Huomio kasvualustaan

Onko ihan sama, mitä multaa puutarhaan ostaa tai mitä kasvien istutuspedin pitäisi sisältää? Omasta mielestäni ei ole!  Hyvä multa tuoksuu hyvälle mullalle, se on kuohkeaa, tasaista, puhdasta ja sopivasti kosteaa. 

Tässä artikkelissa kiinnitetään huomio kasvien istutuspeteihin – istutusten kasvualustoihin. Sisältönä selvitystä peltomullan ja kasvualustamullan eroista, mitä tarkoitetaan, kun puhutaan rikkakasvivapaasta mullasta ja lopussa on vielä muutama vinkki mullan käsittelyyn.

Valitaanko multa säkkihinnan perusteella?  

Multasäkkiostoksilla kannattaa tietää mihin tarkoitukseen multaa ollaan ostamassa sekä tehdä valinnat vasta, kun on ensin tutustunut säkkien kääntöpuolella oleviin tuoteselosteisiin ja valmistajan vinkkeihin, mihin käyttöön multaa suositellaan. Kun perusasiat on selvillä ja selvitetty, hintavertailullakin on oma järkensä.

Ostin itsekin aiemmin aina halvinta multaa suin päin , ilman syvempiä ajatuksia. Kuvittelin kai olevani fiksu, ’tarkanmarkan’ kotipuutarhuri, enkä uskonut multaseoksissa olevan sen kummoisempia eroja.  Se riitti, että oli jotain puutarhamultaa. Jossain vaiheessa lamppu sitten kuitenkin syttyi ja tuoteselosteet multasäkin takapuolella alkoivat ohjata valintojani.

Näin myöhemmin olen tajunnut osuneeni silloin yhteen tärkeimmistä seikoista puutarhan hoidossa. Ei kai ollut ihan sattumaa, että Puutarhuri-opintojen ensimmäisiin tehtäviin kuului tutustuminen multasäkkien tuoteselosteisiin ja selvittää syitä, miksi jokin multa sopii paremmin havukasveille ja toinen ruusuille.

Peltomultaa vai pussimultaa?

Mullan valinta on tarkkaa puuhaa… onhan multa kasvijuuriston koti. Lähtökohta puutarhamullan valinnassa on sen käyttötarkoitus.

Hyvä puutarhamulta on tasalaatuinen seos raekooltaan erikokoisia kiviaineita, turvetta ja kompostia sekä ravinteita ja hivenaineita. Se on kasvitaudeista ja tuholaisista vapaata, eikä sisällä maatumattomia yllätysesineitä.

 • Jos esimerkiksi nurmikkomullassa on paljon puunjäämiä ja oksia, lahotessaan niiden kerrotaan edistävän hyviä olosuhteita sienirihmastoille. En pane päätäni tässä asiassa pantiksi, mutta näin kerrotaan.

Hyvä puutarhamulta on rakenteeltaan kuohkeaa, kohtuullisesti vettä läpäisevä, mutta myös vettä pidättävää. Puutarhan yleismulta on happamuudeltaan neutraalia, kalkittua ja peruslannoitettua.

PELTOMULTA

Käsittelemätöntä, eri maa-aineseoksista koostuvaa peltomultaa kutsutaan  ruokamulaksi. Sen laatu on vaihtelevaa ja samastakin pellosta nostetun perusmaan koostumus voi olla hyvinkin erilaista. Se voi olla täyttä savimaata tai hyvinkin hiekkaista, seulottua tai seulomatonta.

Peltomullan yksi iso haaste puutarhamultana käytettäessä on seoksissa kotipihaan siirtyvät rikkakasvit. Pahimmillaan multa sisältää kymmenien vuosien aikana pellossa maahan kertyneen uinuvan siemenpankin.

Peltomulta sopii parhaiten täytemaaksi ja nurmikkoalueiden perustamiseen sekä isommille hyötykasvialueille. Istutuksille ja pienempään hyötyviljelyyn suosittelen käyttämään tarkemmin valmistettuja kasvualustaseoksia. 

Laadunvalvonta 

Peltomullan laatua ei ole vakioitu, eikä sen laatuun, tuotantoon tai myyntiin ole asetettu tarkkoja vaatimuksia. Peltomultaa saa myydä ilman tuoteselostetta, eikä sen tuottajien ja toimittajien tarvitse rekisteröityä toimittajarekisteriin.

 • Ruokamulta voi sisältää hauskojakin yllätyksiä…. Meidän puutarhassa kasvaa tälläkin hetkellä täytemaasta taleteen poimitut ruusuangervo ja kuunlilja.

KASVUALUSTAMULTA

Pusseissa, säkeissä ja irtokuormittain hankittava kasvualustamulta on tutkittua ja teollisesti valmistettua puutarhamultaa.

Kasvualustamullat ovat kehitystyön tulosta. Valmistuksen parissa toimii Suomessa runsaat 200 yritystä ja mullan myyntimäärät liikkuvat tilastojen mukaan vuositasolla 1,5 miljoonassa kuutiossa.

Alan aktiivisen kehitystyön tuloksena monelle kasvilajille on olemassa omat multaseokset, joissa myös sopiva peruslannoitus on valmiina.

 • Multaseosten käyttöön on olemassa selkeät ohjeet käyttötarkoituksesta ja parhaimmillaan säkeistä voi myös tarkistaa, paljonko esimerkiksi puun istuttamiseen valmistaja suosittelee käyttää uutta multaa.

Laadunvalvonta

Kasvualustatuotteiden valmistus on valvottua yritystoimintaa. Tuottajat kuuluvat Eviran lannoitevalmistealan ylläpitämään toimittajarekisteriin.

Kasvualustaseoksista on oltava määräysten mukaan saatavilla tuoteseloste, josta selviää materiaalin käyttökelpoisuus ja ravinnepitoisuudet.

 • Kasvualustamullan on oltava laadullisesti tasalaatuista, turvallista, roskatonta ja monivuotisista rikkakasveista vapaata.
 • Myytävien multaseosten on oltava käyttövalmiita ja sopivia ilmoitettuun tarkoitukseensa.

VOIKO MULTA OLLA RIKKAKASVITONTA?

On hyvä muistaa, ettei mikään multaseos pysy avoimella maaperälla suojassa ilmatilassa lenteleviltä ja leviäviltä yksivuotisilta rikkakasveilta.  Rikkakasveista vapaita- tieto multasäkin tuoteselosteessa tarkoittaakin seosta, joka ei sisällä  tiiviin säkin suojassa ollessaan monivuotisia rikkakasveja. 

Kamppailussa rikkakasveja vastannut pärjää parhaiten, kun

 • Uusissa istutuksissa tai vanhaa aluetta kunnostaessa käyttää ns. rikkaruohovapaata multaa ja poistaa alueella ennestään olevien rikkakasvien juuret mahdollisimman tarkasti pois.
 • Istuttaa kasvit tiheään, jolloin rikat eivät pääse kasvavaan kasvien varjossa.
 • Kitkee maanpäälle ilmestyvät rikkakasvit säännöllisesti heti ne nähdessään pois. Mitä pienempänä kasvuston saa pois, sitä heikommin ne kasvavat takaisin. 

VINKKI: Monivuotisten rikkakasvien tunnistaminen on joskus haastavaa.  Farmit.net -sivuilla on hyviä kasvikuvia tunnistusta helpottamaan.

JUURISTON KOTI TARVITSEE HOITOA

Uudet kasvuseokset ovat kuohkeita ja pehmeitä. Voi vain kuvitella, miten kasvien juuret nauttivat, kun ne pääsevät oikoimaan juuriverkostoaan ja käyttämään mullan ravinteet ja kosteuden vaivattomasti hyväkseen.

 • Tilanne vaikeutuu, kun kasvualusta tiivistyy kastelun ja sateiden vaikutuksesta.

Säännöllinen lisämaan tankkaus ylläpitää ja parantaa kasvualustan mureutta. Jo muutaman sentin säännöllinen lisäys uutta multaa vanhan mullan joukkoon kevätsiivousten yhteydessä, auttaa.

 • Lisättävä kerros voi olla uutta ostomultaa, jota voi käyttää suoraan pussista tai vaihtoehtoisesti voi käyttää itse tehtyjä seoksia.

Jos käytettävissä on kypsää kompostimultaa, sen joukkoon voi tarvittaessa lisätä koostumusta mureuttavaa kiviainesta, kuten soraa, hiekkaa tai hietaa.

VINKKI: Maan koostumusta voi parantaa myös ilman lisämaata ja kompostointia.

 • Kun kasvien lehdet jättää syksyllä paikoilleen, voidaan niistä vielä jäljellä olevat osat pilkkoa keväällä paikalleen ja peittää ’jätteen’ uudella kasvumultakerroksella kasvien tyvelle.

Alueesta tulee siisti ja huoliteltu, eikä toiminnasta synny poissiirrettävää roskaa.

 • Eloperäinen jäte alkaa parantamaan kasvualustaa itsekseen. 
 • Ostettavia lisälannoitteita tarvitaan vähemmän. 

Vau… Ekologista kierrätystä, josta hyötyvät sekä kasvit että kukkaro. Kannatan!

MULTA VÄSYY JA TEHOT KATOAVAT

Multa kannattaa käyttää heti pussin avauksen jälkeen. Jos niitä jää kuitenkin varastoon, pussit on hyvä sulkea tiiviisti ja säilyttää viileässä ja valolta suojassa.

 • Mullan ravinnetila vähenee lämpötilan ja kosteuden vaikutuksesta pikku hiljaa, eikä pussin sisältö vastaa enää vuosien päästä tuoteselostetta. 

Pussien pohjille jäävät pienet jämäerät kannattaa ’laihoinakin’ sekoittaa ennemmin puutarhassa vanhan mullan sekaan, kuin heittää pois.

VINKKI: Alkukeväällä sisäkukkien mullanvaihdoista jäävät jätemullat kannattaa myös säätää ja sekoittaa ne kesällä vahvemman kompostimullan sekaan tai suoraan istutusalueille.

Kiitos lukijani, tässä kaikki tällä kertaa. Sait kertauksen ruokamullan ja pussimullan eroista sekä kierrätysvinkkejä käytetylle ja ylijääneelle mullalle. Toivottavasti lukuhetki oli sinulle hyödyllinen.

💚 Marita

 

KIITOS, kun jaat lukemaasi eteenpäin. Sharing is caring 💚