Jouluvalmisteluja… kun on vielä yli 10 yötä jouluun

Näin joulunajan lähestyessä omakin mieli virittäytyy tunnelmaan, kun seurailee suomalaisten kotipihojen valmistautumista valon juhlaan.
Siitä on noin kuukausi, kun asettelin ensimmäiset joulu(kausi)valot meidän puutarhaan…

On mukavaa, kun suomalaiset koristelevat nykyisin yhä enemmän pihapiirejään ja käyttävät erilaisia lyhtyjä ja valoja antamaan lumettomiin pihapiireihin tunnelmaa.

Viimeistään Itsenäisyyspäivänä pääsee varustelu sitten todelliseen vauhtiin, kun myös kotien ikkunat saavat kynttilä- ja valoasetelmat verhoikseen. Niin meilläkin.

Joulumielen herättäjät

Jouluaattoon on vielä runsaat 10 yötä aikaa ja nettimaailma pursuaa mitä mielenkiintoisempia virikkeitä joulun valmisteluille.

Meillä jokaisella on omat tavat jouluun virittäytymisessä ja niin saa ollakin. Yksi pääsee vauhtiin kaappeja siivoamalla, toinen pipareita leipomalla ja kolmas joulukortteja askartelemalla.

Joulukoti

Itse tunnustan olevani jouluihminen ja jouluvalmisteluni alkavat juurikin jouluvaloiksi -muuttuvien- kausivalojen asentelusta.

Joulu on ihanaa aikaa ja vaikka elämäntilanteet muuttavat juhlapäivien sisältöä ja kulkua, jotain ihmeellisen kutkuttavaa ja koukuttavaa tässä ajassa täytyy olla – ainakin itseni kaltaisille jouluihmiselle, joka ei mistään hinnasta lähtisi ’joulua pakoon lämpimään’.

Sitäkin on nimittäin kokeiltu, mutta jäi yhteen kertaan. Etelän lämmössä ja hiekkarantojen keskellä toivotettu Hou-hou – hou ….Merry Christmas!!! ei koukuttanut. Jokin siinä yhtälössä särähti🤔.

Luonto on ihmistä vahvempi 

Jos jouluvalmistelut tuntuvat tällä viikolla jotenkin hankalilta ja olotila vetämättömältä, syy voi hyvinkin löytyä luonnosta ja taivaalta.

Kuluva viikko (11 – 17.12) on nimittäin kuunkierron pimeintä aikaa ja kuun jakama energiavoima heikkenee päivä päivältä uuden kuun syntymiseen saakka. Energiavoiman heikentymisen voi kokea esimerkiksi aloitekyvyttömyytenä, väsymyksenä tai ettei mikään oikein suju.

Välillä on hyvä ottaa rennosti

Jos kehosi ja mielesi kaipaavat tällä viikolla enemmän lepoa, älä vastustele. Vietä oleiluviikko ja valmistaudu jouluviikon hässäkkään suunnittelemalla vaikka joulun ajan ruokalistaa.

Uusi kuu ilmestyy taivaalle jo ensi maanantaina (18.12.). Kuun aloittaessa jälleen kasvunsa, se voimaannuttaa maanpäällisen kasvuston ja antaa maagisia energiavoimia joulun valmistelijoille ja juhlapuun kestävyydelle.

Muistathan, että kuutiedon mukaan tiistaista 19.12.  jouluaattoon saakka kaadetut kuuset alkavat kasvattamaan kerkkää ja neulaset eivät varise.

Joulun kukat, lapset ja lemmikit
Ensimmäinen joulu

Joulu on etenkin lapsiperheiden suuri juhla. Pienten lasten ja lemmikkien kanssa joulua viettäessä on kuitenkin hyvä muistaa, että uteliaat silmäparit tutkivat kodin tapahtumia ja mielenkiinto kodin ympärillä näkyviin uusiin juttuihin lisääntyvät. 

Kaikki kaunis ei ole valitettavasti aina syötävää ja vahinkojakin sattuu välillä. Nyt on hyvä aika tarkistaa kodin vaaranpaikat.  Esimerkiksi Myrkytystietokeskuksen sivuilla on hyviä yleisohjeita hätätilanteiden varalle. Itselleni sivusto on tullut tutuksi yli 600 kasvin luettelosta.  Sieltä löytyy ajantasaista ja tutkittua tietoa ulko- ja sisäkoristekasveista.

Listan mukaan moni koristekasvi on jossain määrin myrkyllinen, mutta ei onneksi kaikki. Suomalaisten pihojen sisustamiseen löytyy hyvät valikoimat myös myrkyttömiä koristekasveja.

Mutta, nyt joulunajan kunniaksi, tässä tietolista yleisimmistä joulukukista:

Myrkyttömiä
Joulukaktus

Ardisia, Joulukaktus, Kuusi, Orkidea, Ruusu, Tulilatva

Lievästi myrkyllisiä  

Joulutähti

Amaryllis, Atsalea, Hyasintti, Joulutähti, Kataja, Misteli, Muratti, Neilikka, Orjanlaakeri, Syklaami, Tulppaani

Vaikka näiden lievästi myrkyllisten kasvien syöminen ei onneksi aiheuta myrkytystietokeskuksen informaation mukaan yleensä oireita, kannatta ne sijoitella kodissa niin, etteivät ole lasten ja lemmikkien ulottuvilla. Pienellä vaivalla välttää turhat riskit…

Turvallista joulun odotusta !

P.S.  Ja vielä lopuksi vahinkojen varalle myrkytystietokeskuksen yhteystiedot:

Puhelin 09 471 977 tai vaihde 09 4711.   Avoinna 24/7.

Myrkytystietokeskus vastaa äkillisten myrkytysten ehkäisyyn ja hoitoon liittyviin kysymyksiin. 
Neuvontaa annetaan yleisölle ja terveydenhuollon ammattilaisille. 
Myrkytystietokeskuksessa ei hoideta potilaita eikä tehdä myrkkymäärityksiä.
Myrkytystietokeskuksessa ei ole mahdollista antaa yleistä lääke- tai elintarvikeneuvontaa eikä sairauksien hoitoa, allergia-asioita tai eläinten myrkytyksiä koskevaa neuvontaa.

 

 

 

 

Mitenkä saada joulutähti menestymään?

Jokohan voisi hankkia itselle joulukukan – edes yhden?

Joulutähti on itselleni haastava joulukukka. Välillä se pysyy hengissä ja hyväkuntoisena joulun alusviikoilta pitkälle uuteen vuoteen, ilman mitään ongelmia. Välillä taas tyvi kaljuuntuu jo parin päivän päästä kotiintulosta. Päätin päihittää tämänkin kasvin mysteerin ja selvittää mitä voisin itse tehdä jatkossa eri tavalla. 

Joulutähti on huono matkustaja. Kerron tässä tarinassa sinulle vinkit, mitenkä herkät yksilöt saadaan turvallisesti perille ja mihin seikkoihin kukan valinnassa on hyvä kiinnittää huomion. 

 

Puhdas valkoinen
Miten joulutähteä pitäisi hoitaa?

Päätin ottaa asiasta selvää ja tutkia kasvattajien ohjeita netistä mm. kotimaisten kasvattajien sivuilta. Lähdin hakemaan ensin tietoa lajin uutuuksista, hakusanoilla  ’uusimmat joulutähdet’. Tulokseksi sain linkit voitaikinaresepteihin, korttipalveluihin ja joulukoriste-sivuihin.  Ensimmäinen opetus; Joulutähti ei ole vain kukka 😉 .

Meksikon lämmöstä kylmään pohjolaan

Meksikon lämmöstä lähtöisin oleva Joulutähti on yleistynyt suomalaisiin koteihin 1970-luvulta alkaen ja on nykyisin huonekasviksi jalostettuna ruukkukasvina monen kodin perinteinen joulun symboli. Kukkaa kutsutaan Suomessa myös nimellä tähtilatva. Maailmalla kasvi tunnetaan nimellä Poinsettia, kasvin tunnettuutta lisänneen yhdysvaltalaisen kasvitieteilijän Joe Robert Poinsettin mukaan.

Joulutähden kukat löytyvät suojuslehtien keskeltä

Joulutähden kukkina pidetään yleensä sen suuria punaisia, valkoisia, kellertäviä tai kirjavia suojuslehtiä, mutta todellisuudessa sen varsinaiset kukat ovat suojuslehtien keskellä sijaitsevat pienet keltavihreät pallukat.

Joulutähti kuuluu tyräkkikasveihin
Joulutähden heimokasvi

Eli on samaa heimoa esimerkiksi suomalaisissa puutarhoissa tutun  kultatyräkin kanssa.  Kotiseuduillaan joulutähti kasvaa pensasmaisesti usean metrin korkeuteen, huonekasvina maksimissaan puolimetriseksi.

