Helppoa yrttiviljelyä

Suomalaisten sanotaan olevan koukussa yrtteihin.  Tässä artikkelissa on 12 vinkkiä yrtteilyyn. Lisäksi paljastan oman tapani harrastaa keittiöpuutarhailua.  

Elämä jatkuu…

Yrtit tuovat ruokiin makua ja raikkautta, kaunista ulkonäköä, ihania tuoksuja sekä lukuisia terveysvaikutuksia.

Yrttien soveltuvuutta ihmisen ravintona, on tutkittu paljon ja asiantuntijoiden mukaan pääosa vaikutuksista ovat aikuisille ja perusterveille myös hyväksi.  Varoitukset niiden runsaasta käytöstä kohdistuvat lähinnä odottaviin äiteihin ja ihan pieniin sylivauvoihin.

Ymmärrettävää, sillä siirtyväthän yrttienkin vaikutukset äidin kehosta verenkierron mukana lapseen – niin odotusaikana kuin äidinmaidostakin.

Kiehtovaa yrttiviljelyä

Yrttien kasvatus aloittaa monen viherpeukalon kevään.  Kunhan joulukiireet hellittävät ja valon määrä ulkona lisääntyy, tarhurin kiinnostus siemeniä ja kasvien kasvatusta kohtaan yltyy. Kasvava arvostus lähiruokaa kohtaan sekä halu käyttää aitoja raaka-aineita, ovat kiinnostuksen taustalla.

Hyvä suunta, kieltämättä. Ja onhan yrtteily haluttaessa äärettömän helppoa.

Kesällä viljely onnistuu ilman kasvihuonettakin, kunhan siemenet pääsevät multaan ja saavat kasvun vauhditukseen riittävästi lämpöä, kosteutta ja valoa.  Esikasvatettavat lajit tarvitsevat jonkin verran myös viitseliäisyyttä. Kasvatus vaatii enemmän aikaa, tilaa ja kärsivällisyyttä, mutta onnistuu lisävalon turvin sisätiloissa jopa jo tammikuussa.

  • Kun kylvöt aloittaa maalis-huhtikuussa, luonnovalo riittää taimille ikkunan läheisyydessä.
  • Mm. basilika, fenkoli, meirami, rakuuna, salvia, sitruunamelissa ja timjami ovat esimerkkejä yrteistä, jotka eivät tarvitse esikasvatusta.

KIITOLLINEN KOKEILUHARRASTAJA

Kaikki tarvittava pienessä tilassa – isossa ruukussa.

Ruuanlaitto ilman yrttejä on ok … onnistuu, mutta jotain puuttuu!

Yrtteily sopii monelle. Sen laajuutta ja syvyyttä voi jokainen säätää oman kiinnostuksensa mukaan ja tuotanto onnistuu myös pienessä tilassa.

  • Oma yrtteilyni ei ole määrällistä tuotantokasvatusta, vaan mielenkiintoista kokeiluharrastusta. Keittiön ikkunan edessä työtason päällä kasvavan yhdenkin yksilön seuraaminen tuo talvipäivään mukavaa iloa. Hetki kasvien alkukehityksen parissa toimii kuin mindfulness… muu maailma unohtuu, kasvien toimiessa terapeuttina💚.

Tuoreyrtit ovat omassa keittiössäni ahkerassa käytössä ympäri vuoden. Talviaikaan yrttipuutarhana toimivat lähikaupan hevi-osastolta ostetut ruukkuyrtit ja kesällä oman pihan ruukkuistutuksista poimittavat suosikit.

Suurkiitos kotimaisille kasvihuoneyrittäjille! On iso etu, että kokkailussa käytettävät yrtit ovat joulukuussakin tuoreita ja raikkaita – kuin kesällä.

Suosin helppoutta, taimien kasvatuksessa myös kesäaikaan. En kasvata yrttejä itse, vaan hankin koulitut ja karaistut taimet ’puolivalmiina’ taimimyymälöistä. Täydellisen helppoa yrttiviljelyä.  Jee!

12 niksiä keittiöpuutarhurille

Mikäli ajattelet yrttiviljelystä samalla tavoin kuin minä eli haluat kasvattaa keittiöpuutarhan yrttejä ilman rehkimistä ja kovia ponnistuksia, tässä vinkkejä yrttien hankinnoista, hoidosta ja käsittelystä.

1. Tutustu yrttivaihtoehtoihin ja keskity muutamiin lajeihin

  • Hanki taimet vasta, kun kelit ja maa ovat kunnolla lämmenneet.
  • Valitse lajit, jotka sopivat makuusi.
  • Hanki joka vuosi jokin uusi testilaji, mutta pitäydy pääosin lajeissa, jotka tiedät jo menestyvän hoidossasi. Säilytät näin yrtteilyn ilon 💛

2. Suunnittele ostoskorin sisältö etukäteen

  • Käytä ruukkuistutuksissa isoja astioita ja kerää samaan astiaan kasvit, jotka tarvitsevat viihtyäkseen samanlaista hoitoa ja kasvuoloja. >> Kosteus, valotarpeet, lannoitus ja kylmänarkuus.
  • Huomioi myös yrttien ulkonäkö. Valitse lajeja, jotka täydentävät toisiaan.  
  • Valitse taimikaupasta mahdollisimman ryhdikkäät taimet. Parhaimpia ovat matalat ja hyvässä kasvussa olevat yksilöt.

3. Etsi yrteille ulkoa lämmin ja tuulelta suojaisa kasvupaikka

  • Aromit kehittyvät parhaiten lämpimässä, mutta kasveille on parempi kun eivät ole kuitenkaan koko päivää auringon paahteessa. 

4. Istuta yrtit hyvin vettä läpäisevään maahan

  • Sopiva multa on kuohkeaa, peruslannoitettua, kalkittua ja hiekkapitoista.
  • Ruukkuistutuksissa vesiongelma ratkeaa joko valitsemalla ruukku, jossa on veden poistumista varten reikä pohjalla tai salaojittamalla umpipohjaisen ruukun pohja lecasoralla tms. ilmavaksi. 
  • Monivuotiset lajit säilyvät talven yli parhaiten kohopenkkiin istutettuina, jolloin niiden herkille juurille ei jää vesi seisomaan.  

5. Istuta yrtit lähelle oleskelutiloja

  • Kun paikka on lähellä oleskelutiloja, yrtit eivät unohdu pihan perälle. Niitä tulee käytettyä ja hoidettua.
  • Yrtit sopivat ruukkuihin, kivikkotarhaan ja kukkaryhmien aukkopaikkoihin täydentäjiksi.

6. Kerää sato ennen kukintaa

  • Useimpien yrttien maku on parhaimmillaan juuri ennen kukintaa.
  • Kukka latvassa on yleisimmin merkki kasvin ikääntymisestä.
  • Kukkivista yrteistä saa nättejä ja aromaattisia kukkanippuja.

7. Käytä tuoreita yrttejä talvellakin

  • Yrtit tuovat keittiöön tuoksuja ja raikasta tunnelmaa. 
  • Kokeile ja testaa uusia makuja pitkin vuotta rohkeasti. Toimi esimerkkinä!

8. Osta kotiin hyvässä kunnossa olevia tuoreyrttejä

  • Tarkista kylmävauriot ja kosteus!
    • Tummentuneet kohdat lehdissä ovat merkki kylmävaurioista, joista kasvi toipuu harvoin.
    • Kuiva turvepaakku on huono merkki. Herkät juuret vaurioituvat kuivuessaan ja kasvin elinvoimat heikkenevät.  

9. Korjaa satoa sisällä ja ulkona latvomalla

  • Katkaise latva kolmannen lehtiparin jälkeen, niin kasvu jatkuu ja kasvusto tuuheutuu. 
  • Jätä aina muutama lehti varteen jäljelle, niin kasvu ei tyrehdy.
  • Yksittäisten ylälehtien nyppiminen kasvattaa herkästi vain vartta.

10. Hyödynnä pistokkaita uudeksi sadoksi

  • Pistokkaista saatava uusi sato valmistuu nopeimmillaan jopa parissa viikossa.
  • Juurruta katkaistu latva vedessä tai suoraan siemenkapseliin siirrettynä. Siemenkapseli = puristettu turvekiekko.

11. Säilö osa yrteistä myöhempään käyttöön 

Pakastetut, öljyssä säilötyt ja kuivatut yrtit sopivat salaatinkastikkeeksi ja toimivat sellaisenaan mm. perunasoseen, kasvisten sekä lihan ja kalan mausteena.

  • Kuivattu yrtti riittää pidempään -> 1 tl kuivayrttiä vastaa 2 rkl hienonnettua tuoreyrttiä 
  • Yrttien aromit säilyvät öljyssä -> Laita öljyyn yhtä tai useampaa yrttiä keskenään silputtuna tai kokonaisina varsina.  

12. Älä pese turhaan ostoyrttejä!

Kotimaiset yrtit ovat heti käyttövalmiita ja niistä voidaan käyttää myös varret. Huuhtelua tarvitaan ainoastaan juuripaakusta irronneiden multajäämien puhdistuksessa.

  • Kotimaisista tuottajista ainakin Järvikylän kartano ilmoittaa, ettei tuotteita kastella taimivaiheen jälkeen ylhäältä päin. >>> Syötävä osuus pysyy puhtaana, eikä vaadi huuhtelua.

 

Puutarhassa on lupa iloita ja kokeilla!

Kiitos lukijani! Toivottavasti nautit artikkelin sisällöstä ja sait virikkeitä helppoon yrttiviljelyyn.

Mielenkiintoisista yrteistä on toinenkin artikkeli –  Keittiöpuutarhani lempiyrtitSiellä on koottuna 9 :lle yrtille niiden terveysvaikutuksista ja vinkkejä niiden käytölle ruuanvalmistuksessa.

-Marita 💚


Yrttisivuja:

www.järvikylä

www.puhtaastikotimainen

www.sydan.fi

Kianni Oy  | Alkuperäinen artikkeli 20.2.2018. 


 

Jaa artikkeli ystävillesi ! Sharing is caring 💚