Jouluvalmisteluja… kun on vielä yli 10 yötä jouluun

Kausivaloista jouluvaloihin
Näin joulunajan lähestyessä omakin mieli virittäytyy tunnelmaan, kun seurailee suomalaisten kotipihojen valmistautumista valon juhlaan.
Siitä on noin kuukausi, kun asettelin ensimmäiset joulu(kausi)valot meidän puutarhaan…

On mukavaa, kun suomalaiset koristelevat nykyisin yhä enemmän pihapiirejään ja käyttävät erilaisia lyhtyjä ja valoja antamaan lumettomiin pihapiireihin tunnelmaa.

Viimeistään Itsenäisyyspäivänä pääsee varustelu sitten todelliseen vauhtiin, kun myös kotien ikkunat saavat kynttilä- ja valoasetelmat verhoikseen. Niin meilläkin.

Joulumielen herättäjät

Jouluaattoon on vielä runsaat 10 yötä aikaa ja nettimaailma pursuaa mitä mielenkiintoisempia virikkeitä joulun valmisteluille.

Meillä jokaisella on omat tavat jouluun virittäytymisessä ja niin saa ollakin. Yksi pääsee vauhtiin kaappeja siivoamalla, toinen pipareita leipomalla ja kolmas joulukortteja askartelemalla.

Joulukoti

Itse tunnustan olevani jouluihminen ja jouluvalmisteluni alkavat juurikin jouluvaloiksi -muuttuvien- kausivalojen asentelusta.

Joulu on ihanaa aikaa ja vaikka elämäntilanteet muuttavat juhlapäivien sisältöä ja kulkua, jotain ihmeellisen kutkuttavaa ja koukuttavaa tässä ajassa täytyy olla – ainakin itseni kaltaisille jouluihmiselle, joka ei mistään hinnasta lähtisi ’joulua pakoon lämpimään’.

Sitäkin on nimittäin kokeiltu, mutta jäi yhteen kertaan. Etelän lämmössä ja hiekkarantojen keskellä toivotettu Hou-hou – hou ….Merry Christmas!!! ei koukuttanut. Jokin siinä yhtälössä särähti🤔.

Luonto on ihmistä vahvempi 

Jos jouluvalmistelut tuntuvat tällä viikolla jotenkin hankalilta ja olotila vetämättömältä, syy voi hyvinkin löytyä luonnosta ja taivaalta.

Kuluva viikko (11 – 17.12) on nimittäin kuunkierron pimeintä aikaa ja kuun jakama energiavoima heikkenee päivä päivältä uuden kuun syntymiseen saakka. Energiavoiman heikentymisen voi kokea esimerkiksi aloitekyvyttömyytenä, väsymyksenä tai ettei mikään oikein suju.

Välillä on hyvä ottaa rennosti

Jos kehosi ja mielesi kaipaavat tällä viikolla enemmän lepoa, älä vastustele. Vietä oleiluviikko ja valmistaudu jouluviikon hässäkkään suunnittelemalla vaikka joulun ajan ruokalistaa.

Uusi kuu ilmestyy taivaalle jo ensi maanantaina (18.12.). Kuun aloittaessa jälleen kasvunsa, se voimaannuttaa maanpäällisen kasvuston ja antaa maagisia energiavoimia joulun valmistelijoille ja juhlapuun kestävyydelle.

Muistathan, että kuutiedon mukaan tiistaista 19.12.  jouluaattoon saakka kaadetut kuuset alkavat kasvattamaan kerkkää ja neulaset eivät varise.

Joulun kukat, lapset ja lemmikit
Ensimmäinen joulu

Joulu on etenkin lapsiperheiden suuri juhla. Pienten lasten ja lemmikkien kanssa joulua viettäessä on kuitenkin hyvä muistaa, että uteliaat silmäparit tutkivat kodin tapahtumia ja mielenkiinto kodin ympärillä näkyviin uusiin juttuihin lisääntyvät. 

Kaikki kaunis ei ole valitettavasti aina syötävää ja vahinkojakin sattuu välillä. Nyt on hyvä aika tarkistaa kodin vaaranpaikat.  Esimerkiksi Myrkytystietokeskuksen sivuilla on hyviä yleisohjeita hätätilanteiden varalle. Itselleni sivusto on tullut tutuksi yli 600 kasvin luettelosta.  Sieltä löytyy ajantasaista ja tutkittua tietoa ulko- ja sisäkoristekasveista.

Listan mukaan moni koristekasvi on jossain määrin myrkyllinen, mutta ei onneksi kaikki. Suomalaisten pihojen sisustamiseen löytyy hyvät valikoimat myös myrkyttömiä koristekasveja.

Mutta, nyt joulunajan kunniaksi, tässä tietolista yleisimmistä joulukukista:

Myrkyttömiä
Joulukaktus

Ardisia, Joulukaktus, Kuusi, Orkidea, Ruusu, Tulilatva

Lievästi myrkyllisiä  

Joulutähti

Amaryllis, Atsalea, Hyasintti, Joulutähti, Kataja, Misteli, Muratti, Neilikka, Orjanlaakeri, Syklaami, Tulppaani

Vaikka näiden lievästi myrkyllisten kasvien syöminen ei onneksi aiheuta myrkytystietokeskuksen informaation mukaan yleensä oireita, kannatta ne sijoitella kodissa niin, etteivät ole lasten ja lemmikkien ulottuvilla. Pienellä vaivalla välttää turhat riskit…

Turvallista joulun odotusta !

P.S.  Ja vielä lopuksi vahinkojen varalle myrkytystietokeskuksen yhteystiedot:

Puhelin 09 471 977 tai vaihde 09 4711.   Avoinna 24/7.

Myrkytystietokeskus vastaa äkillisten myrkytysten ehkäisyyn ja hoitoon liittyviin kysymyksiin. 
Neuvontaa annetaan yleisölle ja terveydenhuollon ammattilaisille. 
Myrkytystietokeskuksessa ei hoideta potilaita eikä tehdä myrkkymäärityksiä.
Myrkytystietokeskuksessa ei ole mahdollista antaa yleistä lääke- tai elintarvikeneuvontaa eikä sairauksien hoitoa, allergia-asioita tai eläinten myrkytyksiä koskevaa neuvontaa.