Kasvualustan ytimessä

KASVUALUSTAN YTIMESSÄ

Hyvä multa on muhevaa ja tuoksuu mullalle. Ja pysyy kasassa, kun sitä puristaa nyrkissä. Mutta onko ihan sama, mitenkä kasvien istutuspeti voi tai mitä multaa kukkapenkkiin ostaa? Näistä aiheista tänään.

Muhevaa, puhdasta multaa

Vielä muutamia vuosi sitten, kevään puutarhahommia aloitellessani, etsin lehdistä multatarjouksia ja valitsin säännöllisesti litrahinnaltaan edullisimman multaerän odottamaan sopivaa käyttöhetkeä. Uskoin että  kaikki mullat ovat samanlaisia. Kunhan on puutarhamultaa.

Jossain vaiheessa käänsin multasäkin sitten kuitenkin toisinkin päin ja kiinnitin huomioni tuoteselosteisiin. Onneksi.

Muuten olisin ollut vielä enemmän hukassa, kun Puutarhuri-koulun alkutaipaleella saimme tehtäväksi selvittää, minkälaisia multia paikallisissa liikkeissä on tarjolla ja mitä säkkien takana olevasta tuoteselosteesta on mullan sisällöstä luettavissa.

Tehtävän suorittaminen tuntui mukavalta ja mielenkiintoiselta ja aika helpoltakin, kunnes oli aika suorittaa tehtävän loppuosa…. Kunnon koululaisena jatkoin kuitenkin sitkeästi tutkimuksia.

Taustatutkimusta mullan tarjonnasta

Voi sitä riemun tunnetta, kun excel-taulukkoni oli valmis. Tehtävä verrata tuoteselosteita ja selvittää Viherympäristöliiton suositusten pohjalta, mikä seos millekin kasvilajille voisi olla sopivin, oli suoritettu.

Puutarhurin elämä on yhtä seikkailua
Puutarhurin elämä on yhtä seikkailua

Jos jaksat jatkaa, tässä käyttöösi omien opintojeni tulosta. Tein opuksen kasvualustojen maailmasta, ettei sinun tarvitse tehdä samaa kierrosta. 

Ajattele positiivisesti ja yritä kestää loppuun saakka 😜. Sillä, vaikka tiedon sanotaan lisäävän tuskaa, nykyisin multaostoskäynnit ovat hauskoja. Multapusseja käännellessä ja tuoteselosteita lukiessa, on kiva seurata mitenkä muut mullanostajat käyttäytyvät kuin imuri. Tulevat samoille kasoille. Kokeile itse!

Hyvä puutarhamulta ei synny itsestään

Mullan ja kasvualustojen valmistuksen parissa toimii Suomessa runsaat 200 yritystä ja mullan myyntimäärät liikkuvat vuositasolla 1,5 miljoonassa kuutiossa.  Alan kehitystyö on aktiivista ja valikoimat kasvavat vuosittain uusilla tuotteilla. Monelle kasvilajille on jo kehitystyön tuloksena omat multaseokset, joissa on peruslannoituskin valmiina. Kiireisen kuluttajan valittavissa. Kätevästi vaikka kauppareissulla.

Kasvualustaksi mielletään yleensä se osa maata, johon kasvit istutetaan. Kasvualustasta voidaan kuitenkin puhua myös silloin, kun tarkoitetaan varsinaisen istutusmullan alle jäävän pohjamaan ja istutuskerrosten muodostamaa kokonaisuutta.

Kun jalat voivat hyvin, pysyy latvuskin kunnossa
Tiivis maa ei ime kosteutta.

Mietitkö sinä istutuksia tehdessäsi, mitä varsinaisen istutuskerroksen alapuolella on ja tapahtuu?  Jos pyörittelet päätäsi, et ole ainoa.  Tehdäänhän mittavimmat pohjatyöt ja maaston muotoilut yleensä taloa rakennettaessa, jolloin kotipuutarhurit ovat harvoin paikalla.

Pohjamaan rakenteilla on kuitenkin oma merkityksestä kasvien hyvinvoinnille, joten yksi lapiollinen myös tästä – alkupaloiksi.

Hyvä multa on seos turvetta, hiekkaa, savea ja/tai kompostia sopivassa suhteessa.

Jos pohjamaa on tiivistä ja siihen jää kuoppia, syntyy useimmiten ongelmia.  Ellei alueelle istutettavat kasvit ole vesikasveja….

Jos istutuskerroksen alla olevassa pohjamassa on vettä kerääviä kuoppia, kasvien hyvinvointi ja talvehtiminen vaarantuu, Juuristo ei saa happea ja yleiskunto kasvilla heikkenee. Ilmiö tulee esille varsinkin märkinä kesinä ja sateisina syksyinä. Ja niitähän nykyisin riittää ….

Heikosti vettä läpäiseviä pohjamaita ovat savi, hiesu ja moreeni.

Harmien välttämiseksi, ainakin tiivis moreenimaapohja on hyvä salaojittaa. Tai tehdä istutuksesta korkeampi, kohopenkki-istutus. Kun varsinaista kasvualustaa kasvattaa ohjekorkeuksia selkeästi korkeammaksi (1½ kertaiseksi), juuristolle jää enemmän tilaa, eikä mahdollinen märkyys pohjalla tule niin herkästi ongelmaksi.

Jos taas istutusalue on louhikkoisen alustan päällä, haaste onkin päinvastainen. Ellei sitten olla tekemässä kivikkotarhaa, johon istutettavat kasvit eivät tarvitse tai siedäkään paksua multakerrosta juuristonsa peittona…

Karkeasta kiviaineksista koostuva pohjamaa on kuiva. Sulamis-, sade- ja kasteluvedet eivät jää maahan, kun kiviaines ei itsessään pidättele vettä.

Normaalin multakerroksen tarvitsemille kasveille tehtävän kasvualusta-alueen pohjalle kannattaa levittää ennen varsinaisen istutusmullan levitystä ensin kerros savea tai moreenia. Lisäkerros parantaa koko kasvualustaa pidättämään kosteus juuristolla paremmin.

Savimaa luovuttaa vedet pikku hiljaa ympäristöönsä.

Jos pohjamaana on ravinnerikas savimaa, pääset helpommalla. Savesta vesi leviää ympäristöön jollain aikataululla kuitenkin. Eikä pysyvää vesikuoppavaaraa synny niin helposti.

Savimaapohja ei tarvitse erityisiä käsittelyjä muutenkaan.  Riittää, kun huolehtii pohjamaan pinnan tasaisuudesta ja että pintakallistus noudattelee tulevan kasvualustan pintaa.

Multaa moneen tarpeeseen 
Kalkittu ja lannoitettu ruokamulta sopii moneen käyttöön puutarhassa.

Mullaksi kutsutaan käsittelemätöntä, eri maa-aineseoksista koostuvaa pelto- ja ruokamultaa.  Se sopii kalkittuna ja lannoitettuna nurmikolle sekä perusmaana kotipuutarhan koriste- ja hyötykasveille.

Kasvualustasta puhutaan, kun tarkoitetaan kasvien kasvatukseen teknisesti valmistettua seosta. Se on teollisesti valmistettua, eri kokoisista kiviainerakeista (kivi, hiekka, hieta) ja eloperäisistä aineista (turve ja komposti) sekä lannoitteista sekoitettua seosmultaa.

Multasuosituksia. Lähde: kekkila.fi

Eri kasvilajeille tehtyjä seoksia myydään pusseissa, säkeissä ja kuormittain. Valmisteiden käyttötarkoitus ja annosteluohjeet on myös kerrottu pakkauksissa.

Multakin vanhenee

Multa kannattaa käyttää heti pussin avauksen jälkeen tai varastoida kylmässä ja valolta suojassa. Mullan ravinnetila alkaa vähentyä lämpötilan, kosteuden ja ajan saatossa, eikä vastaa enää kuukausien tai vuoden päästä tuoteselostetta.

Pienet jämäerät pussien pohjilta on silti parempi sekoittaa vuosienkin kuluttua ennemmin vanhan puutarhamaan sekaan, kuin heittää pois.  Samaan tapaan voi hyödyntää myös sisäkukkien vaihtomullat. Ne voi kesällä sekoittaa kompostimullan sekaan tai suoraan istutusalueille.

Multateollisuus ei ole villinlännen hommaa

Valmiita kasvualustatuotteita valmistavan tuottajan on kuuluttava Eviran lannoitevalmistealan toimittajarekisteriin ja kasvualustasta on oltava saatavilla tuoteseloste, josta selviää materiaalin käyttökelpoisuus ja ravinnepitoisuudet.

Kasvualustamullan on määräysten mukaan oltava laadullisesti tasalaatuista, turvallista ja roskatonta. Se ei saa sisältää monivuotisia rikkakasveja* ja sen pitää olla ilmoitettuun käyttötarkoitukseensa sopivaa.

Monivuotisten rikkakasvien* tunnistamista helpottamaan, tässä linkki yhdelle hyviä kasvikuvia sisältävälle sivustolle. Kurkkaa sisälle Farmit.net

Tässä vaiheessa on hyvä myös muistuttaa, että mikään multaseos ei ole turvassa yksivuotisilta rikkakasveilta. Niitä on ilmatila tulvillaan. Kitke ja perkaa. Perkaa ja kitke….Sitähän se on, puutarhanhoito.

Peltomullan laadussa on enemmän eroja, koska tuotantoon ja myyntiin ei ole asetettu samanlaisia vaatimuksia kuin tuotettujen seosten valmistukseen. Sitä saa myydä ilman tuoteselostetta, eikä toimittajilta vaadita toimittajarekisteriin rekisteröintiä.

Ruokamulta voi sisältää hauskojakin yllätyksiä…. Omassa puutarhassani kasvaa tälläkin hetkellä täytemaasta poimitut ruusuangervo ja kuunlilja.

Ruokamultaerästä pelastettu kuunlilja voi hyvin uudessa ’kodissaan’
Minne katosi kuohkea multa?

Kasvuseokset ovat uusina kuohkeita ja mureita. Juuristo pystyy käyttämään muhevasta maasta ravinteet, veden ja hapen tehokkaasti hyväkseen.

Tilanne vaikeutuu, kun vanha kasvualusta tiivistyy pikku hiljaa kastelun ja sateiden vaikutuksesta. Kasvualusta tarvitsee hoitoa.

  1. Maan mureus paranee pikku hiljaa, kun vuosittain sekoittaa muutaman sentin kerroksen uutta seosta vanhan mullan joukkoon.  Tee lisättävä, mureuttava seos uudesta ostomullasta tai kompostimullasta, johon lisäät sopivasti jotain kiviainesta (soraa, hiekkaa, hietaa).
  2. Maan muhevuutta voi parantaa myös kasveilla itsellään. Pilko kasvien lehdet ja varret paikalleen ja peitä ’sotku’ uudella kasvumultakerroksella. Alueesta tulee siisti, ei synny poissiirrettävää roskaa ja kasvikunta kiittää. Ekologista, eikös vain! Kannattaa kokeilla.
Kukanvarret ja lehdet pilkottuna takaisin luonnon omaan kiertoon

**********************************************************

Mahtavaa, jaksoit lukea loppuun saakka.  Ja ellet jo aiemminkin tiennyt, nyt ainakin tiedät mistä hyvä puutarhamulta tehty ja miksi sen valinta ei ole ihan ’ Aivan sama-juttu. 

 

Ja ainahan voi käyttää oman aikansa muuhunkin. Kianni-tarhuri kitkee ja perkaa, perkaa ja kitkee sinunkin pensaanalustat. Ilomielin.

 

Seuraavassa jutussa jatketaan aiheesta lisää.  Sen luettuasi tiedät mm. miksi multapussissa mainittu johtokyky-arvo on tärkeää tarkistaa, mitä tarkoittaa NPK ja miksi onkimadot ovat aarre puutarhassa.

-Marita

P.S. Multamaailmasta lisää jutussa Multa on kasvin ruokakaappi👁