Granaattiomena tutuksi

Mahtavaa –  Hehkuvan punaiset Granaattiomenat ovat jälleen täällä! Jos haluat tietää, miksi tähän superhedelmään kannattaa tutustua ja miten sen kuoren avaus onnistuu suht’ sujuvasti, lue eteenpäin…

Tässä tarina granaattiomenasta.

Ennen kuin itse perehdyin ’grannan’ anatomiaan, kuvittelin tuon epämääräisen punaisen pallukan sisällön olevan omenan tapainen ja eroavan tavallisesta omenasta kuin greippi verigreipistä. Odotin pinnan alta löytyvän punamaltoista pehmeää hedelmän lihaa, mutta väärässä olin.  Pallukan sisältä paljastui pirteä näky. Raikas, punainen siemenmeri. 

Huipputerveellinen granaattiomena ei ole varsinaisesti hedelmä, vaikka se siksi mielletäänkin. Sen paksun kuoren suojissa sijaitsevat kymmenet yksittäiset siemenet muodostavat kokonaisuutena yhden ison marjan.

Siemenet tuovat itselleni mieleen kotipihoissakin hyvin menestyvän valkoherukan marjan maun.

Jo pitkään kaupojen satokausitarjontaan kuuluneen granaattiomena käsittelyyn liittynyt urbaanilegenda sen käsittelyn hankaluudesta, on saattanut estää tekemästä siihen tarkempaa tuttavuutta. Mutta kokemuksesta oppii, kuten sanotaan ja ainakin kerran kannattaa monia asioita kokeilla…  Enää ei meidänkään keittiö tulvi punaista piskosadetta avausprojektin aikana.

TERVEYDELLE ARVOKAS HEDELMÄ

Siemenet sisältävät runsaasti antioksidantteja ja vitamiineja.

  • Siementen lisäys perusravintoon parantaa elimistön vastustuskykä ja alentaa riskejä saada tulehduksia, flunssaa ja vakavampiakin sairauksia.
  • Tutkimusten mukaan siementen sisältämät antioksidantit suojaavat elimistöä liiallisesta hapettumiselta ja vaikuttavat mm. muistiin, verenpaineeseen, reumasairauksiin, bakteeri- ja sienitulehduksiin, syöpiin, sydän- ja verisuonitauteihin sekä diabetekseen.

Superfoodia salaattiin ja jälkiruokiin

  • Jo muutama siemen tekee arjen perusruuastakin himpun verran terveempää ja hyvännäköistä superfoodia.

ESIMERKKEJÄ GRAANTTIOMENAN KÄYTTÖTAVOISTA

  • Puristamalla terveysjuomiin
  • Kokonaisina koristeeksi leivonnaisiin
  • Lisämakuna salaatteissa, rahkoissa ja puuron päällä

VINKKEJÄ HEDELMÄN HANKITAAN JA KÄSITTELYYN 

1: Valitse kaupasta aina napakkakuorinen ja kiiltävä hedelmä

Pehmeä kuori on merkki ylikypsästä hedelmästä, jonka säilyvyysaika on lyhyt. Napakkakuorinen säilyy jääkaapin viileydessä 0 – +5 °C,  ainakin pari viikkoa.

2: Suojaudu roiskeilta kuorta avatessasi!

Sisältä tirskahteleva mehu irtoaa vaatteista ja iholta huomattavasti mustikan ja aronian mehua helpommin. Puna lähtee käsistä pois saippuapesulla ja vaatteistakin, kun läikät huuhtelee heti vedellä.

3: Työkaluina tarvitset leikkuualustan ja terävän veitsen.

Ota lähistölle myös valmiiksi laakea kulho, johon voi tiputtaa siemenet ja keskikokoinen lusikka, jolla voi irrottaa siemenet kalvosta.

4: Kerää vain siemenet

Siemenet ovat kiinni vaaleassa mehiläiskennoa muistuttavassa väliseinässä, eikä ole syötävää. Kennosto sisältää happoa ja tehtävänä on suojata siemeniä.

RÄJÄYTYS – Ohjeita avaukseen

Aloita tekeminen hieromalla hedelmää ensin pöytää vasten.

Kuulet narskuntaa, kun kalvo irtoaa kuorestaan.

Viillä nahkamaisen kuoren pinta auki noin 0,5 cm:n syvyydeltä.

Kierrä veitsellä viilto koko hedelmä ympäri.  Jos punainen neste tirisee ulos, kevennä otetta.

Ota kulho alle ja aloita hedelmän käsittely sen päällä

Paina peukalot viillon kohdasta hedelmän sisälle.

Kun ujutat peukaloita viillosta syvemmälle sisään ja vääntelet puolikkaita vastasuuntiin, palat irtoavat toisistaan. Osa siemenistä tippuu kulhoon.

Käsittele hedelmä puoliskoittain.

Pidä käsiteltävä puolikas kulhon päällä ja käännä halkaistu pinta alaspäin.

Ota tukeva ote kuoren reunoista, paina peukaloilla hedelmän ’napaa’ alaspäin ja nosta kuoren ulkoreunoja samalla itseesi päin.

Siemeniä irtoaa tässä vaiheessa jälleen osa lisää.

Murra puolikasta vielä kulhon päällä pienemmiksi osiksi.

Siemenet irtoavat kätevästi kennosta sormilla työntelemällä, mutta toki homman voi tehdä siististi myös lusikalla kangertaen.

Vielä loppusilaus ja herkuttelu voi alkaa!

Tarkista lopuksi, ettei ikävästi suussa tuntuvia kennoston paloja ole jäänyt kulhoon ja siementen sekaan.

Ellet käytä annosta heti, laita siemenet kannelliseen lasikulhoon ja jääkaapiin. Siellä ne pysyvät raikkaina useita päiviä.

Ja nyt ostoksille ja herkuttelemaan!

Syyskuusta tammikuulle myynnissä olevat granaattiomenat tuodaan Suomeen Espanjasta, Italiasta sekä Israelista. Kilohinta on noin 6 € ja yksi hyvänkokoinen hedelmä painaa noin 300 grammaa.

 

Granaattiomena ja sen syötävät siemenet

– Marita 💚

Alkuperäinen tarina julkaistu 8.11.2018


 

Klikkaa painiketta ja jaa artikkeli myös kaverille 💚

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

css.php