Leipää, pullaa, sämpylöitä – nyt onnistuu

Hei Multaterapialaiset !

Uudenkuun päivä oli viime lauantaina 18.11.2017 ja kuu lähenee nyt kovaa vauhtia D-muotoaan. Kuuopissa tätä vaihetta kutsutaan nousevan, yläkuun vaiheeksi.

Yläkuulla taikina nousee vahvasti

Leipojalle jakso on mahtavaa onnistumisen aikaa.  Taikinat nousevat hyvin ja leipomuksista tulee täydellisiä, kun nousevan kuun taikavoimat auttavat. Kuuopin mukaan hiivapohjainen taikina nousee yhä paremmin, mitä lähempänä ollaan täysikuuta (3.12.2017).

Itse epäilin kyllä tämän teorian paikkansapitävyyttä vielä jokin aika sitten…. ja tein pullataikinan – kaikkien oppien vastaisesti – alakuun loppuvaiheessa.

Leveä ja matala.
Alakuulla leivottu korvapuusti

Hiiva oli tuoretta, neste oli kädenlämpöistä, ohje oli vanha-sama-tuttu-turvallinen, mutta ei, mikään ei onnistunut. Taikina nousi heikosti, koostumuksessa ei ollut leivottaessa mitään kimmoisuutta ja lopulta, pullamassa vain levisi uunissa.

 

Päätin etten enää ikinä tee pullataikinaa alakuun viimeisinä päivinä ja uuden sämpyläeränkin päätin tehdä vasta yläkuun puolella, kun leipominen on jälleen turvallista 🙂

Elämä opettaa ja kokeilemalla oppii.  Lähdethän mukaan testamaan! Laitetaan hiivat kohoamaan ja pyöräytetään tuoreet Yläkuun pullat ja sämpylät itsemme ja läheistemme iloksi.

Maukasta viikonvaihdetta!

Marita

P.S. Oletko jo huomannut Facebookissa suljetun ryhmämmeKianni Oy Multaterapiaa-ryhmä*. Liity seurakseni sinne ja aloita jutustelu vaikkapa kertomalla mitä leipomuksia  sinä teit viikonvaihteessa.

Siellä odottaa jo jutut  hopeavedestä, itse valmistettavasta majoneesista sekä puutarhan ikivihreistä havukasveista, lukijoitaan.

P.P.S. Niin ja muistathan, että nyt on myös hyvä hetki kerätä oksat ja varvut jouluasetelmiin. Pysyvät yläkuun vaikutuksesta pidempään tuoreina ja neulaset hyvin kiinni oksissaan.

Kuuopin lähde: www.yläkuu.com, Anne Pöyhönen

2 vastausta artikkeliin “Leipää, pullaa, sämpylöitä – nyt onnistuu”

  1. Isäni oli puutarhuri ja hän seurasi kuun kiertoa kalenterista. Mielenkiinnolla vieläkin muistelen mitä tuli tehdä kasvavankuun aikaan. Hyvää marraskuun viimeistä viikkoa sinulle t. Inkeri

    1. Kiitos viestistäsi. Nämä kuunkierron ympyrät ovat kyllä todella mielenkiintoisia testailla. -Marita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *