Kohti kesää puutarhassa

Jee… Puutarhan vihreä kausi häämöttää jo. Jos oireilet mullan kaipuussa, poimi tästä artikkelista vinkit, millä kevään puutarhatoimilla on hyvä aloittaa.

Vaikka keväinen auringonpaiste herätteleekin mielet lämpimiksi ja kohti uutta elämää, puutarhan pihatöiden suunnittelussa kannattaa seurata muutakin kuin vain kalenteria.  Keväät eivät kehity vuosittain samalla tahdilla ja jopa samalla piha-alueella voi olosuhteet poiketa isostikin toisistaan. Puutarhan kevättyöt tehdään kasveille luonto-olosuhteiden ne salliessa.

Jos koet puutarhatoiminnan olevan rasittavaa ja itsellesi pakkotekemistä, lue toki artikkeli loppuun, mutta kutsu sen jälkeen ammattitaitoinen puutarhuri paikalle puurtamaan puolestasi.

PUUTARHAN KEVÄISIÄ TEKEMISIÄ

Talvisuojien poisto

Poista varjostusverkot, kun maa on kunnolla lämmennyt ja routa sulanut.

Maan kastelu haalealla vedellä nopeuttaa sulamista.

Poista jänisverkot vasta vapun jälkeen, jos silloinkaan. Jos olet laittanut runkojen suojana muovisia spiraaleja, ota ne pois kesän ajaksi.

Puu ei pääse kunnolla hengittämään muovin alla ja se voi aiheuttaa myös puun rungolle kuorivaurioita.

Poista maan sulamista hidastavat havut istutusalueilta viimeistään vapun tuntumissa.

Koristekasvien leikkaus

Puita ja pensaita voi leikata keväällä silmujen puhkeamiseen saakka.

Parhaimmat ajankohdat ovat yleensä maalis-huhtikuun poutapäivät, jolloin leikkauspinnat kuivuvat parhaiten.

Sopivaa leikkausajan suunnittelun voi aloittaa, kun kirein pakkaskausi on ohi.

Leikkaustyöt voi aloittaa, kun oksistot ovat vapautuneet suojasäillä lumen ja jään alta.  Älä kuitenkaan kisko tai suoristele oksia väkisin lumen tai jään alta vapaiksi.

Ennen leikkausoperointeihin ryhtymistä, muista muutama perusjuttu:

Pensaita ja puita ei leikata vain tottumuksesta, vaan tarpeesta.

Kaikkia lajeja ei voi leikata samaan aikaan.

Havupuut tarvitsevat harvoin leikkausta.

Yksirunkoisia lehtipuita ei koskaan nuorenneta alasleikaten!

Vahingoittuneet ja kuolleet oksat voi leikata aina.

Kun aloitat leikkauksen, aloita tarkistus poistamalla ensin vahingoittuneet ja kuolleet oksat ja jatka sitten leikkaustarpeiden tarkistusta ylhäältä alaspäin.

Poista puista mahdolliset kilpalatvat, jyrkkäkulmaiset, liian tiheässä kasvavat ja ympäristön huoltoa ajatellen liian matalalla kasvavat oksat sekä juuriversot ja rungosta kasvavat vesiversot. 

Poista pensaista kuolleet ja vioittuneet oksat (jotka periaatteessa kannattaa poistaa aina, kun selllaisen löytää), toisiaan hankaavista oksista heikompi sekä liian tiheässä kasvavat ja maahan lamoavat tai muuten vain pensaan kasvutapaan sopimattomat oksat.

Keväällä leikataan saman kesän versoilla kukkivat lehtipensaat.

Pensashanhikit, hortensiat, kurttu- ja hansaruusut sekä keiju-, koivu-, ruusu- ja japaninangervot.

Juhannuksen jälkeen leikataan alkukesästä kukkivat ja keväällä herkästi  nesteitä valuttavat pensaat ja puut.

Nestevalumien välttämiseksi kirsikat, luumut, tuomet, tammet ja vaahterat leikataan loppukesällä heinä-elokuussa, jos on tarvetta.

Kevätkukinnan säilymiseksi, atsaleat, heidet, kuusamat, kultaherukka, norjanangervot, juhannus- ja karjalanruusu, tuoksuvatukka*, jasmikkeet, helmi- ja ruusuorapihlaja, pihasyreeni, jasmikkeet ja juhannusruusu leikataan kukinnan jälkeen, jos on tarvetta.

Alasleikkaus sopii runsaasti versoville lajeille ja on pensaille raju toimenpide. Sitä ei kannata tehdä automaattisesti, vaan todellisessa tarpeessa. Alasleikkauksessa leikataan kasvin olemassa oleva kasvusto käytännössä kokonaan pois, sillä jokainen verso leikataan poikki 10-30 cm korkeudelta.

Jopa vuosittain alasleikkauksen kestäviä lajeja ovat pallohortensiat sekä koivu- ja keijuangervot. 

Pihlaja- ja pajuangervot kestävät leikkauksen hyvin 3-5 vuoden välein… jos ne sitä kaipaavat 💚.

Ellet varmasti tiedä, kestääkö pensas alasleikkausta, on parempi toteuttaa nuorennus harventamalla.

Hyvänä esimerkkinä toisen vuoden versoilla kukkiva tuoksuvatukka*, joka voidaan alasleikata ja harvennusleikata. Keväinen alasleikkaus uudistaa pensaan, mutta se ei kuki tulevana kesänä. Jos kukkineet versot poistetaan harventamalla maata myöden joko kukinnan jälkeen tai seuraavana keväänä, pensas kukkii vuosittain. 

