Kausivaloista jouluvaloihin

Kodin jouluvalmisteluja

Joulunajan lähestyessä, ajatus ja mieli virittäytyvät kohti loppuvuotta. Kotipihat saavat lisäsomistusta kausivaloista ja jouluajan koristuksista.  

Sinne tänne pihoille ilmestyvät kynttilälyhdyt antavat merkkejä asukkaiden joulun odotuksesta. Joulu(kausi)valot ilmestyvät lyhtyjen seuraksi ja synkkä pimeys katoaa. Viimeistään Itsenäisyyspäivänä valovarustelu pääsee todelliseen vauhtiin. Ikkunoille ilmestyvät kynttilät ja valoasetelmat juhlistavat suomalaisten isoa juhlaa. Kodit valmistautuvat jouluun.

Joulumielen herättäjät

Vaikka elämä ja tilanteet muuttuvat, joulussa on oma taika ja ihanuus. Juhlapäiviin valmistautuminen herättää joulumielen, jonka kukin kokee omalla tavallaan. Jouluihminen ehkä näkyvimmin😉.

Kuulun itse jouluihmisiin. Joulumieleni heräilee jouluvaloilla, joulukuusen hankinnalla ja tuttuja jouluruokia valmistellessa. Pientä hässäkkää ennen jouluaattoon hiljentymistä unohtamatta. 

Piparitonttujen koti
KUULUUKO sinun JouluUSI kuusen tuoksu?

Paras joulukuusen kaatoaika on joulua edeltävä neljä viikkoa ja siinä jaksolle osuva kasvavan kuun päivät.

Nousevan kuun vaiheessa kaadettu metsäkuusi kestää joulupuuna luonnon itse järjestämillä voimilla parhaiten. Se selviytyy vähemmällä vedellä, oksisto pysyy tanakkana ja neulasetkin tiukemmin kiinni oksissa.

Kuten alla olevasta vuositaulukosta huomaat, kuun kierto ja sitä kautta myös kuusen parhaat kaatohetket vaihtelevat vuosittain. Pysyvää aikataulussa on se, että paras kaatoaika alkaa joka vuosi uudenkuun jälkeisestä päivästä ja kestää siitä 10 vrk. Uuden kuun hetken löydät kalentereista mustana pallona.

JOULUKUUSEN ensimmäinen hyvä kaatopäivä 
 2017 19.12. 
 2018 08.12. 
 2019 27.11. 
 2020 15.12. 
 2021 05.12. 

Enemmän asiaa joulukuusen hoidosta ja kuun kierron vaikutuksista kuusen kestävyyteen voit halutessasi lukea artikkelissani ’Paras joulukuusi, ikinä’. 

Pääset artikkeliin klikkaamalla tästä

Vietätkö joulusi pienten lasten ja lemmikkien kanssa?

Huomioithan joulua valmistellessasi silloin erityisesti myös kodin vaaranpaikat. Ennakoi ratkaisuillasi jokaiselle turvallinen joulu. Sillä uteliaat silmäparit ja aistivat kuonot tutkivat tarkkaan kodissa tapahtuvia muutoksia. Sormet ja suut hakevat uusia kokemuksia!

Kukat kruunaavat joulun kattauksissa ja kodin viimeistelyssä. Ne ovat turvallisia ja kauniita katsella, mutta koskettelu ja maistelu voi aiheuttaa ikävämpiä seuraamuksia. Alla muutama jouluajan kasvi omassa vaaralohkossaan.

Myrkyttömiä

Ardisia (punaisia marjoja), Joulukaktus, Orkidea, Ruusu, Tulilatva

Kuusi

 

Lievästi myrkyllisiä   

Amaryllis/Ritarinkukka, Atsalea, Hyasintti, Joulutähti, Syklaami, Tulppaani 

Kataja, Muratti, Misteli, Neilikka

 

Ehkä jo huomasitkin että suomalaisten kotien yleisin joulukukka – Joulutähti eli Tähtilatva – kuuluu lievästi myrkylliseen kukkaryhmään. Lehden irrotuksen tai oksan katkaisun yhteydessä valuva valkoinen neste tai lehtien maistelu/syönti voi aiheuttaa samanlaisia oireita kuin amaryllis, ritarinkukka, tulppaani ja hyasintti. Ärsytysoireita suussa, iholla ja mahassa.

MYRKYLLISIN JOULUKUKKA
Jouluruusu – Helleborus

Suosittu, kaunis jouluruusu on maistelukohteena joulukasveista vaarallisin. Kasvi aiheuttamia oreita ovat suun limakalvojen puutuminen, mahakipu, oksentelu ja ripuli. 

Onneksi kukka on maultaan kitkerä ja karvas.  

 

Hätä ja huoli voivat sekoittaa järkevänkin jouluaikuisen pään…

Ennakoi vahingot.  Sijoita joulukukat paikkoihin, joihin uteliaat kädet ja kuonot eivät ulotu ja varaa lääkekaappiin varmuuden vuoksi rakeista lääkehiiltä ensiavuksi.

Jos kasvia on ehditty napata suuhun, mutta ei vielä nielty, tilanne raukeaa suun huuhtelulla.

Kun mitää ei ole vielä tapahtunut, talleta isomman vahingon varalta puhelimeesi myrkytystietokeskuksen puhelinnumero  ja tutustu toimintaohjeisiin jo ennakkoon.

Vahinkojen varalle myrkytystietokeskuksen yhteystiedot:

Puhelin 09 471 977 (normaalihintainen puhelu tai 0800 147 111 (maksuton). Avoinna 24/7.

Mitä tekee myrkytystietokeskus

Vastaa äkillisten myrkytysten ehkäisyyn ja hoitoon liittyviin kysymyksiin ja antaa neuvoja yleisölle ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Se ei hoida potilaita, ei tee myrkkymäärityksiä, ei anna yleistä lääke- tai elintarvikeneuvontaa, ei neuvo sairauksien tai allergioiden hoidossa.

Myrkytystietokeskus keskittyy ihmiskehoa kohtaaviin vaaroihin.

Sei anna eläinten myrkytyksiä koskevaa neuvontaa.

tuRvallista joulua!

Terveisin, Marita 💚

 

Klikkaa painiketta ja jaa artikkeli myös kaverille 💚

css.php