Kukkapuutarhan värimaailma

Värit viimeistelevät kukkapuutarhan tunnelman

Värit luovat vahvoja mielikuvia ja vaikuttavat mielialaamme jokainen hetki. Lyhytkin piipahdus omassa kukkapuutarhassa lempikukkien äärellä tai kävely työmatkalle osuvan puiston läpi vaikuttavat ihmisen mielentilaan ja auttavat jaksamaan paremmin.  Kukkapuutarhan värimaailma, kasvien tuoksut ja muotokieli  rentouttavat, laskevat stressitasoa ja avaavat mielen lukkoja. Huomaamattaan olo helpottuu ja suru, ahdistus sekä kiukku helpottaa. 

Värien voimaa ja herkkyyttä

Aiemmin kirjoittamassani Pihan suunnittelusta -jutussa viittasin tähän hetkeen. Kun puutarhan isot linjat on mietitty kohdalleen ja kasvualustat ovat valmiina odottamassa istutuksia. Hetkeen, kun ollaan puutarhan viimeistelyvaiheessa ja valitsemassa omaan tyyliin ja ympäristöön sopivaa puutarhan värimaailmaa.

Kukkapuutarhan värimaailma on tarina väreistä. Saat jutun lukemalla annoksen informaatiota, mitenkä värit vaikuttavat puutarhan kokonaistunnelmaan ja kuinka väriympyrää noudattamalla kukkapuutarhan värimaailma  onnistuu aina.  

Tämän luettuasi tiedät, miksi sinisin kukin hehkuva kurjenmiekka näyttää keskipäivällä komeammalta kuin iltavalaistuksessa ja miksi punakukkaisen puistoruusun kukka vangitsee väreillään juuri aamuauringossa.

Krookukset, lumikellot ja helmililjat takatalven alla
Puutarha kasveineen avautuu katsojalle, kun on sen aika

Vanha sanonta ’Kauneus on katsojan silmissä’ pitää paikkansa. Ihminen on hakenut kauneutta ympärilleen aina, mutta kauneuden kokeminen on makuasia. Kokemukset ovat hyvin yksilöllisiä ja jokaisen omaa.

Kauneus on yhdistelmä aistihavaintoja, mielikuvitusta ja muistikuvia. Kokemuksille ei löydy mitta-asteikkoa, niitä ei voi punnita eikä mitata.  Toisen purppuranpunainen on toisen ultravioletti.

 

70 vuotta sitten kukkasista ja kauneudesta tuumattiin näin.  Niin kauan kuin ihminen on sillä elintasolla, että hänen jokainen ajatuksensa kohdistuu jokapäiväisen leivän hankintaan, tuntuu useimmista tietysti kukkanen tai muu koristekasvi todellakin turhalta. Mutta sitä mukaa kuin leipähuolet vähänkin helpottaa, huomio jo ihan itsestään kiintyy myös siihen kauniiseen, jota elämä tarjoaa sitä janoaville.

Lainaus on kahden puutarhakirjailijan – puutarhuri Frans Salosen ja mm. Lepaan puutarhaopiston johtajana toimineen MMM Arvo Haapasen – vuonna 1947 kirjoittamasta kirjasta -Uusi Puutarha.

Olisikohan leipähuolet siten vähän jo helpottaneet? Ainakin puutarhailu on ollut voimakkaassa kasvussa 2000-luvulla.

Kiehtovassa värimaailmassa on oma logiikkansa

Pihan ja puutarhan värimaailmaa suunnitellessa väriympyrän käyttö helpottaa toisiinsa parhaiten sopivien värivaihtoehtojen etsintää.

Värimaailman äitivärejä ovat itsenäiset päävärit sininen, punainen ja keltainen. Niitä ei pysty sekoittamaan muista väreistä, mutta niitä sekoittamalla saadaan kaikki muut värit.

Kaksi pääväriä = yksi väliväri

Välivärit vihreä, oranssi ja violetti syntyvät kahden päävärin sekoituksista.  Toisiaan vastakkain väriympyrässä sijaitsevia värejä kutsutaan  – yllätys,yllätys -vastaväreiksi.

Päävärit, välivärit ja vastavärit

Toisen asteen värit syntyvät yhden päävärin ja yhden välivärin sekoituksesta. Esimerkkinä oranssinkeltainen, joka saadaan sekoittamalla keltaista pääväriä ja oranssia väliväriä.

Värien viestintää
Vahva elämänväri

Punainen ja pinkki.  Punainen väri ei kysele ei kuiskaa. Se uhkuu voimaa ja ottaa tilan haltuunsa. Väri luo energiaa ja aiheuttaa levottomuutta. Pienikin määrä punaista riittää monesti kukkapuutarhan voimaannuttajaksi.

Vahva punainen puutarha rakentuu tyylikkäästi purppuranpunaisia, punaruskeaa ja kirkkaanpunaisia sävyjä yhdistämällä. Jos kokonaisuus tuntuu raskaalta, lisää mukaan valkoista, niin näkymä kevenee ja raikastuu.

Väri erottuu puhtaasti vain päivällä ja saattaa hämärässä näyttää jopa synkältä. Punaiset kukat tulevat parhaiten edukseen auringossa ja kevyessä puolivarjossa.

 • Muilla väreillä vaalennetut punaisen sävyt soveltuvat kirkkaanpunaista paremmin useampiin valo-olosuhteisiin. Täydentäjiksi sopivat niin vaaleanpunainen hempeä pinkki,  särmikäs ja jännittävä fuksianpunainen kuin keltaisella höystetty lohenpunainenkin sävy.
Puhtaita punakukkijoita löytyy jaloangervoissa, neilikoissa, päiväliljoissa sekä palavarakkaudella, värimintulla, unikolla ja verihanhikilla.
Raikkautta ja valoa

Keltainen ja oranssi.  Keltainen väri säteilee iloa, valoa ja aurinkoa. Väri tuntuu tulevan kohti. Se avartaa, lisää tilan tuntua ja luo kodikkuutta. Vaaleat sävyt erottuvat myös hämärässä.

Vaaleankeltaiset ja oranssin hennot sävyt sopivatkin hienosti valontuojiksi kapeisiin, vähävaloisiin ja tummasävyisiin istutuksiin. Keltaisen värin kerrotaan torjuvan masennusta, mutta se voi luoda myös katsojassaan rauhattomuutta ja jopa ärsytystä.

 • Valkoinen ja harmaa pehmentävät ja viilentävät keltaisen vaikutusta.
 • Lämmintä punaista sisältäviä oranssi sävyjä keltaisen rinnalle lisäämällä, kokonaisuudesta tulee vahva, hehkuva ja vivahteikas.
 • Vihreänkeltainen sävy korostuu kirkkaankeltaisen värin rinnalla ja sininen vastavärinä rauhoittaa ja lisää raikkautta.
Keltaisia perennoja riittää aikaisesta keväästä loppusyksyyn. Keväällä kukkivat vuohenjuuret, tyräkit ja kullerot. Keskikesällä keltakurjenmiekat, maksaruohot, päiväliljat sekä alpit ja loppukesällä vielä nauhukset, piiskut, päivänhatut ja hirvenjuuri.
Sinivioletti kurjenmiekka

Sininen, violetti  ja vihreä. Monen suomalaisen lempiväri sininen on värinä passiivinen ja luo rauhallisuutta sekä toivoa. Varsinkin tummat sävyt yhdistetään suruun, salaperäisyyteen ja juhlallisuuteen. Kirkkaan sininen on harvinainen sävy kukissa. Yleisimmin se on sävyttynyt purppuran tai violetin kanssa.

Violetti väri häviää puutarhassa helposti varjoihin ja luo herkästi ainoana värinä kukkaistutuksessa käytettynä raskaan ja yksitoikkoisen tunnelman.

 • Vastaväri oranssi ja lämpimät punainen ja keltainen piristävät ja elävöittävät mielikuvaa tehokkaasti.
 • Valkoinen ja hopea tuovat sinisävyisiin tarhoihin valoa ja arvokkuutta.

Puutarhan perusväri vihreä on elinvoiman väri. Se luo rauhallisuutta sekä toivoa tulevasta. Vihreä väri luo taustat muille kasveille ja tuo paikkoihin, joissa ei koristekasvit jostain syystä menesty, kaivattua elämäntunnetta ja elinvoimaa.

Sinisen sävyisiä kukkijoita on mm. helmililjoissa, törmäkatkeroissa, leimukukissa sekä ritarinkannuksissa, kärhöissä, kurjenmiekoissa ja kurjenpolvissa.
Tumma dramaattinen ja upea petunia

Musta ja ruskea. Vaikka musta väri symboloi surua ja pimeyttä, on se yksi tavoitelluimmista värisävyistä kukkamaailmassa. Riittävän suuri pitoisuus punaista, sinistä ja violettia väriä saavat kukinnon näyttämään hyvin tummalta.

Tumma väri toimii pieninä erinä voimakkaana efektin luojana ja puutarhan raikkaana tehosteena.

 • Hopean ja harmaan sävyt yhdessä tumman värin kanssa on erityisen tehokas yhdistelmä.
 • Lämpimien ja vahvojen punaisen ja keltaisen yhdistäminen tumman kanssa, lieventää kokonaistunnelmaa.
Tummia kukintoja ja lehtiä on ainakin akileijoissa, päivänliljoissa, keijunkukissa, kurjenpolvissa ja nauhuksissa. Tumman värin tunnistaa helposti kuvaavista lajikkeiden nimistä; black, night, chocolate, purple.
Viaton valkoinen lumikello

Valkoinen. Valkoinen, yksi puutarhan suosituimmista väreitä, luo ympäristöönsä puhtautta, kirkkautta ja viattomuutta.  Väri valaisee, korostaa tilan kolmiulotteisuutta ja toimii tehokkaasti ryhmäistutuksissa. Se rauhoittaa kirjavuutta, korostaa ja yhdistää muita värejä keskenään ja erottuu varjossakin.

Jos suunnitelmissasi on kokovalkoinen kukkapuutarha, huomioi sävyjä valitessasi, ettet sijoita puhtaan valkoisen kukan rinnalle keltaiseen vivahtavaa valkoista.

 • Keltaisenvalkoinen valkoinen näyttää helposti vitivalkoisen rinnalla likaiselta ja tavoiteltu raikkaus muuttuukin tunkkaiseksi.

Valkoisia kukkia löytyy nykyisin lähes jokaisesta perennalajista. Lajin jalostaminen valkokukkaiseksi on kuitenkin ilmeisen hankala haaste, koska jalostamalla syntynyt valkokukka  on monesti heiveröisempi ja hidaskasvuisempi kuin luonnostaan värikkäämmät sisarensa.

Valkoisia kukintoja on omena- ja kirsikkapuunkukkien lisäksi mm. nukkajäkkärällä, valkohanhikilla, perhoangervolla, punahatulla, pioneissa, ruusuissa, karhunlaukoilla, malvoilla, valkovuokolla, varjoliljalla, akileijalla ja harjaneilikalla.

Harmaa. Moni valkoinen kukinto taittuu sävyttömään harmaaseen, jolloin vaikutelmasta tulee hopeanharmaa. Harmaalle, arvokkaalle värille löytyy myös paikka puutarhasta. Harmaa luo hyvän taustan muille väreille, pehmentää voimakkaita kontrasteja, selkeyttää ja korostaa mustan tavoin muiden värien kirkkautta.

Mutta. Harmaankin käyttöä kannattaa tarkkailla. Rauhallinen ja neutraali sävy voi liikaa käytettynä tehdä kokonaisuudesta ’harmaan’ ja ajatus tyylikkäästä harmoniasta muuttuu tylsäksi. Sijoittele mukaan vahvoja tummia sävyjä, niin tunnelma muuttuu hetkessä.

Tunnetuimpia harmaita lehtiperennoja ovat marunat, nukkapähkämöt ja harmaakäenkukka.
9 tehokeinoa valon ja sävyjen yhdistelyistä puutarhan kukkasommitteluihin

Ilman valoa emme näe värejä ja parhaimmat värikokemukset saamme auringon synnyttämän luonnon valon alla. Valon määrä ja erilaiset valo-olosuhteet vaikuttavat saman värin näkemiseen eri aikoina eri tavalla.

Kylmä väri rauhoittaa mieltä ja lämmin kiihdyttää
 1. Hieman oranssiin taittuvat värit aamu- ja ilta-aurinkoon.
 • Auringonvalo korostaa lämpimien ja vahvojen tunteiden sävyjä taivaalta alempaa paistaessaan tehokkaimmin.

2. Siniseen taittuvat kukkijat keskipäivän auringon alle.

 • Keskipäivän kirkas auringonvalo korosta kylmiä ja tunteita rauhoittavia sävyjä parhaiten.

3. Varjoisalle etupihalle arvokkuutta vaaleasävyisellä kukkaistutuksella.

 • Vaaleat sävyt nousevat parhaiten esiin varjossa, tumman ympäristön keskeltä.

4. Harmoniaa haaleilla sävyillä ja lähiväreillä.

 • Harmoniaa piristää päävärit ja vastavärit somisteena.

5. Räväkkyyttä ja huomiota kirkkailla sävyillä ja vastaväreillä.

 • Tunnelmaa rauhoittaa haaleampien ja ’värittömien’ lajien käyttö täydentäjinä.

6. Vaaleat sävyt avartavat tilaa.

 • Vaaleammat sävyt istutusalueiden taka-alalla laajentavat mielikuvaa isommasta tilasta.

7. Tummat sävyt tulevat lähelle.

 • Sijoittele tummat ja voimakkaat sävyt etualalle, niin tunnelma tiivistyy ja kukan läheisyys korostuu.

8. Unohda tasapäisyys puutarhasommittelussa.

 • Sijoittele istutusryhmiin samaa lajia parittomia määriä (1-3-5-7-9).
 • Pariton määrä näyttää kevyemmältä ja paremmalta.

9. Yksi johtaa ja muut somistaa.

 • Ota tavaksi valita istutukseen yksi johtava väri, jota somistat joko vastaväreillä tai lähiväreillä. Ilme kevenee ja ryhdistäytyy.
 • Sovittele samanlaisilla värivoimakkuuksilla olevia kukkia keskenään (vältä pastellisävyjen ja kirkkaiden värien yhdistelyä)
 • Esimerkkinä ripaus keltaista violetissa ryhmässä tai tujaus valkoista tummanpurppurassa kukkameressä.
Uskallusta, halua ja avointa mieltä kukkaistutusten suunnitteluun

Kukat pitävät kavereista ja viihtyvät ryhmäistutuksissa paremmin kuin yksinään. Yhdistele, sommittele, riko rajoja ja nauti multaterapiasta.

Lempiväri-istutus on turvallinen valinta

Tuttu ja turvallinen on varma valinta, mutta välillä kunnon repäisy ja heittäytyminen tuntemattomaan ja vieraiden värien vietäväksi kannattaa. Eri tavalla värejä yhdistelemällä ja uusia ratkaisuja kokeilemalla voit löytää ratkaisun, josta et osannut edes unelmoida.

Värikäs kesäkukkaistutus

Viime vuonna suomalainen kukkapuutarhan värimaailma näyttäytyi sinivalkoisena 🇫🇮Suomi 100-hengessä.

Mukava seurata, kuinka vuoden 2018 trendiväriksi valittu, oma lempivärini, –ultravioletti – näkyy tulevana kesänä puutarhaistutuksissa?

Väri taipuu moneen ratkaisuun. Kannattaa kokeilla!

Jättilaukka. Täydellinen paketti. Myrkytön ja kukka trendikäs ultravioletti.
Näillä eväillä kohti ensi kesän kukkasommitteluja!

-Kiannimarikko-

P.S.  Opettajanakin toiminut  Oskar Relander, on kirjoittanut vuonna 1905 julkaistussa kirjassaan  – Puutarhakirja kansakouluja varten – kukkapenkkien sommittelusta näin: 

Koska koristekasveja viljellään kaunistukseksi, on paitsi niiden viljelemisestä myös tärkeätä osata asettaa niitä sievästi yhteen, sopiviin ryhmiin, että kaikki puutarhassa viljeltävät kasvit paraimpansa mukaan pääsevät kasvamaan ja kehittymään.” 🌹

P.S.S. Ollaanko me jo kavereita Facebookissa Kianni Oy-Puutarhurin maailmassa? Käy tutustumassa ja tykkäämässä.

Kotisivuillemme pääset näppärästi tästä www.kianni.fi