Kukkapuutarhan värimaailma

Miksi sinivioletti saksankurjenmiekka hehkuu eri tavalla keskipäivällä kuin illalla? Miksi punakukkaisen ruusun kukat vihreää taustaa vasten hehkuvat erityisesti?

Tässä artikkelissa tutustutaan väriympyrään ja sen hyödyntämiseen puutarhan värimaailmaa suunniteltaessa.  

Puutarhan kokonaistunnelma, kukintojen värit, kasvien tuoksut ja muoto rentouttavat, piristävät, laskevat stressitasoa ja avaavat mielen lukkoja. Jo 20 minuutin piipahdus kukkapuutarhassa jättää jälkensä. Olo kevenee, kiukku laantuu, ahdistus helpottaa ja ajatukset alkavat kulkea sujuvammin.

toisen purppura on toisen ultravioletti…

Ihminen on hakenut kauneutta ympärilleen aina, mutta miten me sen koemme ja näemme, onkin jo makuasia. Värit, tuoksut ja muodot muodostavat meille yksilöllisen yhdistelmän aistihavaintoja, mielikuvitusta ja muistikuvia.

Tuntemuksille ei löydy ohjearvoja, eikä niitä voi punnita tai mitata.  Toisen purppuranpunainen on toisen ultravioletti. Siinäpä se…

Värimaailman logiikka

Värien ääretön sävyjen ja vivahteiden määrä perustuu kolmeen pääväriin;  punainen, sininen ja keltainen.  Lisäksi värisanastossa puhutaan väliväreistä, vastaväreistä, lähiväreistä, toisen asteen väreistä, kylmistä ja lämpimistä sävyistä jne.  Näistä jatkossa tarkemmin…

PÄÄVÄRIT

Ainutlaatuiset sininen – punainen – keltainen ovat päävärejä, joita ei pysty sekoittamaan muista väreistä. Niitä sekoittamalla syntyy kaikki muut värit.

Päävärit sininen - punainen - keltainen

VÄLIVÄRIT

Välivärit vihreä – oranssi – violetti, syntyvät kahta pääväriä yhdistämällä.

 • Vihreä = sininen + keltainen
 • Oranssi = keltainen + punainen
 • Violetti = punainen + sininen
TOISEN ASTEEN VÄRIT

Toisen asteen värit syntyvät yhdestä pääväristä ja yhdestä väliväristä.

 • Keltaoranssi, punaoranssi, punavioletti, sinivioletti, sinivihreä.
 • Esimerkkinä keltaoranssi = pääväri keltainen + väliväri oranssi. 
VASTAVÄRIT

Väriympyrässä keskenään vastakkain sijaitsevat värit muodostavat vastavärit.

 • Punainen ja vihreä
 • Sininen ja oranssi
 • Keltainen ja violetti

KYLMÄT JA LÄMPIMÄT VÄRIT

Puutarhassa sopusointuinen kokonaisuus syntyy parhaiten saman värin eri sävyistä ja särmikkäin tunnelma vastavärejä keskenään yhdistelmällä.

Värien ’lämpötila’ vaikuttaa tunnelmaan:

 • Kylmät värit: violetti-sininen-vihreä pienentävät, madaltavat ja etäännyttävät.
 • Lämpimät värit: keltainen-oranssi-punainen, kohottavat, laajentavat ja lähentävät.

Värien viestiä

Vihreä

Vihreä antaa puutarhan perusvärinä taustan muille kasveille. Se viestii elinvoimasta, terveydestä sekä vauraudesta, luo rauhallisuutta ja toivoa tulevasta.

 • Ikivihreillä havukasveilla, lehtiperennoilla ja maanpeitekasveilla saa elämäntunnetta sinne, missä kukkivat koristekasvit eivät menesty.

Punainen ja roosa

Puhdas punainen ottaa tilan haltuunsa, uhkuu voimaa, rakkautta, intohimoa ja rohkeutta. Vaalea roosa herkistelee ja keventää, kuvaa onnellisuutta ja romantiikkaa.

Punaiselle värille ominainen hallitsevuus on hyvä huomioida kasvien määrässä, kun väriä käyttää istutusalueilla. Pieni määrä kirkasta punaista on tehokas tehostaja, isona määränä väri voi tehdä tilasta levottoman.

 • Punainen väri on tehokkain kirkkaassa auringonvalossa ja kevyessä puolivarjossa. Heikoimmin väri erottuu iltahämärässä.
 • Syvän punaisen täydentäjiksi sopivat vaaleampi pinkki, särmikäs ja jännittävä fuksianpunainen sekä keltaisella höystetty lohenpunainen.
 • Raikastava tehoväri punaisen rinnalla on valkoinen, joka myös keventää kokonaistunnelmaa.
 • Tumma vihreä sopii punaiselle tehokkaana taustavärinä.

Keltainen ja oranssi

Keltainen väri torjuu masennusta ja symboloi älykkyyttä ja harmoniaa. Kodikas ilon, valon ja auringon väri koetaan tulevan lähelle ja tekevän tilaan avaruutta.

Isoina massoina keltainen väri koetaan herkästi ärsyttävänä ja väri voi aiheuttaa myös rauhattomuutta.

 • Vahvan keltaisen vaikutus kevenee ja viilenee valkoisella ja harmaalla.  Vastaväri sininen raikastaa ja rauhoittaa kokonaisuutta.

Lämmin oranssi avartaa mieltä ja lisää rohkeutta, luovuutta ja elinvoimaa. Väsymystä karkoittava ja ruokahalua lisäävä väri yhdessä keltaisen kanssa, tekee kokonaisuudesta vahvan, hehkuvan ja vivahteikkaan.

 • Vaaleat keltaisen ja oranssin sävyt erottuvat hämärässä ja tuovat valoa kapeisiin, hämäriin ja tummasävyisiin istutuksiin.
 • Vihreänkeltainen sävy on vaihtoehto keltaiselle ja yhdessä käyttäen, sävystä korostuu kirkkaankeltaisen rinnalla rauhoittava vihreys.

Sininen ja violetti

Sininen väri luo ympärilleen toivoa, luottamusta ja juhlallisuutta. Sävy tyynnyttää hermoja ja rauhoittaa mieltä.

 • Mone suomalaisen lempiväri, kirkas sininen on harvinainen kukkaväri. Yleisimmin sinisenä koetut kukat ovat todellisuudessa purppuran – tai  violetinsinisiä.

Violetti väri mielletään ympäri maailman henkisenä värinä. Se symboloi viisautta sekä rakkautta ja on myös uusiutumisen ja tasapainon väri.

 • Sinisen ja violetin tehokkuus häviävät helposti hämärässä ja puutarhan varjopaikoissa.
 • Isoina alueina käytettynä, väri tekee tilan tunnelmasta herkästi myös passiivisen, raskaan ja yksitoikkoisen.
 • Pirteillä tehosteväreillä kokonaisuudesta tulee elävä ja tehokas. Tehokas väripari siniselle on sen vastaväri oranssi, sekä väriympyrässä oranssin lähellä olevat lämpimien sävyjen edustajat punainen ja pirteä keltainen.
 • Kirkkautta ja keveyttä sininen väri saa lisäämällä kokonaisuuteen valkoista tai hopeaa.

Musta ja ruskea

Ruskea väri rauhoittaa ja luo turvallisuutta. Mystinen musta vetää kaiken itseensä ja on värinä jopa pelottava. Kun puutarhaan kaivataan dramatiikka, nämä tummat kukkamaailman tavoitelluimpiin värisävyihin kuuluvat sävyt toimivat ratkaisuna.

 • Draama kevenee kirkkailla sävyillä – kirkkaus hälvenee tummilla sävyillä.
 • Arvokas yhdistelmä syntyy hopeaa ja harmaata tummaan yhdistelemällä.
 • Rohkea kokonaisuus syntyy lämmintä keltaista ja vahvaa punaista tummiin sävyihin yhdistelemällä.

Tummat kukat syntyvät värien sekoituksesta ja tietyssä valossa mustasta erottuu sinisyys ja ruskeasta punainen perusväri. Tumma väri on lajikkeiden nimiin lisätty usein termein black, night, chocolate, purple.

Valkoinen

Puutarhan suosikkiväri valkoinen on puhtaiden ja toivon väri. Se luo ympäristöön pehmeyttä, viilentää ja erottuu väreistä parhaiten varjossa. Valkoinen toimii hyvänä muiden värien yhdistäjänä ryhmäistutuksissa ja kukkakimpuissa.

Valkokukkainen perenna on yleinen monissa lajeissa, mutta jalostettuna usein heiveröisempi ja hidaskasvuisempi kuin alkuperäiset, värikkäämmät sisarensa.

 • Täysin valkokukkaisen puutarhan suunnittelussa sävyt kannattaa valita tarkkaan. Moni valkoinen kukka taittaa keltaiseen tai harmaaseen. Sekaisin käytettynä, vitivalkoisen rinnalla, kokonaisuudesta tulee herkästi epämääräinen ja suttuinenkin.

Harmaa

Neutraali, arkinen ja tylsä harmaa on muiden värien mukana puutarhassa käytettynä arvokas ja monikäyttöinen väri. Harmaa luo hyvän taustan muille väreille. Väri pehmentää voimakkaita kontrasteja sekä selkeyttää ja korostaa mustan tavoin muiden värien kirkkautta.

 • Tummat sävyt tuovat harmaaseen kokonaisuuteen tehokkaasti eloa ja vahvuutta.   

Kokeile rohkeasti!

Tuttu ja turvallinen on varma valinta, mutta välillä kunnon repäisy ja heittäytyminen tuntemattomaan ja vieraiden värien vietäväksi kannattaa.

Yhdistele, sommittele, kokeile, riko rajoja ja nauti värien kauneudesta. Kokeile tulevana kesänä jotain uutta! Tee isoja ryhmäistutuksia ja käytä värejä. Sillä kukat pitävät kavereista ja viihtyvät ryhmissä paremmin kuin yksinään.  Kuten me ihmisetkin….

Nyt on värit lopussa. Väreistä lisää myös toisessa artikkelissa. 9 vinkkiä valon ja värien yhteistyöstä puutarhaan värimaailman suunnittelussa on artikkelissa ’Värien tehokäyttöä’. Kurkkaa nekin.


Kukkaterveisin – Marita 💚                                                        IG:ssä @Kiannimarikko

Jaa sivusto myös FB-kavereillesi 💚

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

css.php