Joulutähden hoitovinkit

Joulutähti, tuo suosittu joulunajan kukka kestää useita viikkoja kauniina sopivassa lämmössä ja kosteudessa. Joskus.

Koska omien joulutähtieni kestävyys on vaihdellut muutamasta päivästä useampaan viikkoon, päätin ottaa selvää, mistä hommassa on oikein kysymys. 

Tämä artikkeli on tiivistelmä kotimaisten kasvattajien sivuilta poimittuja hoitovinkkejä ja ohjeita Joulutähdelle.

Mikä on joulutähti?

Meksikon lämmöstä lähtöisin oleva Joulutähti on yleistynyt suomalaisiin koteihin 1970-luvulta alkaen ja on nykyisin huonekasviksi jalostettuna ruukkukasvina monen kodin perinne ja joulun symboli. Kukkaa kutsutaan Suomessa myös nimellä tähtilatva ja maailmalla nimellä Poinsettia, yhdysvaltalaisen kasvitieteilijän Joe Robert Poinsettin mukaan.

Joulutähden kukkina pidetään yleensä sen suuria punaisia, valkoisia, kellertäviä tai kirjavia suojuslehtiä. Todellisuudessa sen varsinaisia kukkia ovat suojuslehtien keskellä sijaitsevat pienet keltavihreät pallukat.

Kultatyräkki on joulutähden heimokasvi

 

 

 

 

 

Joulutähti on samaa heimoa puutarhoissa tutun kultatyräkin kanssa. Kotiseuduillaan joulutähti kasvaa ulkokasvina pensasmaisesti usean metrin korkeuteen. Huonekasvina kukka kasvaa korkeintaan puolimetriseksi.

Joulutähden hoito

Pidä kukka tasaisessa lämmössä.

Paras paikka on valoisa ja vedoton – ei lämpöpatterin lähelle.

Sopiva huonelämpö on noin 15 -20 ºC

Pidä multa tasaisen kosteana.

Kastele kädenlämpöisellä vedellä jokatoinen päivä suoraan ruukkuun. Mahdollinen aluslautaselle valunut vesi on hyvä kaataa heti pois.

Kukka ei tarvitse lannoitteita säilyäkseen joulun ajan. Vesi riittää.

Joulutähden myrkyllisyys 

Joulutähti on osittain myrkyllinen.

Herkille lemmikkieläimille kukat saattavat aiheuttaa maha- ja limakalvoärsytystä.

Ihmisille kasvin erittämä maitiaisneste voi kosketuksessa aiheuttaa paikallisesti ärsytystä iholla ja silmissä. Syötynä ohimeneviä ärsytysoireita suussa ja mahassa.

Joulukukista atsalea, jouluruusu ja hyasintti ovat ihan oikeasti myrkyllisiä. Mutta onneksi Myrkytystietokeskuksen mukaan nämäkään kukat eivät aiheuta pieninä määrinä yleensä isompia oireita.
Hyvän joulutähden valintakriteerit

Valitse jämäkkä yksilö, jolla on vahvat lehdet ja värilehtien keskellä olevat palleromaiset kukat ovat edelleen paikallaan.

Monesti kukan ruukku on suojattu paperilla. Tarkista, että kukan tyvessä on lehdet tallessa ja ettei multa ole läpimärkää tai rutikuivaa.

Älä osta kukkaa tai asetelmaa, jota on säilytetty kaupassa ulko-oven läheisyydessä tai kylmiössä. Kukka on saattanut saada kylmää.

Kukan kuljetus

Kylmänaran joulutähden 10-10-10 -sääntö

Suojaa kukka, kun viet sen kaupasta autoon. Alle 10 ºC:ssä kuljetettaessa kukka tulisi suositusten mukaan suojata jopa viidellä (5) sanomalehtikerroksella sekä käärepaperilla tai lämpöpussilla.

Joulutähti kestää ulkona paketissa korkeintaan 10 minuuttia. Vältä kukan jättämistä kylmään autoon odottamaan. Kylmettynyt kukka tiputtaa lehtensä muutamassa päivässä.

Anna pakkasessa kuljetettu kukka tasaantua sisätilan lämpöön paketissaan vähintään 10 minuuttia, ennen kuin avaat kääreitä.

MIKÄ MENI VIKAAN?

Lehdet veltostuvat

Kukka on kuivunut liikaa -> upota ruukku hetkeksi haaleaan veteen.

Lehdet kellastuvat ja putoavat

Kukka on saattanut saada kylmää tai multa on ollut liian märkää, jolloin kasvin juuristo on vaurioitunut tai tukehtumassa.

Vähennä kastelua ja tarkkaile alkaako elpyminen.

Vihreät lehdet putoavat

Jos alalehdet putoavat, on kukka altistunut vedolle tai se on liian lähellä lämmityslaitetta ja kärsii liian kuivasta sekä kuumasta ilmasta.  Tyveen ei kasva uusia lehtiä.

Lehdet riippuvat

Kasvi on saattanut kuivahtaa liikaa.

Upota se hetkeksi veteen, niin että multa kostuu kunnolla.

Ruskeat lehdenreunat

Ominaisuus saattaa tulla esille, jos kasvatat kukkaa monivuotisena viherkasvina. Ruskistuminen on oire ravinteiden puutteesta.

Lannoita säännöllisesti koko kasvukauden, keväästä syksyyn.

Kukkapallukat paikoillaan.

 

 

 

 

 


Oma akilleenkantapää joulutähden hoitajana löytyi kuljetuksesta😉 .

Ensi kerralla käärin kukkani kunnolla sanomalehteen, ellen sitten käy ostamassa sitä varmuuden vuoksi palvelevasta kukkakaupasta.

Siellä kukat osataan kääriä ammattitaidolla, sääolosuhteiden mukaisesti.


Kiitos lukijani. Toivottavasti sait ohjeista hyödyllisiä vinkkejä joulutähden hoitoon ja valintaan.

– Marita 💚


 

Klikkaa painiketta ja jaa artikkeli myös kaverille 💚

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *