Keittiöpuutarhani lempiyrtit

Peukutus aromaattisia yrttejä käyttäville! Yrtit ovat ruuanlaiton arkipäivää ja edustavat lähiruokaa parhaimmillaan. Kiitos kotimaisten tuottajien ja ympärivuotisen tarjonnan. Tässä artikkelissa on tiedonjanossani keräämiäni käyttö- ja terveysvaikutuksia muutamille lempiyrteilleni.  

Keittiöpuutarhan yrtit – pientä, kaunista ja tehokasta

Basilika, Curry-yrtti, Kirveli, Oregano, Rakuuna, Rucola, Salvia, Sitruunamelissa, Timjami

MAKUA JA TERVEYTTÄ

Keittiöpuutarhailu ja yrttien kasvatus on helppo aloittaa hoivaamalla kaupasta ostettuja ruukkuyrttejä.  Sisätiloissa tuoreyrtit pärjäävät parhaimmillaan muutamia viikkoja, kosteassa mullassa ja vedottomassa paikassa, kun ne pitää omassa koriastiassaan.

Kosteustiivis yrttirasia, suunnittelu ja valmistus Kianni Oy

Kesäaikaan yrttitaimen kasvupaikaksi sopii kasvihuone, avomaa tai iso parvekeruukku. Kasvualustana toimii parhaiten rikkakasveista vapaa, peruslannoitettu ja kalkittu hiekkapitoinen multamaa.

Yrtit pitävät laimeasta, vettä hyvin läpäisevästä maasta. Syötävien yrttien kasvualustoja lannoittaessa, kannattaa käyttää luonnonmukaisia orgaanisia lannoitteita. Näitä lannoitteita ovat mm. merileväuute ja pitkävaikutteisempana lannoitteena kivennäisperäiset kanankakka-kakkareet.

Ravintotäydennys antaa uutta elinvoimaa ja parantaa sadontuotantoa. Yhden kasvukauden yrteille riittää lannoitteeksi kasteluveteen lisätty loraus lannoitetta noin kerran viikossa. Monivuotisille lajeille kannattaa lisäksi antaa uutta energiaa sekoittamalla multaan annos kompostia ja hitaasti liukenevaa lannoitetta.

Ihanat mausteyrtit!

Basilika
Basilika – suomalaisten suosikkiyrtti
YKSIVUOTINEN

Mieto, pehmeä maku, tyrmäävän vahva tuoksu ja kaunis kasvusto.

KÄYTTÖ: Toimii rae- ja tuorejuuston mausteena sekä tomaattien, valkosipulin, timjamin, paprikan ja pippurin kumppanina. Lehdet sopivat silputtuina keittojen sekä kala- ja kanaruokien sekaan. Paksu, kiiltävä lehti on kaunis myös yksinään koristeena, salaatin lisukkeena ja leivän päällä.

VINKKI: Erityisherkkä kylmälle. Kuljeta yrtti kaupasta kotiin talvella kuin herkkä kukka. Tarkka mullan tasaisesta kosteudesta. Nuutuu herkästi kuivuessaan. Säilytys kotona huoneenlämmössä – ei jääkaapissa.

VAIKUTUS: Helpottaa päänsärkyä ja vilustumisoireita ja auttaa ruuansulatusta. Tuoksu raikastaa tehokkaasti hengityksen.

VITAMIINIT: Runsaasti A-, C- ja K-vitamiineja sekä kalsiumia, rautaa, folaatteja ja antioksidantteja.

HOITO: Lämmin suojainen paikka, tasainen kosteus ja lannoitus. Kastele aamulla, niin vesi ehtii haihtua päivällä lämmön vaikutuksesta. Iltakastelu altistaa juurimädälle.

Curry-yrtti
Curry-yrtti = italianolkikukka
YKSIVUOTINEN | SAATTAA TALVEHTIA

Pienet hopeanväriset lehdet tuoksuvat ja maistuvat curryltä. Kaunis hyötykasvi.

KÄYTTÖ: Lehdet maustavat padat, keitot, vihannes- ja riisiruoat sekä pikkelssin.

VINKKI: Aromit tulevat parhaiten esiin lehtiä kuumentamalla. Lisää oksa varsineen kypsyvän ruuan joukkoon ja nostaa nippu pois ennen tarjoilua.  Maku korvaa rakuunaa.

HOITO: Kasvatus mieluummin kuivassa kuin märässä. Latvojen pehmeitä versokärkiä katkomalla satoa riittää koko kesän. Heikko talvenkestävyys ulkokasvina. Talvetus sisällä viileässä + 5 – 10 °C, voi onnistua.

Kirveli
Mieto, raikas kirveli
YKSIVUOTINEN

Ranskalaisten keittiöiden lemmikkiyrtti. Ulkonäkö muistuttaa persiljaa.

KÄYTTÖ: Mieto, hieman anikseen ja lakritsiin vivahtava maku sopii persiljan tapaan salaatteihin, perunaruokiin, yrttivoihin sekä munakkaisiin, mausteena ja koristeena. Sopii yhteen basilikan, rakuunan ja ruohosipulin kanssa ja korvaa tilliä kalan maustamisessa. Keventää hienosti rasvaisten liha- ja kalaruokien makua ja on loistava lisuke grilli- ja kanaruuille. Kokeilunarvoinen myös makeiden jälkiruokien mausteena.

VINKKI: Parhainta tuorekäytössä, jolloin vitamiinit ovat tallessa ja maku terävimmillään. >> Silppua kupillinen pitsilehtiä ruokapöytään sormimausteeksi. Lämmintä ruokaa maustettaessa, kirveli lisätään juuri ennen tarjoilua, ettei miedot aromit katoa valmistuksen aikana.

VAIKUTUS: Lisää virtsan, mahanesteen ja sapen eritystä. Tehostaa ruuansulatusta ja puhdistaa kehoa.

HOITO: Suotuisin kasvupaikka puolivarjossa. >> Kasvualusta pysyy paremmin kosteahkona ja täyteläiset aromit tallessa.

VITAMIINIT: Tuoreessa kirvelissä on runsaasti A- ja C-vitamiinia, rautaa, kalsiumia ja magnesiumia.

HUOMAUTUS / VAROITUS: Jos olet sattumoisin löytänyt kirvelin näköisen kasvin ojanpientareelta tai villiintyneeltä kedolta – varmista laji, ettei tule yllätyksiä!  Kasvusto muistuttaa isona myrkytöntä koiranputkea ja kukintavaiheessa erittäin myrkyllisiä hukanputkea ja myrkkykatkoa.

Oregano
Oregano – Italialaisten ruokien perusmauste
 MÄKIMEIRAMI MONIVUOTINEN
 MAUSTEMEIRAMI YKSIVUOTINEN

Tuttu Välimeren yrtti ja pizzamauste. Tunnistaa pienistä vastakkain kasvavista pyöreistä lehdistä ja käpymäisestä kukinnosta.

OREGANO >> Kauppanimi kotipuutarhoissa ja luonnossakin kasvavalle mäkimeiramille. Isokoinen ja mietomakuinen.

MEIRAMI >> Maustemeirami. Pienikokoinen ja vahvamakuinen. Kaksi lajiketta: saksalainen ja ranskalainen.

KÄYTTÖ: Hernekeittomauste. Sopii valkosipulin kanssa lampaanlihan, kaali-, kala- ja munaruokien sekä tomaattia ja chiliä sisältävien ruokien kanssa. Antaa sopivan lisävivahteen salaatteihin ja paahdettujen vihannesten seurana sekä jälkiruokien mausteena mm. juustojen, raparperin ja omenan kanssa.

VINKKI: Lisää tuore oregano ruokaan vasta valmistuksen loppuvaiheessa, ettei maku pääse voimistumaan liikaa. Kukkiva oregano on nätti lisuke kesäkukkakimppuihin. Tuoksuvien lehtien uskotaan karkottavan koita ja muurahaisia.

VAIKUTUS: Vahvistaa ja rauhoittaa vatsaa, lievittää ilmavaivoja, alentaa verenpainetta ja edistää ruuansulatusta.

HOITO: Ei siedä kylmää, eikä runsasta kastelua. Voidaan säilöä kuivattuna ja pakastettuna.

VITAMIINIT: Sisältää runsaasti vitamiineja (C, K ja E), rautaa, kalsiumia ja antioksidantteja.

VAROITUS: Saattaa aiheuttaa tuoksuherkille ärsytysoireita.

Rakuuna
Ruotsalaisten dragon on ranskalaisen keittiön suosikki.
MONIVUOTINEN

Ranskalaisen keittiön perusyrtti – sopiva viinietikan ja yrttilevitteen säväyttäjä.

KÄYTTÖ: Maku sopii erinomaisesti parsan ja porkkanan kanssa suoraan tai kastikkeisiin lisättynä. Antaa loistavan makucompon kana- ja liharuokiin, keittoihin ja pataruokiin sekä uuniperunoiden täytteenä.

VINKKI: Mieto yrtti sopii yrttimaailmaan totuttelijan ensimmäiseksi mauksi avaamaan aisteja uusille kokeiluille.  Tuoreen rakuunan siitepöly saattaa aiheuttaa pujolle allergisoituneelle oireita. Kuivattuna ei yleensä sisällä siitepölyä, koska sato korjataan ennen kukintaa.

VAIKUTUS: Rakuunan eteeriset öljyt poistavat elimistöstä nestettä, edistävät ruuansulatusta ja desinfioivat suuta.

HOITO: Hyötyy tasaisesta kastelusta. Menestyy maahan istutettuna talven yli. Säilötään pakastaen tai kuivattaen.

VITAMIINIT: Sisältää runsaasti A-, C- ja B-vitamiineja, rautaa, magnesiumia ja antioksidantteja.

Rucola – Sinappikaali
Sinappikaali – maukas terveyssalaatti
YKSIVUOTINEN

Kaalien sukuun kuuluva sinappisen pippurinen yrtti. Kauppanimet rucola ja villirucola – luonnossa kasvavana isohietasinappi ja sinappikaali. Vahvatuoksuinen, terveellinen ja erittäin maukas salaattiyrtti.

KÄYTTÖ: Sopii kylmiin ja lämpimiin ruokiin. Toimii kaikessa, mihin yleensäkin käytetään vihreitä lehtivihanneksia, kuten parsa- ja lehtikaalin kanssa. Täydellistä yksin käytettynä, sopii mozzarellan ja tomaattien mausteeksi sekä leivän päällä. Kruunaa pizzan, pastaruoat ja kastikkeet.

VINKKI: Kestää hyvin lämmittämistä ja kypsyy nopeasti. Huomattavasti nopeammin kuin esimerkiksi lehtikaali.  Parasta tuoreena, vaikka säilyy tiiviisti pakattuna viileässäkin jonkun aikaa. Pitkä säilytys nostaa tutkimusten mukaan nitraattipitoisuutta.

VAIKUTUS: Ehkäisee syöpää ja tekee hyvää luustolle, pienentämällä osteoporoosin riskejä.

HOITO: Loistava yrtti ruukkuviljelyyn. Paras kasvupaikka runsasmultainen ja kostea maa.  Käytetään pitkin satokautta, ennen kukintaa. Lehdet parhaimmillaan 5-10 senttisiä.

VITAMIINIT: Sisältää runsaasti A-, K- ja C-vitamiineja, folaatteja, kalsiumia ja antioksidantteja.

Salvia
Salvian karvaiset lehdet
MONIVUOTINEN (HARVEMMIN SUOMEN OLOISSA)

Italialaisten keittiöherkkujen yrtti.

KÄYTTÖ: Vahva yrtti sopii pitkään kypsennettävien liharuokien, marinadien ja salaattikastikkeiden mausteeksi. Sopii lampaan, riistan, kanan ja kalkkunan kanssa.  Toimii yrttivoin mausteena sekä maksa-, sieni- ja pastaruokien lisukkeena. Kokeilunarvoinen myös omena-, juusto- ja rahkaruokien seurana, jälkiruokayrttinä.

VINKKI: Vahva tuoksu ja hieman erikoinen kamferimainen maku tasaantuvat kypsennettäessä ja persiljalla.  Poistaa lihasta ja kalasta rasvaista makua. Antaa hernekeittoon makua ja estää samalla ilmavaivojen syntymistä. Vahva maku peittää herkästi muut maut, joten maistele ruokaa lisäysten välissä.

VAIKUTUS: Naisten rohto. Lievittää kuukautiskipuja ja vaihdevuosien liikahikoilua. Bakteerien ja virusten haastaja ja kolesterolitasojen tasaaja.  Antioksidanttinen yrtti, jota käytetään astmaattisten vaivojen ja vilustumisoireiden hoidossa.

HOITO: Viihtyy aurinkoisessa ja lämpimässä paikassa. Pärjää puolivarjossakin, kunhan maa on hyvin vettä läpäisevää.  Liika maakosteus mädättää juuret herkästi. Säilötään pakastamalla tai kuivattamalla. On yleisimmin yksivuotisena viljelty yrtti, mutta hyvin suojattuna saattaa selvitä leutoina talvina seuraavaan vuoteen.

VITAMIINIT: Sisältää K-vitamiinia, folaatteja, magnesiumia, kuituja ja voimakkaita antioksidantteja. 4-6 tuoretta lehteä päivässä on riittää aikuiselle.

Sitruunamelissa
Sitruunamelissa – mehiläisten lempiyrtti
MONIVUOTINEN

Nokkosen lehteä muistuttava, hapan sitruunan korvaaja

KÄYTTÖ: Maku raikastaa rasvaisia ruokia ja sopii kalan, riistan, sienien, herneiden ja parsan mausteeksi. Käy erilaisiin salaatteihin, marinadeihin ja salaatinkastikkeisiin. Raikas jälkiruokayrtti. Sopii jäätelön kanssa sekä lisukkeena juomiin, hedelmäsalaatteihin ja kiisseleihin.

VINKKI: Voimakas maku peittää muut maut herkästi. Tarkkaile käyttömäärää.  Helpoin tapa tehdä lehdistä juomaa / jääteetä on kaataa kiehuva vesi lehtien päälle ja antaa lehtien hautua hetki vedessä.

VAIKUTUS: Vahvistaa hermoja, estää masennusta ja virkistää. Auttaa unettomuuteen, jännitykseen ja stressiin.

HOITO: Hallanarka. Viihtyy kosteahkossa ja kalkitussa maassa.  Sato kerätään kukinnan alkaessa. Maku pysyy parhaiten pakastettaessa, mutta voidaan myös kuivattaa tai uuttaa öljyyn tai viinietikkaan.

VITAMIINIT: Sisältää runsaasti erilaisia aromaattisia ja hoitavia öljyjä.

VAROITUS: Isot määrät kerralla syötynä voivat aiheuttaa väsymystä, levottomuutta ja laskea alhaista verenpainetta potevan paineita liikaa.

Timjami / tarha-ajuruoho
Timjamista riittää satoa
MONIVUOTINEN

Voimakkaan aromikas yrtti lähes jokaisen ruuan mausteeksi.

KÄYTTÖ: Täydellinen lisuke kanaruokiin, erilaisiin lihapatoihin, marinadeihin ja lihakeittoihin. Hyvä yrttiöljymauste kalakeittoihin, pizzaan ja spagettikastikkeisiin.

VINKKI: Katko oksat kokonaisina ruuan joukkoon ja poista ne ennen tarjoilua. Maku ja vaikutukset jäävät ruokaan, mutta pieniä lehtiä ei tarvitse näpräillä.

VAIKUTUS: Vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja alentaa kolesterolia sekä estää verihiutaleiden kokkaroitumista. Timjamitee sopii hyvin vilustumisjuomaksi tai kurkkukivun hoitoon.

HOITO: Viihtyy parhaiten kalkkipitoisessa maassa. Lehdet parhaimmillaan kukinta-aikaan. Sadon keräys versot maanrajaa myöden leikaten. Lehdet voi pakastaa, kuivata tai uuttaa öljyyn tai etikkaan.

VITAMIINIT: Sisältää magnesiumia ja paljon antioksidantteja.


Piipahda lukaisemassa myös yrttiaiheinen toinen artikkeli.  Siellä vinkkejä helppoon yrttiviljelyyn.

-Marita 💚

 

Klikkaa painiketta ja jaa artikkeli myös kaverille 💚

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *