Lapsen kotiympäristö

LAPSEN Kotiympäristö

Tässä tarinassa paljastan lapsellisen aikuisen painajaiseni ja avaan umpisolmuja. Toivottavasti. Ettei lasten osasto jäisi puutarhan suunnittelussa niin kovin helposti aikuisen tarpeiden jalkoihin.

Jutun 1.osassa pohdin keittiöpsykologin ammattitaidolla kotipihan ja luonnon merkitystä lasten hyvinvointiin ja elämäntaitojen oppimiseen.

2. osaan kuorin käyttöösi 10 yksittäistä ajatuspalaa, mitä pienten lasten perheissä olisi mielestäni hyvä miettiä kotipihan toimintoja suunnitellessa.

3. osassa turinoin puutarhan vaarallisimmista kasveista.

4. osaan puristin käyttöösi listan kasveista, jotka Myrkytystietokeskuksen  mukaan ovat myrkyttömiä.

Tervetuloa seuraan!

OSA 1

Onko pihasi turvallinen lapsille?
Vahtikoira valvoo

Hei! Olemme nelihenkinen koiraperhe ja muutimme juuri uuteen kotiimme. Suunnittelemme pihaamme nyt kasveja ja tarvitsisimme niiden valintaan sinulta apua. Emme halua marjapensaita ja kaikki kasvit pitäisi olla myrkyttömiä. Mitä suosittelet!  Tämä viesti ei ole todellinen, mutta se voisi olla.

Lapsi on terve, kun se leikkii
Talvilöydöistä voidaan olla montaa mieltä

Äitiii… tuu kattoon, mitä mä löysin. Äidin kiirehtiessä paikalle, tienlaidalta pikku-Iisan lapaseen tarttuneen kellertävän lumiklimpin keskellä oleva ruskea pieni papana oli ehtinyt jo tarkempaan tutkintaan. Makustelu oli jo käynnissä.
Tämäkin tarina syntyi mielikuvitukseni tuloksena, eikä ole todellinen. Vai olisiko sittenkin…

Kesä, kärpäset ja lasten iloinen nauru
Hu-huu. Me ollaan täällä piilossa.

Ymmärrän hyvin, kun vanhemmat kertovat haluavansa pihastaan lapsiturvallisen. Mutta huolestun, jos perheen lapset eivät ole yli 15-vuotiaita ja vanhemmat tarkoittavat lapsiturvallisella, itselleen helppohoitoista aikuisen pihaa. Selitän miksi.

Uskon nimittäin oman pihapiirin ja luonnon olevan lapselle uskomattoman tärkeä paikka. Miksi muuten parhaimmat muistot lapsuudesta liittyvät niin usein omaan kotipihaan, johonkin konkreettiseen tekemiseen tai johonkin jännittävään hetkeen, josta kuitenkin selvittiin?

Jos lapselle ei ole kotiympäristössään ’luvallista’ paikkaa missä voi tehdä tasapainoharjoituksia, opetella kiipeilyn teknikoita, leikkiä piilosta ja kotileikkejä, kaivaa onkimatoja kalareissulle, ottaa katsekontaktia sisiliskoihin, hyppiä kuralätäköissä, seurata muurahaisten aherrusta poluillaan tai osallistua arkisesti vaikka puutarhahommiin isän ja äidin kanssa. Mistä lapsi kerää lapsuuden muistonsa?

Oma piha, oma lupa
Älä tule paha kakku, tule hyvä kakku.

Tässä vaiheessa saattaa joku jo puhista, ettei kaikilla ole omaa pihaa. Tai, että ei jokaiseen pihaan mahdu tai haluta trampoliinia, sulkapalloverkkoa, hiekkalaatikkoa, leikkimökkiä, lasten kasvimaata tai kukkapenkkiä, pihakeinua, pitkospuita, riippukeinua, kiipeilypuita jne. Tiedän perheiden tilanteiden olevan erilaisia. Ja ymmärrän maaseudun ja kaupunkiasumisen erot. Mutta silti.

Haluan muistuttaa, kuinka tärkeää – kaikkien vaaravaroitusten ja aivoja kuormittavien vempeleiden keskellä – on huolehtia, että lapsilla on myös omaa aikaa ja paikka, jossa saa toteuttaa itseään ja osallistua erilaisiin pihapuuhailuihin. Vanhempien valvonnassa ja turvallisesti.

Metsä -maksuton lataamokeskus nuorelle ja vanhalle
Ja meillä kaikilla oli niin mukavaa…

Eikä se tärkein pointti ole oma piha. Metsä tai ainakin leikkipuistoympäristö löytyy jokaisen läheltä. Ja ilmaiseksi. Ja toimii aina. Ja myös oman pihapiirin omistajille.

Tutkimusten mukaan stressitaso laskee metsäympäristössä oleillessa jo 20 minuutissa ja keskittymiskyky paranee silmissä. Mullan tuoksu, linnun laulu, sateen ropina, veden lorina, hyttysen ininä ja lehtien kahina aiheuttavat metsässä kulkevalle moniaistisen hyvänolon tunteen ja vie lapsenkin mennessään. Tutkimusten mukaan pienenkin lapsen keskittymiskyky paranee luontokosketuksen vaikutuksista.

Lapsi lähtee myös uudelle keikalle riemusta hyppien, kun metsäretkikokemukset eivät lipsahda muistuttamaan biologiantuntia. Koska mieleen on jäänyt -se- hauska yhteinen oleiluhetki aikuisen kanssa. Ilman suorittamisen paineita.

OSA 2

10 kohtaa lapset huomioivan puutarhan suunnittelusta
Talvellakin voi tehdä kakkuja

1. Sijoita lasten osasto tontilla mahdollisimman kauas teistä ja parkkialueista. Paikkaan, jonne vanhemmilla on hyvä näköyhteys sisältä ja oleskelualueelta.
2. Tarkista aika ajoin, että leikkivälineet ovat kunnossa ja turvallisia.
3. Jos piha-alue on iso metsätontti, jätä osa luonnontilaan. Kannot, risut, kivet ja puusto ruokkivat lapsen mielikuvitusta.
4. Jos pihan nurmikko on tarkoitettu pallopeleille, huomioi riskit ikkunoiden rikkoutumiselle.
5. Istuta tai siirrä suojeltavat kasvit lasten leikkialueiden läheltä pois.

6.Jos piha on pieni, hiekkalaatikon voi korvata isolla saavilla, vaikka vauva-ajan kylpypunkalla. Kunhan hiekka saa rauhassa levitä leikeissä. Ja joskus riittää, kun saa pujauttaa varpaansa veteen, vaikka pieneen pesuvatiin nurmikolla.
7. Käytä kulkureittien katteina soran sijasta pehmeämpää kivituhkaa ja päällystä sisääntuloalueet laatoilla, vähentämään hiekan kulkemisen sisälle.
8. Suosi leikkialueen lähellä syötävää kasvillisuutta ja vältä kasveja, joissa on piikkejä tai ovat ampiaisten suosikkeja tai myrkyllisiä.
9. Jos tykkäät itse puutarhailusta, tee sitä lapsen kanssa yhdessä.
10. Rakenna lapselle oma kukkapenkki tai kasvimaa. Oma kasteltava kukkakin riittää.

Ota lapsi mukaan puutarhailuun. Kysy mitä kasvia lapsesi haluaa kasvattaa omassa pihassa – innosta osallistumaan – anna vastuuta ja pieniä tehtäviä -anna lapselle aikaa tehdä tehtävä rauhassa – älä sekaannu tekemiseen, ellei lapsi ole vaarassa – kerätkää kesän jäätelötikut kasvien nimikylteiksi.

Lapsi oppii matkimalla ja tekemällä. Kuinka moni äiti on esimerkiksi saanut jogurttipurkkiin istutetun kukan alun äitienpäivälahjana. Sama idea toimii myös kotipuutarhassa.

Helppoja kasvatettavia ovat avomaalle istutettavat kesäkukkien siemenet sekä nauhaporkkana. Kuukausimansikka, sokeriherne, sarviorvokki tai rentoakankaali kuulostavat lapsen korvaan myös jännältä… Ja kyllä lapsesi  oppii erottamaan rikkaruohot porkkanoista.  Niin minäkin olen lopulta oppinut😜

OSA 3

Jos biologia ja kasvioppi eivät ole olleet lempiaineita koulussa, saattaa oman pihanpiirin suunnittelu ahdistaa ja kasvimaailman vaarat jopa ylikorostua mielessä. Onhan riskittömämpää pitää kasvit lasten ja lemmikkien ulottumattomissa kuin selvittää, olisiko vaihtoehtoja olemassa.