Joulutähti pitää tasaisesta elämästä
  • Pidä kukka tasaisessa lämmössä 15 – 22 ºC:ssa. Paras paikka kotona on valoisa, vedoton ja tasaisen lämmin (ei lämpöpatterin lähelle).
  • Pidä multa tasaisen kosteana. Kastele kädenlämpöisellä vedellä usein, mutta vähän kerrallaan (useammin kuin kuukalenterin vesipäivinä) ja kastelu joka toinen päivä suoraan ruukkuun. Mahdollinen aluslautaselle valunut vesi on hyvä kaataa heti pois.

Kukka ’kukkii’ ilman lannoitusta joulun ajan, kunhan saa vettä.

Onko joulutähti myrkyllinen? 

Joulutähti on myrkyllisen kasvin maineessa. Maine on osittain paikkansapitävä. Herkille lemmikkieläimille kukat saattavat aiheuttaa maha- ja limakalvoärsytystä, mutta ihmisille  Myrkytyskeskuksen sivustoilla kerrotaan Joulutähden voivan aiheuttaa paikallisesti ärsytystä. Kasvin erittämä maitiaisneste voi kosketuksessa ärsyttää ihoa ja silmiä sekä syödessä aiheuttaa ohimeneviä ärsytysoireita suussa ja mahassa.

Astetta vakavammin on ihmistenkin hyvä suhtautua atsaleaan, jouluruusuun ja hyasinttiin. Ne ovat Myrkytyskeskuksen mukaan myrkyllisiä, mutta onneksi pienet määrät aiheuttavat tutkimusten mukaan harvoin kuitenkaan oireita.

Miten valitsen hyvän joulutähden
Kirjava joulutähti. Kukkapallukat paikoillaan.

Hankkiessasi kukkaa, etsi vahvalehtinen ja jämäkkä yksilö, jolla on palleromaiset kukat edelleen paikallaan tähden keskellä. Tarkista lisäksi, että kukan tyvessä on lehdet tallessa ja ettei multa ole läpimärkää tai rutikuivaa.

Älä osta kukkaa tai asetelmaa, jota on säilytetty kaupassa ulko-oven läheisyydessä tai kylmiössä. Kukka on saattanut saada kylmää.

Joulutähti ei kestä pakkasta!
10-10-10 matkustussäännöt

Älä vie kaupasta ostettua kukkaa paljaana autoon, vaan huolehdi, että se on hyvin paketoitu. Alle 10 ºC:ssä asteessa kukka pitää suojata viidellä (5) sanomalehtikerroksella sekä käärepaperilla tai lämpöpussilla.

Vältä kukan jättämistä kylmään autoon odottamaan. Kylmettynyt kukka tiputtaa lehtensä muutamassa päivässä.

Kukka kestää paketoituna ulkona maksimissaan 10 minuuttia ja hyötyy, kun antaa sen rauhassa tasaantua uuteen lämpötilaan paketissaan noin 10 minuuttia.

MIKÄ MENI VIKAAN?

Lehdet veltostuvat

  • Kukka on kuivunut liikaa -> upota ruukku hetkeksi haaleaan veteen.

Lehdet kellastuvat ja putoavat

  • Kukka on saattanut saada kylmää tai multa on ollut liian märkää, jolloin kasvin juuristo on vaurioitunut tai tukehtumassa. Vähennä kastelua ja tarkkaile alkaako elpyminen.

Vihreät lehdet putoavat

  • Jos alalehdet putoavat, on kukka altistunut vedolle tai se on liian lähellä lämmityslaitetta, jolloin se kärsii liian kuivasta ja kuumasta ilmasta.  Tyvestään kaljuuntunut kasvi ei kasvata uusia lehtiä.

Lehdet riippuvat

  • Kasvi on saattanut kuivahtaa liikaa. Upota se hetkeksi veteen, niin että multa kostuu kunnolla.

Ruskeat lehdenreunat

  • Ominaisuus saattaa tulla esille, jos kasvatat kukkaa viherkasvina. Ruskistuminen on oire ravinteiden puutteesta. Lannoita säännöllisesti koko kasvukauden, keväästä syksyyn.

Löysin oman akilleen kantapään kuljetuksesta. Ensi kerralla käärin kukkani kunnolla sanomalehteen, ellen sitten käy ostamassa sitä varmuuden vuoksi palvelevasta kukkakaupasta, jossa kukka kääritään sääolosuhteiden mukaisesti.