Kropsua eväänä

Hei!

Eilen oli meillä pitkästä aikaa hernerokkapäivä, vaikka ei torstai ollutkaan. Jälkiruokana söimme pannaria eli pohjalaisittain kropsua.

Kropsu on loistava jääkaapintyhjäysruoka. Taikinaan uppoaa niin vanhat maidot kuin kermatkin ja maku vain paranee.

Oma tieni kropsuntekijäksi otti aikansa. Ensimmäisinä vuosina ruskeaksi paistuneen pinnan ja pohjan väliin jäi aina löllyvä kerros raakaa taikinaa tai sitten lopputulos oli tiukkaa pannukakkua. Tuotos ei siis todellakaan kumpuillut uunissa, kuten perhepiirissä joillain muilla ’kokeilla’ tapahtui.

Ei meillä räknätä, ota vaan kolomaski pala.

Mutta pikku hiljaa opin herkkujälkkärin niksit ja nykyisin meilläkin uuni kuplii.

Jos tuntuu tutulta, koeta tätä ohjetta. Sillä onnistuu.

  • 3-4      munaa
  • 0,5 l     nestettä ( maitoa, kermaa )
  • 0,5 dl   sokeria
  • 1 tl         suolaa
  • 4 dl       vehnäjauhoja
  • 75 g      voita tai ruokaöljyä (säädä nesteen rasvapitoisuuden mukaan)
  1. Sekoita (älä vatkaa) ensin munat, sokeri, suola ja nesteet keskenään ja lisää joukkoon vehnäjauhot sekä sula rasva.
  2. Anna taikinan vetäytyä huoneenlämmössä noin 30 minuuttia.
  3. Levitä seos leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
  4. Paista kuumassa uunissa, noin 220 °C  20-30 minuuttia.

Kropsu on kypsää, kun pinta on kauniin kullankeltainen ja harjanteet ruskeita.

Bon Appetit !

– Marita

P.S. Hups! Taas tuli tarinaa ruuasta. Johtuukohan tämä näistä harmaista keleistä? Seuraavan postauksen lupaan kirjoittaa kasvillisuudesta ;).