Jee… Puutarhan vihreä kausi häämöttää jo. Jos oireilet mullan kaipuussa, poimi tästä artikkelista vinkit, millä kevään puutarhatoimilla on hyvä aloittaa.
Keväinen auringonpaiste herättelee mielet lämpimiksi, kohti uutta elämää. Puutarhan pihatöiden suunnittelussa on tärkeää seurata kalenterin lisäksi myös luontoa. Keväät eivät kehity vuosittain samalla tahdilla ja jopa samalla piha-alueella voi olosuhteet poiketa isostikin toisistaan. Puutarhan kevättyöt tehdään kasveille luonto-olosuhteiden ne salliessa.
Jos koet puutarhatoiminnan olevan rasittavaa ja itsellesi pakkotekemistä, lue toki artikkeli loppuun, mutta kutsu sen jälkeen ammattitaitoinen puutarhuri paikalle puurtamaan puolestasi.
PUUTARHAN KEVÄISIÄ TEKEMISIÄ
Talvisuojien poisto
Poista varjostusverkot, kun maa on kunnolla lämmennyt ja routa sulanut.
- Maan kastelu haalealla vedellä nopeuttaa sulamista.
Poista jänisverkot vasta vapun jälkeen, jos silloinkaan. Jos olet laittanut runkojen suojana muovisia spiraaleja, ota ne pois kesän ajaksi.
- Puu ei pääse kunnolla hengittämään muovin alla ja se voi aiheuttaa myös puun rungolle kuorivaurioita.
Poista maan sulamista hidastavat havut istutusalueilta sitä mukaan, kun ne jäisestä maasta irtoavat, viimeistään vapun tuntumissa.
Koristekasvien leikkaus
Puita ja pensaita voi leikata keväällä silmujen puhkeamiseen saakka.
- Parhaimmat ajankohdat ovat yleensä maalis-huhtikuun poutapäivät, jolloin leikkauspinnat kuivuvat parhaiten.
Sopivan leikkausajan suunnittelun voi aloittaa, kun kirein pakkaskausi on ohi.
- Leikkaustyöt voi aloittaa, kun oksistot ovat vapautuneet suojasäillä lumen ja jään alta. Älä kuitenkaan kisko tai suoristele oksia väkisin lumen tai jään alta vapaiksi.
Ennen leikkausoperointeihin ryhtymistä, muista muutama perusjuttu:
- Pensaita ja puita leikataan vaan tarpeesta, ei tottumuksesta.
- Kaikkia lajeja ei voi leikata samaan aikaan.
- Havupuut tarvitsevat harvoin leikkausta.
- Yksirunkoisia puita ei koskaan nuorenneta alasleikkauksella!
- Vahingoittuneet ja kuolleet oksat voi leikata aina.
Leikkaus aloitetaan vahingoittuneiden ja kuolleiden oksien poistolla.
Terveiden oksien leikkauksessa tarkistetaan jokaisen oksan leikkauksen jälkeen, miltä latvus näyttää. Yhden oksan poisto voi harventaa yllättävän tehokkaasti kokonaisuutta ja muuttaa ulkonäköä.
- Toisiaan hankaavista ja liian tiheässä kasvavista oksista poistetaan heikompi.
- Maahan lamoavat tai muuten vain pensaan kasvutapaan sopimattomat oksat poistetaan kokonaan tai lyhennetään ulospäin avautuvan silmun yläpuolelta.
- Puista poistetaan mahdolliset kilpalatvat, jyrkkäkulmaiset, liian tiheässä kasvavat ja ympäristön huoltoa hankaloittavat, liian matalalla kasvavat oksat sekä juuriversot ja rungosta kasvavat vesiversot.
Keväällä voidaan leikata saman kesän versoilla kukkivat lehtipensaat:
- Pensashanhikit, hortensiat, kurttu- ja hansaruusut sekä keiju-, koivu-, ruusu- ja japaninangervot.
Juhannuksen jälkeen leikataan keväällä kukkineet pensaat:
- Atsaleat, heidet, kuusamat, kultaherukka, norjanangervot, juhannus- ja karjalanruusu, tuoksuvatukka*, jasmikkeet, helmi- ja ruusuorapihlaja, pihasyreeni, jasmikkeet ja juhannusruusu.
Heinä-elokuussa leikataan keväällä herkästi nesteitä valuttavat puut, jos leikkaukselle on tarvetta:
- Tuomet, tammet ja vaahterat.
ALASLEIKKAUKSESTA
Alasleikkaus on pensaille raju toimenpide ja sopii runsaasti versoville lajeille. Sitä ei kannata tehdä automaattisesti, vaan todellisessa tarpeessa. Ja ellet varmasti tiedä, kestääkö pensas alasleikkausta, on parempi toteuttaa nuorennus harventamalla.
Alasleikkauksessa leikataan kasvin olemassa oleva kasvusto käytännössä kokonaan pois, sillä jokainen verso leikataan poikki 10-30 cm korkeudelta.
- Jopa vuosittain toimenpiteen kestäviä lajeja ovat pallohortensiat sekä koivu- ja keijuangervot.
- Pihlaja- ja pajuangervot voidaan leikata 3-5 vuoden välein, jos kasvu on liian runsasta.
Harvennusleikkauksessa leikataan vanhimpia ja huonosti kukkivia versoja maan pintaa myöden. Jos maasta lähteviä versoja on vähän, kannattaa leikkaus tehdä säästeliäämmin, lyhentämällä vain pisimpiä versoja, niiden oksahaaroista.
- Harvennusleikkaus on pensaan nuorennusleikkauksena ainut mahdollinen tapa IV-vyöhykkeelläkin menestyville hortensioille, jalosyreeneille, tuhkapensaille ja vihmoille.
Toisen vuoden versoilla kukkiva tuoksuvatukka* voidaan sekä alasleikata että harvennusleikata.
- Ellei kukkiminen ole tulevana kesänä tärkeää, pensas voidaan uudistaa keväällä alasleikkaamalla.
- Jos pensaan kukinta on tärkeää, kukkineet versot poistetaan harventamalla kukinnan jälkeen tai seuraavana keväänä, niin pensas kukkii vuosittain.
Näiden puutarhan keväisten toimien valmistuttua ollaankin jo monta askelta lähempänä kesää. Päästään nauttimaan väreistä. Saadaan tuoksutella kukkia ja yrttien aromeja, kosketella kasvien lehtiä, kukkien terälehtiä, lämpimiä kiviä ja raikasta vettä.
Kiitos lukijani. Toivottavasti artikkeli oli sinulle hyödyllinen sekä antoi sopivan buustin ja ilon puutarhan keväisiin tekemisiin.
– Marita 💚
P.S. Puiden leikkausteknikoista enemmän täällä.