Harvennusleikkauksessa leikataan vanhimpia ja huonosti kukkivia versoja maan pintaa myöden.

Jos maasta lähteviä versoja on vähän, voi versoja myös vain lyhentää oksahaaroistaan. 

Harvennusleikkaus on pensaan nuorennusleikkauksena ainut mahdollinen tapa IV-vyöykkeelläkin menestyville hortensioille, jalosyreeneille, tuhkapensaille ja vihmoille.  

Hyötykasvien leikkaus

Marjapensaat

Marjapensaista karviainen tarvitsee huomattavasti vähemmän leikkausta kuin herukat.

Karviaispensaita nuorennetaan leikkaamalla siitä muutamia vanhimpia versoja pois parin vuoden välein.  

Paras karviaissato tulee 3-5 vuotiaisiin versoihin ja leikkaukset voidaan aloittaa, kun pensaaseen on kasvanut noin 15 versoa.

Puna- ja valkoherukoille suositellaan leikkauksia 6-7- vuotiaista alkaen. Ajankohta aikaisin keväällä, kun lumet ovat jo jonkinverran sulaneet kasvin juurilta.

Puna- ja valkoherukat, antavat parhaimman sadon 3-5 vuotta vanhoilla versoilla. 

Musta- ja viherherukat kestävät leikkauksen kevään lisäksi myös syksyllä, heti satokauden jälkeen. Leikattavia versoja ovat yli 4-vuotiaat oksat.

Musta- ja viherherukat antavat parhaimman sadon 2-4 vuoden ikäisillä versoillaan. 

Pensaista harvennetaan poistamalla vanhimmat versot sekä lamoavat, kuivat, vioittuneet ja pensaan sisälle tai toisiaan hankaavat oksat.

Leikkauskohta aina niin alhaalta maantasosta kuin vain on mahdollista.

Jos pensaita ei ole leikattu lainkaan tai ei ainakaan moneen vuoteen, nuorennusleikkaukset kannattaa jaksottaa 2-3 vuoden jaksolle.

Vadelmat

Vadelma on kaksivuotinen ja tekee sadon aina toisen vuoden versoihin ja vain kerran.  Vanhat, satonsa tuottaneet ja puutuneet versot leikataan maantasoa myöden pois keväällä. Katkaistut versot kerätään alueelta pois.

Keväällä leikattaessa marjoneista versoista ehtii paikallaan kuivuessaan palautua ravinteet juuriston käyttöön seuraavaa kasvukautta varten.

Jotkut ohjeet suosittelevat vanhojen versojen poistoa jo syksyllä,  heti satokauden jälkeen. Helpompi tapa, jos vanhan ja nuoren verson tunnistamisessa on hankaluuksia.

Omenapuut

Omenapuun leikkauksilla pyritään kasvattamaan puusta esteettisesti kaunis, tukevarakenteinen, tasapainoinen, yksirunkoinen ja latvuksestaan ilmava.

Latvuksen ilmavuus ehkäisee kasvitauteja ja parantaa sadon tuotantoa. 

Puiden leikkauksissa suositellaan maltillisuutta.

Mieluummin leikataan kerralla muutama iso tai useampi pienempi oksa.

Leikattavan oksan paksuus maksimissaan 7 cm, eikä koskaan enempää kuin ¼ koko oksistosta. Naisen ranteen paksuus on hyvä hälytysmittari!

Operointi kannattaa aloittaa katselemalla ensin kasvustoa kokonaisuutena. Kallisteleeko se, onko oksisto ilmava vai risukkoinen jne.

Aloita leikkaus mahdolliset kilpalatvat poistamalla ja jatka sitten poistamalla tai lyhentämällä

  • kaikki kuivat ja vahingoittuneet oksat
  • pystykasvuiset, sisäänpäin kasvavat ja toisiaan hankaavat oksat
  • esimerkiksi nurmikonleikkausta häiritsevät liian matalalla kasvavat oksat
  • tyvellä kasvavat juuriversot ja
  • rungosta ja oksaversoissa kasvavat vesiversot.

Keväällä voimakkaasti leikattu oksisto innostuu kasvamaan uudelleen ja vesiversojen runsas kasvaminen leikattuun kohtaan on todennäköistä.

Vesiversot kannattaakin poistaa keskikesällä, kun kasvuvauhti on jo rauhallisempaa.

Poistettavat oksat sahataan terävillä välineillä, jotta leikkauspinnasta tulee sileä.

Kun oksa sahataan tai leikataan mahdollisimman tyvestä, oksankaulusta vahingoittamatta, leikkauskohta paranee nopeimmin.  


Näiden puutarhan keväisten toimien valmistuttua ollaankin jo monta askelta lähempänä kesää. Päästään nauttimaan väreistä. Saadaan tuoksutella kukkia ja yrttien aromeja, kosketella kasvien lehtiä, kukkien terälehtiä, lämpimiä kiviä ja raikasta vettä.

Kiitos lukijani. Toivottavasti artikkeli oli sinulle hyödyllinen sekä antoi sopivan buustin ja ilon puutarhan keväisiin tekemisiin.

– Marita 💚

P.S. Puiden leikkausteknikoista enemmän täällä.

KIITOS, kun jaat lukemaasi eteenpäin. Sharing is caring 💚 -Marita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *