Terveellistä marja-aroniamehua!

Onneksi olin leikannut talteen 5. lokakuuta 1998 Ilkka-lehdessä julkaistun jutun marja-aronioista. Jutussa mukana ollut mehuohje toimi uskoakseni käänteentekevänä kimmokkeena jatkaa aronioiden hyötykäyttäjänä. Ei nimittäin ole ihan sama, millä tavalla juuri marja-aroniamehun, valmistaa. Siitäkin on kokemusta. Kerron sen tässä. 😆 

Antioksidantit ja vitamiinit tallessa
Marja-aroniamehun salaisuus on kylmävalmistus

Ohjeella tehty, kylmässä ’kypsyvä’ ja sitruunahapolla valmistuva mehu on raikasta, täyteläisen makuista ja hyvin säilyvää.

Aiemmin yritin syksyisin hyödyntää marjat tekemällä niistä mehun perinteisesti mehumaijalla. Ei tehnyt mehu kauppansa. Tietty tunkkaisuus tuli läpi, vaikka yritin piilotellen sekoittaa mehua milloin minkäkin muun maun sekaan.

Toinen ja makua isompi ongelma oli mehun käymisominaisuus. Pakastettu mehu alkoi jääkaapissa sulaneena muuttua muutamassa päivässä viiniksi.

Mutta, kuten alussa mainitsin, onneksi löysin avun.

Tällä helpolla reseptillä valmistettu hyvänmakuinen ja raikas mehu on ollut jo vuosikaudet yksi keittiöpuutarhan vakiomehuista. Ja ohje on hyvin talletettuna reseptiaarteiden joukossa.

raikasta marjamehua helposti
Terveyttä koristepensaan marjoista!

 

VALMISTUSVINKIT

Mehun valmistus on helpointa syksyn viileydessä, ulkona auringolta suojassa. Hanki iso sanko, jonka voit suojata kannella.

Säilytä valmis mehu pakasteessa, niin mehun pystyy tekemään ohjetta vähäisemmällä sokerimäärällä. Kokeile oma makusi.

 Itse käytän koko 5 litran annokseen sokeria ½ kg.


MEHUN TERVEYSVAIKUTUKSET

Mehunvalmistuksen jälkeen kiinnostuin selvittämään, mitä aroniasta kertovissa jutuista putkahteleva termistö tarkoittaa.

Mitä tarkoittavat esimerkiksi antioksidantti, antosyaani, flavonoidi? Pyöriskelin hetken tietorunsaudessa ja vakuutuin. Aikamoista superfoodia tuntuu aroniat olevan.

Näillä vakuutuin:

1.

Marjojen väitetään sisältävän antioksidantteja, enemmän kuin mikään muu marja tai hedelmä.

Antioksidantit estävät elimistön hapettumisen ja härskiintymisen aikaansaamia tulehduksia ja muita vaurioita.

2.

Aronia sisältää kiniiniä.

Kiniini suojaa virtsatientulehduksilta. 

3.

Aronia sisältää hiusverisuonten verenkiertoa parantavaa antosyaania.

Antosyaanit vaikuttavat myönteisesti verenpaineeseen sekä suojaavat mustikan tavoin silmiä. 

Antosyaani on vesiliukoinen hyvää tekevä vesiliukoinen flavonoidi sekä punainen, violetti ja sininen väriaine kasveissa.

Värit saadaan solunesteestä puristamalla ja esiintyy elintarvikevärinä käytettynä tuoteselosteissa lisäainekoodilla (E163).

 E163 lisäaineita on aronian lisäksi ainakin tummissa viinirypäleissä, punaherukoissa, mustissa pavuissa, violetissa maississa, mustikassa, kirsikassa, vadelmissa ja karpaloissa.

4.

Marjat sisältävät mineraaleja, kuten rautaa, mangaania, kaliumia sekä runsaasti C- ja E-vitamiineja.  

5.

Vitamiineja ja antioksidantteja ei pysty syömällä yliannostelemaan.


Kokeile ihmeessä!
Superfood

Maistuvia ja terveellisiä makuhetkiä terveysjuomien parissa. 

💚Marita


 

Klikkaa painiketta ja jaa artikkeli myös kaverille 💚

4 kommenttia artikkeliin ”Terveellistä marja-aroniamehua!”

  1. Hei Marina!
   Pahoittelut myöhäisestä vastauksesta. Aronioiden päälle lisätään kylmää vettä. Tarkennan tiedon ohjeiseen. Kiitos vinkistä!

 1. Todella, onneksi otit reseptin talteen ja julkaisit sen tänne meidän muidenkin iloksi ja hyödyksi! Tein tämän mukaisesti marja-aroniamehun ja tuli todella hyvää. Superraikasta ja herkullista!
  Ja tekeminen oli varsin helppoa, onnistuu kohtuullisella vaivalla, lähes itsestään.
  Vinkki: valutin marjamössön siivilän ja harsoliinan läpi mehumaijan mehuosaan (tukin foliolla höyryreiän), joten sain pullotettua mehun siitä kätevästi. Marjamössö kannattaa muuten valutuksen jälkeen vielä satsi kerrallaan puristella kunnolla harsoliinan läpi (niputin liinan reunat yhteen, nostin ylös siivilästä ja puristelin mössön käsin tiukaksi palloksi), mehua irtoaa todella paljon vielä näin.

  1. Kiitos Marita ihanasta kommentistasi 💖. Fiksu veto tuo lisävinkkisi mehumaijan käytöstä ja muistutus marjamössön valuttamisesta. Puristelemalla saa vielä hyvän erän mehua säilöön muitakin marjoja mehustaessa. Hyvää syksyä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *