Multa on kasvin ruokakaappi

MULTA ON KASVIN RUOKAKAAPPI

Puutarhan kasvillisuus tarvitsee menestyäkseen kuohkeaa multaa, valoa, lämpöä ja hiilidioksidia sekä vettä ja ravinteita.  Kerron ”Multa on kasvin ruokakaappi” -tarinassa 4 asiaa, mihin multamaailmassa kannattaa mielestäni kiinnittää huomiota ja paljastan, mitä lukuja itse tiirailen multasäkin takaa, sopivaa seosta valitessani.

Valoa mullan alle
1. Maan happamuus

Jos puutarhamultaa möyhiessä ei tule yhtäkään lieroa vastaan, on jokin pielessä. Syynä voi olla maan liiallinen happamuus. Lierot, jotka luontaisesti omilla kaivannoillaan kuohkeuttavat maata, eivät viihdy happamassa maassa.

Maan happamuustasojen seuranta on yksi tavallisimmista toimista puutarhan hoidossa. Enemmistö puutarhoihin istutettavista kasveista viihtyy parhaiten ja pystyy tehokkaimmin hyödyntämään ravinteet, kun maan pH-taso on 6-6,5 paikkeilla.

Ole onnellinen, kun näet lapioniskun paljastavan mullassa liukkaasti piiloon pakenevan onkimadon.
2. Maan kalkitus tarpeen mukaan

Suomessa maaperän luontainen pH-taso on 5 – 6,5 välissä, joten maan happamuuden säätelylle on tarvetta.   

Keväällä, kun kalkkirummutus on kuumimmillaan, oman puutarhan kalkitustarve kannattaa ylilyöntien varalta kuitenkin selvittää.

Kun muistaa muutaman perussäännön, hyvin menee.

 • Ylläpitokalkitusta ei tarvita joka vuosi
 • Kalkkia ei tarvitse levittää varmuudenvuoksi

Kalkkia voidaan levittää maahan keväästä syksyyn.

 • Levitys on tehokkainta juuri ennen sateita. Silloin imeytyminen maahan toimii tehokkaasti.
 • Nurmikolle kalkin voi levittää myös kevättalvella lumipeitteen jo madalluttua. Kalkki ’sulaa’ tehokkaasti kosteaan maahan lumen mukana.

Keväällä nurmikon kalkitus ja lannoitus tehdään eri aikaan.

 • Ensin kalkitus ja sitten lannoitus.  Välissä minimissään pari viikkoa ja vasta, kun nurmikko on lähtenyt kasvamaan.

Ja poikkeukset yleissääntöön

Osa puutarhan kasveista viihtyvät maassa, jonka pH-taso poikkeaa yleisarvosta.  Puhutaan kalkinsuosijoista ja -karttajista.

Kalkinkarttajia, happaman maan kasveja

 • Monet havukasvit, varpukasvit, kuten pensasmustikka sekä alppiruusu, atsalea, hortensia ja peruna
 • Maan pH 4 – 5,5

Kalkinsuosijat, aika ajoin ylläpitokalkitus

 • Marjapensaat ja hedelmäpuut
 • Maan pH 6,5 -7

Itse meinasin jokunen vuosi sitten tappaa jaloangervot, jotka pitävät enemmän happamasta kuin emäksisestä maasta. Mitattuani selkeästi heikkovointisen istutusryhmän kasvualustan pH-tason, mittari värisi luvun 7 korkeammalla puolella. Jokakeväinen pieni yleiskalkitukseni oli tehnyt tehtävänsä…

Tein tarkistuksen puutarhakaupasta ostamallani pH-mittarilla. Mittari ei anna ihan tarkinta tietoa, mutta on yleensä riittävä kotipuutarhurin tarpeisiin. Apteekeista voi ostaa lisäksi kertakäyttöisiä pH-liuskoja, jotka toimivat myös kätevästi.

3. Multasäkkiin kirjoitettu tieto

Multasäkkien takaosassa kerrotaan tuotteen sisältö ja käyttötarkoitus

Esimerkki käyttötarkoituksesta ”...soveltuu kasvualustaksi nurmikolle tai yleismullaksi puistoon ja puutarhaan hiekkaisemmasta maasta pitäville kasveille.” Lainaus Kekkilän Puutarha PLUS – selosteesta.

Tuotteen sisällöstä kerrotaan yleensä seosmullan

 • pH-arvo, esim. 6
 • johtokyky-luku, esim. 30 mS/m
 • vesiliukoisen typen (N) määrä, esim. 80 mg/l
 • liukoisen fosforin (P) määrä, esim. 10 mg/l
 • liukoisen kaliumin (K) määrä, esim. 100 mg/l

Luetteloissa kerrotaan paljonko seos sisältää arseenia, elohopeaa, lyijyä sekä kromia, kuparia, kadmiumia, nikkeliä ja sinkkiä.

Selosteesta pystyy tarkistamaan myös seoksen kosteusprosentin, karkeusasteen ja tilavuuspainon sekä rikkakasvisiementen ja epäpuhtauksien määrän.

Omat tutkimukseni multasäkeistä

Tarkistan säkeistä käyttökohdesuosituksen, seoksen karkeusasteen, johtokyky- tai johtoluku-arvon, pH-arvon, N-P-K -suhteen sekä tilavuuspainon.

 • Kun pH-arvo on esimerkiksi 6,2 , tiedän mullan olevan neutraalia ja soveltuvan perusmullaksi moneen käyttöön.
 • Kun johtokyky-luku on esimerkiksi 17 mS/m, tiedän mullan olevan mietoa ja sopivan esimerkiksi hentojen taimien kasvatukseen.
 • Kun peruslannoitetietona on ’NPK 14 – 5 – 15+ hivenravinteet’, tiedän multaseoksen sisältävän 14 % typpeä, 5 % fosforia ja 15 % kaliumia sekä tarvittavat hivenaineet.
 • Kun tilavuuspaino on esimerkiksi 850 g/l tai 950 kg/m3, tiedän saavani enemmän multaa kuin pussista, jossa tilavuuspaino on 400 g/l.
Johtokyky kertoo mullan suolapitoisuuden ja ärhäkkyyden
 • Suolanesteet vaikuttavat kasvien vedensaantiin ja kykyyn käyttää ravinteita. Ravinteiden liike voimistuu, mitä korkeampi luku on.
 • Nesteiden pitäisi liikkua aina mullasta kasviin ja kosteammasta kuivempaan.
 • Jos multa on kuivaa ja ’väkevää’, kasvi voi ajautua stressitilaan. Se voi saada ravinteiden ylitarjonnasta myrkytyksen, kuivua ja kuolla.
 • Kasveille sopiva johtokyvyn lukuarvo ei tutkimusten mukaan saa ylittää 50  tai kompostimullan yli 80.
 • Tuoteselosteessa voidaan kertoa sama suolaisuustieto myös eri kaavalla laskettuna, johtolukuna. Ehdoton hälytysraja johtoluvulle on 10.

Jos tarjouserän luku on korkeampi, harkitse tarkoin mitä päätät. Jos sekoitat erän laimeamman mullan sekaan, vahingon vaara on pienempi.

Kasvien ruokavaraston mausteet N-P-K

Kasvimaailman kolme perusravinnetta merkitsevät kasveille samaa kuin suola, etikka ja sokeri ruuanlaittajalle. Sopivassa suhteessa annosteltuna kolmikko tekee ruuasta maistuvaa ja kasveista hyvinvoivia, satoisia, talvenkestäviä ja vastustuskykyisempiä taudeille.

Niin Paljon Kasvua

Ilman typpeä kasvi ei kasva ja lehtituotanto on heikkoa, ilman fosforia kasvi ei jaksa tuottaa satoaan ja ilman kaliumia kasvin elintoiminnot kuihtuvat.

Puutos näkyy ensimmäisenä vanhoissa lehdissä
4. Koristekasvien lannoitus keväästä syksyyn 

Tavalliseen koristepuutarhaan tarkoitetut teollisesti valmistetut multaseokset sisältävät peruslannoituksen kasveille. Siitä riittää ravintoa kasvuun ehkä vuoden pari, mutta sen jälkeen ravinnelisäys on paikallaan.

Mitä hennompi kasvi, sitä vähemmän lannoitetta

Lisälannoituksen kanssa kannattaa olla tarkkana. Varmuuden vuoksi-lannoitus voi käydä kasvin hengen päälle.

Omista kokemuksistani tähän aiheeseen sopiva juttu ajoittuu aikaan, kun en vielä uskonut, että lannoiteohjeita kannattaa tosiaan noudattaa. Lannoittaessani  koristepensaita, ihmettelin miksi nurmikko joskus kellastui ympäriltä. Nykyisin tiedän syyn. Pensaille tarkoitettu, mutta vähän liian laajalla kädellä levitetty lannoite, oli liikaa nurmikolle.

Vähemmän on enemmän

Koristepuutarhan kasvualustan ravinnetason ylläpito on mielestäni helpointa ja turvallisinta hoitaa sekoittamalla vuosittain muutama sentti uutta multaa vanhan mullan joukkoon. Kun kasvualusta on muhevaa, lierot viihtyvät ja huolehtivat lopusta.

 • Itse käytän ylläpitolannoitukseen valmiita multaseoksia tai sekoitan neutraaliin puutarhamultaan oman puutarhan ja kotikeittiön kierrätystuotteena valmistunutta kypsää kompostimultaa.
 • Keväisin, kun istutusalueet yleensäkin siistitään kesäkuntoon, kasvualusta saa samalla vaivalla uuden ravinneannoksen ja pinta siistiytyy.

Lisälannoitusten ajoituksesta 

Kesäkukkien lannoitus on hyvä aloittaa jo parin viikon kuluttua istutuksesta ja jatkaa syksyn viimeisiin hetkiin saakka.  Kun yksivuotisen kukkivan kukan kasvualusta jaksetaan pitää sopivan kosteana ja lannoittaa lannoitevalmistajan ohjeiden mukaan, kukka saa käytettyä kaiken tarjotun ravinnon käyttöönsä ja kukkii kiitokseksi kaunisti koko kasvukauden. 😊

Juuristo voi hyvin ja kurjenmiekka kukkii

Monivuotiset kasvit ottavat ravinteensa lähtökohtaisesti mullasta. Jos lannoitus hoidetaan kastelun yhteydessä, esim. ruukkuistutuksille, alkukesän kasvulle voimaa antavien typpipitoisten lannoitteiden antaminen on hyvä lopettaa kuitenkin jo heinäkuun puolivälissä, jotta kasville jää aikaa voimistaa juuristo talven varalle.

Typetön syyslannoitus annetaan elokuun puolivälissä.

 • Lannoite on hyvä antaa ensimmäisten keltaisten lehtien aikaan, jotta ravinteiden imeytymiselle jää riittävästi aikaa.
 • Syyslannoitteet parantavat kasvin talvenkestävyyttä ja seuraavan vuoden kukkasilmujen muodostumista.
4 MUISTETTAVAA MULTAOSTOKSILLE
 • Tee valinta laatu edellä
 • Valitse multa kasvillisuuden mukaan
 • Tarkista johtokyky-luku, pH-arvo ja tilavuuspaino
 • Osta vain sen verran kuin tarvitset
4 MUISTETTAVAA KASTELUSTA JA LANNOITUKSESTA
 • Huolehdi maaperän kosteudesta
 • Noudata lannoitteiden annosteluohjeita
 • Lopeta typpi-pitoinen lannoitus monivuotisille heinäkuussa
 • Levitä syyslannoitteet jo elokuun puolivälissä

********************************************************

Hieno juttu. Taas ollaan maalissa.

Tämän tarinan sisältö on raskasta, kuin multapussin kääntely puutarhaostoksilla. Toivottavasti ei kuitenkaan liian raskaalta.

Multamaailmasta ja kasvualustan ytimestä  lisää tarinaa täällä 👁 

Kiitos, kun olet mukana.

-Marita

Ja aina voi käyttää oman aikansa muuhunkin! Varaa aika kanssani. Tulen ilomielin tekemään multamuokkaukset puutarhaasi puolestasi.

P.S. Jos puutarhassasi on isompia ongelmia tai se on uusi, voi maaperän tarkempi analysointi olla paikallaan. Esimerkiksi  Suomen Ympäristöpalvelun sivustolla on hyvät toimintaohjeet kotipuutarha-analyysin sisällöstä ja tarvittavista toimenpiteistä. Pääset sivuille tästä .