Kausivaloista jouluvaloihin

Kodin valmistelua jouluun

JOULUVALOJEN AIKAAN

Näin joulunajan lähestyessä, kun ajatus ja mieli virittäytyy kohti loppuvuotta, seurailee mielellään kotipihojen valmistautumista valon juhlaan. 

Noin kuukausi ennen joulua on yleisimmin SE hetki, kun pihoissa alkaa joulun odotus näkyä ihan tosissaan. Kun kynttilälyhdyt saavat seurakseen NE ensimmäiset joulu(kausi)valot ja lumettomien aikojen pimeyden synkkä tunnelma katoaa pihapiireistä.

Viimeistään Itsenäisyyspäivänä pääsee varustelu sitten todelliseen vauhtiin, kun myös ikkunoille ilmestyy kynttilöitä ja valoasetelmia juhlistamaan suomalaisten isoa juhlaa.

Joulumielen herättäjät

Olen itse jouluihminen, enkä pysty kuvittelemaan joulua ilman jouluvaloja, joulukuusta, tuttuja jouluruokia ja pientä hässäkkää jouluaattoaamuna. 

Joulussa on ja pysyy oma ihanuutensa, vaikka elämäntilanteet muuttuvat. Juhlapäiviin valmistautumisessa on jotain ihmeellisen kutkuttavaa ja koukuttavaa. Joulu on hetki, jonka täytyy kokea. Todellinen jouluihminen ottaa kaiken ilon irti joulun valmisteluista😉 .

Välillä mietin, onko olemassa jouluihmistä, jolle ei joulupaniikki iske?

Seuraavilla vinkeillä toivon sen ainakin helpottavan.

Piparitonttujen koti
Joulukuusen tuoksuinen joulu

Paras joulukuusen kaatoaika on joulua edeltävän 4 viikon jaksolla, kuun ollessa nousuvaiheessa. Nousevan kuun aikaan kaadettu metsäkuusi kestää luonnon omilla voimilla joulun läpi parhaiten. Se selviytyy vähemmällä vedellä, oksisto pysyy tanakkana ja neulasetkin tiukemmin kiinni oksissa.

Kuusenkaadon h-hetki vaihtelee vuosittain, kuun kierron mukaan.

Paras kaatoaika alkaa uudenkuun päivän jälkeisestä päivästä ja kestää 10 vrk eteenpäin. Uusi kuu on merkattu kalentereihin mustana pallona.

JOULUKUUSEN KAATOAIKA + 10 PÄIVÄÄ, ERI VUOSINA 
 2017 19.12. ->
 2018 08.12. ->
 2019 27.11. ->

Lisää kuusenkaatoajoista ja kuusen hoidosta täältä.

Turvallinen joulukoti myös lapsille ja lemmikeille 

Joulun sanotaan olevan erityisesti lasten juhla. Pienten lasten ja lemmikkien kanssa joulua viettäessä on kuitenkin hyvä muistaa, miten uteliaat silmäparit tutkivat kodin tapahtumia ja mielenkiinto kodin uusiin juttuihin lisääntyy. 

Kaikki kaunis ei valitettavasti ole aina syötävää ja vahinkojakin sattuu. Käytäthän hetken kodin vaarapaikkojen tarkistukseen. Esimerkiksi Myrkytystietokeskuksen sivuilla on hyviä yleisohjeita hätätilanteiden varalle ja ajantasaista tutkimustietoa, mitkä  koristekasvit voivat olla syötynä vaarallisia erityisesti pienille lapsille ja kotieläimille.

Kuten varmaan tiedätkin, moni koristekasvi on syötynä / maisteltuna jossain määrin myrkyllinen. Mutta onneksi niin sisälle kuin puutarhoihin löytyy myös kokonaan myrkyttömiä vaihtoehtoja.

Alla joulunajan kunniaksi luetteloa yleisimmistä joulukukista:

Myrkyttömiä joulukukkia: 

Ardisia, Joulukaktus, Orkidea, Ruusu, Tulilatva

Kuusi

Lievästi myrkyllisiä:   

Amaryllis, Atsalea, Hyasintti, Joulutähti,

Kataja, Misteli, Muratti, Orjanlaakeri,

Syklaami, Tulppaani, Neilikka

Vaikka lievästi myrkyllisten kukkien syöminen / maistelu ei yleensä aiheuta oireita, kannatta niiden sijoitteluun kiinnittää kuitenkin oma huomionsa. Joulunajan kukat kannattaa pitää pois lasten ja lemmikkien ulottuvilta. Pienellä vaivalla välttää turhat riskit…

Vahinkojen varalle myrkytystietokeskuksen yhteystiedot:

Puhelin 09 471 977 tai vaihde 09 4711. Avoinna 24/7.

Myrkytystietokeskuksen toimenkuva:

Vastaa äkillisten myrkytysten ehkäisyyn ja hoitoon liittyviin kysymyksiin.

Antaa neuvoja yleisölle ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Ei hoida potilaita, eikä tee myrkkymäärityksiä.

Ei anna yleistä lääke- tai elintarvikeneuvontaa

Ei neuvo sairauksien tai allergioiden hoidossa

Ei anna eläinten myrkytyksiä koskevaa neuvontaa.

Vietetään tuRvallinen joulu!

Terveisin, Marita – puutarhuri täydellä sydämellä💚

  11.12.2017 kirjoitettu tarina päivitetty 8.12.2018

KIITOS, kun jaat lukemaasi eteenpäin. Sharing is caring 💚 -Marita