Granaattiomenan kanssa tutuiksi

Mahtavaa – Granaattiomenakausi on alkanut!

Tuttavuuteni Granaattiomenan kanssa on kestänyt nyt muutaman vuoden ja jatkuu… Tässä tarinassa on vinkkejä tuon epämääräisen näköisen punaisen pallukan selätykseen (=avaukseen) sekä perusteluja, miksi granaattiomena on niin super. Tutustu ja kokeile.

Ennen perehtymistäni ’omenan’ anatomiaan, luulin että kuoren alla on tavallisen omenan tapainen sisältö. Punamaltoinen pehmeä hedelmänliha. Luulin eron olevan kuin greipillä ja verigreipillä. Olin väärässä. Sisällä odottikin käsittämättömän kaunis siemenmeri. 

Granaattiomena on yksi maailman terveellisimmistä hedelmistä. Se ei ole oikeastaan omena, vaan omenaa muistuttavan kuoren sisälle pakattu yksi iso marja. Kuoren sisällä on kymmeniä yksittäisiä supersiemeniä, joiden maku ja väritys on pirtsakka ja herkullinen.

Granaattiomenia on ollut saatavissa kaupoista jo pitkään ja uskonkin, että moni on niitä syönytkin, mutta harvempi avannut. Sen verran vahvasti legensa avaamisen haasteista elää joukossamme…

Mutta kokemuksesta oppii, kuten sanotaan. Enää ei  meidänkään keittiön valkoiset seinälaatat valu punaisia raitoja avausprojektin jäljiltä…

TERVEYDELLE ARVOKAS GRANAATTIOMENA
 1. Punaiset siemenet sisältävät runsaasta elimistön liiallisesta hapettumiselta suojaavia antioksidantteja ja vastustuskykyä vahvistavia vitamiineja.
 2. Lisäämällä granaattiomenan siemeniä perusravinnon mukaan, riskit tulehduksille, flunssalle tai vakavampienkin siurauksien saamiselle alenee.
 3. Tutkimusten mukaan antioksidantit vaikuttavat ainakin  muistiin, verenpaineeseen, reumasairauksiin, bakteeri- ja sienitulehduksiin, syöpiin, sydän- ja verisuonitauteihin sekä diabetekseen – positiivisesti.
SUPERFOODIA SALAATTIIN JA JÄLKIRUOKIIN

Vain muutama siemen riittää tekemään arjen ruuasta jotain parempaa. Maukasta ja hyvännäköistä… superfoodia.

KÄYTTÖVINKKEJÄ
 1. Ihanaa terveysjuomaan puristamalla
 2. Suloiseksi koristeeksi leivonnaisiin
 3. Kirpakaksi mausteeksi salaatteihin, rahkoihin tai vaikka puuron päälle.
MITEN GRANAATTI RÄJÄYTETÄÄN?
Vinkki 1: Osta kaupasta napakkakuorinen ja kiiltävä hedelmä.

Pehmeät ovat jo ylikypsiä. Jos ostat useamman hedelmän kerralla, ne säilyvät hyvin ainakin pari viikkoa jääkaapissa 0 – +5 °C.

Vinkki 2: Syö vain siemenet.

Vaaleaa mehiläiskennoa muistuttava väliseinä ei ole syötävää. Se on pahanmakuista, siemeniä suojaavaa happoa ;).

Vinkki 3: Älä tee tätä pyhäkamppeet päällä.

Punaiset mehupisarat lähtee normipesussa, mutta harmittavat.

Vinkki 4: Varusteina terävä veitsi, leikkuulauta, laakea kulho ja lusikka
AVAUSOHJEET
 1. Hiero hedelmää ensin pöytää vasten. Kuuluu narskuntaa, kun kalvo irtoaa kuorestaan.
 2. Viillä nahkamaisen kuoren kova pinta auki noin 0,5 cm:n syvyydeltä. Tee viilto koko hedelmän ympäri.  Jos punainen neste tirisee ulos, kevennä vähän otetta.
 3. Ota kulho alle ja painele peukalot puoliskojen väliin, hedelmän sisälle.  Ujuttamalla sormia yhä syvemmälle ja puolikkaita vastasuuntiin väännellen, palat irtoavat toisistaan. Osa siemenistä tippuu jo tässä vaiheessa kulhoon. Siksi kulho alle ;).
 4. Käsittele puolikkaat erikseen. Käännä puolikas halkaistu pinta alaspäin. Ota tukeva ote reunoista ja paina peukaloilla hedelmän ’napaa’ alaspäin, kuin kääntäisit sukan nurinpäin.  Siemeniä irtoaa toimenpiteellä lisää kennosta.
 5. Murra puolikas vielä puoliksi ja irrota loput siemenet kennoston uumenista kulhoon sormin tai lusikalla.  Siementen irrottelu sormilla on omasta mielestäni kätevämpää kuin lusikalla. Punainen väri lähtee käsistä pelkällä vedellä, eikä värjää kuten mustikka tai aronia.
 6. Toista sama homma toiselle puolikkaalle
 7. Voila’, herkku on valmista…. melkein.
 8. Tarkista vielä, ettei vaaleita kennoston paloja ole jäänyt siementen sekaan. Maistuvat ja tuntuvat ikäviltä suussa.

Nautinnollisia hetkiä superfoodin parissa!

Terveisin, Kiannimarikko – Granaattiomenan ystävä

 

Piditkö sisällöstä? KIITOS, kun jaat lukemaasi eteenpäin. Sharing is caring 💚 -Marita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *