Keittiöpuutarhan lempiyrtit

 Ruuanlaiton arkipäivään pientä ekstraa tuovat yrtit edustavat lähiruokaa parhaimmillaan. Kiitos kotimaisten tuottajien ympärivuotisesta yrttitarjonnasta ja peukutus aromaattisille yrteille!

Tämän artikkelin aiheita ovat lempiyrttieni käyttövinkit ja terveysvaikutukset. 

  • Lemppareitani ovat mietoihin yrtteihin kuuluvat Basilika, Kirveli, Rakuuna ja Sitruunamelissa.
  • Voimakkaisiin yrtteihin kuuluvat Curry-yrtti, Oregano, Meirami, Rucola, Salvia ja Timjami.   
MAKUA JA TERVEYTTÄ yrteistä

Helpoin tie keittiöpuutarhailuun ja yrttien kasvatukseen on ostaa kaupasta valmiit ruukkuyrtit kotikeittiön iloksi.  Kunhan onnistuu pitämään yrttien juurakot sopivan kosteina ja vedottomassa paikassa, sisätiloissa tuoreyrtit saattavat pärjätä omissa kasvuruukuissaan useita päiviä, jopa viikkoja.

Kosteustiivis yrttirasia, suunnittelu ja valmistus Kianni Oy

Kesäaikaan yrttitaimen kasvupaikaksi sopii kasvihuone, avomaa tai iso parvekeruukku. Yrtit viihtyvät parhaiten laimeassa, vettä hyvin läpäisevästä maasta. Kasvualustana parasta on rikkakasveista vapaa, peruslannoitettu ja kalkittu hiekkapitoinen multamaa.

Syötävien yrttien kasvualustojen lannoituksessa kannattaa käyttää luonnonmukaisia orgaanisia lannoitteita. Em. lannoitteita ovat mm. nestemäinen merileväuute ja pitkävaikutteinen kivennäisperäinen kanankakkaseos.

Ravintotäydennys antaa yrteille elinvoimaa ja parantaa sadontuotantoa. Yhden kasvukauden kasveille riittää lannoitteena kerran viikossa loraus lannoitetta kasteluveteen lisättynä. Monivuotisille lajeille on hyvä antaa lisäkasvuvoimaa sekoittamalla multaan annos kompostia ja hitaasti liukenevaa lannoitetta.

Ihanat mausteyrtit!

Basilika
Basilika – suomalaisten suosikkiyrtti

Mieto, pehmeä maku, tyrmäävän vahva tuoksu ja kaunis kasvusto.

KÄYTTÖ: Toimii rae- ja tuorejuuston mausteena sekä tomaattien, valkosipulin, timjamin, paprikan ja pippurin kumppanina. Lehdet sopivat silputtuina keittojen sekä kala- ja kanaruokien sekaan. Paksu, kiiltävä lehti on kaunis myös yksinään koristeena, salaatin lisukkeena ja leivän päällä.

VINKKI: Erityisherkkä kylmälle. Kuljeta yrtti kaupasta kotiin talvella kuin herkkä kukka. Tarkka mullan tasaisesta kosteudesta. Nuutuu herkästi kuivuessaan. Säilytys kotona huoneenlämmössä – ei jääkaapissa.

VAIKUTUS: Helpottaa päänsärkyä ja vilustumisoireita ja auttaa ruuansulatusta. Tuoksu raikastaa tehokkaasti hengityksen.

VITAMIINIT: Runsaasti A-, C- ja K-vitamiineja sekä kalsiumia, rautaa, folaatteja ja antioksidantteja.

HOITO: Lämmin suojainen paikka, tasainen kosteus ja lannoitus. Kastele aamulla, niin vesi ehtii haihtua päivällä lämmön vaikutuksesta. Iltakastelu altistaa juurimädälle.

Curry-yrtti
Curry-yrtti = italianolkikukka
YKSIVUOTINEN | Saattaa talvehtia leutona talvena

Pienet hopeanväriset lehdet tuoksuvat ja maistuvat curryltä. Kaunis hyötykasvi.

KÄYTTÖ: Lehdet maustavat padat, keitot, vihannes- ja riisiruoat sekä pikkelssin.

VINKKI: Aromit tulevat parhaiten esiin lehtiä kuumentamalla. Lisää oksa varsineen kypsyvän ruuan joukkoon ja ota pois ennen tarjoilua.  Vaihtoehto rakuunalle.

HOITO: Kasvatus mieluummin kuivassa kuin märässä. Latvojen pehmeitä versokärkiä katkomalla satoa riittää koko kesän. Heikko talvenkestävyys ulkokasvina. Talvetus sisällä viileässä + 5 – 10 °C, voi onnistua.

Kirveli
Mieto, raikas kirveli

Ranskalaisten keittiöiden lemmikki. Ulkonäkö muistuttaa persiljaa.

KÄYTTÖ: Mieto, hieman anikseen ja lakritsiin vivahtava maku sopii persiljan tapaan salaatteihin, perunaruokiin, yrttivoihin sekä munakkaisiin, mausteena ja koristeena. Sopii yhteen basilikan, rakuunan ja ruohosipulin kanssa ja korvaa tilliä kalan maustamisessa. Keventää hienosti rasvaisten liha- ja kalaruokien makua ja on loistava lisuke grilli- ja kanaruuille. Kokeile myös makeiden jälkiruokien mausteena.

VINKKI: Parhainta tuorekäytössä, jolloin maku on terävimmillään ja vitamiinitaso täyteläisimmillään. >> Silppua kupillinen pitsilehtiä ruokapöytään sormimausteeksi. Lämmintä ruokaa maustettaessa, kirveli lisätään juuri ennen tarjoilua.

VAIKUTUS: Lisää virtsan, mahanesteiden ja sapen eritystä. Tehostaa ruuansulatusta ja puhdistaa kehoa.

HOITO: Suotuisin kasvupaikka puolivarjossa. >> Kasville on eduksi hieman kosteahko kasvualusta, jotta sen täyteläiset aromit pysyvät paremmin tallessa.

VITAMIINIT: Tuoreessa kirvelissä on runsaasti A- ja C-vitamiinia, rautaa, kalsiumia ja magnesiumia.

HUOMAUTUS / VAROITUS: Kasvusto muistuttaa isona myrkytöntä koiranputkea ja kukintavaiheessa erittäin myrkyllisiä hukanputkea ja myrkkykatkoa.  Jos löydät kirvelin näköisen kasvin ojanpientareelta tai villiintyneeltä kedolta – varmista laji, ettei tule yllätyksiä!

Oregano / meirami
Oregano – Italialaisten ruokien perusmauste
 MÄKIMEIRAMI MONIVUOTINEN
 MAUSTEMEIRAMI YKSIVUOTINEN

Tuttu Välimeren yrtti ja pizzamauste. Tunnistaa pienistä vastakkain kasvavista pyöreistä lehdistä ja käpymäisestä kukinnosta.

OREGANO >> Kauppanimi  ja toinen nimi luonnossakin kasvavalle mäkimeiramille. Isokoinen ja mietomakuinen.

MEIRAMI >> Maustemeirami. Pienikokoinen ja vahvamakuinen.

KÄYTTÖ: Hernekeittomauste. Sopii valkosipulin kanssa lampaanlihan, kaali-, kala- ja munaruokien sekä tomaattia ja chiliä sisältävien ruokien kanssa. Antaa sopivan lisävivahteen salaatteihin ja paahdetuille vihanneksille. Sopii myös jälkiruokien mausteeksi. Kokeile mm. juustojen, raparperin ja omenan kanssa.

VINKKI: Lisää tuore oregano ruokaan vasta valmistuksen loppuvaiheessa, ettei maku pääse voimistumaan liikaa. Kukkiva oregano on nätti lisuke kesäkukkakimppuihin. Tuoksuvien lehtien uskotaan karkottavan koita ja muurahaisia.

VAIKUTUS: Vahvistaa ja rauhoittaa vatsaa, lievittää ilmavaivoja, alentaa verenpainetta ja edistää ruuansulatusta.

HOITO: Ei siedä kylmää, eikä runsasta kastelua. Voidaan säilöä kuivattuna ja pakastettuna.

VITAMIINIT: Sisältää runsaasti vitamiineja (C, K ja E), rautaa, kalsiumia ja antioksidantteja.

VAROITUS: Saattaa aiheuttaa tuoksuherkille ärsytystä.

Rakuuna
Ruotsalaisten dragon on ranskalaisen keittiön suosikki.
MONIVUOTINEN

Ranskalaisen keittiön perusyrtti – sopiva viinietikan ja yrttilevitteen säväyttäjä.

KÄYTTÖ: Maku sopii erinomaisesti parsan ja porkkanan kanssa suoraan tai kastikkeisiin lisättynä. Luo loistavan makuyhdistelmän kana- ja liharuokien kanssa, sopii keittoihin ja pataruokiin sekä uuniperunoiden täyteseoksiin.

VINKKI: Mieto yrtti sopii yrttimaailmaan totuttelijan ensimmäiseksi mauksi avaamaan aisteja uusille kokeiluille.

VAIKUTUS: Rakuunan eteeriset öljyt poistavat elimistöstä nestettä, edistävät ruuansulatusta ja desinfioivat suuta.

HOITO: Hyötyy tasaisesta kastelusta. Menestyy maahan istutettuna talven yli. Säilötään pakastaen tai kuivattaen.

VITAMIINIT: Sisältää runsaasti A-, C- ja B-vitamiineja, rautaa, magnesiumia ja antioksidantteja.

VAROITUS: Tuoreen rakuunan siitepöly saattaa aiheuttaa pujolle allergisoituneelle oireita. Kuivattuna ei yleensä sisällä siitepölyä, koska sato korjataan ennen kukintaa.

Rucola – Sinappikaali
Sinappikaali – maukas terveyssalaatti

Kaalien sukuun kuuluva sinappisen pippurinen yrtti. Kauppanimet rucola ja villirucola – luonnossa kasvavana isohietasinappi ja sinappikaali. Vahvatuoksuinen, terveellinen ja erittäin maukas salaattiyrtti.

KÄYTTÖ: Sopii kylmiin ja lämpimiin ruokiin. Toimii kaikessa, mihin yleensäkin käytetään vihreitä lehtivihanneksia, parsaa ja lehtikaalia. Täydellistä yksinkin käytettynä, sopii mozzarellan ja tomaattien mausteeksi sekä leivän päällä. Kruunaa pizzan, pastaruoat ja kastikkeet.

VINKKI: Kestää hyvin lämmittämistä ja kypsyy nopeasti. Parasta tuoreena. Säilyy viileässä ja tiiviisti pakattuna jonkun aikaa. Pitkä säilytys nostaa tutkimusten mukaan nitraattipitoisuutta.

VAIKUTUS: Ehkäisee syöpää ja tekee hyvää luustolle pienentämällä osteoporoosin riskejä.

HOITO: Loistava yrtti ruukkuviljelyyn. Paras kasvupaikka runsasmultainen ja kosteahko maa.  Käytetään pitkin satokautta, ennen kukintaa. Lehdet parhaimmillaan 5-10 cm pituisina.

VITAMIINIT: Sisältää runsaasti A-, K- ja C-vitamiineja, folaatteja, kalsiumia ja antioksidantteja.

Salvia
Salvian karvaiset lehdet
MONIVUOTINEN (Suomen oloissa mahdollista vain erittäin leutoina talvina)

Italialaisten keittiöherkku, vahvamakuinen yrtti.

KÄYTTÖ: Sopii pitkään kypsennettävien liharuokien, kuten lampaan, riistan, kanan ja kalkkunan kanssa. Mainio marinadien ja salaattikastikkeiden mauste. Toimii myös yrttivoin mausteena sekä maksa-, sieni- ja pastaruokien lisukkeena. Kokeilunarvoinen myös jälkiruokayrttinä, omena-, juusto- ja rahkaruokien seurana.

VINKKI: Vahva tuoksu ja hieman erikoinen kamferimainen maku tasaantuvat kypsennettäessä ja sekoittamalla mukaan persiljaa.  Poistaa lihasta ja kalasta rasvaista makua. Antaa hernekeittoon sopivaa lisämakua ja estää samalla ilmavaivojen syntymistä. Vahva maku peittää herkästi muut maut, joten maistele ruokaa lisäysten välissä.

VAIKUTUS: Naisten rohto. Lievittää kuukautiskipuja ja vaihdevuosien liikahikoilua. Bakteerien ja virusten haastaja ja kolesterolitasojen tasaaja.  Antioksidanttinen yrtti, jota käytetään astmaattisten vaivojen ja vilustumisoireiden hoidossa.

HOITO: Viihtyy aurinkoisessa ja lämpimässä paikassa. Pärjää puolivarjossakin, kunhan kasvualusta on hyvin vettä läpäisevää.  Liika maakosteus mädättää juuret herkästi. Säilötään pakastettuna tai kuivattuna.

VITAMIINIT: Sisältää K-vitamiinia, folaatteja, magnesiumia, kuituja ja voimakkaita antioksidantteja. 4-6 tuoretta lehteä päivässä on riittää aikuiselle.

Sitruunamelissa
Sitruunamelissa – mehiläisten lempiyrtti
MONIVUOTINEN

Nokkosen lehteä muistuttava, hapan sitruunan korvaaja

KÄYTTÖ: Maku raikastaa rasvaisia ruokia ja sopii kalan, riistan, sienien, herneiden ja parsan mausteeksi. Käy erilaisiin salaatteihin, marinadeihin ja salaatinkastikkeisiin. Raikas jälkiruokayrtti. Sopii jäätelön kanssa sekä lisukkeena juomiin, hedelmäsalaatteihin ja kiisseleihin.

VINKKI: Voimakas maku peittää muut maut herkästi. Tarkkaile käyttömäärää.  Helpoin tapa tehdä lehdistä juomaa / jääteetä on kaataa kiehuva vesi lehtien päälle ja antaa lehtien hautua hetki vedessä.

VAIKUTUS: Vahvistaa hermoja, estää masennusta ja virkistää. Auttaa unettomuuteen, jännitykseen ja stressiin.

HOITO: Hallanarka. Viihtyy kosteahkossa ja kalkitussa maassa.  Sato kerätään kukinnan alkaessa. Maku pysyy parhaiten pakastettaessa, mutta voidaan myös kuivattaa tai uuttaa öljyyn tai viinietikkaan.

VITAMIINIT: Sisältää runsaasti erilaisia aromaattisia ja hoitavia öljyjä.

VAROITUS: Ison määrän kertasyönti voi aiheuttaa väsymystä, levottomuutta ja laskea verenpainetta. Huomioitava seikka alhaista verenpainetta poteville.

Timjami / tarha-ajuruoho
Timjamista riittää satoa
MONIVUOTINEN

Voimakkaan aromikas yrtti sopii lähes jokaisen ruuan mausteeksi.

KÄYTTÖ: Täydellinen lisuke kanaruokiin, erilaisiin lihapatoihin, marinadeihin ja lihakeittoihin. Hyvä yrttiöljymauste kalakeittoihin, pizzaan ja spagettikastikkeisiin.

VINKKI: Katko oksat kokonaisina ruuan joukkoon ja poista ne ennen tarjoilua. Maku ja vaikutukset jäävät ruokaan, mutta pienien lehtien kanssa ei tarvitse askarrella.

VAIKUTUS: Vilkastuttaa aineenvaihduntaa, alentaa kolesterolia ja estää verihiutaleiden kokkaroitumista. Timjamitee sopii hyvin vilustumisjuomaksi ja kurkkukivun hoitoon.

HOITO: Viihtyy parhaiten kalkkipitoisessa maassa. Lehdet parhaimmillaan kukinta-aikaan. Sato kerätään leikkaamalla versot maanrajaa myöden poikki. Lehdet voi pakastaa, kuivata tai uuttaa öljyyn tai etikkaan.

VITAMIINIT: Sisältää magnesiumia ja paljon antioksidantteja.


Luitko jo toisen yrttiaiheisen artikkelin?  Siellä vinkkejä helppoon yrttiviljelyyn.

-Marita 💚

Jaa sivusto myös FB-kavereillesi 💚

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

css.php