Granaattiomena – kaunis superruoka

Mahtavaa. Granaattiomenat ovat tulleet taas kauppoihin!
Granaattiomenan syötäviä siemeniä

Tuttavuuteni Granaattiomenan kanssa on noin vuoden ikäinen. Ennen perehtymistäni ’omenan’ anatomiaan, luulin kuoren alta paljastuvan tavallisen omenan tyylisen, punamaltoisen hedelmän. Luulin eron olevan kuin greipillä ja verigreipillä. Olin täysin pihalla ;). Kerron tässä tarinassa tutkimusmatkastani Granaattiomenan sisälle.

Tutkimusmatkani vahvisti minulle, että granaattiomena on yksi maailman terveellisimmistä hedelmistä. Selvisi myös, ettei granaattiomena ole oikeasti omena, vaan omenaa muistuttavaan kuoreen pakattu yksi iso marja, jonka sisällä on kymmeniä yksittäisiä supersiemeniä.

Halkaistu granaattiomena

Uteliaisuuteni hedelmää kohtaan oli herätetty ja lopulta yhdellä kauppareissulla yksi komistus lähti matkaani – harjoituskappaleeksi.

Ja olihan se näky, kun sain hedelmän ensimmäisen kerran räjäytettyä auki.  Kirkkaanpunaista nestettä ja vaaleaa hedelmänlihaa oli tihkunut jonkin verran yli työtilan ;).  Punaiset pisarat eivät olleet verta ja onneksi harjoittelemalla oppii.

Punainen upea väri kertoo runsaasta antioksidanttien määrästä. Hedelmän siemeniä syödessä saa mukavalla tavalla sisälleen vastustuskykyä vahvistavia vitamiineja ja elimistöä liialliselta hapettumiselta suojaavia antioksidantteja. Riskit saada tulehduksia, flunssaa tai vakavampiakin sairauksia alenevat.  Tutkimuksissa puhutaan antioksidanttien positiivisista vaikutuksista ainakin  muistiin, verenpaineeseen, reumasairauksiin, bakteeri- ja sienitulehduksiin, syöpiin, sydän- ja verisuonitauteihin sekä diabetekseen.

Granaattiomenista puristettu mehu houkuttelee värillään ja toimii sisällöllään todellisena terveysjuomana. Hedelmän siemenistä saa mainion koristeen leivonnaisiin ja kirpakan mausteen salaatteihin, rahkoihin tai vaikka puuron päälle. Muutama siemen riittää tekemään arjen ruuasta jotain parempaa.

KÄYTTÖOHJEET

  1. Osta kaupasta napakkakuorinen ja kiiltävä hedelmä. Pehmeät ovat jo ylikypsiä. Jos ostat useamman hedelmän kerralla, ne säilyvät hyvin ainakin pari viikkoa jääkaapissa 0 – +5 °C.
  2. Syötävä osuus on vain hedelmänlihan ympäröimät siemenet. Vaaleaa mehiläiskennoa muistuttavaa hedelmänlihaa ei syödä. Se on pahanmakuista, siemeniä suojaavaa happoa ;).
  3. Hiero hedelmää ensin pöytää vasten. Kuulet narskuntaa, kun hedelmänliha irtoaa kuoresta.
  4. Halkaise kuoren pinta kuljettamalla veistä varovasti kuoren läpi koko hedelmä ympäri kiertäen. Tee viilto vain kuoren paksuudelta, noin 0,5 cm.  Jos hedelmän neste tirisee punaisena ulos, kevennä otetta.
  5. Ota kulho alle ja pyöräytä puoliskoja vastakkain. Ujuta sormet palasten väliin ja irrota osat toisistaan. Osa siemenistä saattaa tässä vaiheessa jo tippua kulhoon.
  6. Irrota loput siemenet koputtelemalla tai kaivamalla lusikalla tai sormilla. Sormityöskentely on ihan ok, jos aseen käyttö tuntuu hankalalta. Punainen väri lähtee kyllä hyvin käsistä (ei värjää kuten mustikka tai aronia).
  7. Varmista vielä, ettei vaaleita, suussa ikäväntuntuisia, hedelmänlihanpaloja ole jäänyt siementen sekaan!

Maista ja nauti.

Ja sitten vain reseptejä etsimään. Niitä riittää !!!!

… ja räjäytysohjeita. Jotkut ohjeet suosittelevat leikkaamaan ensin hedelmän ylä- ja alaosasta siivut pois ennen kuoren viiltelyä, jotta näkisi paremmin kuoren paksuuden. Toiset suosittelevat halkaisemaan hedelmän suoraan neljään palaan ja nyppimään siemenet käsin pois kalvoistaan.

Kokeilemalla sinäkin löydät omat niksisi.

-Kiitos, kun luit loppuun saakka.

Superfood-terveisin, Marita