On nimittäin hyvä muistaa, että kaikki koristekasvit eivät ole myrkyllisiä. Ja onneksi vain pieni osa myrkyllisiksi luokitelluista kasveista on todella myrkyllisiä. Mutta hyvä on myös tiedostaa, että osassa ihan tavalliseen ravintoonkin käytettävissä hyötykasveissa on myrkyllisiä osia.

Vanhemman tehtävä hätätilanteessa on säilyttää rauhallisuus

 

Pysy rauhallisena – älä panikoi!

Jos lapsi kumminkin pääsee yllättämään ja nappaa suuhunsa jotain, jonka myrkyttömyydestä et ole varma.  Pysy rauhallisena ja soita tarvittaessa myrkytystapausten asiantuntijoille.

 • Myrkytystietokeskuksen tuoreimpien tilastojen mukaan vuonna 2016 29.416 henkilöä teki niin.

Ennen kuin soitat, selvitä

 1. Mitä lapsi on laittanut suuhunsa.
 2. Mikä kasvi on kyseessä.
  • Jos kasvin nimi ei muistu mieleen, yritä kuvailla sitä mahdollisimman tarkkaan
 3.  Montako marjaa tai siementä on mahdollisesti syöty jne.
 4. Seuraa samalla lapsen vointia.

Myrkytyksen oireita voivat olla pahoinvointi, oksentelu, yllättävä yskiminen, huimaus, silmäterien laajentuminen ja heikentynyt pulssi…

Lääkkeet aiheuttavat enemmän hätätilanteita kuin kasvimaailma
Syysmyrkkylilja – alaston impi

Myrkytystietokeskuksen kirjausten mukaan alle 6-vuotiaiden tapauksia myrkytyspuheluista on ollut 48 % (noin 14.000) ja näistä suurin osa kohdistunut lapsiin, jotka ovat korkeintaan 3-vuotiaita. Pienten lasten myrkytystapaturmista lääkkeiden osuus on ollut 35 % (4836 kpl) ja kasvien, sienten ja eläinten osuus yhteensä ’vain’ 15 % (2134 kpl).

Tilastojen mukaan riskiaine oli joutunut suun kautta lapsen elimistöön 93 %:lla (noin 13.000) ja soitoista 88 %:lla (noin 12.000) ei ollut myrkytysoireita. Kotihoitosuosituksen oli saanut 75 % (noin 10.000) tapauksista ja vajaalle  6%:lle (850) lapsista oli suositeltu lääkärin tarkistusta tai välitöntä hoitoa.
Ja ne kamalat kasvit
Sormustinkukka

Kotipuutarhoissa erityisen myrkyllisiä kasveja ovat

 • Kukkakasveista jouluruusu, kielo, risiini, sormustinkukka, ukonhattu ja syysmyrkkylilja alias alastonimpi
 • Lehtipensaista oleanteri, tuhkapensas, kultasade ja näsiä alias riidenmarja
 • Havukasveista marjakuusi

Hyötykasviryhmän kasveista, joissa osa kasvia on myrkyllisiä

Perunalla on kaunis kukka
 • Raparperin lehti. Kasvin varsikin tulisi syödä vain kypsytettynä
 • Tomaatin lehdet ja varsi
 • Perunan vihreät osat ja ’kukkamarjat’
 • Aprikoosin, ruusukvittenin, luumun, persikan, kirsikan ja omenan siemenet pureskeltuina
 • Raaka avokado

5 varokeinoa välttää vahingot

Terveelliset mustikat
 1. Älä näytä esimerkkiä lapselle maistelemalla kasveja tai niiden osia, joita et itse tunnista.
 2. Myrkylliset kasvit maistuvat yleensä kitkeriltä ja polttavilta.
 3. Siemenet menevät yleensä suolisto läpi kokonaisina, eivätkä aiheuta vaaraa. Ellei niitä pureskele.
 4. Säilytä kukkien siemenet ja sipulit huolella pois lasten ulottuvilta.
 5. Jos vähänkään epäilyttää, mitä pitäisi tehdä ÄLÄ OKSETA, vaan soita Myrkytystietokeskukseen -> 09 471977 tai 09 4711 (vaihde).

OSA 4

Myrkyttömiä puutarhakasveja
Myrkyttömiä ja helppoja

Puutarhaan, johon ei haluta marjapensaita ja kasvien pitää olla myrkyttömiä löytyy Myrkytystietokeskuksen sivuiltakin monta kymmentä vaihtoehtoa ja listasta puuttuvat vielä monet puut. Toivottavasti lista  helpottaa tuskaasi – edes vähän😊

Akankaali, Akileijat, Angervot, Ansikat, Aroniat, Daaliat, Hanhikit, Heidet, Helmililjat, Hernepensaat, Herukat, Humala, Hunajakukka / siankärsämö, Illakko, Isokirjopeippi / värinokkonen, Jasmiini, Jasmikkeet, Kallioimarre, Kanukat, Katkerot, Katsura, Kehäkukka, Keijunkukka, Kiiltopensas, Kullerot, Kultahanhikki, Kurjenpolvet, Kuunliljat, Köynnöskrassi, Laikkuköynnös, Leijonankita, Leimut, Liljat, Lobeliat, Lumihiutale, Maksaruohot, Malvikit, Marketat, Miekkaliljat, Nauhukset, Orkideat, Orvokit, Osmankäämit, Petuniat, Poimulehdet, Punahattu, Punalatva, Punatähkä, Pähkämöt, Päivänhatut, Päivänkakkarat, Päivänsilmä, Rantakukka, Ratamot, Rikot, Ruusut, Salkoruusu, Silkkikukka, Sinilatva, Syreenit, Taikinamarja, Tsinnia, Tuomipihlaja, Tädykkeet, Vaula, Verbena, Verenpisara, Vuorenkilvet, Ängelmät

Omia myrkyttömiä lepparikasveja listan ulkopuolelta ovat kuuset, männyt ja pihlajat sekä kaikki yrtit. Listakasveista poimin kestäviä lajeja, kuten angervot, taikinamarjat, vartettu syreenit, jasmikkeet, helmililjat, kuunliljat, kullerot, keijunkukat, kurjenpolvet, punatähkät, maksaruohot, miekkaliljat, rantakukat, pähkämöt , laikkuköynnökset ja humalat. Sekä kesäkukiksi daaliat, tsinniat, lobeliat, marketat, orvokit, värinokkoset ja vaulat.

Valloittava vaula

Olisikohan tässä riittävästi paatosta yhteen tarinaan. Toivottavasti onnistuin avaamaan muutaman umpisolmun kasvimaailman ja lasten puolesta.

Yrtti-istutus voi olla söpö yksityiskohta puutarhassa. Orvokin kukkiakin voi syödä.

Annetaan lapsille juuret ja siivet. Turvallisesti 👀 

Ei tippa tapa, mutta voi aiheuttaa vakavia oireita

Kiitos, kun olit taas mukana.

 • Lapsiystävällinen puutarhuri 💖

**********************************************

P.S. Aiheeseen liittyviä linkkejä. Lukaise, jos asia kiinnostaa.
Pikkulasten myrkytykset ja niiden hoito

Luontoportti.com . Kuvia ja tietoa myrkyllisistä kasveista.

Myrkytystietokeskuksen ylläpitämä kasviluettelo

 

Pihan suunnittelusta

Puutarhan sisältösuunnittelua

Näin tammikuussa – keskellä sydäntalvea, kun ulkona ei oikein ole muuta tekemistä kuin suomalaisen luontomaiseman ihastelu ja satunnaiset lumityöt, puutarhailussa on loistava ajankohta kohdistaa ajatukset kohti vihreää aikaa. Pureutua siihen, mitä sulanmaan aikaan voidaan puutarhoissa toteuttaa. Paneudutaan siis puutarhan sisältösuunnitteluun  👩‍🌾💚 🌼.

Tunnelmaa katupuiden alla

Tässä jutussa tarinoin puutarhan suunnitteluun liittyvästä työsanastosta ja avaan sinulle oman yritykseni käyttämää nimikkeistöä. Jutun loppupuolella on 5  vinkkiä, joita suosittelen pohtimaan piharatkaisuja suunnitellessasi.

