Kasvien nimilaput

Ostatko sinä kasvit puutarhaasi rennosti sokkona? Ilman suunnittelua tai tarkempaa selvitystä minkälaisissa olosuhteissa valitsemasi puu, pensas tai kukka kerrotaan menestyvän.  Jos toimit näin, toivottavasti olet syntynyt onnekkaiden tähtien alla ja valintasi osuvat kuin luonnostaan, täydellisiin kohteisiin.  

Tässä artikkelissa ollaan enemmän varman päällä ja pyritään tekemään päätöksiä ajatus mukana. Tutustutaan kasvien nimilappuihin ja selvitellään, miksi taimipurkeissa oleviin läpysköihin kannattaa tutustua, jo ostovaiheessa.

LÖYTÖJÄ MAAILMALTA

Mikäli intohimonasi on testata kasvien kestävyyttä ja tuoda omaan pihaan ’matkamuistoina’ myös kauempaa maailmalta ihania ja eksoottisia kasveja, tiedät varmaan, kuinka oikukkaita kasvit voivat olla kotipihan istutettuina.

Syy oikkuiluun ei välttämättä ole hoidossa, eikä kasvissakaan, vaan todennäköisimmin kasvuolosuhteissa. Meillä ja maailmalla pärjäävät erilaiset kasvit ja vaikka kasvimaailma mukautuukin varsin sujuvasti olosuhteiden muutoksiin, ihan ykskaks’ sekään ei silti tapahdu.  Muutos vaatii muutaman sukupolven, ihan kuin meillä ihmisilläkin. Geeneillä on pitkä muisti ja ympäristötekijät muuttavat meitä ja kasveja pikkuhiljaa.

Jos kokeiltava löytyy Euroopan alueelta, voi reissuilta tuoda omaan pihaan testikasveja pieniä määriä. Mutta ennen kuin oikein paljon satsaat mahdollisiin pakkauksiin ja kuljetusjärjestelyihin, mieti vielä toisenkin kerran oman pihasi ja lomakohteen kasvuolosuhteiden samankaltaisuuksia ja eroja! Esimerkkinä Suomen ja Ruotsin erot menestymisvyöhykkeissä. Suomen III-vyöhykettä vastaa Ruotsissa vyöhyke V.

LÖYTÖJÄ KOTIMAASTA

Kotimaassa, kasvien ostaminen on huomattavasti helpompaa ja varmempaa, kun tuontikasveistakin moni on ammattilaisten toimesta jo valmiiksi testattu ja niiden menestymisen mahdollisuuksiin Suomessa on  jo paneuduttu.

Kasvien nimilaput

Puutarhamyymälöissä kasvien tunnistamista ja valintaa helpottavat taimien nimilaput. On hieno asioida myymälässä, jossa taimet on varustettu kuvallisilla nimilapuilla. Lisäetuja asiakkaille on monissa myymälöissä vielä taimien lähistölle sijoitettuja lisäopasteita. Niistä pystyy lukemaan tarkennuksia kasvuolosuhteista, kasvutavasta, istutusohjeista jne.

 • Arvokasta palvelua ja tietoa, joka kannattaa hyödyntää ostoja tehdessä ja jatkotoimissa.

Nimilappu-käytäntö on valvottua toimintaa.

Elintarvikeviraston mukaan jokainen myynnissä oleva (kotimainen tai alkuperältään ulkomainen) puuvartinen koristekasvi, hedelmä- ja marjakasvi, monivuotinen perennakukka sekä vihanneskasvi on oltava varustettuna tuotteesta kertovalla informatiivisella nimilapulla.

 • Viherkasveilla, ruukku- ja ryhmäkasveilla sekä hyötökukkasipuleilla (amaryllis, liljat, narsissit ja tulppaanit) riittää kasvin nimen ilmoittama yhteinen nimikyltti. (Lähde: Evira)

Nimilapun ulkonäöllä ei ole merkitystä, kunhan tietoa on riittävästi. Tieto voi olla paperinauhalla, tarrassa, kuvallisessa kortissa tms.

SISÄLTÖ MÄÄRÄYSTEN MUKAAN

Vähittäisasiakkaalle myytävistä taimista pitää antaa riittävästi tietoa.  Nimilapun sisällöstä pitää määräysten mukaan selvitä:

 • Kasvin suomen- tai ruotsinkielinen nimi
 • Tieteellinen nimi
 • Lajike tai kasviryhmä
 • Alkuperämaa/tuotantomaa
 • Tiedot myyjästä, pakkaajasta ja/tai viljelijästä

Valitse laatua ja kotimaisia taimia

Kotimaisen laatutaimen merkki on sirkkalehti ja suomalaisen taimivalion tunnus FinE .  Valitsemalla kotimaiset puu- ja pensastaimia, teet valintoja, joista kiität myöhemmin.

 • Merkit takaavat taimien olevan varmasti suomalaisia.
 • Taimet on testattu ankarissa kasvuoloissamme ja ovat jo taimistolla olosuhteisiimme sopeutettuja.
 • Tunnus myönnetään tarkoin valituille koristekasveille sekä marja- ja hedelmälajikkeille.
 • Merkki takaa, että kasvin lisäys on tehty ilmastonkestävyydeltään ja käyttöominaisuuksiltaan tutkituista ja tautitestatuista emokasveista.

NARSISSIVINKKI 💛

Tähän loppuun vielä vinkki kevään ensimmäisiin kukkiviin sipulikukkiin kuuluvan narsissin monikäyttöisyydestä.

Hyötykukkasipuleiden ryhmään kuuluvat narsissit ovat sipulista latvaan niin myrkyllisiä, etteivät hiiret ja myyrätkään koske niihin.

 • Istuttamalla sipuleita kukkatarhaan, varmistat samalla kukkaloiston keväälle sekä tulppaanien ja krookusten sipulituhot. Narsissisipulien hajut pitävät myyrät pois alueelta. Vau!

Kiitos lukijani. Artikkeli nimilapuista loppuu nyt tähän. Toivottavasti teksti oli hyödyllinen ja lukuhetki mielekäs.

Marita 💚

Jaa artikkeli ystävillesi ! Sharing is caring 💚

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *