Puutarhuristilla riittää puuhaa talvellakin

Puutarhavarustelua

On se jämerää, kuinka herkästi vihreän nälkää sairastavan ajatukset siirtyvät sydäntalvellakin ulkopuutarhaan ja kesää kohti... Onhan nyt - ennen kevään muita kiireitä - loistava aika tutustua rauhassa uutuuksiin... Se vain on niin nautinnollista löytää jotain uutta hoidettavaa puutarhaan...

 

On se jämerää, kuinka herkästi vihreän nälkää sairastavan ajatukset siirtyvät sydäntalvellakin ulkopuutarhaan ja kesää kohti.  Itselleni näin kävi viimeksi tänään, kun nappasin kahviseurakseni puutarhalehden, jonka etukannessa luki ’Houkutuksia kokeilunhaluisille’.

Sivustolle kerätty tuhti paketti kuvia ja tietoa keväällä kylvettävistä kukista, hyötykasveista ja mausteista iski niinsanotusti suoraan suoneen.

Aika nokkela veto laittaa tällainen juttu tammikuun numeroon. Onhan nyt – ennen kevään muita kiireitä – loistava aika tutustua rauhassa uutuuksiin ja miettiä mitkä kasvit voisivat sopia omaan pihaan, vaikka mitään uutta ei välttämättä tarvitsisikaan…

Puutarhailu on tunnetason juttu

Puutarhailuun liittyy valtava määrä tunnetta ja terapeuttisia ominaisuuksia. Ei siis ole ihme, että jo ajatustasolla toimiva taimien hypistely ja kasvimaailman uutuuksien ihastelu kutkuttavat mieliä, herättäen samoja endorfiinisia tunteita kuin kevään vaateuutuuksien sovittelu kaupoissa – ainakin naisilla.

Hankintatarpeille ei löydy järkisyitä. Se vain on niin nautinnollista löytää jotain uutta hoidettavaa puutarhaan. Ja kaiketi siinä on myös oma viehätyksensä, kun yrittää saada istutettua kasviaarteet muun kasvillisuuden sekaan, vähän salaa, samalla taktiikalla kuin jotkut varustelevat autotallejaan 😉.

Kasvilistoja selaillessani järkiparka nakutti ettei meidän puutarha tarvitse, eikä sinne periaatteessa mahdukaan enää, yhtään täydennystä -ellen sitten innostu jälleen poistamaan nurmikkoa….

Meinasin jo laittaa lehdenkin sivuun, kunnes muistin viimesyksyisen päätökseni – Palavarakkaus. Lupasin itselleni, että poistan sen tarhasta keväällä kokonaan. Kaunis ja runsassatoinen kukka, jonka versoja pukkaa pitkin kesää eri puolelta tarhaa poiskiskottavaksi.  Tai ainakin aion siirtää sen emokasvin jonnekin toiseen paikkaan, jossa leviäminen ei niin haittaa.

Alkoi tunteiden ja järjen kamppailu. Ja onneksi… tunne voitti 😊. Annoin itselleni luvan jatkaa perennatutkimuksia ja etsiä Palavarakkauden tilalle jotain uutta. Löysin korvaajiksi kaksikin ehdokasta:

Pioniunikko Lauren’s grape

Pioniunikko ’Lauren ’s Grape’. Unikot ovat helppoja ja kestäviä puutarhan keskikesän kukkijoita, jonka siemenet voidaan kylvää suoraan maahan. Tässä lajikkeessa kiehtoi erityisesti syvä purppuranpunainen väritys.

 

 

Vhertävänvalkoinen tähtililja

Tähtililja ’Zigadenus elegans’. Liljat ovat yksi heikkouteni, vaikka ovatkin kasveina myrkyllisiä. Tämä suoraan kasvupaikkaansa kylvettävissä oleva lajike täydentäisi aurinkoisen istutusalueen liljastoa erilaisella kukinnallaan ja sopisi 30-50 senttisenä korkeutensakin puolesta alueelle. Lehtimättään keskeltä nousevissa varsissa kukkii kesä-heinäkuussa tähtimäiset pienet vihertävänvalkoiset kukinnot ja lehdet ovat pitkät ja kiiltävänvihreät.

Näistä kahdesta tähtililja taitaa vetää pidemmän korren. Unikon jätän muistiin myöhempää käyttöä varten ja paikkaan, jossa se saa rauhassa siementää ja levitä vaikkapa niityksi.

Kukkien lisäksi  selailin uutta sopivaa myös keittiöpuutarhan parveke-/ruukkuviljelyyn. Löysin mielenkiintoisen

Lakritsi-samettikukka

Lakritsi-samettikukan, jonka kerrotaan olevan lasten suosikki, intensiivisen lakritsiaromin takia. Saisikohan tästä samanlaisen mauste- ja koristekasvipaketin kuin viime kesäinen tuttavuuteni, curry-yrttikin oli.   Esikasvatus helmi-huhtikuussa.

Lehtipersilja

sekä Sileälehtisen Silopersiljan. Tätä myös lehtipersiljaksi kutsuttua lajiketta voisin kokeilla yrttiruukkuviljelyissäni tavallisen kähärälehtisen persiljan kaverina. Lehtipersiljan sileät lehdet ovat maullisesti kähärälehtistä voimakkaampia ja maukkaampia.

Hyötytarhan täydennykseksi bongasin lisäksi puolivarjon ja varjon kasviksi luokitellun mutta ikävästi myrkyllisen Himalajanjalkalehden.

Himalajanjalkalehti
 • Kukinto muistuttaa omenankukkaa ja on hajuton
 • Kukinnan jälkeen varsiin ilmestyvät lehdet ovat muodoltaan sormijakoiset.
 • Keskikesään mennessä kehittyvät kananmunan kokoiset hedelmät  ovat kypsinä  chilinpunaisia ja makeita, raakoina kitkeriä ja myrkyllisiä.
 • Kasvukorkeus on noin 50-80 cm, suoraan maahan kylvettävä.
 • On erittäin herkkä talvimärkyydelle.
 • Myrkyllisen takia juuriston käsittelyssä suositellaan käytettävän suojahansikkaita.

Tässä kasvi tosi harrastajalle 👍. 

Seuraavan postauksessa käy läpi pihan suunnittelussa huomioitavia asioita ja suunnittelutermistöä.

Hyvää päivänjatkoa Sinulle !

-Marita

Palavarakkaus rengastettu

P.S. Niin ja jos sinua kiinnostaa Palavarakkauden alut ensi keväänä ja asut Seinäjoen suunnalla, ota yhteyttä. Saat ilmaisia alkuja.

 

 

Puutarharinki

Kevään odotusta

Vain muutama viikko ja kuukausi, niin puutarhat odottavat hoitajaansa. Kerron tässä artikkelissani uuden puutarhuri-yrittäjän mietteitä kevään odotuksesta sekä esitän avoimen kutsun liittyä puutarharingin jäseneksi, kehittämään yhdessä uutta ja päästämään itsesi helpommalla.

Saatuani viime lokakuussa puutarha-alan opinnot päätökseen, olin valmistautunut käyttämään vapautuneen aikani siihen, mitä olin juuri opiskellut – tekemään töitä puutarhojen parhaaksi. Luonto oli silloin kuitenkin samaan aikaan vaipumassa talvihorrokseen ja innokas puutarhuri jäi odottamaan seuraavaa kevättä.

Inspiroivaa kirjallisuutta

Talvi on kulunut mukavasti erilaisten tekemisten parissa. Iso osa aikaa on kulunut yritystoiminnan suunnittelussa, tietotekniikan opiskelussa, blogin ja sometuksen parissa sekä alan kirjallisuutta lukemalla. Ja koko ajan on taustalla tykyttänyt odotus keväästä 2018 –  puutarhayrittäjyyteni ensimmäisestä toimintakaudesta. Kun nyt pian pääsisi oikeisiin hommiin.

 Puutarhan hoito- ja suunnittelupalvelujen ostaminen
Onko puutarhan hoito pakkopullaa

Talven hiljaisuudessa olen pohtinut syitä, miksi puutarhan hoito- ja suunnittelupalvelujen ostamista alan ammattilaisilta vierastetaan.

Tiedän, että pohjalainen osaa tehdä kaiken itse ja myönnän, että todella moni piha-alue onkin hyvin hoidettu ja ilo katsella, mutta… Jos vastuulla nyt kumminkin on Se puutarha, jonka hoito ei kiinnosta tai ei tiedä mitä tehdä siellä kasvaville kasveille tai ei terveydentilan tai kiireen takia pysty…

Onko syynä arvostuksenpuute, uskotaanko pihan pärjäävän hoitamattakin vai ovatko ihmiset loppupeleissä kuitenkin vain niin nuukia, ettei ammattilaisen tekemää puutarhanhoitoa malteta ostaa. ( Ja nyt en ajattele nurmikonleikkausta.)

Pari esimerkkiä, joihin puutarha-alan ammattilaisen palvelut sopivat kuin nenä päähän

Joku toinen hoitaa hommat

Taloyhtiöt.  Kun aktiivisimmat ja velvollisuudentuntoisimmat asukkaat järjestävät ’pakollisia’ kökkäpäiviä puutarhojen kevät- ja syystöille,  mutina alkaa, kun vikkelimmille 😉  osuu juuri samalle viikonlopulle  ’pakollisia’ menoja, eivätkä pääse osallistumaan.

Omakotipihat. Puutarha on tehty, koska se pitää olla, mutta sen hoitaminen ei ole oma intohimo tai sitä ei enää jakseta hoitaa. Tai puutarha on edellisten asukkaiden jäljiltä, eikä sen hoidontarpeista ole hajuakaan. Nurmikko leikataan, mutta aikoinaan rakkaudella istutetut puut, pensaat ja kukkatarhat saavat kasvaa omalla painollaan, ränsistyen pikku hiljaa kokonaan. Ja kun maisema näyttää surkealta, lisätään nurmikkoa, jota pitää leikata kesällä jatkuvasti… . Siinäpä se, helppohoitoinen puutarha.

Siivousringistä puutarharinkiin
Kevättöitä puutarhassa

Puutarhuripalveluiden ostamisen varaukselliseen suhtautumiseen syitä pohtiessani muistelin aikaa noin 15-20 vuotta taaksepäin. Silloin töissä käyvistä perheenäideistä tai -isistä rohkeimmat liittyivät siivousrinkeihin, koska halusivat helpotusta arjen pyöritykseen kodinhoidon osalle. Toiminta työllisti useita henkilöitä ja antoi monelle myös kipinän perustaa ihan oikean siivousalan yrityksen elinkeinokseen.

Pohdin, toimisiko puutarha-alalla vastaava rinkiajattelu ja löytyisikö Seinäjoen talousalueella riittävästi edistyksellisiä ihmisiä, jotka uskaltaisivat lähteä mukaan toimintaan?

Mitä tuumaat? Pidä ajatustaukotauko tässä kohtaa.

Kävikö mielessä, että ihan hyvä idea, mutta uskallanko minä, maltanko, kehtaanko.

Olen itse ajatuksesta innoissani ja toimintaan valmis. Voisin lähteä puutarhakierrokselle vaikka heti, tältä istumalta ellei edelleen olisi tammikuu ja lumi vielä maassa ;)…  Siispä nyt on hyvä aika tehdä tämä(kin) suunnitelma valmiiksi :).

Yksin puutarhurina häärätessäni, pystyn muokkaamaan  palvelupaketit puutarhakohtaisesti

Rinkipaketti voi koostua 
 • pensaiden ja puiden hoitoleikkauksista
 • kukkatarhojen siistimisestä
 • istutusten tekemisestä
 • puutarhan uudistamisesta, suunnittelemalla kanssasi jotain uutta
 • koosteena kaikista tai ihan jostain muusta puutarhatyöstä.
 • Sinä päätät mihin toimeen käytän aikani puutarhasi parhaaksi.
Palvelun maksaminen on helppoa ja yksinkertaista

Kianni Oy lähettää laskun, asiakkaana maksat vain laskun ja Kianni-yrittäjä hoitaa yhteiskunnalliset velvoitteet itse ( verot, vakuutukset jne.)

Hoitotöistä saa myös kotitalousvähennystä 👍🏼

Mihin saan puutarhaenergiani kohdistettua

Mutta, koska en voi pujahtaa kenenkään puutarhaan kuin jänis, ilman kutsua ja sopimusta, tarvitsen sinua avukseni.

Yhdessä

Siksi, tässä on nyt minulta sinulle kutsu ilmoittautua Kiannin Puutarhan siivousrinki-ryhmään mukaan.

Ota yhteyttä heti ja olet kehittämässä toimintaa ensimmäisten joukossa.

Kevään krookustarha

Kotisivujemme sivulla Puutarhurin työpalvelut on esimerkkihinnasto palveluista.  Esimerkkinä 400 €:n vuosipaketti sisältää 10 puutarhurin hoitotuntia puutarhallesi vuodessa – kuukausikuluna33,33 €/kk ja vielä kotitalousvähennyksen piirissä. Vau!

 

Toivottavasti kuulen sinusta. Pian.