Yrttimaailman tuoksuja ja makuja

Tässä jutussa ovat pääosassa yrtit ja maustekasvit. Ollaan kaupunkipuutarhan yrttimaailmassa.

Yrteistä riittää monta iloa. Ne merkitsevät itselleni ruokaa, kaunista ulkonäköä ja ihania tuoksuja. Ja nykyisin myös yhä enemmän tietoisuutta niiden lukuisista terveysvaikutuksista.

Omien  yrttikokeilujeni matkassa olen useammankin kerran yllättynyt, mitenkä monella eri tavalla kasvimaailman kerrotaan  vaikuttavan ihmisen terveyteen. Mitä eri asiantuntijoiden tekemistä tutkimustuloksista sitten uskoo ja  mitä uskaltaa kaikkien varoitusten jälkeen kokeilla, onkin sitten jo toinen asia…

Oma kiinnostukseni olen rajannut keittiöpuutarhan yrttikasveihin.  Itseäni kiinnostaa erityisesti, mitä ravintoaineita ruuanlaitossa käytettävät aromikasvit sisältävät ja mitenkä niiden käyttö voi vaikuttaa terveyteen. Keräilyni tuloksena syntyi oma tarina Keittiöpuutarhan yrttejä.  Siellä on tuoteselosteet 😉  ja käyttöohjeita 9 lempiyrtistäni.

Kiehtovaa yrttiviljelyä

Yrttien kasvattaminen on monelle hauska alkukevään harrastus ja usean innokkaan viherpeukalon kämmenet alkavatkin syyhytä asiaan heti joulukiireiden hellitettyä.

Luulen, että yrttikasvatuksen ja yrttien käytön suosiota on viime aikoina lisännyt luonnollisten raaka-aineiden käytön lisääntyminen, kauppojen ympärivuotinen tarjonta sekä se, että harrastus onnistuu myös ilman kasvihuonetta.

Viljely onnistuu, kunhan siemenet saavat riittävästi lämpöä, kosteutta ja valoa.  Paras kylvöaika on maalis-huhtikuussa, kun on vielä hyvin aikaa kasvulle ja luonnonvaloa riittää. Tammi-helmikuussa versoista saattaa tulla honteloita ilman lisävaloa.

Oma tyylivalintani yrtteilyharrastukseen
Kaupunkipuutarhurin yrtti-istutus syntyy nopeasti ja on monipuolinen.

Oma yrtteilyharrasteluni ei tarvitse isoja tiloja, koska tavoitteena ei ole taimien määrällinen kasvatus. Olen enemmän kokeilija, joka saa ilon irti keittiön ikkunalla kasvavien yksittäisten kasvien seurailusta, siitä mitenkä eri kasvit aloittavat elämänsä. Kevättalvi on hyvää aikaa tähänkin tapaan harrastaa yrtteilyä.

Ruuanlaitossa käytän tuoreyrttejä, aika ahkerastikin. Talvikauden yrtit ovat  kaupan tuoreyrttejä, johon kesä tuo lisäilmettä oman keittiöpuutarhan tuotteista.

Ja kuten jo varmaan arvaatkin, en (esi)kasvata yrttejä ja kukantaimia kevättä ja kesää varten itse, vaan hankin koulitut ja karaistut taimet ’puolivalmiina’ taimimyymälöistä. Näin olen toiminut jo useita vuosia ja homma onnistuu ilman kasvimaatakin. Hyvällä suunnittelulla, tietenkin 😉.

Suunnitteluniksini kaupunkipuutarhan yrtti-istutukseen
Tutustu yrttivaihtoehtoihin ja muistele, mitkä lajit ovat aikaisemmin menestyneet hoidossasi.

Hanki kasvit vasta, kun kelit ovat kunnolla lämmenneet.

Valitse lajit, jotka olet päätellyt menestyvän suunnitellussa kasvupaikassa.

Valitse taimikaupasta ostoskoriin mahdollisimman matalat, mutta hyvässä kasvussa olevat yksilöt. Ne, jotka pysyvät parhaiten pystyssä.

Asettele samaan ruukkukattaukseen yrttilajit, jotka tarvitsevat samankaltaisen hoidon sekä näyttävät kokonaisuutena hyviltä.

