Kun kotia valmistellaan jouluun

Kausivaloista jouluvaloihin
 11.12.2017 kirjoitettu tarina päivitetty 8.12.2018
JOULUVALOJEN AIKAAN

Näin joulunajan lähestyessä, kun omakin mieli virittäytyy tunnelmaan, seurailee mielellään kotipihojen valmistautumista valon juhlaan. 

Noin kuukausi ennen joulua on yleisimmin SE hetki, kun pihoissa alkaa joulun odotus näkyä ihan tosissaan. Kun kynttilälyhdyt saavat seurakseen NE ensimmäiset joulu(kausi)valot ja lumettomien aikojen pimeyden synkkä tunnelma katoaa pihapiireistä.

Viimeistään Itsenäisyyspäivänä pääsee varustelu sitten todelliseen vauhtiin, kun myös ikkunoille ilmestyy kynttilöitä ja valoasetelmia juhlistamaan suomalaisten isoa juhlaa.

Itsenäisyyden juhlaa.
Joulumielen herättäjät

Olen itse jouluihminen, joka ei pysty kuvittelemaan joulua ilman jouluvaloja, joulukuusta, tuttuja jouluruokia ja pientä hässäkkää jouluaattoaamun kiireinä. 

Joulussa on ja pysyy oma ihanuutensa, vaikka el√§m√§ntilanteet muuttuvat. Juhlap√§iviin valmistautuminen on jotain niin ihmeellisen kutkuttavaa ja koukuttavaa. Joulu on hetki, jonka t√§ytyy kokea, sill√§ todellinen jouluihminen ottaa kaiken ilon irti joulun valmisteluistaūüėČ .

Mutta onkohan jouluihmistä, jolle ei joulupaniikki iske?

Piparitonttujen koti
Joulukuusen tuoksuinen joulu

Paras joulukuusen kaatoaika on joulua edeltävän 4 viikon jaksolla, kuun ollessa nousuvaiheessa. Nousevan kuun aikaan kaadettu metsäkuusi kestää luonnon omilla voimilla joulun läpi parhaiten. Se selviytyy vähemmällä vedellä, oksisto pysyy tanakkana ja neulasetkin tiukemmin kiinni oksissa.

Kuusenkaadon h-hetki vaihtelee vuosittain, kuun kierron mukaan. Paras kaatoaika alkaa uudenkuun päivän jälkeisestä päivästä ja kestää 10 vrk eteenpäin. Uusi kuu on merkattu kalentereihin mustana pallona.

 • Vuonna 2017 ajankohta alkoi 19.12
 • Vuonna 2018 jo 8.12.
 • Vuonna 2019 jo 27.11.

Lisää kuusenkaatoajoista ja kuusen hoidosta täältä.

Turvallinen joulukoti myös lapsille ja lemmikeille 
Ensimmäinen joulu

Joulun sanotaan olevan erityisesti lasten juhla. Pienten lasten ja lemmikkien kanssa joulua viettäessä on kuitenkin hyvä muistaa, miten uteliaat silmäparit tutkivat kodin tapahtumia ja mielenkiinto kodin uusiin juttuihin lisääntyy. 

Kaikki kaunis ei valitettavasti ole aina syötävää ja vahinkojakin sattuu. Käytäthän hetken kodin vaarapaikkojen tarkistukseen. Esimerkiksi Myrkytystietokeskuksen sivuilla on hyviä yleisohjeita hätätilanteiden varalle ja ajantasaista tutkimustietoa, mitkä  koristekasvit voivat olla syötynä vaarallisia erityisesti pienille lapsille ja kotieläimille.

Kuten varmaan tiedätkin, moni koristekasvi on syötynä / maisteltuna jossain määrin myrkyllinen. Mutta onneksi niin sisälle kuin puutarhoihin löytyy myös kokonaan myrkyttömiä vaihtoehtoja.

Alla joulunajan kunniaksi luetteloa yleisimmistä joulukukista:

Myrkyttömiä joulukukkia: 
Joulukaktus
 • Ardisia, Joulukaktus, Kuusi
 • Orkidea, Ruusu, Tulilatva
Lievästi myrkyllisiä:   
Joulutähti
 • Amaryllis, Atsalea, Hyasintti,
 • Joulut√§hti, Kataja, Misteli,
 • Muratti, Neilikka, Orjanlaakeri,
 • Syklaami, Tulppaani

Vaikka liev√§sti myrkyllisten kasvien sy√∂minen / maistelu ei yleens√§ aiheuta oireita, kannatta niiden sijoitteluun kiinnitt√§√§ kuitenkin oma huomionsa ja pit√§√§ joulunajan kukat lasten ja lemmikkien ulottuvilla. Pienell√§ vaivalla v√§ltt√§√§ turhat riskit…

Vahinkojen varalle myrkytystietokeskuksen yhteystiedot:

Puhelin 09 471 977 tai vaihde 09 4711. Avoinna 24/7.

Myrkytystietokeskus

 • Vastaa √§killisten myrkytysten ehk√§isyyn ja hoitoon liittyviin kysymyksiin.
 • Antaa neuvoja yleis√∂lle ja terveydenhuollon ammattilaisille.
 • Ei hoida potilaita eik√§ tee myrkkym√§√§rityksi√§.
 • Ei anna yleist√§ l√§√§ke- tai elintarvikeneuvontaa
 • Ei neuvo sairauksien tai allergioiden hoidossa
 • Ei anna el√§inten myrkytyksi√§ koskevaa neuvontaa.
Vietetään tuvallinen joulu!

Terveisin, Marita – puutarhuri t√§ydell√§ syd√§mell√§ūüíö

Metsän henki toivottaa kaikille Iloista Joulua!