Mitenkä saada joulutähti menestymään?

Jokohan voisi hankkia itselle joulukukan – edes yhden?

Joulutähti on itselleni haastava joulukukka. Välillä se pysyy hengissä ja hyväkuntoisena joulun alusviikoilta pitkälle uuteen vuoteen, ilman mitään ongelmia. Välillä taas tyvi kaljuuntuu jo parin päivän päästä kotiintulosta. Päätin päihittää tämänkin kasvin mysteerin ja selvittää mitä voisin itse tehdä jatkossa eri tavalla. 

Joulutähti on huono matkustaja. Kerron tässä tarinassa sinulle vinkit, mitenkä herkät yksilöt saadaan turvallisesti perille ja mihin seikkoihin kukan valinnassa on hyvä kiinnittää huomion. 

 

Puhdas valkoinen
Miten joulutähteä pitäisi hoitaa?

Päätin ottaa asiasta selvää ja tutkia kasvattajien ohjeita netistä mm. kotimaisten kasvattajien sivuilta. Lähdin hakemaan ensin tietoa lajin uutuuksista, hakusanoilla  ’uusimmat joulutähdet’. Tulokseksi sain linkit voitaikinaresepteihin, korttipalveluihin ja joulukoriste-sivuihin.  Ensimmäinen opetus; Joulutähti ei ole vain kukka 😉 .

Meksikon lämmöstä kylmään pohjolaan

Meksikon lämmöstä lähtöisin oleva Joulutähti on yleistynyt suomalaisiin koteihin 1970-luvulta alkaen ja on nykyisin huonekasviksi jalostettuna ruukkukasvina monen kodin perinteinen joulun symboli. Kukkaa kutsutaan Suomessa myös nimellä tähtilatva. Maailmalla kasvi tunnetaan nimellä Poinsettia, kasvin tunnettuutta lisänneen yhdysvaltalaisen kasvitieteilijän Joe Robert Poinsettin mukaan.

Joulutähden kukat löytyvät suojuslehtien keskeltä

Joulutähden kukkina pidetään yleensä sen suuria punaisia, valkoisia, kellertäviä tai kirjavia suojuslehtiä, mutta todellisuudessa sen varsinaiset kukat ovat suojuslehtien keskellä sijaitsevat pienet keltavihreät pallukat.

Joulutähti kuuluu tyräkkikasveihin
Joulutähden heimokasvi

Eli on samaa heimoa esimerkiksi suomalaisissa puutarhoissa tutun  kultatyräkin kanssa.  Kotiseuduillaan joulutähti kasvaa pensasmaisesti usean metrin korkeuteen, huonekasvina maksimissaan puolimetriseksi.

Joulutähti pitää tasaisesta elämästä
  • Pidä kukka tasaisessa lämmössä 15 – 22 ºC:ssa. Paras paikka kotona on valoisa, vedoton ja tasaisen lämmin (ei lämpöpatterin lähelle).
  • Pidä multa tasaisen kosteana. Kastele kädenlämpöisellä vedellä usein, mutta vähän kerrallaan (useammin kuin kuukalenterin vesipäivinä) ja kastelu joka toinen päivä suoraan ruukkuun. Mahdollinen aluslautaselle valunut vesi on hyvä kaataa heti pois.

Kukka ’kukkii’ ilman lannoitusta joulun ajan, kunhan saa vettä.

Onko joulutähti myrkyllinen? 

Joulutähti on myrkyllisen kasvin maineessa. Maine on osittain paikkansapitävä. Herkille lemmikkieläimille kukat saattavat aiheuttaa maha- ja limakalvoärsytystä, mutta ihmisille  Myrkytyskeskuksen sivustoilla kerrotaan Joulutähden voivan aiheuttaa paikallisesti ärsytystä. Kasvin erittämä maitiaisneste voi kosketuksessa ärsyttää ihoa ja silmiä sekä syödessä aiheuttaa ohimeneviä ärsytysoireita suussa ja mahassa.

Astetta vakavammin on ihmistenkin hyvä suhtautua atsaleaan, jouluruusuun ja hyasinttiin. Ne ovat Myrkytyskeskuksen mukaan myrkyllisiä, mutta onneksi pienet määrät aiheuttavat tutkimusten mukaan harvoin kuitenkaan oireita.

Miten valitsen hyvän joulutähden
Kirjava joulutähti. Kukkapallukat paikoillaan.

Hankkiessasi kukkaa, etsi vahvalehtinen ja jämäkkä yksilö, jolla on palleromaiset kukat edelleen paikallaan tähden keskellä. Tarkista lisäksi, että kukan tyvessä on lehdet tallessa ja ettei multa ole läpimärkää tai rutikuivaa.

Älä osta kukkaa tai asetelmaa, jota on säilytetty kaupassa ulko-oven läheisyydessä tai kylmiössä. Kukka on saattanut saada kylmää.

Joulutähti ei kestä pakkasta!
10-10-10 matkustussäännöt

Älä vie kaupasta ostettua kukkaa paljaana autoon, vaan huolehdi, että se on hyvin paketoitu. Alle 10 ºC:ssä asteessa kukka pitää suojata viidellä (5) sanomalehtikerroksella sekä käärepaperilla tai lämpöpussilla.

Vältä kukan jättämistä kylmään autoon odottamaan. Kylmettynyt kukka tiputtaa lehtensä muutamassa päivässä.

Kukka kestää paketoituna ulkona maksimissaan 10 minuuttia ja hyötyy, kun antaa sen rauhassa tasaantua uuteen lämpötilaan paketissaan noin 10 minuuttia.

MIKÄ MENI VIKAAN?

Lehdet veltostuvat

  • Kukka on kuivunut liikaa -> upota ruukku hetkeksi haaleaan veteen.

Lehdet kellastuvat ja putoavat

  • Kukka on saattanut saada kylmää tai multa on ollut liian märkää, jolloin kasvin juuristo on vaurioitunut tai tukehtumassa. Vähennä kastelua ja tarkkaile alkaako elpyminen.

Vihreät lehdet putoavat

  • Jos alalehdet putoavat, on kukka altistunut vedolle tai se on liian lähellä lämmityslaitetta, jolloin se kärsii liian kuivasta ja kuumasta ilmasta.  Tyvestään kaljuuntunut kasvi ei kasvata uusia lehtiä.

Lehdet riippuvat

  • Kasvi on saattanut kuivahtaa liikaa. Upota se hetkeksi veteen, niin että multa kostuu kunnolla.

Ruskeat lehdenreunat

  • Ominaisuus saattaa tulla esille, jos kasvatat kukkaa viherkasvina. Ruskistuminen on oire ravinteiden puutteesta. Lannoita säännöllisesti koko kasvukauden, keväästä syksyyn.

Löysin oman akilleen kantapään kuljetuksesta. Ensi kerralla käärin kukkani kunnolla sanomalehteen, ellen sitten käy ostamassa sitä varmuuden vuoksi palvelevasta kukkakaupasta, jossa kukka kääritään sääolosuhteiden mukaisesti.