Marja-aroniamehua talven terveysjuomaksi!

Antioksidantit ja vitamiinit tallessa

Marja-aroniamehun niksit

Onneksi leikasin 5. lokakuuta 1998 ilmestyneestÀ Ilkka-lehdestÀ mehuohjeen marja-aronioista. Ei nimittÀin ole ihan sama, millÀ tavalla marja-aroniamehun valmistaa.

Salaisuus löytyy kylmÀvalmistuksesta

Ohjeella tehty, kylmĂ€ssĂ€ ’kypsyvĂ€’ ja sitruunahapon avulla valmistuva mehu on raikasta, tĂ€ytelĂ€isen makuista ja hyvin sĂ€ilyvÀÀ.

Aiemmin yritin syksyisin hyödyntÀÀ marjat tekemÀllÀ niistÀ mehun mehumaijalla. Ei tehnyt mehu kauppansa. Tunkkainen maku tuli lÀpi, vaikka yritin piilotella mehua milloin minkÀkin muun maun sekaan.

Toinen ja se isompi ongelma oli mehun ominaisuus. Pakastettu mehu alkoi jÀÀkaapissa sulatettuna muuttua parissa pÀivÀssÀ viiniksi.

Mutta, kuten alussa mainitsin, onneksi löysin avun. SiitÀ lÀhtien tÀmÀ helppotekoisen ja hyvÀnmakuisen mehun ohje on ollut kÀytössÀni ja hyvÀssÀ tallessa reseptiaarteideni joukossa.

Miten tehdÀÀn raikas marjamehu aronioista?
Kokeilunarvioinen mehuohje!

VINKKI: Seisota seosta valmistumisen ajan, syksyn viileydessĂ€, ulkona. SĂ€ilytĂ€ valmis mehu pakasteessa, jolloin sĂ€ilyvyys ei vaadi ohjeen mukaista sokerimÀÀrÀÀ. Itse kĂ€ytĂ€n koko 5 litran annokseen sokeria Âœ kg. RiittÀÀ.

Mehunvalmistuksen jÀlkeen kiinnostuin selvitÀmÀÀn aroniasta kertovissa nettijutuista putkahteleva  elintarvike- ja ravintoalan termistö. MitÀ tarkoittavat antioksidantti, polyfenooli, antosyaani, flavonoidi? Pyöriskelin hetken tietorunsaudessa, kunnes laitoin kirjat kiinni.

NÀmÀ 6 asiaa vakuuttivat ja kirjoitin ne ylös myös sinulle!

1ïžâƒŁAntioksidantit, joita marja-aroniassakin on, estĂ€vĂ€t elimistön hapettumisen ja hĂ€rskiintymisen aikaansaamia vaurioita.

Vaikuttavat ihmisen terveyteen positiivisesti.

2ïžâƒŁTĂ€rkeimpiĂ€ antioksidantteja ovat vitamiinit C ja E.

C-vitamiinia saa kasviksista, hedelmistÀ ja marjoista.

E-vitamiinien lÀhteenÀ ovat ravintorasvat, öljyt ja viljatuotteet.

3ïžâƒŁVitamiini-ja antioksidanttimÀÀriĂ€ ei pysty ruokaa syömĂ€llĂ€ yliannostelemaan.

4ïžâƒŁElintarvikkeissa esiintyvĂ€ lisĂ€ainekoodi (E163) ei ole paha lisĂ€aine.

Se on antosyaani eli vesiliukoinen hyvÀÀ tekevĂ€ flavonoidi, joka ’puristetaan’ kasvien punaisesta, sinisestĂ€ tai violetista solunesteestĂ€.

5ïžâƒŁMarja-aronia sisĂ€ltÀÀ mm. betakaroteenia, E-, K-, B2-, C-, B1- ja B6-vitamiineja, kivennĂ€is- ja hivenaineita (kuten magnesiumi, rauta, molybdeni, mangaani, kupari, boori, jodi).

6ïžâƒŁAntosyaanien hyviĂ€ lĂ€hteitĂ€ ovat marja-aronian lisĂ€ksi

Tumma viinirypÀle ja punaherukka

Mustat pavut ja  violetti maissi

Mustikka, kirsikka, vadelma ja karpalo

Superfood
SyötÀvÀn hyvÀÀ terveysjuomaa talveksi !

💚Marita