Kasvivalinnat kasvuolosuhteet huomioiden

Teetkö kasvivalinnat kasvuolosuhteet huomioiden vai pelkän ulkonäön perusteella?

Mikäli pihapiirin komistukseksi hankittu hedelmäpuu tai  koristepensas kasvaa kaikista hoitotoimista huolimatta kituliaasti, voi perimmäisenä syynä ollakin hieman pieleen osunut kasvivalinta kasvuolosuhteisiin nähden, eikä hoidon laatu.

Suomalainen luonto on rankka ja rajallinen paikka kasveille, mutta toimii myös monen kasvitaudin suojana, kun etelän tuholaiset ja taudit eivät selviydy meidän pakkasista.  Toisaalta meillä menestyvien kasvien määrä on rajallinen  Рja todennäköisesti pysyykin rajallisena, tulevaisuudessakin. Ulkomailta tuotettujen kasvien menestyminen on epävarmempaa, koska niiden alkuperäiset kasvuolot poikkeavat merkittävästi lumen ja roudan olosuhteista. Kasvit ovat tottuneet tasaisempaan lämpöön, erilaisiin valo-oloihin sekä pidempään kasvukauteen.

Tässä artikkelissa jatkan pihan suunnitteluun liittyvillä aiheilla. Kerron miksi puutarhaan uusia kasvihankintoja tehdessä kannattaa tarkistaa kasveille tuottajan tai myyjän antama näkemys menestymisvyöhykkeestä. Jutussa on linkki myös sivustolle, josta voit näppärästi tarkistaa eri paikkakuntien kasvuvyöhykkeet. Lisäksi pohdintoja, mitä tietoja puutarhamyymälästä ostettavista kasveista voi saada kasvien tuotelapuista ja mitä niissä pitäisi ainakin lukea.  


Kun suomalaisen puutarhan hoidossa puhutaan kasvuvyöhykkeistä, tarkoitetaan pitkän Suomen (1157 km)  kahdeksaa aluetta.
Kasvuvyöhykkeet Lähde:suomalainentaimi.fi

Vyöhykejako perustuu

 • kasvukauden pituuteen
 • tehoisan l√§mp√∂tilan summaan
 • talviolosuhteisiin

Näkemykset kasvien menestymisvyöhykkeistä perustuvat kokemuksiin ja auttavat meitä kuluttajia valitsemaan eri alueiden luonnonoloihin parhaiten sopivat puuvartiset koristekasvit ja hedelmäpuut. Perennoilla ja yksivuotisilla kasveilla ei menestysvyöhyketietoja anneta, mutta toki niissäkin on eroja talvenkestävyyden osalta.


Kaikki kasvit tarvitsevat kasvaakseen sulan maan ja riittävän määrän lämpöä. Menestymisvyöhykkeiden arvioinnissa kasvukausi lasketaan säätieteilijöiden keräämistä termisistä kasvukausista ja tehoisan lämpötilansumman avulla.   

 • Termisen kasvukauden jakson mittaus alkaa kev√§√§ll√§ lumien sulettua aukeilta paikoilta ja vuorokauden keskil√§mp√∂tilan noustua pysyv√§sti v√§hint√§√§n 10 vrk:n jaksolla¬† yli +5 ¬įC.
 • Kausi p√§√§ttyy syksyll√§, kun vuorokauden keskil√§mp√∂tila j√§√§ pysyv√§sti alle +5 ¬įC asteen tai kun saadaan pysyv√§ lumipeite.
 • Tehoisan l√§mp√∂tilan summaa kerrytt√§√§ p√§iv√§t, jolloin vuorokauden keskil√§mp√∂tila on yli +5¬įC¬† ja l√§mp√∂tilasummaan lis√§t√§√§n rajaluvun (+5 ¬įC ) ylitt√§v√§ osa.
 • Mik√§li vuorokauden keskil√§mp√∂tila j√§√§ kasvukaudella raja-arvon alapuolelle, kasvukauden katsotaan tilap√§isesti pys√§htyneen. (Summaa ei kerry, eik√§ se v√§hene.)

Tutkimusten mukaan esimerkiksi puut tarvitsevat kasvaakseen tehoisan lämpötilan summana vähintään 600.

 • Tilastojen mukaan Suomen pohjoisimmalla VIII-vy√∂hykkeell√§, Yl√§-Lapissa, termisen kasvukauden pituus j√§√§ alle 105 vuorokauden ja tehoisa l√§mp√∂tilasumma alle 600.
 • Etel√§-Pohjanmaan alueella vastaavasti tehoisan l√§mp√∂tilan summa on keskim√§√§rin 1200-1300 ja termisen kasvukauden pituus 165-175 vrk.

T√§ss√§ ehk√§ syy, miksi Suomineidon p√§√§laelta ei kovin montaa timanttituijaa ¬† (Thuja occidentalis ’Smaragd’) l√∂ydy ja etel√§pohjalaisissa puutarhoissakaan sen menestyminen ei ole kaikissa olosuhteissa ihan varmaa¬† ūüėČ.

Timanttituija Thuja occidentalis ’Smaragd’
Valovaatimus: Pv | Kasvupaikka: vaatimaton
Vyöhyke: I-IV | Kuvan lähde: http://tahvoset.fi/smaragd-timanttituija/

Tästä linkistä on helppo tarkistaa oman paikkakuntasi kasvuvyöhyke.

Lisää tilastoja kasvukausista  Ilmatieteenlaitoksen sivuilla.


T√§h√§n menness√§ olet ehk√§ jo aavistanut, mit√§ mielt√§ kiannimarikko on tarpeesta selvitt√§√§ mink√§ kasvin mihinkin kohtaa pihaa kannattaa hankkiaūüƨ‚ėÄÔłŹ.

Ellei tarkoituksenasi sitten nimenomaan ole testata puutarhamyymälöissä pilvin pimein tarjolla olevia ihania, kauniita, eksoottisia, ehkä etelän lomamatkoillakin tavattuja paikallisissa oloissa hyvin viihtyviä uutuuksia.

Mutta ennen kuin jatkan kertomusta, mitenkä  paksun lumikerroksen ja maan syövereihin kaivautuvan roudan luoma Suomen luonto voi käyttäytyä myös poikkeuksellisesti,  tutustutaan ensin puutarhamyymälöissä myytävien kasvien nimilappuihin ja miksi niitäkin kannattaa lukea.


Taimien nimilaput ja sisältö

Ostatko sinä puutarhakasvisi rennosti sokko-ostoina vai valitsetko mieluummin täsmätuotteen, jonka taustoista ja ominaisuuksista on olemassa tietoa?

Puutarhamyymälöistä on mukavaa ja turvallista ostaa kasveja, kun myynnissä olevat yksilöt on varustettu kuvallisilla nimilapuilla ja mahdollisesti myyntipisteissä olevilla lisäopasteilla kasvin kasvuolosuhteista, kasvutavasta jne. Lapuissa voi olla istutusohjeet ja jopa lannoitusohjeitakin, joten mikäli saat nimilapun myös mukaasi, säilytä se  myöhempien tarkistusten varalle.

Elintarvikeviraston mukaan jokainen myynnissä oleva (kotimainen tai alkuperältään ulkomainen) puuvartinen koristekasvi, hedelmä- ja marjakasvi, monivuotinen perennakukka sekä vihanneskasvi pitäisi olla varustettuna kasvista kertovalla informatiivisella nimilapulla.

 • Viherkasveilla, ruukku- ja ryhm√§kasveilla sek√§ hy√∂t√∂kukkasipuleilla (amaryllis, liljat, narsissit ja tulppaanit) riitt√§√§ yhteinen nimikyltti, jossa ilmoitetaan kasvin nimi. (L√§hde: Evira)

Nimilapun ulkonäöllä ei ole merkitystä. Se voi olla yhtä hyvin paperinauha, tarra, kuvallinen kortti tms., kunhan tietoa on riittävästi. Määräysten mukaan lapussa pitää olla vähittäisasiakkaalle tärkeinä tietoina

 • kasvin suomen- tai ruotsinkielinen nimi sek√§ tieteellinen nimi
 • lajike tai kasviryhm√§
 • alkuper√§maa/tuotantomaa sek√§¬†myyj√§n, pakkaajan tai viljelij√§n nimi
Kuva on omaan puutarhaani vuonna 2016 ostetusta Heisiangervon nimilapusta. Pensastaimi kuuluu Tahvoset-taimiston Kestävästi kotimainen -tuotteisiin.
Kestävästi kotimaisen laatutaimen tunnistaa merkeistä

  sekä suomalaisen taimivalion merkistä FinE .

Silloin taimi on varmasti suomalainen ja testattu ankarissa kasvuoloissamme.  Se on jo taimistolla sopeutunut oloihimme ja on testatusti kestävä. Tunnus myönnetään tarkoin valituille koristekasveille sekä marja- ja hedelmälajikkeille. Merkki takaa, että kasvin lisäys on tehty ilmastonkestävyydeltään ja käyttöominaisuuksiltaan tutkituista ja tautitestatuista emokasveista.

Tontin pienilmasto ratkaisee kasvin lopullisen menestymisen

Kahdeksan vyöhykkeen jako on  karkea yleisohje ja kertoo kuluttajille kuinka arasta kasvista on kysymys ja kuinka pohjoisessa kasvin voi odottaa pärjäävän alueen kasvukauden pituus ja talviolosuhteet huomioiden.

Vyöhykkeiden sisällä erilaiset kasvupaikat voivat kuitenkin vaikuttaa merkittävästi kasvin menestykseen. Suotuisassa pienilmastossa voi arempikin kasvi pärjätä suositeltua aluetta pohjoisempanakin loistavasti ja vastaavasti  rankemmissa olosuhteissa, ilo kasvista voi jäädä lyhyeksikin.

Paras paikka puutarhalle on j√§rveen viett√§v√§ lounaisrinne hiekkamaalla, jonka taustalla on havumets√§ūüćŹ.

 • Jos uudelle puuvartiselle kasville suunniteltu kasvupaikka on l√§mmin, tuulelta suojattu ja mahdollisesti viel√§ kohopenkiss√§ ja vesist√∂n l√§hell√§, voi herkempikin yksil√∂ menesty√§ kasvupaikallaan pitk√§√§nkin.
  • Esimerkkin√§ etel√§n suuntaan avautuva suojaisa ja l√§mmin IV-alueen hedelm√§puutarha, jossa I-III vy√∂hykkeille suositeltu syyslajike ’PUNAINEN MELBA’ voi viihty√§ loistavasti. Lajike on hyv√§ p√∂lytt√§j√§, mutta my√∂h√§inen hedelm√§n tuotannon kannalta.
 • Jos kasvupaikka on tuulinen ja varjoinen, voi olla ettei paikassa menesty kuin¬† yhden tai kaksi pyk√§l√§√§ omaa aluetta pohjoisemmallekin vy√∂hykkeelle suositellut kasvit.
  • Esimerkkin√§ IV-vy√∂hykkeell√§ sijaitsevan id√§n suuntaan avautuva tontti, jonka omenapuulajiksi voi soveltua parhaiten¬† kes√§omenalajikkeet, joiden hedelm√§t kypsyv√§t satokauden alkupuolella ja v√§h√§n lyhk√§isempikin kasvukausi riitt√§√§ sadon tuotantoon. Esimerkkin√§ ’PIRJA’, joka on kest√§v√§ FinE-lajike ja maukas kes√§omena jonka hedelm√§t kypsyv√§t jo elokuussa.
  • Jos kasvupaikan ongelmana on esimerkiksi kylm√§ ja savinen maa, pystyy tilannetta parantamaan istutusalueen salaojituksella ja muokkaamalla maata eloper√§isemm√§ksi lis√§√§m√§ll√§ maahan kalkittua turvetta, kompostimultaa ja karkeampaa kiviainesta.
  • Tai jos puutarha onkin altis esimerkiksi pohjois- ja it√§suunnalta puhaltaville tuulille,¬† esimerkiksi hedelm√§puiden suojaksi kannattaa istuttaa¬† alueella menestyvi√§ koristepuita, suojaamaan ja l√§mmitt√§m√§√§n pihapiirin pienilmastoa.

Aina ei mene puutarhatestauksetkaan putkeen

Istutin muutama vuosi sitten pihaamme kasvukautensa paljon Suomen IV-aluetta etelämpänä ensimmäiset vuotensa kasvaneita saksalaissyntyisiä Kiinan- ja Japaninkatajia kahteen eri paikkaan.

Lämpimällä itä-eteläsuunnalla hieman rinnemäiseen kohtaan istutetut, I-III-vyöhykkeille suositellut kaksi yksilöä lähtivät hyvin kasvamaan ja ovat kestäneet hyvin talven haasteet (ainakin tähän saakka).

Toiselle suunnalle, ilta-auringon puolelle ja kohopetiin istuttamani pari ei sitä vastoin kestänyt talviolojamme. Ensimmäinen kesä niidenkin kanssa meni hyvin, mutta seuraavana keväänä lumen alta suli ruskettunut pariskunta, joka ei vihertynyt seerumeillakaan. Päätyivät syksyn kuluessa silppurin ruuaksi ja kompostiin.

Näin käy välillä, mutta vastoinkäymisethän vain kasvattaa.


Tähän loppuun vielä vinkki narsisseista näin pääsiäisajan kunniaksi. Narsissit ovat sipulista latvaan niin myrkyllisiä, etteivät hiiret ja myyrätkään koske niihin. Istuttamalla näitä kukkatarhaan, saat kauniin kevätkukkatarhan ja samalla miellyttävällä tavalla karkotettua myyrät pysymään pois tulppaani- ja krookustarhoista.

Aurinkoista pääsiäistä sinulle!

-Marita

Pääsiäisnarsissien takuulajike Tete A Tete raeruohon ja ohranversojen keskellä.

P.S. Jos löydät lomareissuilla ostettavaa maailmalta, voi Euroopan alueelta tuoda oman pihan tarpeisiin pieniä määriä. Jos satut tekemään ihan löydön esimerkiksi Ruotsin reissulla, varmista kasvuvyöhyke. Ruotsin vyöhyke V vastaa meillä vyöhykettä III. Tarkempaa tietoa kasvien tuontiehdoista löytyy Eviran sivuilta.