Esimerkkinä valotarpeet, lannoitus ja kylmänarkuus.

Kannattaa kokeilla 😆

 

Yrtteily on harrastus, jonka laajuutta ja syvyyttä voi kukin säätää oman kiinnostuksensa mukaan.  Kaupunkipuutarha-mallista pitäville, tässä vielä loppuun muutama toimiva vinkki tukemaan harrastusta.

 10 vinkkiä yrteistä

Valitse ulkona kasvupaikaksi lämmin ja tuulelta suojaisa alue.

Aromit kehittyvät parhaiten lämpimässä, kunhan eivät ole koko aikaa porottavan auringon alla.

Istuta taimet vettä läpäisevään maahan.

Osa kasveista tarvitsee tasaisen kasvualustan ja lannoitusta läpi kesän, osan aromit kehittyvät voimakkaammin laihassa maassa.

Monivuotiset lajit säilyvät talven yli kuohkeassa ja kuivahkossa maassa, johon vesi ei jää seisomaan.

Käytä mielikuvitustasi istutusten tekemisessä - kunhan ovat paikassa, josta niitä on helppo noutaa käyttöön ja hoitaa.

Istuta yrttejä ruukkuihin kivikkotarhaan ja kukkaryhmien aukkopaikkoihin.

Kerää sato ennen kukintaa, jolloin maut ovat parhaimmillaan.

Kukka latvassa on merkki kasvin ikääntymisestä. 

Tee kukkivista yrtinoksista aromaattisia kesäkukkakimpuja.

Pidä tuoreita yrttejä keittiössä aina esillä - talvellakin.

Yrtit tuovat keittiöön tuoksua ja raikasta tunnelmaa. 

Toimi esimerkkinä. Kokeile ja testaa uusia makuja rohkeasti. 

Tarkista ruukkuyrtin vointi jo kaupassa.

Tummentuneet kohdat lehdissä ovat saattaneet syntyä kylmävaurioista, joista kasvi toipuu harvoin.

Jos kasvin turvepaakku ruukussa on täysin kuiva, juuret ovat vaurioituneet ja osa kasvista tulee kuolemaan.

Korjaa satoa latvomalla, ei yksittäisiä lehtiä nyppimällä.

Yksittäisten ylälehtien nyppiminen kasvattaa herkästi vain vartta.

Katkaisemalla latvaa kolmannen lehtiparin jälkeen, kasvu jatkuu ja kasvusto tuuheutuu.

Jätä muutama lehti varteen aina jäljelle, niin kasvu ei tyrehdy.

Hyödynnä pistokkaita uudeksi sadoksi

Siirrä katkaistu latva juurtumaan veteen tai suoraan siemenkapseliin (puristettu turvekiekko).

Pistokkaista saatava uusi sato voi olla valmista jopa parissa viikossa.

Säilöä osa yrteistä pakastamalla, kuivaamalla tai öljyssä

Kuivattu yrtti riittää pidempään -> 1 tl kuivayrttiä vastaa 2 rkl hienonnettua tuoreyrttiä 

Yrttien aromit säilyvät öljyssä -> Käytä yhtä tai useampaa öljyä keskenään ja sekoita joukkoon silputtu nippu yrttiä tai kokonaisia varsia.

 Sopivat sellaisenaan salaatinkastikkeeksi ja toimivat perunasoseen, kasvisten sekä lihan ja kalan mausteena.

Kaikkia ostoyrttejä ei tarvitse pestä.

Kotimaisista tuottajista ainakin Järvikylän kartano on ilmoittanut etteivät kastele tuotteitaan taimivaiheen jälkeen ylhäältä päin. Syötävä osuus pysyy puhtaana, eikä vaadi huuhtelua.

Puutarhailu on iloinen asia

Kiitos lukijani! Toivottavasti nautit tarinasta Yrttimaailman tuoksuja ja makuja ja sait jotain lisää omaan keittiöpuuhailuusi.

-Marita

Hyviä yrttisivuja

www.järvikylä

www.puhtaastikotimainen

www.sydan.fi

P.S.

Kianni Oy:n puutarhapalveluista lisää täällä.

ja kooste Kiannimarikon lempiyrteistä löytyy kooste täältä

Alkuperäinen tarina 20.2.2018. Päivitys 9.1.2019