Amaryllis – hoito ilman vettä ja multaa

Nyt on amarylliksen kasvattaminen helppoa!

Liekö ammatista johtuvaa uteliaisuutta, mutta kiinnostuin kokeilemaan syksyllä 2017, mitenkä silloin ensimmäisen kerran huomioni kiinnittänyt vaha-amaryllis toimii ja ostin sipulin. Suomi đź’Ż – teeman kunniaksi valintani oli päällystetty sinisellä hileellä đź’š.

Hilepintainen vaha-amaryllis

Ohjeissa kerrottiin sipulin kehittyvän ’aikuiseksi’ noin 4 viikossa ja odotus valkoisiin kukkiin puhkeavasta itsenäisyysjuhlan kruunaavasta kukasta oli korkealla.

Jännitys tiivistyi viikkojen odotuksessa. Aikaa kului, kukkavana kasvoi ja kukkasydän pullisteli.  Meni itsenäisyyspäivä, tuli joulu ja uuden vuoden aattokin… mutta sitten, uudenvuoden päivänä nuppu aukeni ja tarina sai onnellisen lopun. Pitkä  odotus (7 viikkoa) palkittiin ja kolme kaunista valkoista torvimaista kukkaa avautuivat kukin vuorollaan. Kukkailoa kesti lähemmäksi tammikuun puoltaväliä ja sen jälkeen alkoivat tyvessä matalana pysyneet lehdet kasvattaa pituuttaan.

Valkokukkainen vaha-amaryllis
Amarylliksen tarina ja hoito

Etelä-Afrikasta Suomeen aikojen saatossa matkannut Amaryllis on suosittu joulunajan kukka. Sopii uljaudessaan mainiosti monen suomalaisen kodin sisustukseen.

Kukan hoito on helppoa. Multaan istutettuna sen kasvualustan kastelukaan ei aiheuta hoitajalleen suurta päänvaivaa. Sipulikukka pärjää vähäisellä kastelulla. Kunhan saa valoa ja lämpöä.

Helppohoitoisin amaryllismalli  on juuri tämä testaamani erityisen kuumakäsittelyn saanut vaha-amaryllis. Sipuli sisältää kaiken kukkimiseen saakka tarvittavan kosteuden ja ravinnon. Ja koska vahasipulia ei tarvitse edes kastella, kukka ei käytännössä tarvitse mitään hoitoa. Pysyy pystyssäkin sipulin pohjaan painetun tukirautakierukan varassa.

’Kuivakukkana’ sen voi sijoittaa vaikka suoraan puupinnan päälle tai tehdä sipulin ympärille jouluistutus, jonka sisältä kukkavarret nousevat aikanaan asetelman kruunuksi.

Mikäli hankit vahasipulin ja kehitysaika toivottuun kukkimishetkeen jää 3-4 viikkoon, tässä kokeiltuja käytännön vinkkejä hankintaan ja hoitoon:

  1. Valitse iso sipuli, jossa on jo muutama sentti lehtikasvua näkyvissä
  2. Pidä sipuli lämpimässä paikassa, kunnes kukkavarsi on päässyt todelliseen kasvuvauhtiin.
  3. Jos varsikasvu on liian nopeaa tai kukka uhkaa puhjeta suojistaan ennen aikojaan, siirrä sipuli viileämpään paikkaan. Saat h-hetkeen aikalisän.

Kauniskukkaisen Amarylliksen elämä ei periaatteessa pääty yhden kerran kukintaan. Halutessasi jatkaa kukan elämää, myös vahasipulin, aloita rapsuttamalla sipulin alaosasta vahapinta auki, niin että juurihahtuvat tulevan esille.  Jatka hoitoa perinteisen mullassa kasvatettavan amarylliksen hoito-ohjeiden mukaan.  Täällä yksi💚.

Kumpi suositumpi vaha- vai multakasvatus?

Itseäni kiinnosti kuinka suosittu vaha-amaryllis on kukkaihmisten keskuudessa. Koska en löytänyt tietoa valmiina, selvitin asiaa Fb-kyselyllä  Kianni Oy:n sivuilla vierailevien kesken.

  • Äänestykseen osallistuneista neljä viidestä (83%) valitsisi vaihtoehdoista vahasipulin ja vain joka viides (17%) oli ruukussa ja mullassa kasvatettavan perinteisen amarylliksen kannalla.
Vaha-amaryllis ruskean vahan suojassa
Mukavia hetkiä kukkamaailman parissa!

Tee sitä, mikä tekee sinut iloiseksi. Hemmotele itseäsi ja nauti kaikesta kauniista, mitä luonto sinulle valmistaa katseltavaksi ja kokeiltavaksi.

Terveisin, Marita  -@kiannimarikko-

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *