Huomioita kasvualustan valintoihin

OLLAAN KASVUALUSTAN YTIMESS√Ą – mullassa

Hyvä multa on muhevaa ja tuoksuu mullalle.  Hyvä multa pysyy kasassa, kun sitä puristaa nyrkissä. Mutta onko ihan sama, mitenkä kasvien istutuspeti voi tai mitä multaa kukkapenkkiin ostaa? Huomioita kasvualustan valintoihin. Tästä tänään.

Muhevaa, puhdasta multaa

Vielä muutamia vuosi sitten, kotipuutarhurina ja kevään puutarhahommia aloitellessani, etsin lehdistä multatarjouksia ja valitsin säännöllisesti litrahinnaltaan edullisimman multaerän odottamaan sopivaa käyttöhetkeä. Uskoin että  kaikki mullat ovat samanlaisia. Kunhan on puutarhamultaa.

Jossain vaiheessa käänsin multasäkin sitten kuitenkin toisinkin päin ja kiinnitin huomioni tuoteselosteisiin. Onneksi.

Muuten olisin ollut vielä enemmän hukassa, kun Puutarhuri-koulun alkutaipaleella saimme tehtäväksi selvittää myynnissä olevien multasäkkien tuoteselosteita sekä miksi jokin multa sopii esimerkiksi paremmin havukasveille ja mikä ruusuille.

Taustatutkimusta mullan tarjonnasta

Kuten tied√§mme, multapusseja riitt√§√§ joka l√§ht√∂√∂n ja jokainen valmistaja kehuu omaansa, joten eteenp√§in ūüźĺ¬†¬†

Hyvä puutarhamulta ei synny itsestään

Mullan ja kasvualustojen valmistuksen parissa toimii Suomessa runsaat 200 yritystä ja myyntimäärät liikkuvat vuositasolla 1,5 miljoonassa kuutiossa.  Alan kehitystyö on aktiivista ja valikoimat kasvavat vuosittain uusilla tuotteilla. Monelle kasvilajille on jo kehitystyön tuloksena omat multaseokset, joissa on peruslannoituskin valmiina. Kiireisen kuluttajan valittavissa. Kätevästi vaikka kauppareissulla.

Kasvualusta vai kasvualusta – puhutaanko pohjasta vai pinnasta
Tiivis maa ei ime kosteutta.

Puhuttaessa kasvualustasta, mielletään yleensä se osa maata, johon kasvit istutetaan eli puhutaan puutarhamullasta. Varsinkin maanrakennuksessa kasvualustasta puhutaan monesti myös silloin, kun tarkoitetaan varsinaisen istutusmullan alle jäävää pohjamaata ja istutuskerrosten muodostamaa kokonaisuutta.

Mietitkö sinä istutuksia tehdessäsi, mitä varsinaisen istutuskerroksen alapuolella on ja mitä siellä tapahtuu?  Jos pyörittelet päätäsi, et ole ainoa.  Tehdäänhän mittavimmat pohjatyöt ja maaston muotoilut yleensä taloa rakennettaessa, talon tarpeita ajatellen, ei istutusalueita miettien.

Pohjamaan rakenteilla on kuitenkin tärkeä merkitys myös kasvien hyvinvoinnille, joten siksi pätkä tätäkin.

Sanotaanhan että, kun jalat voivat hyvin, latvuskin pysyy kuivana.

Ongelmapohja – Ratkaisuja istutusaluiden tekemiseen
Hyvä multa on seos turvetta, hiekkaa, savea ja/tai kompostia sopivassa suhteessa.

Jos istutusalueen pohjamaa on rakenteeltaan tiivis ja kuoppainen, kasvien hyvinvointi ja talvehtiminen vaarantuu. Vettä keräävät kuopat ja tiivis maa juuriston ympärillä heikentävät juuriston hapensaantia ja kasvien yleiskunto heikkenee. Ilmiö tulee esille varsinkin märkinä kesinä ja sateisina syksyinä.

  • Heikosti vett√§ l√§p√§isevi√§ pohjamaita ovat savi, hiesu ja moreeni.

Harmien v√§ltt√§miseksi, tiivis moreenimaapohja on hyv√§ salaojittaa tai tehd√§ istutuksesta korkeampi, kohopenkki-istutus. Kun varsinaista kasvualustaa kasvattaa ohjekorkeuksia korkeammaksi (1¬Ĺ kertaiseksi), juuristolle j√§√§ enemm√§n tilaa, eik√§ mahdollinen pohjamaan m√§rkyys aiheuta niin herk√§sti ongelmaa.

Jos istutusalue on louhikkoisen alustan p√§√§ll√§, haaste onkin p√§invastainen. Ellei sitten olla tekem√§ss√§ kivikkotarhaa, johon istutettavat kasvit eiv√§t tarvitse tai sied√§k√§√§n paksua multakerrosta juuristonsa peittona…

Karkeasta kiviaineksista koostuva pohjamaa on kuiva. Sulamis-, sade- ja kasteluvedet eivät jää maahan, kun kiviaines ei itsessään pidättele vettä.

Hyvin vettäläpäisevään maastoon kannattaa valita kasvit, jotka sietävät hyvin kuivuutta. Mutta mikäli tarkoitus on olosuhteisiin parhaimmin sopivien kasvien sijaan istuttaa alueelle kasveja, joiden juuristo tarvitsee menestyäkseen kosteutta, istutusalueen perusmaata pitää parantaa. Ennen varsinaisen istutusmullan levitettävä kerros savea tai moreenia, parantaa kasvualustan vedenpidätyskykyä ja tulevat kasvit voivat alueella paremmin.

Savimaa luovuttaa vedet pikku hiljaa ympäristöönsä.

Jos pohjamaana on ravinnerikas savimaa, pääset helpommalla. Vaikka savi kuivana voi olla hyvinkin kovaa, se sitoo kosteutta.  Saven haaste on ennemminkin sen kylmyys, varsinkin keväällä talvikosteuden vaikuttaessa.

Savista istutusalueen maapohja ei kannata myöhiä kuin istutuksen tarvitsemalta syvyydeltä. Riittää, kun huolehtii pohjamaan pinnan tasaisuudesta ja että pintakallistus on oikeansuuntainen; keskeltä reunoille ja rakennuksesta ulospäin.

Multaa moneen tarpeeseen – erilaisia multaseoksia
Puutarhan perusmulta on kalkittua ja lannoitettua.

Yleisesti mullaksi kutsutaan käsittelemätöntä, eri maa-aineseoksista koostuvaa pelto- ja ruokamultaa.  Se sopii kalkittuna ja lannoitettuna nurmikolle sekä perusmaana kotipuutarhan koriste- ja hyötykasveille.

Kasvualustasta puhutaan, kun tarkoitetaan  tutkimuspohjiin perustuvin menetelmin valmistettua seosta. Se on teollisesti valmistettua, eri kokoisista kiviainerakeista (kivi, hiekka, hieta) ja eloperäisistä aineista (turve ja komposti) sekä lannoitteista sekoitettua seosmultaa.

Multasuosituksia. Lähde: kekkila.fi

Eri kasvilajeille tehtyjä seoksia myydään pusseissa, säkeissä ja kuormittain. Valmisteiden käyttötarkoitus ja annosteluohjeet on kerrottu pakkauksissa.

Multakin vanhenee

Multa kannattaa käyttää heti pussin avauksen jälkeen tai varastoida viileässä ja valolta suojassa. Mullan ravinnetila alkaa vähentyä lämpötilan, kosteuden ja ajan saatossa, eikä vastaa enää vuosien päästä tuoteselostetta.

Pienet jämäerät pussien pohjilta on silti aina parempi sekoittaa ennemmin vanhan puutarhamaan sekaan, kuin heittää pois.  Samaan tapaan voi hyödyntää myös sisäkukkien vaihtomullat. Ne voi kesällä sekoittaa kompostimullan sekaan tai suoraan istutusalueille.

Multateollisuus ei ole villinlännen hommaa

Valmiita kasvualustatuotteita valmistavan tuottajan on kuuluttava Eviran lannoitevalmistealan toimittajarekisteriin ja kasvualustasta on oltava saatavilla tuoteseloste, josta selviää materiaalin käyttökelpoisuus ja ravinnepitoisuudet.

Kasvualustamullan on määräysten mukaan oltava laadullisesti tasalaatuista, turvallista ja roskatonta. Se ei saa sisältää monivuotisia rikkakasveja* ja sen pitää olla ilmoitettuun käyttötarkoitukseensa sopivaa.

Monivuotisten rikkakasvien* tunnistamista helpottamaan, tässä yksi hyvä linkki  Farmit.net. Sisältää hyviä kasvikuvia.

Puhuttaessa rikkakasvittomasta mullasta, on hyvä muistuttaa, että mikään multaseos ei ole suojassa ilmatilassa lenteleviltä ja leviäviltä yksivuotisilta rikkakasveilta. Joten kitke ja perkaa,sitähän se puutarhanhoito on. Varsinkin, jos istutusalueilla on paljon paljasta multaa näkyvissä, johon ilmassa lentävät siemenet pääsevät hyvin laskeutumaan ja maan syövereissä leviävät juuret kasvattamaan maanpäällisiä versojaan. 

Peltomullan laadussa on enemmän eroja, koska tuotantoon ja myyntiin ei ole asetettu samanlaisia vaatimuksia kuin tuotettujen seosten valmistukseen. Sitä saa myydä ilman tuoteselostetta, eikä toimittajilta vaadita toimittajarekisteriin rekisteröintiä.

Ruokamulta voi sisältää hauskojakin yllätyksiä…. Omassa puutarhassani kasvaa tälläkin hetkellä täytemaasta poimitut ruusuangervo ja kuunlilja.

Ruokamultaerästä tehty löytö. Kuunlilja.
Minne katosi kuohkea multa?

Kasvuseokset ovat uusina kuohkeita ja mureita. Juuristo pystyy käyttämään muhevasta maasta ravinteet, veden ja hapen tehokkaasti hyväkseen.

Tilanne vaikeutuu, kun vanha kasvualusta tiivistyy pikku hiljaa kastelun ja sateiden vaikutuksesta. Kasvualusta tarvitsee hoitoa.

1ÔłŹ. Maan mureus paranee pikku hiljaa, kun vuosittain sekoittaa muutaman sentin kerroksen uutta seosta vanhan mullan joukkoon.¬† Tee lis√§tt√§v√§, mureuttava seos uudesta ostomullasta tai kompostimullasta, johon lis√§√§t sopivasti jotain kiviainesta (soraa, hiekkaa, hietaa).

2ÔłŹ. Maan muhevuutta voi parantaa my√∂s kasveilla itsell√§√§n. Pilko kasvien lehdet ja varret paikalleen ja peit√§ ’sotku’ uudella kasvumultakerroksella. Alueesta tulee siisti, ei synny poissiirrett√§v√§√§ roskaa ja kasvikunta kiitt√§√§. Ekologista, eik√∂s vain! Kannattaa kokeilla.

Takaisin luontoon – tehokiertoa. Kukanvarret ja lehdet pilkottuna.

Mahtavaa. Ollaan tämän tarinan lopussa. Kiitos, kuin selailit. Toivottavasti pystyin antamaan sinulle tällä tarinalla jotain lisätietoa, miksi hyvä puutarhamulta ja kasvualusta ovat kasvien hyvinvoinnille tärkeitä tekijöitä. 

t. Marita

Iloinen puutarhuri perkaa ja kitkee sinunkin istutusalueet. Ilomielin.

P.S. Multa on kasvin ruokakaappi   on toinen tarina mullan maailmasta. Jutun sisällössä aiheena mm.

  • Miksi multapussissa mainittu johtokyky-arvo on t√§rke√§√§ tarkistaa
  • Mit√§ tarkoittaa NPK
  • Miksi onkimadot ovat aarre puutarhassa.