Granaattiomenan kanssa tutuiksi

Mahtavaa – tuttavani Granaattiomenan satokausi on taas alkanut!

Tässä tarinassa on vinkkejä hedelmän selätykseen (=avaukseen) sekä perusteluja, miksi granaattiomena on niin super. Tutustu ja kokeile.

Ennen kuin itse perehdyin ’omenan’ anatomiaan, luulin että tuon epämääräisen punaisen pallukan kuoren alla on tavallisen omenan tapainen sisältö. Odotin löytyväni sieltä punamaltoista pehmeää hedelmänlihaa ja luulin eron omenan ja granaattiomenan välillä olevan kuin greipillä ja verigreipillä. Olin väärässä. Sisällä odottikin käsittämättömän kaunis punainen siemenmeri. 

Granaattiomena on yksi maailman terveellisimmistä hedelmistä. Se ei ole omena, vaan hieman omenaa muistuttavan kuoren sisälle pakattu yksi iso marja. Kuoren sisällä on kymmeniä yksittäisiä supersiemeniä, joiden maku ja väritys on pirtsakka ja herkullinen.

Granaattiomenia on ollut saatavissa kaupoista jo pitkään ja uskonkin, että moni on niitä syönyt, mutta harvempi avannut. Sen verran vahvana elää legenda sen avaamisen haasteista joukossamme…

Mutta kokemuksesta oppii, kuten sanotaan. Enää ei meidänkään keittiön valkoiset seinälaatat valu punaisia raitoja avausprojektin jäljiltä.

TERVEYDELLE ARVOKAS HEDELMÄ

Punaiset siemenet sisältävät runsaasti elimistöä liiallisesta hapettumiselta suojaavia antioksidantteja ja vastustuskykyä vahvistavia vitamiineja.

  • Lisäämällä granaattiomenan siemeniä perusravinnon mukaan, riskit tulehduksille, flunssalle ja vakavampienkin sairauksien saamiselle alenevat.
  • Tutkimusten mukaan antioksidantit vaikuttavat ainakin muistiin, verenpaineeseen, reumasairauksiin, bakteeri- ja sienitulehduksiin, syöpiin, sydän- ja verisuonitauteihin sekä diabetekseen.

Superfoodia salaattiin ja jälkiruokiin

  • Vain muutama siemen riittää tekemään arjen ruuasta jotain parempaa. Maukasta ja hyvännäköistä superfoodia.

KÄYTTÖ- JA KÄSITTELYVINKKEJÄ

Granaattiomenasta saa

  • Ihanaa terveysjuomaa puristamalla
  • Suloisen koristuksen leivonnaisiin
  • Kirpakan mausteen salaatteihin, rahkoihin ja vaikka puuron päälle.

Granaattiomenan hankinnassa ja käsittelyssä huomioitavaa

1: Osta kaupasta napakkakuorinen ja kiiltävä hedelmä

Pehmeä kuori on merkki ylikypsästä. Jos ostat useamman hedelmän kerralla, ne säilyvät hyvin ainakin pari viikkoa jääkaapissa 0 – +5 °C.

2: Varaudu roiskeisiin. Älä avaa kuorta pyhäkamppeet päällä!

Punaiset mehupisarat lähtevät yleensä pesussa, mutta miksi testata onneaan tässä kohtaa.

3: Avaa kuori leikkuualustan päällä terävällä ja tukevalla veitsellä.

Ota lähistölle myös valmiiksi laakea kulho ja keskikokoinen lusikka. Tarvitset niitä siemeniä irrottaessasi.

4: Käytä vain siemenet

Vaaleaa mehiläiskennoa muistuttava väliseinä ei ole syötävää. Se on pahanmakuista, siemeniä suojaavaa happoa.

AVAUSOHJEET GRANAATIN RÄJÄYTYKSEEN

Hiero hedelmää ensin pöytää vasten.

Kuulet narskuntaa, kun kalvo irtoaa kuorestaan.

Viillä nahkamaisen kuoren kova pinta auki noin 0,5 cm:n syvyydeltä.

Kierrä koko hedelmän ympäri.  Jos punainen neste tirisee ulos, kevennä otetta, niin ei veitsi halkaise nestettä sisältäviä siemeniä.

Ota kulho alle ja paina peukalot hedelmän sisälle puoliskojen välistä.

Palat irtoavat toisistaan, kun peukaloita ujuttaa syvemmälle ja samalla vääntelee puolikkaita vastasuuntiin. Osa siemenistä tippuu jo tässä vaiheessa >>> siksi kulho alle ;).

Ota puolikas käsittelyyn kääntämällä sen halkaistu pinta ensin alaspäin.

Ota tukeva ote reunoista ja paina peukaloilla hedelmän ’napaa’ alaspäin, samalla ulkoreunoja nostaen. Vähän kuin kääntäisit sukkaa nurinpäin.  Siemeniä irtoaa toimenpiteellä lisää kennosta.

Murra puolikas vielä puoliksi ja irrota loput siemenet kennostosta. Sormin tai lusikalla.

Siementen irrottelu sormilla on omasta mielestäni kätevämpi kuin lusikka. Punainen väri lähtee käsistä pelkällä vedellä, eikä värjää kuten mustikka tai aronia.

Toista sama homma toiselle puolikkaalle

Voila’, herkku on valmista…. melkein.

Tarkista vielä, ettei vaaleita kennoston paloja ole jäänyt siementen sekaan. Maistuvat ja tuntuvat ikäviltä suussa.

Kiitos lukijani. Toivottavasti artikkelin sisällöstä oli sinulle hyötyä.

Granaattiomena ostettaessa ja syötäväksi käsiteltynä

Nautinnollisia hetkiä superfoodin parissa!

– Marita 💚


 

KIITOS, kun jaat lukemaasi eteenpäin. Sharing is caring 💚

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *