Lapsen kotiympäristö

LAPSEN Kotiympäristö

Tässä tarinassa puutarhasuunnittelija pureskelee lapsellisen aikuisen painajaista. Pelkoa, että puutarhan lastenosasto jää suunnittelussa niin kovin helposti aikuisen tarpeiden jalkoihin.

1️⃣Jutun ykkösosassa pohdin keittiöpsykologin ammattitaidolla kotipihan ja luonnon merkitystä lasten hyvinvointiin ja elämäntaitojen oppimiseen.

2️⃣Kakkososassa paneudun 10 yksittäisen ajatuspalan voimalla, mitä  pienten lasten perheissä voisi miettiä kotipihan toimintoja suunnitellessa.

3️⃣Kolmannessa osassa on tietoa puutarhan myrkyttömistä hyviskasveista ja vaaratilanteita aiheuttavista kasveista.

4️⃣Nelososa sisältää opastusta hätätilanteisiin,  yhteystiedot Myrkytystietokeskukseen  ja tilastoa hätätilanteiden aiheuttajista.

Tervetuloa seuraan!

OSA 1 ✨ Onko pihasi turvallinen lapsille?

Vahtikoira valvoo

Hei! Olemme nelihenkinen koiraperhe ja muutimme juuri uuteen kotiimme. Suunnittelemme pihaamme nyt kasveja ja tarvitsisimme niiden valintaan sinulta apua. Emme halua marjapensaita ja kaikki kasvit pitäisi olla myrkyttömiä. Mitä suosittelet!  Tuntuuko tutulta ?

Lapsi on terve, kun se leikkii – sanotaan
Talvilöytö – ihana vai voi kauhia, mitä sä nyt teet ❤

Äitiii… tuu kattoon, mitä mä löysin. Äidin kiirehtiessä paikalle, tienlaidalta pikku-Iisan lapaseen tarttuneen kellertävän lumiklimpin keskellä oleva ruskea pieni papana oli ehtinyt jo tarkempaan tutkintaan. Makustelu oli jo käynnissä.
Tarina on  mielikuvituksen tulosta, mutta näinkin voi tapahtua.

Kesä, kärpäset ja lasten iloinen nauru
Hu-huu. Me ollaan täällä piilossa.

Ymmärrän hyvin, kun vanhemmat kertovat haluavansa pihastaan lapsiturvallisen. Mutta huolestun, jos perheen lapset ovat alle 15-vuotiaita ja vanhemmat tarkoittavat lapsiturvallisella puutarhalla, itselleen helppohoitoista aikuisen pihaa, josta puuttuu kaikki hauska. Selitän miksi.

Oma pihapiiri ja lähiluonto ovat lapselle uskomattoman tärkeitä juttuja. Miksi muuten parhaimmat muistot lapsuudesta liittyvät niin usein omaan kotipihaan, johonkin konkreettiseen tekemiseen tai johonkin jännittävään hetkeen? Hetkiin, joista selvittiin ja joita on kiva muistella.

Jos lapselle ei ole kotiympäristössään ’luvallista’ paikkaa, missä voi tehdä tasapainoharjoituksia, opetella kiipeilyn teknikoita, leikkiä piilosta ja kotileikkejä, kaivaa onkimatoja kalareissulle, ottaa katsekontaktia sisiliskoihin, hyppiä kuralätäköissä, seurata muurahaisten aherrusta poluillaan tai osallistua arkisesti vaikka puutarhahommiin isän ja äidin kanssa. Mistä lapsi kerää lapsuuden muistonsa?

Oma piha, oma lupa
Älä tule paha kakku, tule hyvä kakku.

Tässä vaiheessa saattaa joku jo puhista, ettei kaikilla ole omaa pihaa. Tai, että ei jokaiseen pihaan mahdu tai haluta trampoliinia, sulkapalloverkkoa, hiekkalaatikkoa, leikkimökkiä, lasten kasvimaata tai kukkapenkkiä. Pihakeinusta, pitkospuista, riippukeinusta tai kiipeilypuista puhumattakaan. Tiedän. Perhetilanteet ovat erilaisia. Ja ymmärrän. Maaseudulla ja kaupungissa on erilaiset mahdollisuudet.

Silti ja juuri siksi haluankin muistuttaa sinua, kuinka tärkeää on – kaikkien vaaravaroitusten ja aivoja kuormittavien vempeleiden keskellä – huolehtia, että lapsilla on myös omaa aikaa ja paikka kerätä lapsuuden muistoja. Paikkoja, jossa on saanut toteuttaa itseään ja osallistua erilaisiin pihapuuhiin. Olla yhdessä vanhempien kanssa ja valvonnassa. Turvallisesti.

Metsä -maksuton lataamokeskus nuorelle ja vanhalle
Ja meillä kaikilla oli niin mukavaa…

Välillä on myös hyvä pysähtyä hetkeen ja tutustua ympärillä olevaan luontoon. Ellei lähelläsi ole metsää, taajamissa ja kaupungeissa on puistoympäristöt suunniteltu juuri tähän hommaan ja ovat jokaisen ulottuvilla. Stressivapaita paikkoja, jonne ei peritä pääsymaksua.

Mullan tuoksu, linnun laulu, sateen ropina, veden lorina, hyttysen ininä ja lehtien kahina synnyttävät moniaistisia hyvänolon tunteita jokaiselle metsässä kulkevalle, iästä riippumatta.  Tutkimusten mukaan stressitaso laskee metsäympäristössä jo 20 minuutissa ja pienenkin lapsen keskittymiskyky paranee silmissä – luontokosketuksen vaikutuksista.

Lapsi lähtee metsäntutkimusmatkalle riemusta hyppien, kunhan metsäretken kokemukset eivät muistuta päämäärähakuista  biologiantuntia. Lapsi lähtee, koska mieleen on jäänyt hauska yhteinen hetki aikuisen kanssa. Ilman suorittamista.

OSA 2  ✨10 toivetta lapset huomioivan puutarhan suunnitteluun

Talvellakin voi leikkiä ulkona – tehdä vaikka lumikakkuja

1️⃣ Rakennetaan lasten leikkipaikka mahdollisimman kauas teistä ja parkkialueista. Paikkaan, jonne vanhemmilla on hyvä näköyhteys sisältä ja oleskelualueelta.

2️⃣ Tarkistetaan aika ajoin, että leikkivälineet ovat kunnossa ja turvallisia.

3️⃣ Suunnitellaan pallopelikentäksi tarkoitettu nurmikkoalue niin päin, ettei potkujen pääsuuntana ole kodin ikkunat.

4️⃣ Jätetään osa piha-aluetta metsäiselle tontille luonnontilaan. Kannot, risut, kivet ja puusto ruokkivat lapsen mielikuvitusta.

5️⃣Käytetään kulkureittien katteina soran sijasta pehmeämpää kivituhkaa ja päällystetään sisääntuloalueet laatoilla, niin ei mene hiekat sisälle.

6️⃣ Vaikka piha olisi kuinka pieni, rakennetaan lapsille edes pieni paikka leikeille. Hiekkakakkuleikkeihin, ilman kontrollia hiekan leviämisestä käy vaikka vanha vauva-ajan kylpypunkka.  Vesileikkeihin, tunteeseen kun pujauttaa varpaansa veteen, riittää pieni pesuvati nurmikolla.

7️⃣ Pidetään arat ja suojelua tarvitset kasvit lasten leikkialueelta pois. Siirretään jo istutetut kauemmaksi.

8️⃣ Suositaan leikkialueen lähellä syötävää kasvillisuutta ja vältetään kasveja, joissa on piikkejä tai ovat ampiaisten suosikkeja tai myrkyllisiä.

9️⃣ Otetaan lapset mukaan puutarhailuun. Rakennetaan lapselle oma kukkapenkki tai kasvimaa. Yksi oma kasteltava kukkakin riittää.

🔟Kysytään lapsiltakin, mitä kasveja he haluaisivat kasvattaa ja syödä. Annetaan lapsille vastuuta ja pieniä tehtäviä. Kun me aikuiset annamme lapselle aikaa tehdä tehtävät rauhassa, oivaltaen itse – lapsetkin innostuvat puutarhailusta ja yhteisistä hetkistä. Yhteiset kesäjutut voi aloittaa vaikka keräämällä jäätelötikkuja kasvien nimikylteiksi.

Lapsi oppii matkimalla ja tekemällä. Kuinka moni lapsi onkaan ’istuttanut’ ensimmäisen kukansiemenen jogurttipurkkiin ja ylpeänä ojentanut pienen auringonkukan alun äidilleen, äitienpäiväaamun lahjana. Sama idea toimii myös kotipuutarhassa. Kokemus vahvistaa tekemistä.

Hyväksi harjoituskohteeksi yhteiseen puutarhailuun sopii herkästi vesiheinää kasvava kasvimaa. Kun ottaa lapsen mukaan kitkemään rikkakasveja, ei aikaakaan, kun lapsi oppii erottamaan rikkaruohot porkkananvarsista. Kunhan saa harjoitella. Ja ajattele, minkä ilon tunteen pikkuapurisi saa, kun pääsee kitkentähommien keskellä vielä seuraamaan onkimatojen ja muiden pikkuisten maaperässä elävien ötökköjen elämää.

Helppoja lasten kanssa kasvatettavia kasveja ja kukkia on runsaasti. Tutuimmasta päästä näistä ovat avomaalle istutettavat kesäkukkien siemenet sekä nauhaporkkana. Kuukausimansikka, sokeriherne, sarviorvokki tai rentoakankaali kuulostavat lapsen korvaan myös jännältä.    😜

OSA 3 ✨ Kasvimaailman hyvikset ja pahikset

Mikäli vanhemman lempiaineena koulussa ei sattunut olemaan biologia ja kasvioppi, on ihan ymmärrettävää, että oman pihanpiirin suunnittelua ahdistaa ja rajoittaa mielikuva koristekasvien vaaroista.

Ja onhan se totta, että osa kasveista onkin myrkyllisiä. Mutta totta on myös, että vain pieni osa myrkyllisiksi luokitelluista kasveista on todella myrkyllisiä. Niitä, joita onkin syytä olla maistelematta ja koskettelematta.

Vähemmän tai enemmän myrkyllisiä kasveja on sekä koristekasveissa että ihan tavallisten raaka-aineina käytettävien hyötykasvien joukossa.

Myrkyttömiä puutarhakasveja
Mehikasvit ovat myrkyttömiä ja helppoja

Puutarhaan, johon ei haluta marjapensaita ja kasvien pitää olla myrkyttömiä löytyy monta kymmentä vaihtoehtoa. Tutumpia myrkyttömiä puita ovat kuuset, männyt ja pihlajat sekä yrttimaailma – kohtuudella käytettynä. Toivottavasti listasta on apua suunnitteluusi. 😊

Akankaali, Akileijat, Angervot, Ansikat, Aroniat, Daaliat, Hanhikit, Heidet, Helmililjat, Hernepensaat, Herukat, Humala, Hunajakukka / siankärsämö, Illakko, Isokirjopeippi / värinokkonen, Jasmiini, Jasmikkeet, Kallioimarre, Kanukat, Katkerot, Katsura, Kehäkukka, Keijunkukka, Kiiltopensas, Kullerot, Kultahanhikki, Kurjenpolvet, Kuunliljat, Köynnöskrassi, Laikkuköynnös, Leijonankita, Leimut, Liljat, Lobeliat, Lumihiutale, Maksaruohot, Malvikit, Marketat, Miekkaliljat, Nauhukset, Orkideat, Orvokit, Osmankäämit, Petuniat, Poimulehdet, Punahattu, Punalatva, Punatähkä, Pähkämöt, Päivänhatut, Päivänkakkarat, Päivänsilmä, Rantakukka, Ratamot, Rikot, Ruusut, Salkoruusu, Silkkikukka, Sinilatva, Syreenit, Taikinamarja, Tsinnia, Tuomipihlaja, Tädykkeet, Vaula, Verbena, Verenpisara, Vuorenkilvet, Ängelmät

Varottavia kasveja

Syysmyrkkylilja – alaston impi

Myrkylliset kasvit

Kukkakasvit: jouluruusu, kielo, risiini, sormustinkukka, ukonhattu ja syysmyrkkylilja /alastonimpi

Lehtipensaat: tuhkapensas, kultasade ja näsiä / riidenmarja

Havukasvit: marjakuusi

Perunalla on kaunis kukka

Hyötykasvit: Raparperin lehti. Varsikin tulisi syödä vain kypsytettynä.

  • Tomaatin lehdet ja varsi
  • Perunan vihreät osat ja ’kukkamarjat’
  • Aprikoosin, ruusukvittenin, luumun, persikan, kirsikan ja omenan siemenet pureskeltuina ja raaka avokado

OSA 4 ✨ Varotoimet ja toiminta hätilanteessa

Älä panikoi, vaan toimi!

Jos lapsi kumminkin pääsee yllättämään ja nappaa suuhunsa luonnosta jotain sopimatonta, pysy rauhallisena ja ajattele mitä teet. Estä esimerkiksi marjan nieleminen. 

5 varokeinoa välttää vahingot

1️⃣Älä näytä esimerkkiä lapselle maistelemalla kasveja tai niiden osia, joita et itse tunnista.

2️⃣Myrkylliset kasvit maistuvat yleensä kitkeriltä ja polttavilta.

3️⃣Siemenet, jotka menevät yleensä suolisto läpi kokonaisina, eivät aiheuta vaaraa. Ellei niitä pureskele.

4️⃣Säilytä kukkien siemenet ja sipulit huolella pois lasten ulottuvilta.

5️⃣Jos vähänkään epäilet, mitä pitäisi tehdä, soita Myrkytystietokeskukseen 09 471977 tai 09 4711 (vaihde).

Ennen kuin soitat, selvitä

1️⃣Mitä lapsi on laittanut suuhunsa. ( kasvin osa, lääkeaine, pesuaine, öljy)

2️⃣Mikä kasvi-lääke-pesuaine-öljy on kyseessä.

  • Jos kasvin nimi ei muistu mieleen, kuvaile mahdollisimman tarkkaan.

3️⃣ Montako marjaa tai siementä lapsi on mahdollisesti syönyt jne.

4️⃣Seuraa lapsen vointia, samalla kun soitat ja keskustelet ammattilaisen kanssa puhelimessa.

  • Myrkytyksen oireita voivat olla pahoinvointi, oksentelu, yllättävä yskiminen, huimaus, silmäterien laajentuminen ja heikentynyt pulssi.

Myrkytystietokeskuksen tilastojen mukaan lääkeaineet aiheuttavat enemmän hätätilanteita kuin kasvimaailma ja vaaratilanteita riittää. Tilastojen mukaan keskukseen on esimerkiksi vuonna 2016 otetty yli 29.000 kertaa puhelimitse yhteyttä.

Soitoista alle 6-vuotiaiden tapauksia on ollut 48 % (noin 14.000) ja näistä suurin osa kohdistunut lapsiin, jotka ovat korkeintaan 3-vuotiaita. Pienten lasten myrkytystapaturmista lääkkeiden osuus on ollut 35 % (4836 kpl) ja kasvien, sienten ja eläinten osuus yhteensä ’vain’ 15 % (2134 kpl).

Tilastojen mukaan 93 %:lla (noin 13.000) riskiaine oli joutunut suun kautta lapsen elimistöön ja 88 %:lla (noin 12.000) ei ollut myrkytysoireita. Kotihoitosuosituksen oli saanut 75 % (noin 10.000) tapauksista ja vajaalle  6%:lle (850) oli suositeltu välitöntä hoitoa /  lääkärin tarkistusta.

Tässäpä tärkeimmät lapsen kotiympäristön puolesta. Toivottavasti avaa jonkun solmun lapsimaailman haasteista. 

Annetaan lapsille juuret ja siivet. Turvallisesti 👀. Orvokin kukat ovat syötäviä 🌿

Kiitos, kun luit tarinani loppuun saakka 💗.

Lapsiystävällinen puutarhuri   -kiannimarikko –

***********************

Lisää aiheeseen sopivia linkkejä

Ei tippa tapa, mutta voi tehdä huonovointiseksi
Päivitys 12.12.2018