Hyötypuiden ja -pensaiden leikkaus

Kun hedelmäpuut ja -pensaat istutetaan hyvään kasvualustaan sekä suojaisaan ja valoisaan paikkaan, on olosuhteet kasvustolle mitä parhaimmat. Jatkossa sadon valmistumiselle on tärkeää, että myös auringonvalo pääsee lehtien välistä hedelmiä ja marjoja kypsyttämään. 

Ilmavuus ja oksien toimiva kasvusuunta varmistetaan puiden ja -pensaiden leikkauksilla ja nuorten oksien taivutteluilla. Tämä artikkeli kertoo satoikäisten hyötykasvien leikkauksista. 

MARJAPENSAAT

Pensaiden yleisin leikkausaika on keväällä ennen lehtisilmujen puhkeamista. Kun lumet pensaan tyvillä eivät enää haittaa leikkauksia ovat vuorossa pensaille tehtävät huoltotoimet; hoito- ja nuorennusleikkaukset.

Hoitoleikkausten tarkoituksena on siistiä pensaan kasvustoa ja tehdä sadonkeruusta helpompaa. Pensaista leikataan pois lamoavat, kuivat ja vioittuneet versot sekä pensaan sisälle kasvaneet tai toisiaan hankaavat oksat.

Nuorennusleikkausten tarkoituksena on ylläpitää pensaat satoisana ja tehdä kasvustosta ilmavampi. Pensaasta valitaan poistettavaksi 2-3 vanhinta oksaa. Valitset poistettavaksi oksat, joiden poistaminen antaa pensaalle eniten tilaa valolle.

 • Oksa leikataan tappeja jättämättä, niin alhaalta maantasoa, kuin on mahdollista. Leikkaustapa edistää uusien terveiden versojen kehittymistä.
 • Jos tarve on vain lyhentää oksaa, leikataan oksa joko haarakohdasta tai terveen silmun yläpuolelta, noin 1 cm etäisyydeltä. 

Jos vanhaa pensasta ei ole leikattu moneen vuoteen tai milloinkaan, nuorennus kannattaa jaksottaa ainakin kahdelle vuodelle. Maltillisesti, ei urakalla, esim. 8 oksaa kerralla!

Leikkaustarpeen määrään saa viitteitä marjapensaiden koosta ja kasvutyylistä.

Valkoherukkasato on nuorehkoissa versoissa parhaimmillaan.

Puna- ja valkoherukoille suositellaan vuotuisia leikkauksia 6-7 -vuotiaista alkaen. Lajit antavat parhaimman sadon 3-5 vuotta vanhoilla versoilla.

Musta- ja viherherukoille leikkauksia suositellaan yli 4-vuotiaille oksille. Lajeja voi leikata kevään lisäksi myös syksyllä, kunhan leikkaus tehdään heti satokauden jälkeen. Oksaversot ovat satoisimmillaan 2-4 vuoden ikäisenä.

Karviainenkin skarppaa hoitoleikkauksilla

Karviaiset voi leikata sekä syksyllä että keväällä, mutta leikkausrytmiksi riittää joka toinen vuosi tehtävät 2-3 vanhimman oksan poistot. Paras sato tulee 3-5 vuotiaisiin versoihin ja leikkaukset aloitetaan, kun pensaaseen on kertynyt noin 15 versoa.

VADELMAT
Vadelmarivistöt kesäisessä kasvussa

Vadelma kasvattaa kesän aikana versot, jotka tekevät marjat seuraavana kesänä. Marjottuaan verso kuihtuu, eikä tee enää uutta satoa. Vanhat, puutuneet versot leikataan pois maata myöden ja katkaistut versot kerätään tautivaarariskien takia alueelta huolellisesti pois.

Leikkausajankohta voi olla syksyllä, heti satokauden jälkeen tai keväällä.

 • Kevään leikkausten etuna on luonnon oman ravintokierron hyödyntäminen. Syksyllä paikoilleen kuivuvista marjoneista versoista jää ravinteet juuriston hyödynnettäväksi. 
 • Syysleikkauksen hyötynä on pienemmät vadelmaversotaudin tarttumisriskit. Lisäksi uuden raikkaan vihreän verson erottaminen vanhasta, ehkä jo piikikkäästäkin versosta on helpompaa.  
Maukas kesäherkku
LUUMU- JA KIRSIKKAPUUT

Luumu- ja kirsikkapuut eivät normaalisti tarvitse suuria leikkauksia. Kuolleiden ja vioittuneiden oksien poistamisen lisäksi, puista tarvitsee yleensä poistaa vain liian tiheässä tai ’väärään suuntaa’ kasvavat oksat. Mikäli jokin oksa kasvaa muita voimakkaammin, sitä voidaan lyhentää, jotta versojen pituudet pysyvät keskenään tasapainossa.

Kirsikkapuun syötävä – maukas luumarja

Luumu- ja kirsikkapuita leikataan mahdollisimman aikaisin keväällä, ennen keväisiä nestevirtauksia tai heti sadonkorjuun jälkeen, elokuussa.

Kevätleikkauksen aikaan puun täytyy olla vielä kokonaan talvihorroksessa, ettei nestevirtaukset pääse aiheuttamaan tuoreille haavapinnoille runsasta vuotoa ja kuivuttamaan puuta ongelmiin.

 • Leikkauksissa oksista ei saa jättää runkoon tappeja ja oksat tulisi leikata oksankauluksia vaurioittamatta.    
OMENAPUUT
Keväinen omenapuun kukkaloisto. Omenapuu tarvitsee keväällä pölyttäjiä ja kaverikseen yhtä aikaa kukkivia lajiketovereita.

Omenapuut tarvitsevat kirsikka- ja luumupuita enemmän hoitoleikkauksia.  Leikkauksilla pyritään säilyttämään kasvuvaiheessa puulle saatu tasapainoinen kasvumuoto ja ilmava latvusto.

 • Leikattavaksi oksaksi valitaan mieluummin useampi pienempi oksa kuin muutama iso. 
 • Sopiva leikattava oksa on paksuudeltaan noin 7 cm paksu. 
 • Latvustosta ei saisi kerralla poistaa kuin korkeintaan ¼. 
Varmista omenasato ja istuta puutarhaan kaksi samaan aikaan kukkivaa omenapuulajiketta. Hyviä pölyttäjäkavereita ovat ’Huvitus’, ’Punakaneli’, ’Valkea Kuulas’, ’Säfstaholm’ ja ’Sokerimiron’.

Aloita leikkaus AINA suunnittelulla ja muista, että leikkaus tehdään vain tarvittaessa. Katsele latvustoa kokonaisuutena ja tee välitarkistua. Mitä isomman oksan poistat, sitä mopeampaa on muutos.  Yksikin oksa voi joskus olla riittävä toimenpide.

Satoikäisen puun oksiston pituuskasvun säätelyn lisäksi poistetaan kilpaversoja sekä

 • kaikki kuivat ja vahingoittuneet oksat
 • pystykasvuiset, sisäänpäin kasvavat ja toisiaan hankaavat oksat
 • nurmikonleikkausta häiritsevät liian matalalla kasvavat oksat
 • tyvellä kasvavat juuriversot
 • rungosta ja oksaversoissa kasvavat vesiversot

Kerralla liikaa leikattu puu voi mennä toimenpiteestä shokkiin. Vesiversot ovat tästä ei-toivottu puun viesti, kun se on alkanut hädissään kasvattamaan leikattuun kohtaan uusia, heikkotasoisia oksia. Vesiversojen kasvun rakenne ei ole yhtä hyvä kuin puun luonnollinen kasvu, eikä niihin yleensä tule hedelmiä.

 • Vesiversot kannattaa poistaa keskikesällä, kasvuvauhdin jo rauhoittuessa. Jos vesiversoja on paljon, niiden poisto kannattaa jaksottaa muutamaan kertaan. 
OKSIEN TAIVUTTELUSTA

Ylöspäin, kohti taivasta kasvavat oksat kamppailevat valon saamisesta ja niiden energia menee sadon tuotannon sijaan pituuskasvuun. Jyrkkäkulmaiset oksat myös murtuvat hedelmien painosta herkemmin.

Vaakatasossa kasvavat oksat saavat tehokkaammin valoa, jolloin oksiston pituuskasvu on maltillisempaa ja puun energia kohdistuu sadon tuotantoon.

Oksien kasvukulmaa kannattaa yrittää muuttaa lähemmäksi vaakatasoa taivuttelulla. Toimenpide sopii parhaiten notkeille, 1-2 vuotiaille luumu- ja omenapuiden oksille. Taivutukset tehdään alkukesällä  ja vaikutus näkyy muutamassa viikossa. Nauhat ja painot poistetaan viimeistään syksyllä, sadonkorjuun aikoihin puusta.

 • Taivutuksessa leveä nauha sidotaan oksaan, mahdollisimman lähelle runkoa  ja toinen pää nauhasta kiinnitetään runkoon. Sitomisen tarkoitus on saada oksan tyvi taipumaan, joten kevyen painon käyttäminen tehostaa taivutuksen vaikutusta. Oksan latva saa heilua vapaasti tuulessa, sitä ei sidota. 

Loppuun Pirkka-tyylinen tavutteluvinkki kokeiltavaksi.

 • Sopiva määrä kiviä sukkahousun lahkeisiin ja housut haarukasta taivutettavalle oksalle roikkumaan 👌.

Tässä kaikki tällä erää hyötykasvien parista. Koristepuiden leikkauksista on luettavaa täällä.

– Marita 💚

 

 

Jaa artikkeli ystävillesi ! Sharing is caring 💚

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *