahdollinen pohjamaan m√§rkyys aiheuta niin herk√§sti ongelmaa.

Jos istutusalue on louhikkoisen alustan p√§√§ll√§, haaste onkin p√§invastainen. Ellei sitten olla tekem√§ss√§ kivikkotarhaa, johon istutettavat kasvit eiv√§t tarvitse tai sied√§k√§√§n paksua multakerrosta juuristonsa peittona…

Karkeasta kiviaineksista koostuva pohjamaa on kuiva. Sulamis-, sade- ja kasteluvedet eivät jää maahan, kun kiviaines ei itsessään pidättele vettä.

Hyvin vettäläpäisevään maastoon kannattaa valita kasvit, jotka sietävät hyvin kuivuutta. Mutta mikäli tarkoitus on olosuhteisiin parhaimmin sopivien kasvien sijaan istuttaa alueelle kasveja, joiden juuristo tarvitsee menestyäkseen kosteutta, istutusalueen perusmaata pitää parantaa. Ennen varsinaisen istutusmullan levitettävä kerros savea tai moreenia, parantaa kasvualustan vedenpidätyskykyä ja tulevat kasvit voivat alueella paremmin.

Savimaa luovuttaa vedet pikku hiljaa ympäristöönsä.

Jos pohjamaana on ravinnerikas savimaa, pääset helpommalla. Vaikka savi kuivana voi olla hyvinkin kovaa, se sitoo kosteutta.  Saven haaste on ennemminkin sen kylmyys, varsinkin keväällä talvikosteuden vaikuttaessa.

Savista istutusalueen maapohja ei kannata myöhiä kuin istutuksen tarvitsemalta syvyydeltä. Riittää, kun huolehtii pohjamaan pinnan tasaisuudesta ja että pintakallistus on oikeansuuntainen; keskeltä reunoille ja rakennuksesta ulospäin.

Multaa moneen tarpeeseen – erilaisia multaseoksia
Puutarhan perusmulta on kalkittua ja lannoitettua.

Yleisesti mullaksi kutsutaan käsittelemätöntä, eri maa-aineseoksista koostuvaa pelto- ja ruokamultaa.  Se sopii kalkittuna ja lannoitettuna nurmikolle sekä perusmaana kotipuutarhan koriste- ja hyötykasveille.

Kasvualustasta puhutaan, kun tarkoitetaan  tutkimuspohjiin perustuvin menetelmin valmistettua seosta. Se on teollisesti valmistettua, eri kokoisista kiviainerakeista (kivi, hiekka, hieta) ja eloperäisistä aineista (turve ja komposti) sekä lannoitteista sekoitettua seosmultaa.

Multasuosituksia. Lähde: kekkila.fi

Eri kasvilajeille tehtyjä seoksia myydään pusseissa, säkeissä ja kuormittain. Valmisteiden käyttötarkoitus ja annosteluohjeet on kerrottu pakkauksissa.

Multakin vanhenee

Multa kannattaa käyttää heti pussin avauksen jälkeen tai varastoida viileässä ja valolta suojassa. Mullan ravinnetila alkaa vähentyä lämpötilan, kosteuden ja ajan saatossa, eikä vastaa enää vuosien päästä tuoteselostetta.

Pienet jämäerät pussien pohjilta on silti aina parempi sekoittaa ennemmin vanhan puutarhamaan sekaan, kuin heittää pois.  Samaan tapaan voi hyödyntää myös sisäkukkien vaihtomullat. Ne voi kesällä sekoittaa kompostimullan sekaan tai suoraan istutusalueille.

Multateollisuus ei ole villinlännen hommaa

Valmiita kasvualustatuotteita valmistavan tuottajan on kuuluttava Eviran lannoitevalmistealan toimittajarekisteriin ja kasvualustasta on oltava saatavilla tuoteseloste, josta selviää materiaalin käyttökelpoisuus ja ravinnepitoisuudet.

Kasvualustamullan on määräysten mukaan oltava laadullisesti tasalaatuista, turvallista ja roskatonta. Se ei saa sisältää monivuotisia rikkakasveja* ja sen pitää olla ilmoitettuun käyttötarkoitukseensa sopivaa.

Monivuotisten rikkakasvien* tunnistamista helpottamaan, tässä yksi hyvä linkki  Farmit.net. Sisältää hyviä kasvikuvia.

Puhuttaessa rikkakasvittomasta mullasta, on hyvä muistuttaa, että mikään multaseos ei ole suojassa ilmatilassa lenteleviltä ja leviäviltä yksivuotisilta rikkakasveilta. Joten kitke ja perkaa,sitähän se puutarhanhoito on. Varsinkin, jos istutusalueilla on paljon paljasta multaa näkyvissä, johon ilmassa lentävät siemenet pääsevät hyvin laskeutumaan ja maan syövereissä leviävät juuret kasvattamaan maanpäällisiä versojaan. 

Peltomullan laadussa on enemmän eroja, koska tuotantoon ja myyntiin ei ole asetettu samanlaisia vaatimuksia kuin tuotettujen seosten valmistukseen. Sitä saa myydä ilman tuoteselostetta, eikä toimittajilta vaadita toimittajarekisteriin rekisteröintiä.

Ruokamulta voi sisältää hauskojakin yllätyksiä…. Omassa puutarhassani kasvaa tälläkin hetkellä täytemaasta poimitut ruusuangervo ja kuunlilja.

Ruokamultaerästä tehty löytö. Kuunlilja.
Minne katosi kuohkea multa?

Kasvuseokset ovat uusina kuohkeita ja mureita. Juuristo pystyy käyttämään muhevasta maasta ravinteet, veden ja hapen tehokkaasti hyväkseen.

Tilanne vaikeutuu, kun vanha kasvualusta tiivistyy pikku hiljaa kastelun ja sateiden vaikutuksesta. Kasvualusta tarvitsee hoitoa.

1ÔłŹ. Maan mureus paranee pikku hiljaa, kun vuosittain sekoittaa muutaman sentin kerroksen uutta seosta vanhan mullan joukkoon.¬† Tee lis√§tt√§v√§, mureuttava seos uudesta ostomullasta tai kompostimullasta, johon lis√§√§t sopivasti jotain kiviainesta (soraa, hiekkaa, hietaa).

2ÔłŹ. Maan muhevuutta voi parantaa my√∂s kasveilla itsell√§√§n. Pilko kasvien lehdet ja varret paikalleen ja peit√§ ’sotku’ uudella kasvumultakerroksella. Alueesta tulee siisti, ei synny poissiirrett√§v√§√§ roskaa ja kasvikunta kiitt√§√§. Ekologista, eik√∂s vain! Kannattaa kokeilla.

Takaisin luontoon – tehokiertoa. Kukanvarret ja lehdet pilkottuna.

Mahtavaa. Ollaan tämän tarinan lopussa. Kiitos, kuin selailit. Toivottavasti pystyin antamaan sinulle tällä tarinalla jotain lisätietoa, miksi hyvä puutarhamulta ja kasvualusta ovat kasvien hyvinvoinnille tärkeitä tekijöitä. 

t. Marita

Iloinen puutarhuri perkaa ja kitkee sinunkin istutusalueet. Ilomielin.

P.S. Multa on kasvin ruokakaappi   on toinen tarina mullan maailmasta. Jutun sisällössä aiheena mm.

 • Miksi multapussissa mainittu johtokyky-arvo on t√§rke√§√§ tarkistaa
 • Mit√§ tarkoittaa NPK
 • Miksi onkimadot ovat aarre puutarhassa.