Kolme innoitustani kirjoittaa ja ’pärvöttää’ aihetta

Yksi syistä on toki tämä ikuinen aiheen ajankohtaisuus, mutta vähintäänkin yhtä tärkeänä syynä on aihepiiristä lukemani materiaali.  Hätkähdin ihan oikeasti, kuinka monella tavalla esimerkiksi pihasuunnitelma-sanaa, käytetään.

Välillä on hyvä ’tsuumata’ tekemäänsä tarkemmin

Reaktiostani syntyi kirjoitteluuni se kolmas syy. Koin aidosti jonkinasteisen herätyksen ja tarpeen selkeyttää puutarhatöiden sisältökuvauksia myös Kianni Oy:lle. Toivottavasti onnistuin, niin sinunkin on helpompi poimia palveluistamme omiin tarpeisiisi sopivat ratkaisut entistä paremmin.

Koska !  

Kun itse aloittelin puutarhailua 1980-luvun puolivälin paikkeilla, ei ensimmäistä kukkapenkkiäni väsätessäni voinut millään muotoa puhua puutarhan suunnittelusta. Toki jotain suunnittelun tynkää siinäkin oli… olihan meillä pieni kasvimaa, marjapensaat nätissä ryhmässä ja naapurin rajalla aita. Mutta esimerkiksi monivuotisia kasveja valitessani en käyttänyt varmaan yhtä nanosekuntiakaan mietintään, minkälaisessa paikassa valitsemani kukkaset parhaiten pärjäisivät.

Tein kuten näin muidenkin tekevän….  Innostukseni puutarhailuun oli kuitenkin viritetty ja intohimoiluni yhä muuttuvaa ja kehittyvää puutarhamaailmaa kohtaan ei tunnu helpottavan.

Vuosikymmenet uusien ja muutosta kaipaavien puutarhojen suunnitelmien parissa, niiden rakentelussa sekä käytännön harjoittelu pihakasvien hoitamisesta ja eri menetelmien testauksista ovat muokanneet maailmaani.

Ja siinä sivussa – hyvänä apuna rakennustekninen vierihoito. 💟 Kun on  saanut toimia innoittavana muusana, välillä tavaroiden siirtoapurina ja toisinaan kunniatehtävissä pidätuostatoisestapäästä -roolissa, on pahasti kasvimaailmaan hurahtaneenkin käsitys talon- ja puutarharakentamisen yhteyksistä ja tekniikanhallinnan tärkeydestä avartunut. 😝

Suunnitelma etenee isoista linjoista yksittäisiin kasvilajikkeisiin  

Vaikka puutarhoista puhuttaessa monesti mieli alkaakin melko nopeasti kehittää kuvaa puutarhasta valmiina kasvillisuuksineen, kannattaa ensin kuitenkin pinnistellä miettimään puutarhan ja koko piha-alueen isommat linjat ja rakenteet toimiviksi.

Kun isot linjaukset on selvillä ja sijoiteltu toimiviksi, on aika paneutua pihan katseenvangitsijoiden pariin ja päästää vihreät unelmat valloilleen.

Kasvisuunnittelemaa, mitä kukka-, puu- tai pensaslajikkeita tullaan istuttamaan tai minkälaiset valot puutarhaan valitaan, ei tarvita rakennusvaiheessa, mutta pihan rakentamissuunnitelma säästää sinulta euroja.

Kaunista, mutta märkä juuristo ja seinään nojaileva versosto riskeeraavat talon terveyttä.

Miksikö näin? Kuten jo aiemmin viittasin,  pihan rakenteiden suunnittelussa ja tekemisessä on syytä ottaa samoja teknisiä perusasioita huomioon, kuin tontin muokkauksessa tervettä taloa varten. Riittävä routasuojaus.

On tärkeää huolehtia suodattavien, jakavien ja kantavien maakerrosten toimivuudesta ja pintojen riittävistä kallistuksista. Eikä myöskään ole ihan yhdentekevää, mihin suuntaan kivijalan vierustat kallistavat tai tehdäänkö istutuspenkit kivijalkaa vasten vai vähän kauemmaksi.

Muurikivet asennetaan routimattomalle ja tasaiselle alustalle

Sillä, jos näissä asioissa oikoo, voi surutta unohtaa tavoitteet hyvännäköisetä pihapiiristä. Sinne tänne vinksallaan olevat käytävät, kiveykset, portaat, muurirakenteet ja terassit näkyvät aina. Kasvit eivät peitä rakennusvirheitä, eikä se ole niiden tarkoituskaan. Vain huolellinen perustus varmistaa kotipihan rakenteiden kestävyyden, siisteyden ja vakaasti paikallaan pysymisen. 🤔 Huh. Ihanhan tässä lämpenee….

Mitä saat, kun tilaat pihasuunnitelman?
Pihasuunnitelmaksi kutsutaan sekä yksin kasvillisuudesta tehtyä suunnitelmaa että laajempaa, valmiin pihan hyvään toimivuuteen tähtäävää, myös teknisiä rakentamisohjeita sisältävää suunnitelmaa.

Laajin versio voi sisältää lisäksi tarkkoja detaljikuvia yksittäisistä rakenneratkaisuista ja toimia siten myös apuvälineenä viherurakoitsijalle ’Avaimet käteen-paketin’ tarjoushinnoittelussa.

Toisaalta pihasuunnitelmaksi voidaan kutsua pelkästään kasveihin keskittynyttä istutussuunnitelmaa, joista taas on saatavissa useampana eri laajuutena.  Se voi olla pelkästään luettelo kasveista tai sitten sisältää ison määrän tietoa kasvien istutus- ja sijoitteluohjeista, jatkossa tapahtuviin kausihoito-ohjeisiin saakka.
Kianni Oy:n Pihan rakennussuunnitelma 

Puutarhasuunnitelma on mielestäni aina laaja pihaa koskeva suunnitelma, joka tulisi toteuttaa limittäin talosuunnitelman kanssa.  …Ettei sitten esimerkiksi maanrakennustöiden valmistuttua huomatakin, että paikassa  mihin pitäisi istuttaa syväjuurinen puu tai kaivaa se unelmien vesiallas, onkin jokin rakennusteknisesti syntynyt este.

Puut on kaadettu. Ideat kehiin. Ensin talo ja sitten puutarha

Talosta ja pihapiiristä ei tule terve ja pitkäikäinen, ellei perustukset ole molemmille kunnossa. Siksi on tärkeää miettiä mihin tontilla ohjataan sadevedet tai mistä vesi-, viemäri- ja sähkövedot vedetään.

Pihasuunnittelun puolelle kallistetaan siinä vaiheessa, kun aletaan miettiä

 • mihin miten, miksi ja millä alueilla pihassa liikutaan eli
 • mihin sijoitetaan kulkuväylät, parkkipaikat, roskikset, lumitilat, leikkipaikat, valot jne.

Ja lopulta pureudutaan itse puutarhasuunnitteluun.

 • visioidaan ikkunanäkymiä sisältä ulos,
 • suunnitellaan tarvittavia korkeuseroja ja mitenkä ne rakennetaan (muurit, portaat, luiskat) ja
 • mihin keskitetään istutukset puutarhassa ja
 • miten rajataan oma tontti naapurista,
 • halutaanko vesiaihe pihaan, valoineen jne.

Pihan rakennussuunnitelma on mielestäni talonrakennustermein puutarhan katto-seinä-lattia  -suunnitelma.

 • talon sisäkatto = puut,
 • sisäseinät = aidat ja muu alueen rajaava kasvillisuus ja
 • lattia = pensaat ja kukat, maanpeitekasveihin saakka.
Kianni Oy:n Kasvillisuussuunnitelmat 
Kurjenpolvi ruukku-istutuksena pieneen pihaan

Puutarhan istutukset kruunaavat pihapiirin, kun perustukset ja puitteet on rakennettu kunnolla. Ne viihdyttävät, toimivat katseenvangitsijoina ja edustavat ulkona samaa, kuin kodin seinille ripustetut taulut, sisustusvärit, materiaalit jne.

Kasveilla haetaan puutarhaan samaa huipennusta, tunnelmaa ja toimivuutta kuin sisustussuunnitelmalla kodin sisälle. Uutta ilmettä, tyyliä, värimaailmaa ja selkeyttä eli kaikkea sitä, mikä näkyy kodista ulospäin ja tekee asunnosta itselle kodin.

Ilman puita, pensaita ja kukkia, puutarha ei ole oikea puutarha. Siksi  kasvillisuussuunnitelma, ei tekninen istutussuunnitelma.

