Kasvitietoa nimilapuista

Oletko sokko-ostaja ja ostat kasvit puutarhaasi rennosti, ilman suunnittelua tai tarkempaa selvitystä minkälaisissa olosuhteissa valitsemasi puu, pensas tai kukka kerrotaan menestyvän.  Jos toimit näin, olet ehkä syntynyt onnekkaiden tähtien alla ja valintasi osuvat kuin luonnostaan, täydellisesti kohteisiin.  

Tässä artikkelissa ollaan enemmän varman päällä ja pyritään tekemään päätöksiä ajatus mukana. Tutustutaan kasvien nimilappuihin ja selvitellään, miksi taimipurkeissa oleviin läpysköihin kannattaa tutustua, jo ostovaiheessa.

LÖYTÖJÄ MAAILMALTA

Mikäli intohimonasi on testata kasvien kestävyyttä ja tuoda omaan pihaan ’matkamuistoina’ myös kauempaa maailmalta ihania ja hieman eksoottisiakin kasveja, tiedät varmaan, kuinka oikukkaita ne voivat olla kotipihaan istutettuina.

Syy oikkuiluun ei välttämättä ole hoidossa, eikä kasvissakaan, vaan todennäköisimmin kasvuolosuhteissa. Meillä ja maailmalla pärjäävät erilaiset kasvit ja vaikka kasvit mukautuvatkin varsin sujuvasti olosuhteiden muutoksiin, ihan ykskaks’ sekään ei silti tapahdu.  Muutos vaatii muutaman sukupolven, ihan kuin meillä ihmisilläkin. Geeneillä on pitkä muisti ja ympäristötekijät muuttavat meitä ja kasveja pikkuhiljaa.

Jos kokeiltava kasvi löytyy Euroopan alueelta, on reissuilta lupa tuoda omaan pihaan testikasveja pieniä määriä. Mieti kuitenkin ennen hankintoja, vertaa kuitenkin onko oman pihasi ja lomakohteen kasvuolosuhteissa kuinka paljon samankaltaisuuksia ja eroja sekä huomioi menestymisvyöhykkeet. Esimerkkinä Suomi ja Ruotsi. Suomen III-vyöhykettä vastaa Ruotsissa vyöhyke V.

KOTIMAISUUDEN ETU

Kotimaassa viljellyt ulkokasvit ovat ulkolaisiin kasveihin verrattuna ehkä kalliimpia, mutta hankinta on samalla huomattavasti varmempaa. Suoraan maailmalta meille tuodut tuontikasvierät menestyvät meillä varmimmin kausikasveina. Monivuotisiksi, talvien yli selviytyjiksi niistä osuu harvempi.

Kasvien nimilaput

Puutarhamyymälöissä kasvien tunnistamista ja valintaa helpottavat taimien nimilaput. On hieno asioida myymälässä, jossa taimet on varustettu kuvallisilla nimilapuilla ja monissa myymälöissä vielä taimien lähistölle sijoitetuilla lisäopasteilla. Niistä pystyy lukemaan tarkennuksia kasvuolosuhteista, kasvutavasta, istutusohjeista jne.

 • Arvokasta palvelua ja tietoa, joka kannattaa hyödyntää ostoja tehdessä ja jatkotoimissa.

Nimilappu-käytäntö on valvottua toimintaa.

Elintarvikeviraston mukaan jokainen myynnissä oleva (kotimainen tai alkuperältään ulkomainen) puuvartinen koristekasvi, hedelmä- ja marjakasvi, monivuotinen perennakukka sekä vihanneskasvi on oltava varustettuna tuotteesta kertovalla informatiivisella nimilapulla.

 • Viherkasveilla, ruukku- ja ryhmäkasveilla sekä hyötökukkasipuleilla (amaryllis, liljat, narsissit ja tulppaanit) riittää kasvin nimen ilmoittama yhteinen nimikyltti. (Lähde: Evira)

Nimilapun ulkonäöllä ei ole merkitystä, kunhan tietoa on riittävästi. Tieto voi olla paperinauhalla, tarrassa, kuvallisessa kortissa tms.

SISÄLTÖ MÄÄRÄYSTEN MUKAAN

Vähittäisasiakkaalle myytävistä taimista pitää antaa riittävästi tietoa.  Nimilapun sisällöstä pitää selvitä:

 • Kasvin suomen- tai ruotsinkielinen nimi
 • Tieteellinen nimi
 • Lajike tai kasviryhmä
 • Alkuperämaa/tuotantomaa
 • Tiedot myyjästä, pakkaajasta ja/tai viljelijästä

Valitse laatua ja kotimaisia taimia

Kotimaisen laatutaimen merkki on sirkkalehti ja suomalaisen taimivalion tunnus FinE .  Valitsemalla kotimaiset puu- ja pensastaimet, teet arvokkaan valinnan.

 • Merkit takaavat taimien olevan varmasti suomalaisia.
 • Taimet on testattu ankarissa kasvuoloissamme ja ovat jo taimistolla olosuhteisiimme sopeutettuja.
 • Tunnus myönnetään tarkoin valituille koristekasveille sekä marja- ja hedelmälajikkeille.
 • Merkki takaa, että kasvin lisäys on tehty ilmastonkestävyydeltään ja käyttöominaisuuksiltaan tutkituista ja tautitestatuista emokasveista.

NARSISSIVINKKI 💛

Loppuun keväinen vinkki narsissin monikäyttöisyydestä.

Hyötykukkasipuleiden ryhmään kuuluvat narsissit ovat sipulista latvaan niin myrkyllisiä ja voimakkaan hajuisia, että hiiret ja myyrätkin jättävät ne rauhaan.

 • Istuttamalla sipuleita kukkatarhaan, varmistat kukkaloiston keväälle sekä estät tulppaanien ja krookusten sipulituhot. Vau!

Pihaterveisin,

Marita 💚

Klikkaa painiketta ja jaa artikkeli myös kaverille 💚

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

css.php