Puutarhurin talvihoukutuksia

Puutarhavarustelu on ympärivuotista puuhaa

On se j√§mer√§√§, kuinka herk√§sti vihre√§n n√§lk√§√§ sairastavan ajatukset siirtyv√§t syd√§ntalvellakin ulkopuutarhaan ja kes√§√§ kohti.¬† Itselleni n√§in k√§vi viimeksi t√§n√§√§n, kun nappasin kahviseurakseni puutarhalehden, jonka etukannessa luki ’Houkutuksia kokeilunhaluisille’.

Sivustolle kerätty tuhti paketti kuvia ja tietoa keväällä kylvettävistä kukista, hyötykasveista ja mausteista iski niinsanotusti suoraan suoneen.

Aika nokkela veto laittaa t√§llainen juttu tammikuun numeroon. Onhan nyt – ennen kev√§√§n muita kiireit√§ – loistava aika tutustua rauhassa uutuuksiin ja mietti√§ mitk√§ kasvit voisivat sopia omaan pihaan, vaikka mit√§√§n uutta ei v√§ltt√§m√§tt√§ tarvitsisikaan…

Puutarhailu on tunnetason juttu

Puutarhailuun liittyy valtava määrä tunnetta ja terapeuttisia ominaisuuksia. Ei siis ole ihme, että jo ajatustasolla toimiva taimien hypistely ja kasvimaailman uutuuksien ihastelu kutkuttavat mieliä. Tila herättää samoja endorfiinisia tunteita kuin vaatteiden hypistely kaupassa Рainakin naisilla.

Hankintatarpeille ei l√∂ydy j√§rkisyit√§. Se vain on niin nautinnollista l√∂yt√§√§ jotain uutta hoidettavaa puutarhaan. Ja kaiketi siin√§ on my√∂s oma vieh√§tyksens√§, kun yritt√§√§ saada istutettua kasviaarteet muun kasvillisuuden sekaan. V√§h√§n salaa. Samalla taktiikalla kuin jotkut varustelevat autotallejaan ūüėČ.

Kasvilistoja selaillessani tunsin, kun jokin sisälläni asuva naputteli viestiä. Meidän puutarhaan ei mahdu enää yhtään täydennystä ellen koske taas kerran nurmikkoon!!!!

Meinasin jo laittaa lehdenkin sivuun, kunnes muistin viimesyksyisen päätökseni РPalavarakkaus. Lupasin itselleni, että poistan sen tarhasta keväällä kokonaan. Kaunis ja runsassatoinen kukka, jonka versoja pukkaa pitkin kesää eri puolelta tarhaa poiskiskottavaksi.  Tai ainakin aion siirtää sen emokasvin jonnekin toiseen paikkaan, jossa leviäminen ei niin haittaa.

Alkoi tunteiden ja j√§rjen kamppailu. Ja onneksi… tunne voitti ūüėä. Annoin itselleni luvan jatkaa perennatutkimuksia ja etsi√§ Palavarakkauden tilalle jotain uutta.

Löytöjä tuleville istutuspuuhille 
Pioniunikko Lauren’s grape

Pioniunikko ’Lauren ’s Grape’. Unikot ovat helppoja ja kest√§vi√§ puutarhan keskikes√§n kukkijoita, jonka siemenet voidaan kylv√§√§ suoraan maahan. T√§ss√§ lajikkeessa kiehtoi erityisesti syv√§ purppuranpunainen v√§ritys.

Vhertävänvalkoinen tähtililja

T√§htililja ’Zigadenus elegans’. Liljat ovat yksi heikkouteni, vaikka ovatkin kasveina myrkyllisi√§. T√§m√§ suoraan kasvupaikkaansa kylvett√§viss√§ oleva lajike t√§ydent√§isi aurinkoisen istutusalueen liljastoa erilaisella kukinnallaan ja sopisi 30-50 senttisen√§ korkeutensakin puolesta alueelle. Lehtim√§tt√§√§n keskelt√§ nousevissa varsissa kukkii kes√§-hein√§kuussa t√§htim√§iset pienet vihert√§v√§nvalkoiset kukinnot ja lehdet ovat pitk√§t ja kiilt√§v√§nvihre√§t.

Näistä kahdesta tähtililja taitaa vetää pidemmän korren. Unikon jätän muistiin myöhempää käyttöä varten ja paikkaan, jossa se saa rauhassa siementää ja levitä vaikkapa niityksi.

Kukkien lisäksi  selailin uutta sopivaa myös keittiöpuutarhan parveke-/ruukkuviljelyyn. Löysin mielenkiintoisen

Lakritsi-samettikukka

Lakritsi-samettikukan, jonka kerrotaan olevan lasten suosikki, intensiivisen lakritsiaromin takia. Saisikohan tästä samanlaisen mauste- ja koristekasvipaketin kuin viime kesäinen tuttavuuteni, curry-yrttikin oli.   Esikasvatus helmi-huhtikuussa.

Lehtipersilja

sekä Sileälehtisen Silopersiljan. Tätä myös lehtipersiljaksi kutsuttua lajiketta voisin kokeilla yrttiruukkuviljelyissäni tavallisen kähärälehtisen persiljan kaverina. Lehtipersiljan sileät lehdet ovat maullisesti kähärälehtistä voimakkaampia ja maukkaampia.

Hyötytarhan täydennykseksi bongasin lisäksi puolivarjon ja varjon kasviksi luokitellun mutta ikävästi myrkyllisen Himalajanjalkalehden.

Himalajanjalkalehti
  • Kukinto muistuttaa omenankukkaa ja on hajuton
  • Kukinnan j√§lkeen varsiin ilmestyv√§t lehdet ovat muodoltaan sormijakoiset.
  • Keskikes√§√§n menness√§ kehittyv√§t kananmunan kokoiset hedelm√§t¬† ovat kypsin√§¬† chilinpunaisia ja makeita, raakoina kitkeri√§ ja myrkyllisi√§.
  • Kasvukorkeus on noin 50-80 cm, suoraan maahan kylvett√§v√§.
  • On eritt√§in herkk√§ talvim√§rkyydelle.
  • Myrkyllisen takia juuriston k√§sittelyss√§ suositellaan k√§ytett√§v√§n suojahansikkaita.

T√§ss√§ kasvi tosi harrastajalle ūüĎć.¬†

Seuraavan postauksessa käy läpi pihan suunnittelussa huomioitavia asioita ja suunnittelutermistöä.

Hyvää päivänjatkoa Sinulle !

-Marita

Palavarakkaus rengastettu

P.S. Niin ja jos sinua kiinnostaa Palavarakkauden alut ensi keväänä ja asut Seinäjoen suunnalla, ota yhteyttä. Saat ilmaisia alkuja.

 

 

Puutarhahytinää ja ryhmäytymistä

Puutarhahytinää

Enää pieni hetki odottelua ja puutarha vapautuu talviunestaan.

Tässä jutussa kerron tuntemuksiani kevään odotuksesta, pohdin puutarhanhoidon ja suunnitteluavun ostamisen esteitä ja mitä tarkoitan ryhmäytymisellä ja Puutarharingillä. 

Arvaatko mitä olen odottanut viime lokakuusta lähtien eniten, kun sain  puutarha-alan opinnot päätökseen? No tietenkin tulevaa kevättä ja mahdollisuutta tehdä sitä, mihin olen juuri saanut opiskeluilla auktorisoinnin. Antamaan aikaa ja tekemään töitä puutarhasi parhaaksi. Sovitusti Рinnolla Рammattimaisesti.

Inspiroivaa kirjallisuutta

Talvi on näyttänyt otteensa ja varoittelut puutarhatyön sesonkiluonteisuudesta on nyt omakohtaisesti koettu. Olen hyödyntänyt luppoaikaani erilaisten yritystoiminnan kehittämiseen liittyvien asioiden parissa sekä tietenkin lukemalla puutarhaposteja.  Olen astetta pidemmällä tietotekniikan taidoissani sekä blogin ja muun sometuksen lonkeroissa.

Ja koko ajan on taustalla tykytt√§nyt odotus kev√§√§st√§ 2018 –¬† puutarhayritt√§jyyteni ensimm√§isest√§ oikeasta toimintakaudesta. Kun nyt pian p√§√§sisi oikeisiin hommiin.

 Mikä estää ostamaan puutarhan hoito- ja suunnitteluapua?
Onko puutarhan hoito pakkopullaa

Talven hiljaisuudessa olen myös pohtinut syitä, miksi apua puutarhan hoitoon ja suunnitteluun vierastetaan.

Ymm√§rr√§n toki etel√§pohjalaisena, ett√§ pohjalainen osaa tehd√§ kaiken itse.¬† My√∂nn√§n, ett√§ todella moni piha-alue on my√∂s hyvin hoidettu ja ilo katsella, mutta…

Mitä tekee ne ihmiset, joilla Se puutarha kuitenkin syystä tai toisesta on vastuullaan, mutta jokin estää ylläpitämään pihan yleisilmettä ja kasvit rehottaa.

Jos tekemisen esteenä on terveydentila, kiire tai uskalluksen puute kokeilla, ratkaisu on helpostikin löydettävissä.

Mutta jos syynä onkin arvostuksenpuute puutarhanhoitoa kohtaan ja pihan uskotaan pärjäävän hoitamattakin, olen jo huolissani.

Ja jos kyse onkin loppupeleissä siitä, että puutarhan hyvinvoinnista vastuussa oleva onkin vain niin nuuka, ettei ammattilaisen tekemästä puutarhanhoidosta malteta maksaa, olen kauhuissani. ( Ja nyt en ajattele nurmikonleikkausta.)

Pari tapausta, jossa puutarha-ammattilaisen palvelut sopivat kuin nen√§ p√§√§h√§n ja rauhoittaisi tunteitaūüôā

Joku toinen hoitaa hommat

Taloyhti√∂t.¬† Osa kerros- ja rivitaloihin muuttaneista eiv√§t halua osallistua taloyhti√∂n ’pakollisiin’ kev√§t- ja syyst√∂ihin. Ei kehtaisi olla paikalla, kun n√§kee muiden tekev√§n hommia ja toisaalta ne, jotka tekee hommia, mutisevat siit√§, kun kaikki asukkaat ei osallistu.

Omakotipihat. Puutarha on tehty, koska se pit√§√§ olla, mutta sen hoitaminen ei ole oma intohimo kenellek√§√§n talossa tai sit√§ ei en√§√§ jakseta hoitaa. Tai puutarha on edellisten asukkaiden j√§ljilt√§, eik√§ sen hoidontarpeista ole hajuakaan. Nurmikko leikataan, mutta aikoinaan rakkaudella istutetut puut, pensaat ja kukkatarhat annetaan kasvaa omalla painollaan, r√§nsistyen pikku hiljaa kokonaan. Ja kun maisema n√§ytt√§√§ surkealta, lis√§t√§√§n nurmikkoa, jota pit√§√§ leikata kes√§ll√§ jatkuvasti… . Siin√§p√§ se. Helppohoitoinen puutarha.

Toimisiko vanha siivousrinki-ajatus puutarhahommissa?

Pohtiessani pihatyöavun ostamisen haasteita, muistui mieleeni 1990-luku. Silloin töissä käyvistä perheenäideistä ja -isistä rohkeimmat liittyivät siivousrinkeihin, koska halusivat helpotusta arjen pyöritykseen. Toiminta antoi moneen perheeseen lisää laatuaikaa muulle tekemiselle, kun kodin perussiivous hoitui apuvoimilla.

Pohdin, toimisiko puutarha-alalla vastaava ryhmäytyminen ja rinkiajattelu. Löytyisikö Seinäjoen talousalueella riittävästi edistyksellisiä ihmisiä, jotka uskaltaisivat lähteä mukaan toimintaan?

Aika n√§ytt√§√§ūüĎć.

Suunnitellaan puutarhasi hoitotarpeet yhdessä

Unelmien Puutarharinki olisi puutarhan haltijoiden muodostamaa ryhmä,  joiden puutarhoissa kasvien perushoito olisi ulkoistettu Kianni Oy:lle. Hoitoringissä voisi olla isompia tai pienempiä pihoja ja hoitotarpeiden rytmi ja toimenpiteiden räätälöinti tehtäisiin pihakohtaisesti. Asiakas päättää, mitä palveluja haluaa ottaa pakettiin mukaan.

Yksi hoitorinkiryhmä muodostettaisiin noin 5:stä lähekkäin tai kohtuullisen matkan päässä toisistaan sijaitsevasta puutarhasta tai yhdestäkin taloyhtiö-alueesta.

Ryhmäytymisen etu: Puutarharinki -jäsenyys varmistaisi puutarhalle pihakasvien säännöllisen ja oikeaan ajankohtaan toteutetun hoidon. Pihan yleisilme pysyisi hoidettuna ja kun joku muu hoitaisi puutarhan perushommat, asiakas voi käyttää aikansa muuhun kuin pihahommista murehtimiseen.

Minä raparperijuurakon jakopuuhissa viime keväänä.

Olen itse tästä ideasta innoissani. Voisin lähteä vaikka heti puutarhakierrokselle. Tältä istumalta. Ellei edelleen olisi lumi maassa ja mullat jäässä.

********

Jäitkö miettimään ajatusta? Ota yhteyttä ja kysy lisää ryhmän perustamisen mahdollisuuksista tai jostain muusta puutarhaan liittyvästä! Minä en nimittäin tiedä tulla puutarhaasi ilman kutsua.

 Pihatyön maksaminen on helppoa, suoraviivaista ja verotuettua!

  • Maksat vain meilt√§ saamasi laskun. Kianni-yritt√§j√§ hoitaa itse veronsa ja vakuutuksensa.
  • Laskulla maksettu piha- ja puutarhaty√∂ on valtaosin verotuksessa v√§hennett√§v√§√§ kotitalousv√§hennykseen oikeuttavaa kulua¬†ūüĎćūüŹľ

Kotisivustolla Puutarhurin työpalvelut on esimerkkihinnasto palveluista.  Käy tutustumassa.

Toivottavasti kuulen sinusta pian ūüĎč

Kevät herää. Krookukset kukkii!

-Marita

Pssssss‚ĶūüėÖ
Oletko jo käynyt Facebook-sivuillamme  Kianni Oy  tai Instagramissa?  Niissä julkaisen muutakin kuin infoa blogipostauksista.