Huomio kasvualustaan

Onko ihan sama, miten kasvien istutuspeti voi tai mitä multaa kukkapenkkiin ostaa? Ei ole! Hyvä multa tuoksuu mullalle, on puhdasta ja sopivasti kosteaa. Se myös pysyy kasassa, kun sitä puristaa nyrkissä, mutta miksi?

Tässä artikkelissa kiinnitetään huomio kasvualustaan. Sisältönä selvitystä peltomullan ja kasvualustamullan eroista, mitä tarkoittaa rikkakasvivapaa multa ja lopussa vielä muutama vinkki mullan käsittelyyn.

Valitaanko multa säkkihinnan perusteella?  

Ostin itsekin aiemmin monta vuotta aina halvinta multaa ja kuvittelin olevani fiksu, ’tarkanmarkan’ kotipuutarhuri. En uskonut multaseoksissa olevan merkittäviä käytännön eroja.  Kunhan oli jotain puutarhamultaa, se riitti. Jossain vaiheessa käänsin multasäkin sitten kuitenkin toisinkin päin ja tutustuin tarkemmin myös tuoteselosteisiin. Lamppu 💡 syttyi.

 • Näin myöhemmin olen huomannut osuneeni yhteen tärkeimmistä seikoista puutarhaistutuksien perustamisessa.
 • Vai oliko sattumaa, että ensimmäinen kotitehtävä Puutarhuri-koulussa oli puutarhamullan valinta? Tehtävämme oli tulkita myynnissä olevien multasäkkien tuoteselosteita ja selvittää syitä, miksi jotain multaa suositellaan havukasveille ja toista ruusuille.

Peltomultaa vai pussimultaa?

Mullan valinta on tarkkaa puuhaa… onhan multa kasvijuuriston koti. Lähtökohta puutarhamullan valinnassa on sen käyttötarkoitus.  Kannattaa tietää, mille kasveille multaa ollaan kulloinkin hankkimassa!

Hyvä puutarhamulta on tasalaatuinen seos raekooltaan erikokoisia kiviaineita, turvetta ja kompostia sekä ravinteita ja hivenaineita. Se on kasvitaudeista ja tuholaisista vapaata, eikä sisällä maatumattomia yllätysesineitä.

Jos esimerkiksi nurmikkomullassa on paljon puunjäämiä ja oksia, lahotessaan niiden kerrotaan edistävän hyviä olosuhteita sienirihmastoille. En pane päätäni tässä asiassa pantiksi, mutta näin kerrotaan.

Hyvä puutarhamulta on rakenteeltaan sopivasti kuohkeaa. Se on kohtuullisesti vettä läpäisevä, mutta myös vettä pidättävä. Perusmullassa on ravinteet tasapainossa, se on kalkittua ja happamuudeltaan neutraalia.

PELTOMULTA

Yleisimmin mullaksi kutsutaan käsittelemätöntä, eri maa-aineseoksista koostuvaa pelto- ja ruokamultaa. Sen laatu on vaihtelevaa ja samastakin pellosta nostetun perusmaan koostumus voi olla hyvinkin erilaista.

Peltomulta voi olla seulottua tai seulomatonta. Peltomulta on usein rikkaruohoista.  Pahimmillaan multa sisältää kymmenien vuosien aikana pellossa maahan kertyneen siemenpankin.

Ruokamulta sopii kalkittuna ja lannoitettuna nurmikolle sekä yleismultana kotipuutarhan koriste- ja hyötykasveille.

Laadunvalvonta 

Peltomullan laatua ei ole vakioitu, eikä sen laatuun, tuotantoon tai myyntiin ole asetettu tarkkoja vaatimuksia.

Peltomultaa saa myydä ilman tuoteselostetta, eikä sen tuottajien ja toimittajien tarvitse rekisteröityä toimittajarekisteriin.

 • Ruokamulta voi sisältää hauskojakin yllätyksiä…. Meidän puutarhassa kasvaa tälläkin hetkellä täytemaasta poimitut ruusuangervo ja kuunlilja.

KASVUALUSTAMULTA

Pusseissa, säkeissä ja irtokuormittain hankittavaa tutkittua ja teollisesti valmistettua puutarhamultaa kutsutaan kasvualustaksi.

Kasvualustamulta ovat kehitystyön tulosta. Mullan ja kasvualustojen valmistuksen parissa toimii Suomessa runsaat 200 yritystä ja myyntimäärät liikkuvat vuositasolla 1,5 miljoonassa kuutiossa.

Alan aktiivisen kehitystyön tuloksena monelle kasvilajille on jo olemassa omat multaseokset, joissa myös peruslannoitus on valmiina.

Pussimullat ovatkin kiireisen kuluttajan valinta.  Hankinta onnistuu kätevästi, vaikka kauppareissulla.

Valmiiden multaseosten käyttöön on selkeät ohjeet käyttötarkoituksesta ja joistakin säkeistä voi jopa tarkistaa, montako pussia tarvitaan esimerkiksi yhden puun istutukseen.

Laadunvalvonta

Kasvualustatuotteiden valmistus on valvottua yritystoimintaa. Tuottajat kuuluvat Eviran lannoitevalmistealan ylläpitämään toimittajarekisteriin.

Kasvualustaseoksista on oltava määräysten mukaan saatavilla tuoteseloste, josta selviää materiaalin käyttökelpoisuus ja ravinnepitoisuudet.

 • Kasvualustamullan on oltava laadullisesti tasalaatuista, turvallista, roskatonta ja monivuotisista rikkakasveista vapaata.
 • Valmistuotteina myytävien seosten on oltava ilmoitettuun käyttötarkoitukseensa sopivia.

VOIKO MULTA OLLA RIKKAKASVITONTA?

Mikään multaseos ei pysy avoimelle maaperälle levitettynä suojassa ilmatilassa lenteleviltä ja leviäviltä yksivuotisilta rikkakasveilta.  Rikkakasvittomalla mullalla tarkoitetaan seosta, joka on tiiviin säkin suojassa  monivuotisten rikkakasvien juurista vapaata multaa.

Kamppailussa rikkakasveja vastannut pärjää parhaiten, kun

 • Käyttää ns. rikkaruohovapaata multaa tai vanhaa aluetta kunnostaessa poistaa rikkakasvien juuret pois, mahdollisimman tarkasti.
 • Istuttaa kasvit tiheään.
 • Kitkee maanpäällä näkyvät rikkakasvit maasta pois heti, ne nähdessään. Mitä pienempänä ei toivotun kasvuston saa pois, sitä heikommin ne kasvavat uudelleen.

Tunnistatko sinä puutarhasi monivuotiset rikkakasvit?  Farmit.net -sivuilla on hyviä kasvikuvia tunnistusta helpottamaan.

JUURISTON KOTI TARVITSEE HOITOA

Uudet kasvuseokset ovat mahtavan kuohkeita ja pehmeitä. Voi vain kuvitella, miten kasvien juuret nauttivat, kun ne pääsevät oikoimaan verkostoaan ja käyttämään mullan ravinteet ja kosteuden vaivattomasti hyväkseen.

Tilanne vaikeutuu, kun kasvualusta tiivistyy kastelun ja sateiden vaikutuksesta.

Säännöllinen lisämaan tankkaus parantaa ja palauttaa kasvualustan mureutta pikkuhiljaa. Jo muutaman sentin säännöllinen lisäys uutta multaa vanhan mullan joukkoon kevätsiivousten yhteydessä, auttaa.

Lisättävä kerros voi olla uutta ostomultaa, jota voi käyttää suoraan pussista tai vaihtoehtoisesti voi käyttää itse tehtyjä seoksia.

 • Jos käytettävissä on kypsää kompostimultaa, sen joukkoon voi tarvittaessa lisätä koostumusta mureuttavaa kiviainesta, kuten soraa, hiekkaa tai hietaa.

Maan koostumusta voi parantaa myös ilman lisämaata ja kompostointia.  Kun pilkot syksyllä paikoilleen jätetyt kasvien lehdet ja varret keväällä paikalleen ja peität ’jätteen’ uudella kasvumultakerroksella kasvien tyvelle >>

 • Tulee alueesta siisti ja huoliteltu  
 • Toiminnasta ei synny poissiirrettävää roskaa
 • Eloperäinen jäte alkaa parantamaan kasvualustaa itsekseen
 • Et tarvitse välttämättä ostettavia lisälannoitteita

Vau… Ekologista kierrätystä, josta hyötyvät sekä kasvit että kukkaro. Kannatan!

MULTA VÄSYY JA TEHOT KATOAVAT

Multa kannattaa käyttää heti pussin avauksen jälkeen. Jos varastoit, pussit on hyvä sulkea tiiviisti ja säilyttää viileässä ja valolta suojassa.

 • Mullan ravinnetila vähenee lämpötilan ja kosteuden vaikutuksesta pikku hiljaa, eikä pussin tuoteseloste vastaa enää vuosien päästä mullan koostumusta.

Pussien pohjilta löytyvät pienet jämäerät kannattaa ennemmin sekoittaa puutarhassa vanhan mullan sekaan, kuin heittää pois, kaikista väsymisistä ja tehottomuuksista huolimatta.

 • Samaan tapaan voi hyödyntää myös sisäkukkien vaihtomullat.
 • Viherkasvien mullanvaihtojen seurauksena ’jätemullaksi’ jäävät vanhat mullat voi varastoida ja sekoittaa kesällä kompostimullan sekaan tai suoraan istutusalueille.

Kiitos lukijani, tässä kaikki tällä kertaa. Nyt tiedät mikä on ruokamullan ja pussimullan ero, mitä tarkoitetaan rikkakasvittomuudella mullasta puhuessa sekä sait hoito- ja käyttövinkkejä käytetylle ja ylijääneelle mullalle. Toivottavasti pidit ja lukuhetki oli sinulle hyödyllinen.

💚 Marita

 

KIITOS, kun jaat lukemaasi eteenpäin. Sharing is caring 💚 -Marita