Kukkapuutarhan värimaailma

Miksi sinivioletti saksankurjenmiekka hehkuu eri tavalla keskipäivällä kuin illalla? Miksi punakukkaisen ruusun kukat vihreää taustaa vasten hehkuvat erityisesti?

Tässä artikkelissa tutustutaan väriympyrään ja sen hyödyntämiseen puutarhan värimaailmaa suunniteltaessa.  

Puutarhan kokonaistunnelma, kukintojen värit, kasvien tuoksut ja muoto rentouttavat, piristävät, laskevat stressitasoa ja avaavat mielen lukkoja. Jo 20 minuutin piipahdus kukkapuutarhassa jättää jälkensä. Olo kevenee, kiukku laantuu, ahdistus helpottaa ja ajatukset alkavat kulkea sujuvammin.

toisen purppura on toisen ultravioletti…

Ihminen on hakenut kauneutta ympärilleen aina, mutta miten me kauneuden koemme ja näemme, onkin jo makuasia. Värit, tuoksut ja muodot muodostavat yhdistelmän aistihavaintoja, mielikuvitusta ja muistikuvia hyvin yksilöllisesti.

Tuntemuksille ei löydy ohjearvoja, eikä niitä voi punnita tai mitata.  Toisen purppuranpunainen on toisen ultravioletti. Siinäpä se…

Värimaailman logiikka

Värien ääretön sävyjen ja vivahteiden määrä perustuu kolmeen pääväriin;  punainen, sininen ja keltainen.  Lisäksi värisanastossa puhutaan väliväreistä, vastaväreistä, lähiväreistä, toisen asteen väreistä, kylmistä ja lämpimistä sävyistä jne.  Näistä jatkossa tarkemmin…

PÄÄVÄRIT

Sininen – punainen – keltainen ovat päävärejä, joita ei pysty sekoittamaan muista väreistä, mutta niitä sekoittamalla syntyy kaikki muut värit.

Päävärit sininen - punainen - keltainen

VÄLIVÄRIT

Välivärit, vihreä, oranssi ja violetti syntyvät kahden päävärin yhdistämisestä.

 • Vihreä = sininen + keltainen
 • Oranssi = keltainen + punainen
 • Violetti = punainen + sininen
TOISEN ASTEEN VÄRIT

Toisen asteen värit syntyvät yhdestä pääväristä ja yhdestä väliväristä.

 • Keltaoranssi, punaoranssi, punavioletti, sinivioletti, sinivihreä.
 • Esimerkkinä keltaoranssi = pääväri keltainen + väliväri oranssi. 
VASTAVÄRIT

Väriympyrässä keskenään vastakkain sijaitsevat värit muodostavat vastavärit.

 • Punainen ja vihreä
 • Sininen ja oranssi
 • Keltainen ja violetti

KYLMÄT JA LÄMPIMÄT VÄRIT

Kylmiä värejä ovat violetti, sininen ja vihreä, lämpimiä keltainen, oranssi ja punainen.

Puutarhassa sopusointuinen kokonaisuus syntyy varmimmin saman värin eri sävyjä yhdistämällä ja särmikkäin vastavärejä keskenään yhdistelmällä.

Värien ’lämpötila’ vaikuttaa tunnelmaan:

 • Kylmät värit pienentävät, madaltavat ja etäännyttävät.
 • Lämpimät värit kohottavat, laajentavat ja lähentävät.

Värien viestiä

Vihreä

Puutarhan perusväri antaa taustan muille kasveille ja viestii elinvoimasta, terveydestä sekä vauraudesta. Vihreä väri luo rauhallisuutta sekä toivoa tulevasta.

 • Ikivihreillä havukasveilla sekä lehtiperennoilla ja maanpeitekasveilla saa elämäntunnetta sinne, missä kukkivat koristekasvit eivät menesty.

Punainen ja roosa

Puhdas punainen ottaa tilan haltuunsa, uhkuen voimaa, rakkautta, intohimoa ja rohkeutta. Vaalea roosa herkistelee ja keventää, kuvaa onnellisuutta ja romantiikkaa.

Punaiselle värille ominainen hallitsevuus on hyvä huomioida värin määrää istutusalueilla käytettäessä. Pieni määrä kirkasta punaista toimii tehostevärinä, iso määrä voi tehdä tilasta levottoman.

 • Punainen väri on tehokkain auringossa ja kevyessä puolivarjossa. Heikoimmin väri erottuu iltahämärässä.
 • Syvän punaisen täydentäjiksi sopivat vaaleampisävyinen pinkki, särmikäs ja jännittävä fuksianpunainen sekä keltaisella höystetty lohenpunainen.
 • Valkoinen punaisen rinnalla, keventää ja raikastaa kokonaistunnelmaa.
 • Tumma vihreä toimii punaisen tehokkaana taustavärinä.

Keltainen ja oranssi

Keltainen väri torjuu masennusta ja symboloi älykkyyttä ja harmoniaa. Kodikas ilon, valon ja auringon väri koetaan tulevan lähelle ja väri lisää tilaan avaruutta.

Isoina massoina keltainen väri koetaan herkästi ärsyttäväksi ja voi aiheuttaa värinä myös rauhattomuutta.

 • Valkoinen ja harmaa keventävät, viilentävät ja pehmentävät vahvan keltaisen vaikutusta.  Vastaväri sininen raikastaa ja rauhoittaa kokonaisuutta.

Lämmin oranssi avartaa mieltä ja lisää rohkeutta, luovuutta ja elinvoimaa. Väsymystä karkoittava ja ruokahalua lisäävä väri yhdessä keltaisen kanssa, tekee kokonaisuudesta vahvan, hehkuvan ja vivahteikkaan.

 • Vaaleat keltaisen ja oranssin sävyt erottuvat hämärässä ja tuovat valoa kapeisiin, hämäriin ja tummasävyisiin istutuksiin.
 • Vihreänkeltaisesta sävystä korostuu kirkkaankeltaisen rinnalla vihreys.

Sininen ja violetti

Sininen väri luo ympärilleen toivoa, luottamusta ja juhlallisuutta. Sävy tyynnyttää hermoja ja rauhoittaa mieltä.

 • Kirkas sininen on monen suomalaisen lempiväri, mutta harvinainen kukkaväri. Yleisimmin siniset kukat ovat todellisuudessa purppuran – tai  violetinsinisiä.

Violetti väri mielletään henkiseksi väriksi ympäri maailmaa ja se symboloi viisautta ja rakkautta. Violetti on myös uusiutumisen ja tasapainon väri.

 • Sinisen ja violetin sävyt häviävät helposti hämärässä ja puutarhan varjopaikoissa. Isoina alueina käytettynä, väri tekee tilan tunnelmasta herkästi passiivisen, raskaan ja yksitoikkoisen.
 • Tehokas väripari siniselle on sen vastaväri oranssi, sekä väriympyrässä oranssin lähellä olevat lämpimät sävyt punainen ja pirteä keltainen. Pirteillä tehosteväreillä kokonaisuudesta tulee elävä ja tehokas.
 • Kirkkautta ja keveyttä sininen väri saa lisäämällä kokonaisuuteen valkoista tai hopeaa.

Musta ja ruskea

Ruskea väri rauhoittaa ja luo turvallisuutta. Musta väri vetää kaiken itseensä ja on värinä mystinen. Jopa pelottava. Kun puutarhaan kaivataan dramatiikka, nämä tummat kukkamaailman tavoitelluimpiin värisävyihin kuuluvat sävyt toimivat siihen ratkaisuna.

 • Draama kevenee kirkkailla sävyillä – kirkkaus hälvenee tummilla sävyillä.
 • Arvokas yhdistelmä syntyy hopeaa ja harmaata tummaan yhdistelemällä.
 • Rohkea kokonaisuus syntyy lämmintä keltaista ja vahvaa punaista tummiin sävyihin yhdistelemällä.

Tummat kukat syntyvät värien sekoituksesta ja tietyssä valossa mustasta erottuu sinisyys ja ruskeasta punainen perusväri. Tumma väri on lajikkeiden nimiin lisätty usein termein black, night, chocolate, purple.

Valkoinen

Puutarhan suosikkiväri valkoinen on puhtaiden ja toivon väri, joka luo ympäristöön pehmeyttä. Valkoinen viilentää ja erottuu hyvin varjoista. Väri toimii hyvänä muiden värien yhdistäjänä ryhmäistutuksissa ja kukkakimpuissa.

Valkoinen kukka on yleinen monissa perennalajeissa. Jalostamalla syntyneet valkokukkaiset lajikkeet ovat monesti heiveröisempi ja hidaskasvuisempi kuin alkuperäiset, värikkäämmät sisarensa.

 • Täysin valkokukkaisen puutarhan suunnittelussa sävyt kannattaa valita tarkkaan. Moni valkoinen kukka taittaa keltaiseen tai harmaaseen, ja tekee vitivalkoisen rinnalla kokonaisuudesta epämääräisen ja suttuisen kokonaisuuden.

Harmaa

Neutraali harmaa on arkinen ja tylsä väri, mutta muiden värien mukana puutarhassa käytettynä arvokas ja monikäyttöinen. Harmaa luo hyvän taustan muille väreille. Väri pehmentää voimakkaita kontrasteja sekä selkeyttää ja korostaa mustan tavoin muiden värien kirkkautta.

 • Tummat sävyt tuovat harmaaseen kokonaisuuteen tehokkaasti eloa ja vahvuutta.   

Kokeile rohkeasti!

Tuttu ja turvallinen on varma valinta, mutta välillä kunnon repäisy ja heittäytyminen tuntemattomaan ja vieraiden värien vietäväksi kannattaa.

Yhdistele, sommittele, kokeile, riko rajoja ja nauti värien kauneudesta. Kokeile tulevana kesänä jotain uutta! Tee isoja ryhmäistutuksia ja käytä värejä. Sillä kukat pitävät kavereista ja viihtyvät ryhmissä paremmin kuin yksinään.  Kuten me ihmisetkin….

Nyt on värit lopussa. Väreistä lisää myös toisessa artikkelissa. 9 vinkkiä valon ja värien yhteistyöstä puutarhaan värimaailman suunnittelussa on artikkelissa ’Värien tehokäyttöä’. Kurkkaa nekin.


Kukkaterveisin – Marita 💚                                                        IG:ssä @Kiannimarikko

Jaa artikkeli ystävillesi ! Sharing is caring 💚

2 thoughts on “Kukkapuutarhan värimaailma”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *