Granaattiomena tutuksi

Mahtavaa –  On taas hehkuvan punaisten Granaattiomenien sesonkiaika!

Jos haluat tietää, miksi tähän superhedelmään kannattaa tutustua ja miten sen kuoren avaus onnistuu suht’ sujuvasti, lue eteenpäin…

Ennen kuin itse perehdyin granaattiomenan anatomiaan, luulin tuon epämääräisen punaisen pallukan olevan kuoren sisältä omenan tapainen ja eroavan tavallisesta omenasta kuin greippi verigreipistä. Odotin pinnan alta löytyvän punamaltoista pehmeää hedelmän lihaa, mutta väärässä olin.  Pallukan sisältä paljastui pirteä näky. Raikas, punainen siemenmeri. 

Huipputerveellinen granaattiomena mielletään hedelmäksi, vaikka se oikeasti onkin marjakasvi. Hedelmän paksun kuoren suojissa sijaitsevista kymmenistä siemenistä muodostuu nimittäin yksi kokonaisuus, yksi iso marja.

Itselleni siemenet tuovat mieleen kotipihoista tutun valkoherukan marjan maun ja kutsunkin granaattiomenaa usein ’grannaksi’ , kuten myös tässä jutussa.

Jo pitkään kaupojen satokausituotteisiin kuuluneen grannan käsittelyyn liittyy mielestäni aiheeton urbaanilegenda.  Hedelmän koetaan olevan sottainen ja hankalasti avauttava.

Hmmm…. Nyt viimeistään on aika korjata tämä virheellinen käsitys. Aloitetaan terveys edellä….

Siemenet sisältävät runsaasti antioksidantteja ja vitamiineja.

  • Siementen lisäys perusravintoon parantaa elimistön vastustuskykä ja alentaa riskejä saada tulehduksia, flunssaa ja vakavampiakin sairauksia.
  • Siemenet sisältävät antioksidantteja, jotka tutkimusten mukaan suojaavat elimistöä liiallisesta hapettumiselta ja vaikuttavat mm. muistiin, verenpaineeseen, reumasairauksiin, bakteeri- ja sienitulehduksiin, syöpiin, sydän- ja verisuonitauteihin sekä diabetekseen.

Superfoodia salaattiin ja jälkiruokiin

  • Jo muutaman siemenen lisäys ruokiin tai salaatteihin, tekee arjen perusruuastakin himpun verran terveempää ja hyvännäköistä superfoodia.

ESIMERKKEJÄ KÄYTTÖTAVOISTA

  • Puristamalla  juotavaksi
  • Kokonaisina koristeeksi leivonnaisiin
  • Lisämakuna salaatteissa, rahkoissa ja puuron päällä

VINKKEJÄ VALINTAAN JA KÄSITTELYYN 

1: Valitse kaupasta aina napakkakuorinen ja kiiltävä yksilö

Pehmeä ja ruttuinen kuori on merkki ylikypsästä, ja lyhyen aikaa kotioloissa säilyvästä yksilöstä.

Napakkakuorinen yksilö säilyy jääkaapin viileydessä 0 – +5 °C parikin viikkoa.

2: Suojaudu roiskeilta kuorta avatessasi!

Grannan kirkas mehu värjää kädet ja vaatteet, mutta tarraa kiinni mustikka- ja aroniamehun tavoin. Puna lähtee käsistä pois saippuapesulla ja vaatteistakin, kun läikät huuhtelee heti vedellä.

3: Työkaluina tarvitset leikkuualustan ja terävän veitsen.

Varaa avaustoimenpiteitä varten käyttöön myös iso kulho. Astian pitää olla niin iso, että pystyt käsittelemään grannan kulhon suojassa.

4: Kerää vain siemenet

Siemenet ovat kuoren sisällä kiinni vaaleassa mehiläiskennoa muistuttavissa seinien suojassa. Happoja sisältävän kennoston tehtävä on suojata siemeniä. Sitä ei syödä.

RÄJÄYTYS – Ohjeita avaukseen

Aloita tekeminen hieromalla hedelmää ensin pöytää vasten.

Kuulet narskuntaa, kun kalvo irtoaa kuoresta ja kalvoista.

Halkaise hedelmä leikkuulaudan päällä tukevalla ja terävällä veitsellä ronskisti kahtia.

Ota kulho alle ja aloita hedelmän käsittely sen sisällä

Käännä hedelmä nurin ja paina se peukaloilla vielä kahtia.

Käsittele jokainen palanen hedelmää erikseen.

Kun kuoripuoli on kädessä ylöspäin,  osa siemenistä tippuu käsittelyssä suoraan alla olevaan kulhoon.

Kaivele sormilla siemenet irti kennosta.

Siemenet irtoavat kätevästi kennosta sormilla työntelemällä, mutta toki homman voi tehdä siististi myös lusikalla kangertaen.

Vielä loppusilaus ja herkuttelu voi alkaa!

Tarkista kulhon sisältö ja poista sinne todennäköisesti pudonneet kennoston jämät.

Ellet käytä annosta heti, laita siemenet kannelliseen lasikulhoon ja jääkaapiin. Siellä ne pysyvät raikkaina erilaisiin käyttöihin useita päiviä.

Ja nyt ostoksille ja herkuttelemaan!

Grannojen pääasiallinen myyntiaika alkaa syyskuussa ja kestää tammikuulle. Hedelmät  tuodaan Suomeen Espanjasta, Italiasta ja Israelista. Kilohinta on alle 10 € ja yksi hyvänkokoinen hedelmä painaa noin 300 grammaa.

Terkuin, Marita 💚

Granaattiomena ja sen syötävät siemenet

Alkuperäinen tarina julkaistu 8.11.2018. Käsittelyvinkit  päivitetty viimeksi 29.1.2023


Sivustojen jako kaverille on helppoa FB-merkkiä klikkaamalla 💚

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

css.php