Kukkapuutarhan värimaailma

Miksi sinivioletti saksankurjenmiekka hehkuu keskipäivällä, mutta ei illalla? Miksi punakukkaisen puistoruusun hehku on parasta valkoista seinää vasten?

Tässä artikkelissa tutustutaan väriympyrän käyttöön puutarhan värimaailmaa suunniteltaessa ja kukkien värikieleen ja viestintään. 

Puutarhan kokonaistunnelma, kukintojen värit, kasvien tuoksut ja muoto rentouttavat, piristävät, laskevat stressitasoa ja avaavat mielen lukkoja. Jo 20 minuutin piipahdus kukkapuutarhassa jättää jälkensä. Olo kevenee, kiukku laantuu, ahdistus helpottaa ja ajatukset alkavat kulkea sujuvammin.

toisen purppura on toisen ultravioletti…

Ihminen on hakenut kauneutta ympärilleen aina, mutta miten me kauneuden koemme ja näemme, onkin jo makuasia. Värit, tuoksut ja muodot muodostavat yhdistelmän aistihavaintoja, mielikuvitusta ja muistikuvia hyvin yksilöllisesti.

Tuntemuksille ei löydy ohjearvoja, eikä niitä voi punnita tai mitata.  Toisen purppuranpunainen on toisen ultravioletti. Siinäpä se…

Väriympyrän logiikka

Väriympyrä helpottaa värivalintojen tekoa ja sopivien väriyhdistelmien löytämistä puutarhaan. Helppo homma, lähteväthän kaikki maailman värit kolmesta pääväristä.

PÄÄVÄRIT

Värit perustuvat itsenäisiin pääväreihin, sininen, punainen ja keltainen. Niitä ei pysty sekoittamaan muista väreistä, mutta niitä sekoittamalla syntyy kaikki muut värit.

Päävärit sininen - punainen - keltainen

VÄLIVÄRIT

Välivärit, vihreä, oranssi ja violetti syntyvät kahden päävärin yhdistämisestä.

 • Vihreä = sininen + keltainen
 • Oranssi = keltainen + punainen
 • Violetti = punainen + sininen
TOISEN ASTEEN VÄRIT

Toisen asteen värit syntyvät yhdestä pääväristä ja yhdestä väliväristä.

 • Keltaoranssi, punaoranssi, punavioletti, sinivioletti, sinivihreä.
 • Esimerkkinä keltaoranssi = pääväri keltainen + väliväri oranssi. 
VASTAVÄRIT

Väriympyrässä keskenään vastakkain sijaitsevat värit muodostavat vastavärit.

 • Punainen ja vihreä
 • Sininen ja oranssi
 • Keltainen ja violetti

KYLMÄT JA LÄMPIMÄT VÄRIT

Kylmiä värejä ovat violetti, sininen ja vihreä. Lämpimiä värejä keltainen, oranssi ja punainen.

Puutarhassa sopusointuinen kokonaisuus syntyy saman värin eri sävyjä yhdistämällä. Samassa istutuksessa kylmien ja lämpimien värien sekoitus tekee näkymästä herkästi rauhattoman.

 • Kylmät värit etäännyttävät ja pakenevat, pienentävät ja madaltavat.
 • Lämpimät värit kohottavat ja nousevat, laajentavat ja lähentävät.

Värien viestiä

Vihreä

Puutarhan perusväri on elinvoiman, terveyden, hedelmällisyyden ja vaurauden väri. Vihreä antaa taustat muille kasveille ja luo rauhallisuutta sekä toivoa tulevasta.

 • Ikivihreillä havukasveilla sekä lehtiperennoilla ja maanpeitekasveilla saa vihreää elämäntunnetta sinne, missä kukkivat koristekasvit eivät menesty.

Punainen ja roosa

Puhdas punainen uhkuu voimaa, rakkautta, intohimoa ja rohkeutta. Kirkas punainen ottaa tilan haltuunsa. Vaalea roosa herkistelee ja keventää, kuvaa onnellisuutta ja romantiikkaa.

Mitä vahvempi punainen sävy kukissa on, sitä harkitummin väriä kannattaa käyttää puutarhassa. Energinen punainen tekee isona alueena tilasta levottoman ja hempeän roosan runsaus imelän ja raskaan.

 • Punainen väri erottuu parhaiten auringossa ja kevyessä puolivarjossa, heikoimmin iltahämärässä.
 • Syvän punaisen täydentäjiksi sopivat hempeä vaalea pinkki, särmikäs ja jännittävä fuksianpunainen sekä keltaisella höystetty lohenpunainen.
 • Valkoinen väri punaisen rinnalla, keventää ja raikastaa kokonaistunnelmaa, tumma vihreä toimii punaisen tehokkaana taustavärinä.

Keltainen ja oranssi

Keltainen väri torjuu masennusta ja symboloi älykkyyttä ja harmoniaa. Kodikas ilon, valon ja auringon väri tulee kohti ja lisää tilaan avaruutta.

Isoina massoina keltainen väri tekee tilasta kuitenkin herkästi tunkkaisen ja voi aiheuttaa rauhattomuutta ja joillekin jopa ärsytystä.

 • Valkoinen ja harmaa keventävät, viilentävät ja pehmentävät keltaisen vahvuutta.  Sininen, keltaisen vastavärinä, raikastaa ja rauhoittaa kokonaisuutta.

Lämmin oranssi avartaa mieltä ja lisää rohkeutta, luovuutta ja elinvoimaa. Väsymystä karkoittava ja ruokahalua lisäävä väri tekee keltaisen rinnalla kokonaisuudesta vahvan, hehkuvan ja vivahteikkaan.

 • Vaalea keltainen ja oranssi erottuvat hämärässä ja tuovat valoa kapeisiin, hämäriin ja tummasävyisiin istutuksiin.
 • Vihreänkeltainen kirkkaankeltaisen rinnalla korostaa yhdistelmään vihreyttä.

Sininen ja violetti

Sininen väri luo ympärilleen toivoa, luottamusta ja juhlallisuutta. Sävy tyynnyttää hermoja, rauhoittaa ja auttaa löytämään sisäiset unelmamme.

Kirkas sininen on suomalaisten yleisin lempiväri, mutta harvinainen väri kukissa. Sininen on yleisnimi myös purppuransiniselle ja violetinsiniselle.

Violetin värin kerrotaan olevan kaikkein henkisin väri maailmassa. Väri symboloi viisautta ja rakkautta ja on uusiutumisen ja tasapainon väri.

 • Sinisen ja violetin sävyt häviävät helposti hämärässä ja puutarhan varjopaikoissa. Väri luo isoina alueina herkästi passiivisen, raskaan ja yksitoikkoisen tunnelman.
 • Tunnelma piristyy vastaväreillä. Oranssi, lämmin punainen ja pirteä keltainen tekevät kokonaisuudesta tehokkaan ja elävän.
 • Sinipainotteinen kokonaisuus valaistuu, lisäämällä kokonaisuuteen mukaan värittömiä valkoista ja hopeaa.

Musta ja ruskea

Ruskea väri rauhoittaa ja luo turvallisuutta. Musta väri vetää kaiken itseensä ja on värinä mystinen ja jopa pelottava. Tummat, surun ja pimeyden symbolit ovat kukkamaailman tavoitelluimpia värisävyjä. Ne tuovat puutarhaan kaivattua dramatiikkaa, sopivasti tehosteina käytettynä.

 • Draama kevenee kirkkailla sävyillä – kirkkaus hälvenee tummilla sävyillä.
 • Arvokas yhdistelmä syntyy hopeaa ja harmaata tummaan yhdistelemällä.
 • Rohkea kokonaisuus saadaan yhdistämällä tummaan lämpimän keltaista ja vahvan punaista.

Ihan oikeasti mustia ja ruskeita kukkia ei ole olemassa. Värit syntyvät usean värin sekoituksesta ja tietyssä valossa mustasta väristä erottuukin sinisyys ja ruskeasta punainen. Tumma väri kerrotaan lajikkeiden nimissä, lisänimillä black, night, chocolate, purple.

Valkoinen

Puhdas, kirkas ja viaton valkoinen luo ympäristöön pehmeyttä ja toivoa. Ei ihme, että väri on puutarhan suosituimpia. Valkoinen viilentää, erottuu ja valaisee varjossa, korostaa tilan kolmiulotteisuutta ja yhdistää muita värejä tehokkaasti keskenään ryhmäistutuksissa ja kukkakimpuissa.

Valkoisia kukkia on useissa perennalajeissa, mutta niiden jalostus on ilmeisen haastavaa. Jalostamalla syntyneet valkokukkaiset lajikkeet ovat monesti heiveröisempi ja hidaskasvuisempi kuin alkuperäiset, värikkäämmät sisarensa.

 • Täysin valkokukkaisen puutarhan suunnittelussa sävyt kannattaa valita tarkkaan. Vitivalkoisen rinnalla keltaisenvalkoinen näyttää helposti likaiselta ja harmaaseen taittuva valkoinen hopeanharmaalta.

Harmaa

Harmaa on neutraali arkinen ja tylsä väri, mutta puutarhassa tehokkaasti käytettynä arvokas ja äärettömän monikäyttöinen. Harmaa luo hyvän taustan muille väreille. Väri pehmentää voimakkaita kontrasteja sekä selkeyttää ja korostaa mustan tavoin muiden värien kirkkautta.

Rauhallinen harmaa on tyylikäs ja varma tehoväri muille väreille. Yksin käytettynä sen vaarana on tylsä ja väritön kokonaisuus.

 • Tummat sävyt tuovat harmaaseen kokonaisuuteen tehokkaasti eloa ja vahvuutta.   

Kokeile rohkeasti!

Tuttu ja turvallinen on varma valinta, mutta välillä kunnon repäisy ja heittäytyminen tuntemattomaan ja vieraiden värien vietäväksi kannattaa.

Yhdistele, sommittele, kokeile, riko rajoja ja nauti värien kauneudesta. Kokeile tulevana kesänä jotain uutta! Tee isoja ryhmäistutuksia ja käytä värejä. Sillä kukat pitävät kavereista ja viihtyvät ryhmissä paremmin kuin yksinään.  Kuten me ihmisetkin….

Nyt on värit lopussa. Toivottavasti hetki värien maailmassa oli sinulle hyödyllinen. 9 vinkkiä valon ja värien yhteistyöstä puutarhaan värimaailman suunnittelussa on artikkelissa ’Värien tehokäyttöä’. Kurkkaa nekin.


Kukkaterveisin – Marita 💚                                                        IG:ssä @Kiannimarikko

KIITOS, kun jaat lukemaasi eteenpäin. Sharing is caring 💚

2 thoughts on “Kukkapuutarhan värimaailma”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *