Miten saa joulutähden menestymään?

Joulutähti – joulunajan kukka

Joulutähti, tuo suosittu  joulukukka kestää useita viikkoja kauniina sopivassa lämmössä ja kosteudessa.

Koska omien joulutähtieni kestävyys on vaihdellut muutamasta päivästä useampaan viikkoon, päätin ottaa selvää, mistä homma on kiinni. 

 Tämä tarina on tiivistelmä kotimaisten kasvattajien sivuilta poimituista hoitovinkeistä ja -ohjeista. 

 Mikä on joulutähti 

Meksikon lämmöstä lähtöisin oleva Joulutähti on yleistynyt suomalaisiin koteihin 1970-luvulta alkaen ja on nykyisin huonekasviksi jalostettuna ruukkukasvina monen kodin perinne ja joulun symboli. Kukkaa kutsutaan Suomessa myös nimellä tähtilatva ja maailmalla nimellä Poinsettia, yhdysvaltalaisen kasvitieteilijän Joe Robert Poinsettin mukaan.

Joulutähden kukkina pidetään yleensä sen suuria punaisia, valkoisia, kellertäviä tai kirjavia suojuslehtiä. Todellisuudessa sen varsinaiset kukat ovat suojuslehtien keskellä sijaitsevat pienet keltavihreät pallukat.

Joulutähden heimokasvi

Joulutähti on samaa heimoa puutarhoissa tutun  kultatyräkin kanssa. Kotiseuduillaan joulutähti kasvaa ulkokasvina pensasmaisesti usean metrin korkeuteen. Huonekasvina kukka kasvaa korkeintaan puolimetriseksi.

Joulutähden hoito

Pidä kukka tasaisessa lämmössä.

Paras paikka on valoisa ja vedoton – ei lämpöpatterin lähelle.

Sopiva huonelämpö on noin 15 -20 ºC

Pidä multa tasaisen kosteana.

Kastele kädenlämpöisellä vedellä joka toinen päivä suoraan ruukkuun. Mahdollinen aluslautaselle valunut vesi on hyvä kaataa heti pois.

Kukka ei tarvitse lannoitteita säilyäkseen joulun ajan. Vesi riittää.

Joulutähden myrkyllisyys 

Joulutähti on osittain myrkyllinen.

Herkille lemmikkieläimille kukat saattavat aiheuttaa maha- ja limakalvoärsytystä.

Ihmisille kasvin erittämä maitiaisneste voi kosketuksessa aiheuttaa paikallisesti ärsytystä iholla ja silmissä. Syötynä ohimeneviä ärsytysoireita suussa ja mahassa.

Joulukukista atsalea, jouluruusu ja hyasintti ovat ihan oikeasti myrkyllisiä. Mutta onneksi Myrkytystietokeskuksen mukaan nämäkään kukat eivät aiheuta pieninä määrinä yleensä isompia oireita.
Hyvän joulutähden valintakriteerit
Kirjava joulutähti. Kukkapallukat paikoillaan.

Valitse jämäkkä yksilö, jolla on vahvat lehdet ja värilehtien keskellä olevat palleromaiset kukat ovat edelleen paikallaan.

Monesti kukan ruukku on suojattu paperilla. Tarkista,  että kukan tyvessä on lehdet tallessa ja ettei multa ole läpimärkää tai rutikuivaa.

Älä osta kukkaa tai asetelmaa, jota on säilytetty kaupassa ulko-oven läheisyydessä tai kylmiössä. Kukka on saattanut saada kylmää.

Kukan kuljetus

Kylmänaran kukan kymppisäännöt

Suojaa kukka, kun viet sen kaupasta autoon. Alle 10 ºC:ssä kuljetettaessa kukka tulisi suositusten mukaan suojata jopa viidellä (5) sanomalehtikerroksella sekä käärepaperilla tai lämpöpussilla.

Joulutähti kestää ulkona paketissa korkeintaan 10 minuuttia. Vältä kukan jättämistä kylmään autoon odottamaan. Kylmettynyt kukka tiputtaa lehtensä muutamassa päivässä.

Anna pakkasessa kuljetettu kukka tasaantua sisällä paketissaan vähintaan 10 minuuttia, ennen kuin avaat kääreitä.

 

MIKÄ MENI VIKAAN?

Lehdet veltostuvat

Kukka on kuivunut liikaa -> upota ruukku hetkeksi haaleaan veteen.

Lehdet kellastuvat ja putoavat

Kukka on saattanut saada kylmää tai multa on ollut liian märkää, jolloin kasvin juuristo on vaurioitunut tai tukehtumassa.

Vähennä kastelua ja tarkkaile alkaako elpyminen.

Vihreät lehdet putoavat

Jos alalehdet putoavat, on kukka altistunut vedolle tai se on liian lähellä lämmityslaitetta ja kärsii liian kuivasta sekä kuumasta ilmasta.  Tyveen ei kasva uusia lehtiä.

Lehdet riippuvat

Kasvi on saattanut kuivahtaa liikaa.

Upota se hetkeksi veteen, niin että multa kostuu kunnolla.

Ruskeat lehdenreunat

Ominaisuus saattaa tulla esille, jos kasvatat kukkaa monivuotisena viherkasvina. Ruskistuminen on oire ravinteiden puutteesta.

Lannoita säännöllisesti koko kasvukauden, keväästä syksyyn.

Puhdas valkoinen

Oma akilleenkantapää joulutähden hoidossa taisi löytyä kuljetuksesta😉 .

Ensi kerralla käärin kukkani kunnolla sanomalehteen, ellen sitten käy varmuuden vuoksi palvelevassa kukkakaupassa, josta ostettu kukka kääritään ammattitaidolla sääolosuhteiden mukaisesti.

– Marita