Suunnitelmaan kasvilajistoa ja määriä valittaessa on huomioitu 

 • alueen valo- ja maaperäominaisuudet
 • kasvien koko-, muoto- ja kasvuominaisuudet.

Laajemmat suunnitelmat sisältävät kasviluettelon lisäksi

 • Kasvien istutusohjeet, jotta tiedät miten syvälle istutetaan, pitääkö tukea, kuinka istuttamisen jälkeen kasvia kastellaan jne.
 • Kasvien jatkohoito-ohjeet, että tiedät pitääkö kasvi erityisesti talvisuojata, onko kuivuneiden kukkien nyppimisestä jotain apua kukinnan jatkumiseen tai suositellaanko kasville hoitoleikkauksia ja milloin jne.
 • Ja neuvot, mitä multaa ja ravinteita uusille tulokkaille on hyvä käyttää.

Eli ei tämäkään suunnitelmalaji ole ihan muutaman rivin juttu 🤩.

5 pohdittavaa asiaa valmistautuessasi puutarhan suunnitteluun

Omat ajatuksesi ja toiveesi pihasta ovat suunnittelun lähtökohtana ja ulkopuoliselle  suunnittelijalle suunnitelman kivijalka.

Suosittelen työhansikkaita

Mieti ainakin nämä viisi asiaa itsellesi selväksi ennen suunnittelua ja ole rehellinen itsellesi. Puutarhailuinnostus tahtoo kadota juhannuksen jälkeen, kun alkukesä on painettu ensin innolla…

1. Mikä on puutarhasi todellinen käyttötarkoitus?
Oma kasvihuone

Haluatko puutarhasi antavan esteettistä mielihyvää, tuottavan syötävää ravintoa vai molempia?

Jaksatko ja ehditkö ihan varmasti leikata nurmikkoa pari kertaa viikossa läpi kesän tai kastella ja paimentaa hyötykasveja keväästä satokauteen saakka?

Tarvitaanko pihan kaikkia alueita läpi vuoden ja missä esimerkiksi säilytetään harrastevälineet. Onko osa tontista talvella kokonaan käyttämättä ja onko lumille riittävästi auraustilaa omassa pihassa jne.

2. Onko puutarhassasi tilaa kaikille suunnitelmillesi? 

Mitä pienempi piha, sitä tarkemmin kannatta miettiä, miten alue sisustetaan. Yksinkertaisuus on monesti tehokkaampaa kuin valikoiman runsaus.

Pieni piha voi olla todella kaunis kokonaisuus, kun istutuksissa käytetään saman kasvin eri lajikkeita, useammassa kohdassa ja muodostetaan niistä yhtenäisiä ryhmiä. Ajatus toimii myös rajatuissa istutuksissa. Ruukut lähekkäin aseteltu antavat mahdollisuuden valita kullekin kasville sopiva hoito, mutta näkymä on silti yhtenäinen.

3. Käytä idealähteenä lähiympäristöä

Metsätontille sopii ja siellä menestyvät aivan erilaiset kasvit kuin paahteisella kalliotontilla.

Selvitä myös pihasi kasvuvyöhyke ja sen pienilmasto (valo- ja tuuliolot) sekä katsele ympärillesi, mitä kasveja alueella kasvaa. Poimi mukaan myös lähialueen värimaailmaa.

Tee pihasta monikerroksinen ja ajattele, miltä piha näyttää talvella, kun maisema harmaantuu ja vihreyttä on vain havuissa.

Naapurustonäkymäkin kannattaa arvioida eli mitä haluat omalle puolelle nähdä tai mitä näyttää itse muille.

4. Valintoja tekemällä vaikutat pihanteon kustannuksiin 

Mieti paljonko sinulla on todellisuudessa varaa tai halua sijoittaa puutarhaasi.

Valintoja tekemällä voit säästää ’pitkän pennin’, mutta ruokamullat ympärille ja nurmikonsiemen maahan ja kesäkukat purkkeihin -tyyliä en silti kannata. Tuttu ratkaisu, johon päädytään, kun talonrakentamisesta väsyneinä – ilman suunnitelmaa – yritetään saada tontti yleissiistiksi – helposti ja halvalla.

Voisiko osan nurmikosta korvata esimerkiksi vesiaiheella?

En itse suosi isoja nurmikkoalueita tavallisiin kotipihoihin, mutta ymmärrän tarpeen, mikäli lapsille halutaan omaan pihaan kunnon  palloilualue.

Hyvännäköinen nurmikko ja  kauniisti kukkivat kesäkukat tarvitsevat säännöllisesti hoitoa ja aikaa. Ja jos sitä ei ole, kannatan miettimään nurmikon sijaan muita katteita ja pensas- ja puustokasvillisuutta, jotka perustamisen jälkeen kaipaavat vuositasolla vähemmän hoitoaikaa.

Jos tontilla on vanhaa kasvillisuutta, ne kannattaa säilyttää. Taimien ostaminen isoina maksaa enemmän, mutta samalla saa nopeammin valmiin pihaston. Toisaalta, jos maltat odottaa kasvien kasvua muutaman vuoden, perustamiskustannukset jäävät alemmiksi ja pienempinä taimina, kasvuunlähtökin voi olla varmempaa.

Jos tonttia raivatessa ilmestyy esiin isoja kiviä, ne kannattaa käyttää maantäytössä uudelleen

Betonilaatoitusta ja muuriallas istutuksille

Kivirakennelmat ja –laatoitukset nostavat nopeasti rakentamisen kustannuksia, mutta ovat siistejä käyttää.

5. Paljonko ehdit ja voit viettää aikaasi puutarhan parissa?

Jos olet paljon poissa kotoa tai voimasi eivät riitä pihan hoitoon, puutarha kannattaa rakentaa oikeasti helppohoitoisista elementeistä. Iso nurmikkoalue ei ole = helppohoitoinen puutarha.

 • Mieti kasvimaan tarve tarkkaan ja kesäkukkaistutusten kastelumahdollisuudet
 • Käytä nurmikon sijaan katteena kuorikkeita, hakkeita, kunttaa ja soraa
 • Rakenna istutuksista isompia alueita yksittäisistutusten sijaan.
 • Kasvit viihtyvät paremmin yhdessä ja yhtenäisten alueiden rajaaminen ja hoito on helpompaa. Yleisnäkymästä tulee silloin myös tyylikkäämpi.
Tosipuutarhuristille rakentaminenkaan ei ole este uusille kokeiluille

Ja unohda nämä kaikki ohjeet, jos olet todellinen puutarhuristi ja tiedät viihtyväsi, ehtiväsi ja jaksavasi kykkiä pää multaa kohti läpi kasvukauden. Anna mennä vain, niin kuin sydän sanoo… Hanki kokeiltavaksi uusia tuttavuuksia ja tee puutarhassa mielenkiintoisia kokeiluja – nehän ovat puutarhailun suola ja rikkaus.

Niin, näistä se hyvä puutarhan hyvä sisältösuunnitelma koostuu…

Ensi kerralla ajattelin availla puutarhasanastoa lisää. Tiedätkö sinä mitä tarkoittaa, kun puhutaan kasvualustan johtoluvusta tai -kyvystä? Noin kaksi vuotta sitten minä en ainakaan tiennyt….

Iloisia suunnitteluhetkiä !

-Marita

P.S.  Jos nyt edessäni olisi ensimmäisen oman puutarhaani rakentaminen tai päässäni ei olisi mitään ’järkevää’ ideaa piha-alueen fiksaamiseen, kutsuisin alan ammattilaisen muutamaksi tunniksi avukseni. Jos sinä olet nyt tässä pisteessä, käy tutustumassa Kianni Oy:n puutarha-apuun täältä.

P.S.S.  Vai sopisiko ajatuksiisi pihan kasvillisuuden kausihoito kokonaispalveluna. Käy tutustumassa Kianni Oy:n Puutarharinkiin. Sen ajatus perustuu aikoinaan hyvinkin toimineen  Siivousrinkiin ja tarkoituksena on, että lähellä toisiaan sijaitsevien puutarhakotien haltijat muodostavat sisäpiiriporukan, joiden puutarhakasvit ja istutukset käyn hoitamassa kunkin pihan tarpeet huomioiden.

Ole edelläkävijä ja hanki apukädet itsellesi  – verotuetusti. Ammattilaiselta hankittu pihatyöapu kuuluu kotitalousvähennyksen piiriin.

Ota yhteyttä yksityisviestillä. 

Joku muu hoitaa hommat 💚