Helppoa yrttiviljelyä

Oletko koukussa yrtteihin?  Tässä artikkelissa on 11 yrttivinkkiä sekä paljastus, miten keittiöpuutarhailu on helppoa kuin heinän teko. 

Elämä jatkuu…

Yrtit tuovat ruokiin makua, raikkautta, kauneutta, ihania tuoksuja ja lukuisia terveysvaikutuksia.

Yrttien soveltuvuutta ihmisen ravinnoksi on tutkittu paljon ja asiantuntijoiden mukaan pääosa niiden vaikutuksista ovat aikuisille ja perusterveille hyväksi.  Varoitukset kohdistuvat lähinnä odottavien äitien ja pienten lasten yrttien käyttöön.

Kiehtovaa yrttiviljelyä

Yrtteily aloittaa monen viherpeukalon kevään.  Kunhan joulukiireet hellittävät ja valon määrä ulkona lisääntyy, tarhurit kiinnostuvat siemenistä ja kasvien kasvatuksesta.  Lähiruoan arvostus sekä halu käyttää aitoja raaka-aineita ovat kiinnostuksen taustalla.

… ja onhan yrtteily äärettömän helppoa.

Kesäviljely onnistuu ilman kasvihuonetta, avoviljelynä. Siemenet vain multaan ja luonto hoitaa lopun. Riittävä lämpö, kosteus ja valo vauhdittavat yrtit kasvuun.

Mm. basilika, fenkoli, meirami, rakuuna, salvia, sitruunamelissa ja timjami ovat esimerkkejä yrteistä, jotka eivät tarvitse esikasvatusta.

Esikasvatettavat lajit ovat sitten toinen juttu ja tarvitsevat tarhurilta jonkin verran enemmän viitseliäisyyttä, aikaa, tilaa ja kärsivällisyyttä. Mutta onnistuu lisävalon turvin sisätiloissa jopa jo helmikuussa.

Pimeys kasvattaa herkästi vain varsia ja tekee kasvustosta honteloa. Kun kylvöt aloittaa vasta maalis-huhtikuussa, luonnonvalo saattaa riittää ikkunan läheisyydessä kasvuvaloksi yksistäänkin.

Aikanaan ulos siirrettävien lajien kasvatuksen ajoitus kannattaa miettiä tarkasti ja välttää myöhemmin keväällä kohtaava tilanne, kun taimet ovat jo isoja, mutta yöt vielä viileitä taimien ulosvientiä varten.

  • Onneksi siemenpusseissa on hyvät ohjeet. Esimerkkinä loppukesän herkkuihin kuuluvan pensastomaatin siemenpussin takana oleva ohje: ’Kylvä siemenet kylvömultaan 8-10 viikkoa ennen ulosistutusta. Peitä kevyesti mullalla ja muovilla. Pidä kosteana. Sijoita itämään 18-21 C. Taimettumisen jälkeen siirrä valoisaan ja viileämpää. Aikainen kylvo vaatii lisävaloa. Kouli pikkutaimet 1/ruukku lanoitettuun multaan.

KIITOLLINEN YRTTIHARRASTELIJA

Kaikki tarvittava pienessä tilassa – isossa ruukussa.

Ruuanlaitto ilman yrttejä on ihan ok … VAI ONKO?

Yrtteilyllä on monta tasoa, josta kukin löytää kyllä oman tyylinsä.  Harrastuksen laajuutta ja syvyyttä voi säätää oman kiinnostuksensa mukaan ja homma onnistuu tarvittaessa myös pienessä tilassa.

  • Omassa yrtteilyssäni ei ole määrällisiä tuotantotavoitteita. Harrastuksen motivaattorina toimii lähinnä mielenkiinto ja kokeilunhalu itselleni uusia lajikkeita kohtaan. Talvipäivinä keittiöikkunan edessä työtason päällä kasvava yksikin yksilö tuo mukavaa seuraa ja iloa 💚.

Tuoreyrtit ovat omassa keittiössäni ahkerassa käytössä ympäri vuoden. Talviaikaan yrttipuutarhan lähteinä toimivat lähikaupan hevi-osastolta ostetut ruukkuyrtit ja kesällä oman pihan ruukkuistutuksista poimittavat suosikit.

Suurkiitos kotimaisille kasvihuoneyrittäjille! On iso etu, että kokkailussa käytettävät yrtit ovat pimeinä talvikuukausinakin tuoreita ja raikkaita – kuin kesällä.

Suosin helppoutta, taimien kasvatuksessa myös kesäaikaan. En kasvata yrttejä itse, vaan hankin koulitut ja karaistut taimet ’puolivalmiina’ taimimyymälöistä. Täydellisen helppoa yrttiviljelyä.  Jee!

11 niksiä keittiöpuutarhurille

Jos haluat kasvattaa keittiöpuutarhan yrttejä ulkona ilman rehkimistä ja kovia ponnistuksia, tässä sinulle muutama vinkki yrttien hankintoihin, hoitoon ja säilöntään.

1. Tutustu yrttivaihtoehtoihin ja keskity muutamiin lajeihin

  • Hanki taimet vasta, kun kelit ja maa ovat kunnolla lämmenneet.
  • Valitse lajit, jotka sopivat keittiöyrttipaikan olosuhteisiin.
  • Ole avoin kokeiluille ja keskity yrtteilyn tarjoamaan💛.
  • Ota tuttujen lajien mukaan vuosittain jokin uusi laji testaukseen.

