Helppoa yrttiviljelyä

Suomalaisten sanotaan olevan yrttihullu kansa. Olen yksi niistä 🤣.  Tässä artikkelissa kerron mitenkä yrttien kasvatus onnistuu pienessäkin pihassa, vaikka kaupunkiasunnon parvekkeella.  Ja lisäbonuksena on 12 vinkkiä yrttien käsittelyyn.

Annos tuoreyrttiä on superjuttu!

Yrtit merkitsevät itselleni ekologista ja riittoisaa lähiruokaa, kaunista ulkonäköä, ihania tuoksuja ja nykyisin myös yhä enemmän tietoista uteliaisuutta niiden lukuisista terveysvaikutuksista.

Itseäni kiinnostavat erityisesti, mitä ravintoaineita ruuanlaitossa käytettävät aromikasvit sisältävät ja mitenkä monella eri tavalla niiden käytön kerrotaan vaikuttavan ihmisen terveyteen.

Yleisimmin asiantuntijoiden tutkimustulokset kertovat yrttien terveysvaikutuksista jotain mielenkiintoisen positiivista, mutta joskus myös varoittavaa. Esimerkkinä odottavat äidit ja ihan pienet sylivauvat, joita kehoitetaan välttämään yrttien runsasta käyttöä. Ymmärrän hyvin varoituksen, sillä siirtyväthän vahvat aromit äidin ruokavaliosta verenkierron mukana lapseen odotusaikana ja äidinmaidossa.

Kiehtovaa yrttiviljelyä

Yrttien kasvattaminen on monen viherpeukalon alkukevään harrastus. Kämmensyyhy siemeniä ja kasvatusta kohtaan lisääntyy heti joulukiireiden hellitettyä ja valoisan ajan lisääntyessä.

Luulen, että yrttikasvatuksen ja yrttien käytön suosiota on viime aikoina lisänneet luonnollisten raaka-aineiden käytön lisääntyminen, lähiruuan merkityksen arvostus sekä kiinnostus helpoimmasta päästä olevaa hyötyviljelyä kohtaan. Yrteilyhän onnistuu myös ilman kasvihuonetta!

Viljely onnistuu, kunhan siemenet saavat riittävästi lämpöä, kosteutta ja valoa.  Osa kasveista tarvitsee pidemmän esikasvatusajan, jolloin kasvatus pitää aloittaakin lisävalon turvin jopa tammikuussa.

Useimmille yrteille*  riittää kuitenkin lyhyempi esikasvatus, jolloin tehokkain kylvöaika on maalis-huhtikuussa. Silloin taimet saavat kasvuunsa tarvitseman lämmön lisäksi  riittävästi valoa luonnonvalosta –  valoisalta ikkunalta.

* Esim. basilika, meirami, rakuuna, salvia, timjami, sitruunamelissa, timjami ja fenkoli
YRTTien kasvatus onnistuu PIENESSÄkin tilaSSA!
Monipuolinen yrtti-istutus mahtuu pieneenkin tilaan!

Yrtteily on harrastus, jonka laajuutta ja syvyyttä voi onneksi säätää oman kiinnostuksensa mukaan. Oma yrtteilyharrastus ei tarvitse isoja tiloja, koska tavoitteena ei ole taimien määrällinen kasvatus. Olen enemmän kokeilija, joka saa ilon irti keittiön ikkunalla silloin tällöin kasvavien yksittäisten kasvien seurailusta.

Hetki kasvien alkukehityksen parissa toimii myös loistavana mindfulness-aikana, ainakin itselleni. Muu maailma unohtuu minuutiksi ja terapeuttina toimii kasvin uusi elämä 💚.

Nykyisin on mahtavaa, kun kotimaassa kasvatettuja yrttinippuja saa lähes joka kaupasta. On etu, että kulloinkin kokkailussa tarvittavat yrtit ovat taatusti  tuoreita ja raikkaita – kuin kesällä.

Ruuanlaitto ilman yrttejä on kuin jalasta puuttuisi kengässä sukka… Itse käytän tuoreyrttejä ahkerasti läpi vuoden. Talviaikaan yrttipuutarhani tosin löytyy lähikaupan hevi-osastolta.

Ja kuten jo varmaan arvaatkin, en (esi)kasvata yrttejä ja kukantaimia kevättä ja kesää vartenkaan itse, vaan hankin koulitut ja karaistut taimet ’puolivalmiina’ taimimyymälöistä. Näin olen toiminut jo useita vuosia ja homma onnistuu ilman kasvimaatakin. Hyvällä suunnittelulla, tietenkin.

Pienestä ’kaupunkipuutarha-mallista’ pitäville, tässä 12 toimintavinkkiä tukemaan harrastusta.

😆

Yrttiniksejä keittiöpuutarhurille

Tutustu yrttivaihtoehtoihin ja muistele, mitkä lajit ovat aikaisemmin menestyneet hoidossasi.

  • Hanki kasvit vasta, kun kelit ja maa ovat kunnolla lämmenneet.
  • Valitse lajit, jotka suositusten perusteella voisivat menestyä suunnitellussa kasvupaikassa.

Valitse taimikaupasta ostoskoriin mahdollisimman matalat, mutta hyvässä kasvussa olevat yksilöt. Ne, jotka pysyvät parhaiten pystyssä.

  • Käytä isoja ruukkuja ja suunnittele istutus kasveista, jotka sopivat hoidon ja ulkonäön kannalta toisiinsa.
  • Esimerkkinä kosteus, valotarpeet, lannoitus ja kylmänarkuus.
  • Osa kasveista tarvitsee tasaisen kasvualustan ja lannoitusta läpi kesän. Kaikki yrtit hyötyvät kalkituksesta. 

Valitse ulkona kasvupaikaksi lämmin ja tuulelta suojaisa alue.

  • Aromit kehittyvät parhaiten lämpimässä, kunhan eivät ole koko aikaa porottavan auringon alla.

Istuta taimet vettä läpäisevään maahan ja ruukkuun, jossa on veden poistumista varten reikiä pohjalla.

  • Monivuotiset lajit säilyvät talven yli parhaiten kohopenkissä, johon vesi ei jää juuristoalueelle seisomaan. 

Istuta yrtit lähelle oleskelutiloja. Paikkaan, missä niitä on helppo hoitaa ja noutaa versoja käyttöön. 

  • Yrtit sopivat ruukkuihin, kivikkotarhaan ja kukkaryhmien täydentäjiksi  – aukkopaikkoihin.

Kerää sato ennen kukintaa, jolloin maut ovat parhaimmillaan.

  • Kukka latvassa on merkki kasvin ikääntymisestä. 
  • Kukkivista yrtinoksista saa nättejä ja aromaattisia kesäkukkakimpuja.

Pidä tuoreita yrttejä keittiössä aina esillä – talvellakin.

  • Yrtit tuovat keittiöön tuoksua ja raikasta tunnelmaa. 
  • Toimi esimerkkinä. Kokeile ja testaa uusia makuja rohkeasti. 

Osta kaupasta kotiin vain hyvässä kunnossa oleva tuoreyrtti.

  • Tummentuneet kohdat lehdissä ovat saattaneet syntyä kylmävaurioista, joista kasvi toipuu harvoin.
  • Jos kasvin turvepaakku ruukussa on täysin kuiva, juuret ovat vaurioituneet ja osa kasvista tulee kuolemaan.

Korjaa satoa latvomalla, ei yksittäisiä lehtiä nyppimällä.

  • Yksittäisten ylälehtien nyppiminen kasvattaa herkästi vain vartta.
  • Katkaisemalla latvaa kolmannen lehtiparin jälkeen, kasvu jatkuu ja kasvusto tuuheutuu.
  • Jätä muutama lehti varteen aina jäljelle, niin kasvu ei tyrehdy.

Hyödynnä pistokkaita uudeksi sadoksi.

  • Siirrä katkaistu latva juurtumaan veteen tai suoraan siemenkapseliin (puristettu turvekiekko).
  • Pistokkaista saatava uusi sato voi olla valmista jopa parissa viikossa.

Säilöä osa yrteistä pakastamalla, kuivaamalla tai öljyssä.

  • Kuivattu yrtti riittää pidempään -> 1 tl kuivayrttiä vastaa 2 rkl hienonnettua tuoreyrttiä 
  • Yrttien aromit säilyvät öljyssä -> Käytä yhtä tai useampaa öljyä keskenään ja sekoita joukkoon silputtu nippu yrttiä tai kokonaisia varsia.
  •  Sopivat sellaisenaan salaatinkastikkeeksi ja toimivat perunasoseen, kasvisten sekä lihan ja kalan mausteena.

Kaikkia ostoyrttejä ei tarvitse pestä!

  • Kotimaisista tuottajista ainakin Järvikylän kartano on ilmoittanut etteivät kastele tuotteitaan taimivaiheen jälkeen ylhäältä päin. Syötävä osuus pysyy puhtaana, eikä vaadi huuhtelua.

Kiitos lukijani! Toivottavasti nautit tarinasta Helppoa yrttiviljelyä ja sait jotain lisää omaan keittiöpuutarhailuusi.

Mielenkiinnostani yrttejä kohtaan olen kirjoittanut aiheesta myös toisen tarinan.  Blogijuttuun – Keittiöpuutarhani lempiyrtit  olen kerännyt löydöksiäni 9 eri yrtin terveysvaikutuksista ja vinkkejä niiden käytölle ruuanvalmistuksessa.

Käy lukemassa 😆

-Marita


Hyviä yrttisivuja

www.järvikylä

www.puhtaastikotimainen

www.sydan.fi

P.S.

Kianni Oy:n puutarhapalveluista lisää täällä.

ja kooste Kiannimarikon lempiyrteistähän löytyy täältä

Alkuperäinen tarina 20.2.2018. Päivitys 9.1.2019


 

Piditkö sisällöstä? KIITOS, kun jaat lukemaasi eteenpäin. Sharing is caring 💚 -Marita