Marja-aroniamehua talven terveysjuomaksi!

Antioksidantit ja vitamiinit tallessa

Onneksi leikasin 5. lokakuuta 1998 ilmestyneestä Ilkka-lehdestä mehuohjeen marja-aronioista. Ei nimittäin ole ihan sama, millä tavalla marja-aroniamehun valmistaa.

Marja-aroniamehun salaisuus löytyy kylmävalmistuksesta

Ohjeella tehty, kylmässä ’kypsyvä’ ja sitruunahapon avulla valmistuva mehu on raikasta, täyteläisen makuista ja hyvin säilyvää.

Aiemmin yritin syksyisin hyödyntää marjat tekemällä niistä mehun mehumaijalla. Ei tehnyt mehu kauppansa. Tunkkainen maku tuli läpi, vaikka yritin piilotella mehua milloin minkäkin muun maun sekaan.

Toinen ja se isompi ongelma oli mehun ominaisuus. Pakastettu mehu alkoi jääkaapissa sulatettuna muuttua parissa päivässä viiniksi.

Mutta, kuten alussa mainitsin, onneksi löysin avun. Siitä lähtien tämä helppotekoisen ja hyvänmakuisen mehun ohje on ollut käytössäni ja hyvässä tallessa reseptiaarteideni joukossa.

Miten tehdään raikas marjamehu aronioista?
Kokeilunarvioinen mehuohje!

VINKKI: Seisota seosta valmistumisen ajan, syksyn viileydessä, ulkona. Säilytä valmis mehu pakasteessa, jolloin säilyvyys ei vaadi ohjeen mukaista sokerimäärää. Itse käytän koko 5 litran annokseen sokeria ½ kg. Riittää.


MEHUN TERVEYSVAIKUTUKSET

Mehunvalmistuksen jälkeen kiinnostuin selvitämään aroniasta kertovissa nettijutuista putkahteleva  elintarvike- ja ravintoalan termistö.

Mitä tarkoittavat antioksidantti, polyfenooli, antosyaani, flavonoidi? Pyöriskelin hetken tietorunsaudessa, kunnes laitoin kirjat kiinni.

Nämä 5 asiaa kuitenkin vakuuttivat!

1️. Antioksidantit, joita marja-aroniassakin on, estävät elimistön hapettumisen ja härskiintymisen aikaansaamia vaurioita.

Vaikuttavat ihmisen terveyteen positiivisesti.

2️. Tärkeimpiä antioksidantteja ovat vitamiinit C ja E.

C-vitamiinia saa kasviksista, hedelmistä ja marjoista.

E-vitamiinien lähteenä ovat ravintorasvat, öljyt ja viljatuotteet.

3️. Vitamiini-ja antioksidanttimääriä ei pysty ruokaa syömällä yliannostelemaan.

4️. Elintarvikkeissa esiintyvä lisäainekoodi (E163) ei ole paha lisäaine.

Se on antosyaani eli vesiliukoinen hyvää tekevä flavonoidi, joka ’puristetaan’ kasvien punaisesta, sinisestä tai violetista solunesteestä.

E163 lisäaineita kerrotaan olevan aronian lisäksi tummissa viinirypäleissä, punaherukoissa, mustissa pavuissa, violletissa maississa, mustikassa, kirsikassa, vadelmissa ja karpaloissa.

 

5️. Marja-aronia sisältää mm. betakaroteenia, E-, K-, B2-, C-, B1- ja B6-vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita (kuten magnesiumi, rauta, molybdeni, mangaani, kupari, boori, jodi).

 

Superfood

Syötävän hyvää terveysjuomaa talveksi !

đź’šMarita