2. Suunnittele ostoskorin sisältö etukäteen

  • Tee ruukkuistutukset isoon astiaan ja yhdistele samaan astiaan samanlaista hoitoa ja kasvuoloja tarvitsevia lajeja. >> Kosteus, valotarpeet, lannoitus ja kylmänarkuus.
  • Huomioi yhdistelyissä myös ulkonäkö. Valitse lajeja, jotka täydentävät ulkoisesti toisiaan.  
  • Valitse taimikaupasta ainoastaan terveitä taimia. Parhaimpia ovat matalat, ryhdikkäät ja hyvässä kasvussa olevat yksilöt. Jos multa taimiruukussa on kovaa / kuivaa, etsi vaihtoehto.

3. Yrtit ulkona lämpimään ja tuulelta suojaisaan kasvupaikkaan

  • Yrttien aromit kehittyvät parhaiten, kun saavat olla osan päivää auringon lämmössä.
  • Vältä kuitenkin valitsemasta yrteille paikkaa, jossa ne ovat koko päivän auringonpaisteessa ja altistuvat paahteen johdosta liialliselle kuivumiselle.  

4. Kasvualusta hyvin vettä läpäisevää maata

  • Sopiva multa on kuohkeaa, peruslannoitettua, kalkittua ja hiekkapitoista.
  • Ruukkuistutuksissa valitse ruukku, jossa on veden poistumista varten reikä pohjalla tai salaojita umpipohjaisen ruukun pohja lecasoralla tms. ilmavaksi. 
  • Suoraan avomaahan istutettavat monivuotiset lajit säilyvät talven yli parhaiten kohopenkkiin istutettuina, koska silloin ei vesi jää niiden herkille juurille seisomaan.  

5. Istuta yrtit lähelle keittiötä / oleskelutiloja

  • Kun yrttejä kasvatetaan lähellä käyttöpaikkaa, niitä tulee käytettyä ja hoidettua, eivätkä unohdu pihan perälle. 
  • Sopivia paikkoja yrttikasvatukseen löytyy ruukkujen lisäksi kivikkotarhoista ja kukkatarhojen aukoista.

6. Korjaa satoa pitkin kesää latvomalla

  • Katkaise latva kolmannen lehtiparin jälkeen, niin kasvu jatkuu ja kasvusto tuuheutuu.  Yksittäisten ylälehtien nyppiminen kasvattaa herkästi vain vartta.
  • Jätä varteen aina muutama lehti jäljelle, niin kasvu ei tyrehdy.

7. Hyödynnä pistokkaita uudeksi sadoksi

  • Pistokkaista saatava uusi sato valmistuu nopeimmillaan jopa parissa viikossa.
  • Juurruta katkaistu latva vedessä tai suoraan siemenkapseliin* siirrettynä.

* Siemenkapseli = puristettu turvekiekko.

8. Jemmaa osa yrteistä myöhempään käyttöön 

Pakastetut, öljyssä säilötyt ja kuivatut yrtit sopivat salaatinkastikkeeksi ja toimivat sellaisenaan mm. perunasoseen, kasvisten sekä lihan ja kalan mausteena.

  • Kuivattuna yrttejä tarvitaan tuoretta vähemmän  -> 1 tl kuivayrttiä vastaa 2 rkl hienonnettua tuoreyrttiä 
  • Yrttien aromit säilyvät öljyssä -> Säilö yrtit öljyssä ’upottamalla’ öljyyn yhtä tai useampaa yrttiä keskenään, silputtuna tai kokonaisina varsina.  

9. Kerää yrttisato ennen kasvin kukintaa ja tee lopuista kukkakimppuja

    • Yrttien maku on parhaimmillaan juuri ennen kukintaa ja kukka latvassa onkin yleisimmin merkki kasvin yli-ikäisyydestä.
    • Kukkivien yrttien varret ovat usein paksuuntuneita ja puumaisia… juuri sopivia kauniiden ja aromaattisten kukkakimppujen raaka-aineeksi.

10. Osta hevi-hyllystäkin vain hyvässä kunnossa olevia tuoreyrttejä

  • Tarkista kylmävauriot ja kosteus!
  • Tummentuneet lehdet ovat merkki kylmävaurioista, joista kasvi toipuu harvoin.
  • Kuiva turvepaakku on huono merkki. Herkkä juuristo saa kuivuttuaan vaurioita ja kasvin elinvoimaisuus heikkenee.  

11. Säästä vettä – ostoyrttejä ei tarvitse aina pestä!

Kotimaiset yrtit ovat heti käyttövalmiita ja niistä voidaan käyttää myös varret. Yrttien huuhtelu on tarpeellista vain multajäämien puhdistuksessa.

  • Kotimaisista tuottajista ainakin Järvikylän kartano ilmoittaa, ettei tuotteita kastella taimivaiheen jälkeen ylhäältä päin. >>> Syötävä osuus pysyy puhtaana, eikä vaadi huuhtelua.
Puutarhassa on lupa iloita ja kokeilla!

Kiitos lukijani! Tässä sinulle virikkeitä helppoon yrttiviljelyyn. 

Jos aihe kiinnostaa lisää, artikkelissa  Keittiöpuutarhani lempiyrtit  on kooste 9 :lle yrtin terveysvaikutuksista ja vinkkejä niiden käytämisestä ruuanvalmistuksessa.

-Marita 💚


Yrttisivuja:

www.järvikylä

www.puhtaastikotimainen

www.sydan.fi

Kianni Oy  | Alkuperäinen artikkeli 20.2.2018. 


Sivustojen jako kaverille on helppoa FB-merkkiä klikkaamalla 💚

css.php