Amaryllis Рhoito ilman vettä ja multaa

Nyt on amarylliksen kasvattaminen helppoa!

Liek√∂ ammatista johtuvaa uteliaisuutta, mutta kiinnostuin kokeilemaan syksyll√§ 2017, mitenk√§ silloin ensimm√§isen kerran huomioni kiinnitt√§nyt¬†vaha-amaryllis¬†toimii ja ostin sipulin. Suomi ūüíĮ – teeman kunniaksi valintani oli p√§√§llystetty sinisell√§ hileell√§ ūüíö.

Hilepintainen vaha-amaryllis

Ohjeissa kerrottiin sipulin kehittyv√§n ’aikuiseksi’ noin 4 viikossa ja odotus valkoisiin kukkiin puhkeavasta itsen√§isyysjuhlan kruunaavasta kukasta oli korkealla.

J√§nnitys tiivistyi viikkojen odotuksessa. Aikaa kului, kukkavana kasvoi ja kukkasyd√§n pullisteli.¬† Meni itsen√§isyysp√§iv√§, tuli joulu ja uuden vuoden aattokin… mutta sitten, uudenvuoden p√§iv√§n√§ nuppu aukeni ja tarina sai onnellisen lopun. Pitk√§¬† odotus (7 viikkoa) palkittiin ja kolme kaunista valkoista torvimaista kukkaa avautuivat kukin vuorollaan. Kukkailoa kesti l√§hemm√§ksi tammikuun puoltav√§li√§ ja sen j√§lkeen alkoivat tyvess√§ matalana pysyneet lehdet kasvattaa pituuttaan.

Valkokukkainen vaha-amaryllis
Amarylliksen tarina ja hoito

Etelä-Afrikasta Suomeen aikojen saatossa matkannut Amaryllis on suosittu joulunajan kukka. Sopii uljaudessaan mainiosti monen suomalaisen kodin sisustukseen.

Kukan hoito on helppoa. Multaan istutettuna sen kasvualustan kastelukaan ei aiheuta hoitajalleen suurta päänvaivaa. Sipulikukka pärjää vähäisellä kastelulla. Kunhan saa valoa ja lämpöä.

Helppohoitoisin amaryllismalli  on juuri tämä testaamani erityisen kuumakäsittelyn saanut vaha-amaryllis. Sipuli sisältää kaiken kukkimiseen saakka tarvittavan kosteuden ja ravinnon. Ja koska vahasipulia ei tarvitse edes kastella, kukka ei käytännössä tarvitse mitään hoitoa. Pysyy pystyssäkin sipulin pohjaan painetun tukirautakierukan varassa.

’Kuivakukkana’ sen voi sijoittaa vaikka suoraan puupinnan p√§√§lle tai tehd√§ sipulin ymp√§rille jouluistutus, jonka sis√§lt√§ kukkavarret nousevat aikanaan asetelman kruunuksi.

Mikäli hankit vahasipulin ja kehitysaika toivottuun kukkimishetkeen jää 3-4 viikkoon, kiinnitä huomiosi yksilöihin.

Testattuja käytönnön vinkkejä vaha-amarylliksen valintaan ja hoitoon:

  1. Valitse iso sipuli, jossa on jo muutama sentti lehtikasvua näkyvissä
  2. Pidä sipuli lämpimässä paikassa, kunnes kukkavarsi on päässyt todelliseen kasvuvauhtiin.
  3. Jos varsikasvu on liian nopeaa tai kukka uhkaa puhjeta suojistaan ennen aikojaan, siirrä sipuli viileämpään paikkaan. Saat h-hetkeen aikalisän.

Kauniin ja √§√§rett√∂m√§n helppohoitoisen joulukukan el√§m√§ ei periaatteessa p√§√§ty yhden kerran kukintaan. Halutessasi jatkaa kukan el√§m√§√§, my√∂s vahasipulin, aloita rapsuttamalla sipulin alaosasta vahapinta auki, niin ett√§ juurihahtuvat tulevan esille.¬† Jatka hoitoa perinteisen mullassa kasvatettavan amarylliksen hoito-ohjeiden mukaan.¬†¬†T√§√§ll√§ yksiūüíö.

Kumpi suositumpi vaha- vai multakasvatus?

Itseäni kiinnosti kuinka suosittu vaha-amaryllis on kukkaihmisten keskuudessa. Koska en löytänyt tietoa valmiina, selvitin asiaa Fb-kyselyllä  Kianni Oy:n sivuilla vierailevien kesken.

  • √Ą√§nestykseen osallistuneista nelj√§ viidest√§ (83%) valitsisi vaihtoehdoista vahasipulin ja vain joka viides (17%) oli ruukussa ja mullassa kasvatettavan perinteisen amarylliksen kannalla.
Vaha-amaryllis ruskean vahan suojassa
Mukavia hetkiä kukkamaailman parissa!

Tee sitä, mikä tekee sinut iloiseksi. Hemmotele itseäsi ja nauti kaikesta kauniista, mitä luonto sinulle valmistaa katseltavaksi ja kokeiltavaksi.

Terveisin, Marita  -@kiannimarikko-

P.S.  Anna joulumieli läheisellesi kukkasin РAmaryllis in myös hajuallergisen joulukukka