Joulukuusi – vinkkejä kaatoaikaan ja puun hoitoon

Tuskailetko sinä vuodesta toiseen pitkin lattioita leviävien neulasten kanssa ja olet harkinnut tai jo hankkinutkin aidon metsäkuusen tilalle tekokuusen?

Ennen kuin unohdat tuoreen kuusen tuoksun, tutustu ensin hyvinvoivan joulukuusen salaisuuksiin. Näitä vanhoja, mutta edelleen hyvin toimivia perinneohjeita noudattamalla, kuusi pysyy pidempään hyvässä kunnossa, ilman ympärille leviäviä neulasia.

Pörheitä kuusenhavuja

HAVUNTUOKSUINEN JOULU!

Luonto tarjoaa joulukuusen kaatajalle omat h-hetkensä. Hetket, kun puu on vahvin ja sitkein kaadettavaksi.   Hyvän joulukuusen salaisuus löytyykin luonnosta, missä kasvikunta hyödyntää sekä maan, auringon että kuun voimia.

Kuusen syvällä maassa oleva juuristo tuottaa puun solukoille energiaa sekä huolehti puun riittävästä veden ja ravinteiden saannista. Puun kaato katkaisee sen napanuoran luontoon, kuin vastasyntyneen lapsen ravintoketjun äitiinsä. Jatko on puun sisäisestä hyvinvoinnista kiinni. Sitä ei ihminen pysty jälkikäteen paljoakaan hoitotoimillaan muuttamaan.  

Tärkein menestystekijä on puun kaatoaika

Nousevan kuun kuusi

✨Kun kuusen kaato ajoittuu nousevan kuun vaiheeseen, viimeistään neljä päivää ennen täyden kuun aikaa, se ei varista. Kuusi on kestävämpi, se imee vähemmän vettä ja oksat pysyvät jäntevinä.

✨Parhaimmillaan oksien päissä alkaa muutaman sisälläoloviikon kuluttua kasvaa uutta – ihastuttavia vaaleanvihreitä kuusenkerkkiä.

MIKSI JUURI NOUSEVALLA KUULLA?

Kuunkierron vaiheet vaikuttavat puun nestevirtausten suuntaan. Suunta on ratkaiseva tekijä puun omavaraisen energiavaraston määrään.   

Kuun ollessa yläkuun vaiheessa, sen voimat kohdistuvat kasvikunnassa ylöspäin, kasvien maanpäällisiin osiin. Nestevirtaukset ja -kertymät painottuvat neulasiin ja oksistoon. 

Alakuun aikaan nestevirtaukset valuvat alaspäin, kasvien maanalaisiin osiin. Nestevirtaukset ja vesivarannot keskittyvät juuristoon. 

Täydenkuun kuusi

✨Kuusen kaadon osuessa täydenkuun ajoille, puun nestekierron suunta on jo kovaa vauhtia siirtymässä kohti juuristoa ja tarkoittaa kaadetulle puulle  selviytymisen kannalta huonompia aikoja. Puun nestevarastot eivät ole enää täydellisimmillään ja havusto tarvitsee lisänesteytystä selviytyäkseen.

Alakuun kuusi

  ✨ Alakuun kuusi on aina kuivempi kuin nousevan kuun aikaan kaadettu.  Alakuulla kaadetun kuusen sisäiset voimat jäävät metsän uumeniin ja joulukuusen omistajana, sinä joudut edelleen kärsimään viheliäisistä neulasista.

Näin tapahtuu, vaikka tekisit mitä toimia puullesi. Se on ominaisuus, jolle et voi mitään. Syynä aiemmin kerrotu luonnon omat systeemit; puun jääminen kaatohetkellä vallinneeseen nesteytystilaan. Tässä tapauksessa puun solunesteiden jääminen juuristoon.

Metsäkuusi

Kuusi ohjetta joulukuusen hoitoon

1️⃣Kuusen kuljetus

Kuljeta kuusta auton katolla vain lyhyitä matkoja.

Yli kymmenen kilometrin matkoille kuusi kannattaa suojata ja pakata esim. muoviin tai verkkoon, ellei käytössä ole kuomullista peräkärryä.

2️⃣ Kuusen säilytys

Useampia viikkoja säilytettävä kuusi on hyvä säilyttää ulkona.

Kuusen tyven voi laittaa vettä pitävään, mutta jäätymistä kestävään astiaan, esimerkiksi tyhjä maitopurkki. Sulalla kelillä puu saa astiasta vettä ja pakkasella jäätynyt vesi tukkii puun johtosolukot niin, ettei niihin pääse ilmakuplia.

3️⃣Sulatus

Jäinen kuusi on hyvä sulattaa hitaasti, tyvi koko ajan vedessä. Ihanteellisin sulatuslämpötila on muutama +aste °C.

Ellei viileää tilaa ole, kylppärikin käy.  Silloin neulasia on hyvä suihkutella muutaman kerran sulatuksen aikana. Kuusi sulaa yleensä muutamassa tunnissa.

Kun puu on sulanut, ravista siitä irtoavat roskat ja neulaset pois.

Jos ostopuusi on ollut verkon suojassa, poista verkko vasta sulatuksen jälkeen.

 4️⃣Kuusi jalkaan

Tarkista, että kuusi mahtuu latvatähtineen huoneeseen ja että kuusen tyvi mahtuu kuusenjalkaan ohentamattomana.

Puun kuoren tehtävänä on suojata puuta. ⚠ Älä ohenna runkoa kuorta veistelemällä, sillä silloin puun vedenottokyky heikkenee olellisesti.

Ellei puuta tarvitse lyhentää, tee runkoon kuitenkin uusi imupinta, poistamalla rungosta noin 2 cm siivu.  Tähtää suunta hieman viistoon, sillä niin sahattu tai kirveellä katkaistu tyvi estää rungon painumisen liian tiiviisti pohjaa vasten ja solukkojen vedenottokyky säilyy paremmin.

5️⃣Sisälle sijoittelu ja hoito

Kuusi säilyy parhaiten viileässä ja vedottomassa paikassa.

Jos ’se ainut oikea paikka’ on lämpölähteen lähellä, säädä patteria edes hieman kylmemmälle ja pidä takassa pienempää tulta.

Täytä kuusenjalka vedellä HETI kun olet tuonut sen sisälle.   

Lisää veteen 4-5 sokerin palaa tai loraus leikkokukkavirkistettä, niin vesi pysyy puhtaana ja kuusi virkeänä. Myös muutama sitruunan tippa tai pari palaa puuhiiltä kerrotaan vaikuttavan samalla tavalla 😊. Yläkuun kuusi saattaa pärjätä ilman virkisteitäkin.

Huolehdi koko joulukuusiajan, että puun tyvi on veden peitossa ja että jalassa on vettä riittävästi.  Ensimmäinen vuorokausi on tärkein, sillä jos leikkauspinta kuivuu, puun imukyky tyrehtyy ja unelma hyvinvoivasta joulukuusesta saa piikkisen lopun.

6️⃣Kuusi ulos

Yleisimmin joulukuusi kannetaan ulos Loppiaisena tai Nuutin päivänä.

Kuusen uloskuljetusta helpottaa, kun kuusen oksat leikkaa oksasaksilla säkkiin jo sisällä tai asettelee ne suoraan takkaan palamaan. Näin uloskannosta tulee siistimpää, kun neulaset ei karise pitkin lattioita.

Jos sinulla on puutarha, säkkiin katkotut oksat voi hyöydyntää kasvien suojauksessa. Joulun jälkeen pitäisi maankin olla jo sen verran jäässä, että suojahavut voidaan asetella paikoilleen. Tässä ratkaisussa jätteeksi jää vain rungon raato, ja sehän voidaan katkottuna toisaalta polttaa myös takassa.

Toimet helpottavat loppusiivousta ainakin silloin, jos kuusesi – kaikista varotoimista huolimatta – olikin varistavaa sorttia 😍.

Mukavaa joulunalusaikaa ja onnekasta uutta vuotta!

Marita

P.S. Kasvavan kuun aikana kerätyt mustikanvarvutkin kestävät kuusen tapaan paremmin. Sisällä vedessä oksan silmuista saattaa aueta muutama hento vaaleanpunainen kukka ja keväänvihreä lehtikin muutamassa viikossa päiviäsi ilostuttamaan. Kokeile ihmeessä, mutta poimi vain metsästä, josta saat niitä poimia😊.

P.S.S. Lisää tietoa joulukuusesta löytyy joulupuiden kasvattajien oman yhdistyksen sivuilta Joulupuuseura.fi.

 

KIANNI OY:n palvelut puutarhallesi 💚

| suunnittelut | kausihoidot | istutuspalvelut | toteutukset |

Klikkaa painiketta ja jaa artikkeli myös kaverille 💚

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *