Marja-aroniamehua talven terveysjuomaksi!

Antioksidantit ja vitamiinit tallessa

Marja-aroniamehun niksit

Onneksi leikasin 5. lokakuuta 1998 ilmestyneestä Ilkka-lehdestä mehuohjeen marja-aronioista. Ei nimittäin ole ihan sama, millä tavalla marja-aroniamehun valmistaa.

Salaisuus löytyy kylmävalmistuksesta

Ohjeella tehty, kylmässä ’kypsyvä’ ja sitruunahapon avulla valmistuva mehu on raikasta, täyteläisen makuista ja hyvin säilyvää.

Aiemmin yritin syksyisin hyödyntää marjat tekemällä niistä mehumaijalla mehua. Ei käynyt mehu kauppansa. Tunkkainen maku puski läpi, vaikka yritin piilotella sitä milloin minkäkin muun maun sekaan.

Toinen ja se isompi ongelma oli mehun ominaisuus. Pakastettu mehu alkoi jääkaapissa sulatettuna muuttua parissa päivässä viiniksi.

Siitä lähtien tämä helppotekoisen ja hyvänmakuisen mehun ohje on ollut käytössäni ja hyvässä tallessa reseptiaarteideni joukossa.

Miten tehdään raikas marjamehu aronioista?
Kokeilunarvioinen mehuohje!

VINKKI: Seisotan seosta valmistumisen ajan, syksyn viileydessä, ulkona. Säilytän valmiin mehun pakasteessa, jolloin säilyvyys ei vaadi ohjeen mukaista sokerimäärää. Itse käytän koko 5 litran annokseen sokeria ½ kg ja hyvää tulee.

Mehunvalmistuksen jälkeen jäi päähäni pyörimään  elintarvike- ja ravintoalan termistö. Mitä tarkoittavat antioksidantti, polyfenooli, antosyaani, flavonoidi? Pyöriskelin hetken tietorunsaudessa, kunnes laitoin kirjat kiinni.

Nämä 6 asiaa kuitenkin vakuuttivat ja kirjoitin ne ylös myös sinulle!

 1. Antioksidantit, joita marja-aroniassakin on, estävät elimistön hapettumisen ja härskiintymisen aikaansaamia vaurioita ja vaikuttaa ihmisen terveyteen positiivisesti.
 2. Tärkeimpiä antioksidantteja ovat vitamiinit C ja E.
  • C-vitamiinia saa kasviksista, hedelmistä ja marjoista.
  • E-vitamiinien lähteenä ovat ravintorasvat, öljyt ja viljatuotteet.
 3. Vitamiini-ja antioksidanttimääriä ei pysty ruokaa syömällä yliannostelemaan.
 4. Elintarvikkeissa esiintyvä lisäainekoodi (E163) ei ole paha lisäaine. Se on antosyaani eli vesiliukoinen hyvää tekevä flavonoidi, joka ’puristetaan’ kasvien punaisesta, sinisestä tai violetista solunesteestä.
 5. Marja-aronia sisältää mm. betakaroteenia, E-, K-, B2-, C-, B1- ja B6-vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita (kuten magnesiumi, rauta, molybdeni, mangaani, kupari, boori, jodi).
 6. Antosyaanien hyviä lähteitä ovat marja-aronian lisäksi
  • tumma viinirypäle ja punaherukka
  • mustat pavut ja  violetti maissi
  • mustikka, kirsikka, vadelma ja karpalo
Superfood
Syötävän hyvää terveysjuomaa talveksi !