Joulukuusi – vinkkejä kaatoaikaan ja puun hoitoon

Oletko Sinä JOULUIHMINEN, joka vuodesta toiseen tuskailee pitkin lattioita leviävien neulasten kanssa ja olet harkinnut tai jo hankkinutkin aidon metsäkuusen tilalle tekokuusen?

Ennen kuin luovutat kokonaan, tutustu tästä ensin hyvinvoivan joulukuusen salaisuuksiin. Näitä vanhoja, mutta edelleen hyvin toimivia perinneohjeita noudattamalla, kuusi pysyy pidempään hyvässä kunnossa ja neulaset kiinni.

Pörheitä kuusenhavuja

HAVUNTUOKSUINEN JOULU!

Hyvän joulukuusen salaisuus löytyy luonnossa, missä kasvikunta hyödyntää maan, auringon ja kuun voimia ja muutokset tapahtuvat hitaasti ja varmasti, mutta koko ajan. Muutos tapahtuu niin sujuvasti rullaten, ettei ihminen edes huomaa kaikkea kiireissään. Luonnossa ei ole on/off-nappia, jota painamalla asiat tapahtuisivat yhdessä päivässä tai yössä.  Mutta luonnon liikkeissä on ne hetket, kun ihmisenkin kannattaa toimia.  

Kuten tiedät, kuusen syvällä maassa olevan juuriston tehtävänä on tuottaa puun solukoille energiaa sekä huolehtia puun riittävästä veden ja ravinteiden saannista. Mutta oletko miettinyt mitä kuuselle tapahtuu, kun se kaadetaan?

Sen napanuora luontoon katkeaa kuin vastasyntyneen lapsen ravintoketju äidistään.  Puu jää omilleen. Sen elämä pysähtyy siihen olotilaan, mikä puulla oli kaatohetkellä, eikä ihminen pysty sen vaikutusta paljoakaan jälkikäteen hoitotoimillaan muuttamaan.  

Tärkein menestystekijä on puun kaatoaika

Nousevan kuun kuusi

✨Kun kuusen kaataa nousevan kuun vaiheessa, viimeistään neljä päivää ennen täyden kuun aikaa, se ei varista. Kuusi myös kestää paremmin, imee vähemmän vettä ja oksat pysyvät jäntevinä.

✨Parhaimmillaan oksien päissä alkaa kasvaa uutta vuosikasvua – ihastuttavia vaaleanvihreitä kuusenkerkkiä.

MIKSI JUURI NOUSEVALLA KUULLA? Kuunkierron vaihe puun kaatohetkellä vaikuttaa puun nestevirtausten suuntaan. Suunta on ratkaiseva tekijä puun omavaraisen energiavaraston määrään ja vaikuttaa jatkossa puun janoisuuteen. 

 • Yläkuun vaiheessa kuun voimat kohdistuvat ylöspäin, kasvien maanpäällisiin osiin. Nestekertymät painottuvat neulasiin ja oksistoon.
 • Alakuulla nestevirtaukset valuvat vastaavasti alaspäin, maanalaisiin osiin. Vesivarannot keskittyvät maanpäällisistä osista juuristoon. 
Täydenkuun kuusi

✨Mikäli kuusen kaato osuu täydenkuun ajoille, on puun nestekierron suunnanvaihto jo kovassa vauhdissa ja tarkoittaa puulle selviytymiskunnon kannalta huonompia aikoja.

 • Puu tarvitsee ja käyttää enemmän vettä selviytyäkseen.
Alakuun kuusi

  ✨ Alakuun kuusi on aina jo valmiiksi kuivempi kuin nousevan kuun aikaan kaadettu kaverinsa.

 ✨Jos joulukuusi on kaadettu alakuulla, puun loppuelämä jää metsän uumeniin ja sinä joudut edelleen varautumaan niihin viheliäisiin neulasiin.

Näin nimittäin tapahtuu, vaikka tekisit mitä toimia puullesi. Se on ominaisuus, jolle et voi mitään. Syynä, kuten jo aiemmin kerroin, puun jääminen kaatohetken olotilaan. Tässä tapauksessa puun vireystilaan vaikuttavien solunesteiden jääminen maahan jäävään juuristoon.

Metsäkuusi

Kuusi ohjetta joulukuusen hoitoon

1️⃣Kuusen kuljetus
 • Auton katolla kuljetus suojaamattomana on tarkoitettu vain lyhyille siirroille.
 • Pidemmille matkoille (yli kymmenen kilometriä), suojaa ja pakkaa kuusi esim. muoviin, ellei käytössä ole kuomullista peräkärryä.
2️⃣ Kuusen säilytys ennen käyttöä
 • Useampia viikkoja säilytettävä kuusi on hyvä pitää ulkoilman raikkaudessa.
 • Kuusen tyven voi laittaa vettä pitävään, mutta jäätymistä kestävään astiaan. Sulalla kelillä puu saa astiasta vettä ja pakkasella jäätynyt vesi tukkii puun johtosolukot niin, ettei niihin pääse ilmakuplia.
3️⃣Sulatus
 • Jäinen kuusi on hyvä sulattaa hitaasti, tyvi koko ajan vedessä. Ihanteellisin sulatuspaikka on muutaman asteen lämmössä.
 • Ellei viileää tilaa ole, kylppärikin käy.  Silloin neulasia on hyvä suihkutella muutaman kerran sulatuksen aikana. Kuusi sulaa yleensä muutamassa tunnissa.
 • Kun puu on sulanut, ravista siitä irtoavat roskat ja neulaset pois.
 • Jos ostopuu on verkossa, poista verkko vasta sulatuksen jälkeen.
 4️⃣Kuusenjalkaan asettelu
 • Tarkista, että kuusi mahtuu latvatähtineen huoneeseen ja että kuusen tyvi mahtuu kuusenjalkaan ohentamattomana.
 • Puun kuoren tehtävänä on suojata puuta. ⚠ Älä ohenna runkoa kuorta veistelemällä. Puun vedenottokyky heikkenee.
 • Ellei puuta tarvitse lyhentää, avaa rungolle kuitenkin uusi imupinta. Pari senttiä riittää, mutta tähtää muoto hieman viistoon. Vinoon sahattu tai kirveellä katkaistu tyvi estää rungon painumisen liian tiiviisti pohjaa vasten ja säilyttää solukkojen vedenottokyvyn paremmin.
5️⃣Sijoittelu sisällä ja sisähoito
 • Kuusi pitää neulasensa parhaiten viileässä ja vedottomassa paikassa.
 • Jos ’se oikea paikka’ on kuitenkin lämpölähteen lähellä, säädä patteri kylmemmälle ja pidä joulunpyhät takassa pienempää liekkiä.

Täytä kuusenjalka vedellä HETI, sisälle tuotaessa. EI koristelujen jälkeen.  

 • Lisää veteen 4-5 sokerinpalasta tai loraus leikkokukkavirkistettä, niin vesi pysyy puhtaana… Myös pari sitruunatippaa tai pari palaa puuhiiltä kerrotaan vaikuttavan samalla tavalla 😊. Yläkuun kuusi saattaa pärjätä ilman virkisteitäkin.
 • Huolehdi, että kuusen tyvi on veden peitossa ja että jalassa on vettä riittävästi koko ajan. Ensimmäinen vuorokausi kannattaa seurata tilannetta tarkemmin. ⚠Jos leikkauspinta kuivuu, puun imukyky tyrehtyy ja unelma hyvinvoivasta joulukuusesta saa piikkisen lopun.
6️⃣Kuusi ulos
 • Yleisimmin joulukuusi kannetaan ulos Loppiaisena tai Nuutin päivänä.
 • Kuusen oksat kannattaa leikata jo sisällä oksasaksilla säkkiin tai pistää takkaan palamaan. Näin uloskannosta tulee siistimpää, kun neulaset ei karise pitkin lattioita. Helpottaa loppusiivousta ainakin silloin, jos kuusi – kaikista varotoimista huolimatta – olikin varistavaa sorttia 😍.

Jos sinulla on puutarha, hyödynnä oksat kasvien suojauksessa. Näin jätteeksi jää vain rungon raato. Ja senkin voi toisaalta polttaa takassa.

VINKIT TIIVISTETTYNÄ:  

Kuusen hankinta/ kaato: Selvitä kuuselle sopiva kaatohetki ja sovita kaato tähän TAI varmista puun kaatoajankohta kuusen myyjältä. Ammattilainen osaa vastata ja tietää kyllä mitä tietoa haet. 

Täydellinen joulukuusen kaatohetki on tuuleton ja sumuinen päivä. Vältä puun kaatoa erityisesti pohjoistuulella ja suosi etelä- tai lounaistuulia. Lempeä sää jättää kuuseen tuoreutta. 
Ostokuusen tuoreus selviää kevyesti neulasia myötäkarvaan vetämällä.

Paras kuusen kaatohetki on nousevan kuun aika - viimeistään 4 päivää ennen uutta kuuta. Puussa on silloin paljon elinvoimaa ja pieni veden tarve. 

Toiseksi paras kaatohetki on juuri ennen uutta kuuta. Vähän huonompana aikana 'amputoitu' kuusi saattaa olla alkuun todella janoinen, joten muista pitää säiliössä koko ajan vettä.

Huonoin kaatohetki on täyden kuun jälkeen, alakuulla. Puu on silloin luonnostaan kuiva ja neulasten putoilu ovat kaatohetken lukitsemia puun ominaisuuksia, joita ei parhaimmat poppakonstitkaan paranna.

Kuusen kuljetus: Jos kuljetusmatka on pitkä, kuljeta kuusi kuvullisessa peräkärryssä tai suojaa puu muuten hyvin.

Sulatus:Anna kuusen sulaa rauhassa. Varsinkin kovilla pakkasilla rauhallinen sulatus on tärkeää, sillä hitaasti lämpenevän kuusen nestesolukko tottuu paremmin uusiin olosuhteisiin, ilman lämpöshokkeja. 

Kuusenjalkaan sovitus: Sahaa kuusi oikeaan pituuteen ja tyvi hieman vinoon, niin vedenottokyky pysyy puulla tehokkaampana. Varo vahingoittamasta rungon kuorta.

Hoito sisällä: Täytä kuusenjalka heti sisälle tuodessa vedellä ja tarkkaile kuusen vedenkulutusta. Huolehdi, että kuusenjalassa on vettä koko ajan riittävästi. Tyvi ei saa päästä kuivumaan.
Mukavaa joulunalusaikaa ja onnekasta uutta vuotta!

Marita  –  Kiannimarikko

P.S. Kasvavan kuun aikana kerätyt mustikanvarvutkin kestävät kuusen tapaan paremmin. Sisällä vedessä oksan silmuista saattaa aueta muutama hento vaaleanpunainen kukka ja keväänvihreä lehtikin muutamassa viikossa päiviäsi ilostuttamaan. Kokeile ihmeessä, mutta poimi vain metsästä, josta saat niitä poimia😊.

P.S.S. Lisää tietoa joulukuusesta löytyy joulupuiden kasvattajien oman yhdistyksen sivuilta Joulupuuseura.fi.

KIANNI OY:n palvelut puutarhallesi 💚

| suunnittelut | kausihoidot | istutuspalvelut | toteutukset |

Jaa artikkeli ystävillesi ! Sharing is caring 💚

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *