Multa on kasvin ruokakaappi

Puutarhan kasvillisuus tarvitsee menestyäkseen kuohkeaa multaa, valoa, lämpöä ja hiilidioksidia sekä vettä ja ravinteita.  Tässä ”Multa on kasvin ruokakaappi” -tarinassa on 4 pääkohtaa, mihin puutarhan hoidossa kannattaa mielestäni mullan hankinnassa ja kasvualustan hoidossa kiinnittää huomiota.

Voimaa sisältä!

1. Maan happamuus

Maan happamuustasojen seuranta on yksi keskeisimpiä toimia  puutarhan hoidossa. Jos puutarhamultaa möyhiessä ei tule yhtäkään lieroa vastaan, on jokin pielessä. Syynä voi olla maan liiallinen happamuus. Luontaisesti omilla kaivannoillaan maata hoitavat ja kuohkeuttavat lierot,  eivät viihdy happamassa maassa.

 Enemmistö puutarhoihin istutettavista kasveista viihtyy parhaiten happamuudeltaan neutraalissa maassa. Kun maan pH-arvot pysyttelevät 6 – 6,5 tasoilla, suurin osa kasveista pystyy tehokkaimmin hyödyntämään tarvitsemansa ravinteet maaperästä.

Kaikki hyvin. Lapionisku paljasti mullassa liukkaasti piiloon pakenevan onkimadon.

2. Istutusalueen kalkitus tarpeen mukaan

Suomessa maan happamuuden säätelylle on tarvetta, sillä maaperän luontainen pH-taso on perushapan. Yleisimmin 5 – 6,5 välissä.

Keväällä, kun joka suunnalla rummutetaan kalkituksen tarpeellisuudesta, oman puutarhan tilannetta kannattaa ylilyöntien varalta kuitenkin hieman ensin selvittää.

4 perussääntöä kalkitukseen

Kalkkia ei tarvitse levittää varmuudenvuoksi. Ylläpitokalkitusta ei 2-3 vuoden välein on yleensä riittävä.

Kalkkia voidaan levittää koska tahansa sulaan maahan, keväästä syksyyn. 

Poikkeuksena nurmikko, jolle levitys on tehokasta kevättalvella lumipeitteen jo madalluttua sekä syksyllä, räntäsateiden edellä. Kalkki 'sulaa' tehokkaimmin kosteaan maahan. 
Keväällä nurmikko kalkitaan ensin ja lannoite lisätään vasta nurmikon päästyä kunnolla kasvuun. Välissä voi vierähtää useampi viikkokin, jos kalkki levitetään loppukeväällä, ohentuneen lumipeitteen päälle. 

Huomioi poikkeukset !

Osa puutarhan kasveista viihtyvät paremmin happamassa maassa ja toisille maan emäksisyys on tärkeämpää.

Puhutaan kalkinkarttajista, joille ei anneta ylläpitokalkitusta.

Kalkinkarttajiaa ovat

Monet havukasvit, varpukasvit, kuten pensasmustikka sekä alppiruusu, atsalea, hortensia ja peruna

Maan pH 4 - 5,5

Sekä kalkinsuosijoista, joille kalkitus on elinehto.

Kalkinsuosijoita, joille istutuskalkitus ja vuosittainen ylläpitokalkitus ovat tärkeitä

Marjapensaat ja hedelmäpuut

Maan pH 6,5 -7

Itse meinasin jokunen vuosi sitten tappaa kalkitusinnoissani osan pihassamme kasvavista jaloangervoista.  Ihmettelin pari kesää, miksi yhden istutusalueen angervot ovat jotenkin elottomia ja ’tuleentuvat’ syksyllä aikaisin. Mitattuani selkeästi heikkovointisen istutusryhmän kasvualustan pH-tason, viisari pongahti heittämällä yli 7.

Jokakeväinen  yleiskalkitukseni oli tehnyt tehtävänsä. Maa oli kunnolla emäksinen.  Siirsin angervot uuteen tarhaan ja jo ensimmäisen vuoden jälkeen oli selkeää toipumista nähtävissä. Onneksi. 

Istutusalueiden happamuustason pystyy tarkistamaan omasta puutarhasta puutarhamyymälöissä myynnissä olevilla mittareilla tai apteekista ostettavilla pH-liuskoilla. Omassa käytössäni oleva mittari  ei anna ihan tarkinta tietoa, mutta on riittävä kotipuutarhan tarpeisiin.

3. Multasäkkien tuoteselosteet  

Multasäkkien takaosan tuoteselosteissa kerrotaan  seoksen sisältö ja käyttötarkoitus. Esimerkkinä Kekkilän Puutarha PLUS-seloste mullan käyttötarkoituksesta ”...soveltuu kasvualustaksi nurmikolle tai yleismullaksi puistoon ja puutarhaan hiekkaisemmasta maasta pitäville kasveille.” 

Tuoteselosteen tärkeimmät tiedot 

pH-arvo  | esim. 6

johtokyky-luku | esim. 30 mS/m

vesiliukoisen typen (N) määrä | esim. 80 mg/l

liukoisen fosforin (P) määrä | esim. 10 mg/l

liukoisen kaliumin (K) määrä | esim. 100 mg/l

Selosteessa kerrotaan yleensä myös paljonko seos sisältää arseenia, elohopeaa, lyijyä sekä kromia, kuparia, kadmiumia, nikkeliä ja sinkkiä.

Tuoteselosteesta pystyy tarkistamaan myös pakkaushetken kosteusprosentin, karkeusasteen ja tilavuuspainon sekä rikkakasvisiementen ja epäpuhtauksien määrän.

Omat tarkistukseni multasäkeistä

Tarkistan säkeistä käyttökohdesuosituksen, seoksen karkeusasteen, johtokyky-/johtoluku-arvon, pH-arvon, N-P-K -suhteen sekä tilavuuspainon.

Kun pH-arvo on esimerkiksi 6,2
Tiedän mullan olevan neutraalia ja sopivan perusmultana moneen käyttöön.

Kun johtokyky-luku on esimerkiksi 17 mS/m
Tiedän mullan olevan mietoa ja sopivan esimerkiksi hentojen taimien kasvatukseen.

Kun peruslannoitetietona on 'NPK 14 – 5 – 15 + hivenravinteet
Tiedän multaseoksen sisältävän 14 % typpeä, 5 % fosforia ja 15 % kaliumia sekä tarvittavat hivenaineet.

Kun tilavuuspaino on 850 g/l tai 950 kg/m3
Tiedän saavani 50 litran säkissä enemmän multaa kuin pussista, jossa tilavuuspaino on 400 g/l.
Johtokyky kertoo mullan suolapitoisuuden ja ärhäkkyyden
Suolanesteet vaikuttavat kasvien vedensaantiin ja kykyyn käyttää ravinteita. Ravinteiden liike voimistuu, mitä korkeampi luku on.

Nesteiden pitäisi liikkua aina mullasta kasviin ja kosteammasta kuivempaan.

Jos multa on kuivaa ja 'väkevää', kasvi voi ajautua stressitilaan ja saada ravinteiden ylitarjonnasta myrkytyksen. Pahimmassa tapauksessa kasvi voi kuivua ja jopa kuolla kokonaan.

Kasveille sopiva johtokykyarvo ei ohjeistusten mukaan saa ylittää 50, eikä kompostimulta 80.

Tuoteselosteessa voidaan suolaisuustieto ilmoittaa myös johtolukuna. Johtoluku lasketaan eri kaavalla ja sen ehdoton hälytysraja on 10.

Jos siis edullisin hinta on multaerästä, jossa johtokuku tai johtuluku on ilmoitettu huomattavasti korkeampana, harkitse ostoa ja käyttöä tarkoin! Jos voit sekoittaa erän laimeamman mullan sekaan, vahingon vaara pienenee.
Kasvien ruokakaapin mausteet N-P-K

Kasvimaailman kolme perusravinnetta merkitsevät kasveille samaa kuin suola, happo ja sokeri ruuanlaittajalle. Sopivassa suhteessa annosteltuna kolmikko tekee mainiota yhteistyötä. NPK tekee kasveista hyvinvoivia, satoisia, talvenkestäviä ja vastustuskykyisempiä taudeille.

N (typpi) Niin – P (Fosfori) Paljon – K (Kalium) Kasvua

Ilman typpeä kasvi ei kasva ja lehtituotanto on heikkoa, ilman fosforia kasvi ei jaksa tuottaa satoaan ja ilman kaliumia kasvin elintoiminnot kuihtuvat.

Ravinnepuutos näkyy ensin vanhoissa lehdissä

4. Koristekasvien lannoitus keväästä syksyyn 

Tavalliseen koristepuutarhaan tarkoitetut teollisesti valmistetut multaseokset sisältävät tasapainoisen peruslannoituksen kasveille. Seoksista riittää ravintoa kasvuun ehkä vuoden pari, mutta sen jälkeen ravinnelisäys alkaa olla jo paikallaan.

Lisälannoituksen annostelun kanssa kannattaa olla tarkkana.  Perussäännöllä, mitä hennompi kasvi, sitä vähemmän lannoitteita, pärjää monesti. Varmuuden vuoksi -lannoitus voi käydä kasvin hengen päälle.

Itse muistan ainakin useitakin tilanteita, kuinka herkästi  koristepensaiden ympäriltä voi nurmikko kellastua. 

Kevätlannoitus

Keväisin, kun istutusalueet yleensäkin siistitään kesäkuntoon, kasvualustaan on helppo lisätä samalla kerralla uusi ravinneannos, kun tasaa pintoja siistiksi.

Koristepuutarhan kasvualustan ravinnetason ylläpito on helpointa ja turvallisinta, kun sekoittaa keväthoidon yhteydessä vuosittain muutaman sentin uutta ja  tuoretta pussimultaa vanhan mullan joukkoon.

Kypsä kompostimulta ja turpeeseen sekoitettu, palanut hevosenlanta toimivat myös hyvinä lannoitteina. Vahvuuteen ja annosteluun pitää kuitenkin kiinnittää valmisseokseen verrattuna enemmän huomoita.

Itselläni ei ole hevosenlantavarastoa, joten käytän ylläpitolannoitukseen valmiita multaseoksia tai sekoitan puutarhamullan sekaan oman puutarhan ja kotikeittiön kierrätystuotteena valmistunutta kypsää kompostimultaa.

Kesäkukkien lannoitus 

Yksivuotisten kesäkukkien tarkoitus on kukkia koko kesän. Niitä ei tarvitse valmistaa talveen, joten kasvulannoitus on niiden ainut lannoite keväästä syksyyn. Kesäkukkien lannoittaminen on hyvä aloittaa jo parin viikon kuluttua istutuksesta.

Kun kasvualusta jaksetaan pitää sopivan kosteana ja lannoitusannos lannoitevalmistajan ohjeiden mukaisena, kukat kukkivat kauniisti koko kesän.😊


Sinivioletti kurjenmiekka

Monivuotiset kasvit

Monivuotiset kasvit saavat ravinteensa lähtökohtaisesti kasvualustana toimivasta mullasta tai ruukkuistuksissa kasteluvedestä.

Alkukesän lannoitukset sisältävät typpeä, jonka tarkoitus on antaa kasveille kasvuvoimaa uuteen kasvukauteen. Käyttö on kuitenkin hyvä lopettaa jo heinäkuun puolivälissä, jotta kasvit saisivat lepokauden, ennen syyslannoituksia.

Syksyllä annettava lannoite on typetön

Lannoite on hyvä antaa ensimmäisten keltaisten lehtien aikaan, jotta kasvin juuristolle jää aikaa imeyttää ravinteet hyväkseen.

Syyslannoitteet parantavat kasvin talvenkestävyyttä ja seuraavan vuoden kukkasilmujen ja hedelmäsadon muodostumista.
MUISTa nämä 4 asiaa MULTAOSTOKSILLa
Tee valinta laatu edellä.

Valitse multa hinnan sijaan kasvillisuuden mukaan.

Tarkista johtokyky-luku, pH-arvo ja tilavuuspaino.

Osta vain sen verran kuin tarvitset.
muista nämä 4 asiaa kASTELUSTA JA LANNOITUKSESTA
Huolehdi maaperän kosteudesta.

Noudata lannoitteiden annosteluohjeita.

Lopeta typpipitoinen lannoitus monivuotisille kasveille jo heinäkuussa.

Levitä syyslannoitteet heti, kun lehdissä näkyy ruskaa. Hyvä aika on elokuun puoliväli.

Kiitos lukijani, että jaksoit loppuun saakka. Aihe oli tällä kertaa yhtä raskasta kuin multapussin kääntely puutarhaostoksilla 💪🤣.

Toivottavasti sait kuitenkin itsellesi jotain uutta tietoa harrastustesi pariin.

Multamaailmasta ja kasvualustoista löydät lisää luettavaa täältä 👁 

-Marita

Jos puutarhasi on uusi tai siellä on ilmennyt isompia ongelmia, saattaa maaperän tarkempi analysointi olla paikallaan.
 
Esimerkiksi Suomen Ympäristöpalvelun sivustolla on hyvät toimintaohjeet kotipuutarha-analyysin sisällöstä ja tarvittavista toimenpiteistä. Pääset sivuille tästä .

Pssss….t 🏡 Ja muistathan, että sinulla on aina mahdollisuus käyttää oma aikasi muuhunkin kuin puutarhan hoitoon.

Ota yhteyttä ja varataan aika minun kalenteristani. Tulen ilomielin puutarha-avuksesi. Tekemään esimerkiksi multamuokkaukset istutuksillesi puolestasi.

Piditkö sisällöstä? KIITOS, kun jaat lukemaasi eteenpäin. Sharing is caring 💚 -Marita